Recepty

Veľkonočná mandľová bábovka
Suroviny
Suroviny na bábovku:
6 vajec
150 g kokosového cukru
180 g špaldovej celozrnnej múky
140 g mandľovej múky
80 g roztopeného masla
50 g smotany na šľahanie
10 g kypriaceho prášku
50 g sušených brusníc alebo hrozienok
šťavu a kôru z 1 limetky
1 ČL morskej soli
Suroviny na citrónovo-vajíčkovú polevu:
2 vajcia
šťava z 2 citrónov
1 PL medu
1 PL masla
Suroviny na čokoládové hobliny:
50 g horkej čokolády 70 %
Autor: Kuchár Pepe
Postup receptu
- Vajcia oddelíme. Bielka so soľou vyšľaháme do tuha.
- V druhej miske vyšľaháme žĺtka a kokosový cukor do peny. Pridáme maslo a prešľaháme.
- Následne pridáme smotanu na šľahanie, kôru a šťavu z limetky a premiešame. Do vzniknutého cesta opatrne vmiešame vyšľahané bielka.
- Špaldovú a mandľovú muku dáme do misky spolu s kypriacim práškom do pečiva. Všetko dôkladne premiešame a zľahka pridáme do pripraveného cesta.
- Bábovkovú formu vytrieme maslom a vysypeme špaldovou múkou. Cesto do nej rovnomerne vylejeme.
- Posypeme brusnicami alebo hrozienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry.
- Pečieme pri 170 stupňoch približne 40 - 50 minút. Ak si nie sme istí, či je už bábovka hotová, môžeme do nej pichnúť špáradlo. Pokiaľ bude po vybratí čisté, bábovku môžeme z rúry vybrať.
- Upečenú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme polevu. Vajíčka, stavu z citrónov a med vložíme v miske do vodného kúpeľa a metličkou miešame, kým zmes nezhustne. Na záver primiešame maslo. Hotovou vlažnou polevou polievame bábovku.
- Na ozdobu roztopíme vo vodnom kúpeli horkú čokoládu, ktorú špachtľou rozotrieme na plech a necháme trochu vychladnúť, aby stuhla.
- Keď trochu stuhne (nie príliš, inak by sa lámala) špachtľou ju zhŕňame smerom od seba, aby sa nám začali vytvárať čokoládové hobliny, z ktorých na vrchu bábovky naaranžujeme krásne čokoládové hniezdo na veľkonočné vajíčka.

Horúca perníková čokoláda
Suroviny
130 g kvalitnej čokolády nasekanej na kúsky
2 PL perníkového sirupu*
1 dl smotany na šľahanie RAJO
0,5 dl mlieka RAJO
škorica na ozdobu
PERNÍKOVÝ SIRUP:
1.5 dl vody
180 g hnedého cukru
1 ČL škorice
Štipka mletého zázvoru
Štipka mletého muškátového oriešku
Tento recept pre Rajo pripravili:
Príbehy z kuchyne
Postup receptu
- Najprv si pripravíme perníkový sirup. V hrnci na miernom plameni zohrievame všetky ingrediencie, občas premiešame a varíme asi 15-20 minút, kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa hustejší sirup.
- Na čokošku - v hrnci zohrejeme smotanu, pridáme na kúsky nalámanú kvalitnú čokoládu, mlieko. Keď sa začne čokoláda rozpúšťať, pridáme perníkový sirup a ešte chvíľu premiešame. Ak chceme čokošku redšiu, pridáme ešte trochu mlieka.
- Horúcu čokoládu ozdobíme mletou škoricou alebo celou škoricou, ktorú môže použiť aj na miešanie.

Perníková špaldová bábovka
Suroviny
3 celé vajcia
150 g trstinového cukru
2 PL medu
110 g rozpusteného masla RAJO
200 ml smotany na šľahanie RAJO
0,5 dl mlieka
280 g hladkej špaldovej múky
1 ČL prášku do pečiva
1 PL perníkového korenia
80 g nasekaných vlašských orechov
Tento recept pre Rajo pripravili:
Príbehy z kuchyne
Postup receptu
- Najprv si vyšľaháme vajcia s cukrom. Pridáme med
- Samostatne si zmiešame múku s práškom do pečiva a perníkovým korením.
- K vajciam pridáme rozpustené maslo, postupne aj smotanu, mlieko.
- Nakoniec primiešame suchú múkovú zmes.
- Pridáme orechy.
- Zmes dáme do vymastenej, múkou vysypanej formy.
- Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45 minút.
TIP: Bábovku môžeme obliať polevou z krémového syra. Vyšľaháme 120 g krémového syra s 1 ČL perníkového korenia a s práškovým cukrom (podľa chuti, ja som dala asi 2 PL) a pridávame postupne trochu mlieka, podľa toho akú chceme mať konzistenciu polevy.
Bábovku ozdobíme pekanovými alebo vlašskými orechmi.

Penne s lososom
Suroviny
200 g penne
200 g lososa bez kože
50 g sušených paradajok
200 g Rajo Cottage cheese
100 ml smotany na varenie Rajo
20 g kapár (alebo olív)
1 šalotka (alebo mladá cibuľka)
50 ml bieleho vína (vývaru)
1 PL nakrájanej pažítky alebo byliniek
olivový olej, soľ
Postup receptu
- Cestoviny uvaríme v osolenej vode.
- Na olivovom oleji orestujeme dosklovita nadrobno nakrájanú šalotku, pridáme na kúsky nakrájaného lososa, krátko opečieme z každej strany. Osolíme, pridáme biele víno, krátko podusíme, aby sa odparil alkohol.
- Pridáme kapary a nakrájané sušené paradajky, prehrejeme a pridáme smotanu na varenie a necháme prejsť varom.
- Na záver pridáme cottage chceese, premiešame a servírujeme posypané bylinkami.

Zapekané canelloni
Suroviny
12 ks cestovín cannelloni
500 g Rajo Cottage cheese
180 ml smotany na varenie Rajo
300 g čerstvého špenátu alebo 150 g mrazeného
1 vajce
1/2 KL muškátového orechu
50 g strúhaného parmezánu
2 PL plátkov mandlí
olivový olej, soľ, korenie
Postup receptu
- Rúru si dáme vyhriať na 180° C, cannelloni uvaríme podľa návodu a dáme ich vychladnúť na rovný povrch. Dbáme na to, aby boli oddelené a nezlepili sa.
- Zatiaľ si opražíme špenát na malom množstve olivového oleja, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
- Odstavíme, necháme trochu vychladnúť a pridáme vajce, polovičnú porciu parmezánu, cottage cheese a dobre zamiešame. Zmesou naplníme cannelloni.
- Spodok zapekacej nádoby potrieme olejom, na to poukladáme cannelloni a polejeme smotanou na varenie, posypeme zvyšným parmezánom a nasekaným špenátom.
- Posypeme plátkami mandlí a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 20 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme cestoviny ešte 10 minút odpočívať.

Fašiangové fánky
Suroviny
40 dkg polohrubá múka
2 žĺtky
8 dkg masla Rajo
6 polievkových lyžíc Rajo pochúťkovej smotany
1 dcl bieleho vína
mlieko Rajo podľa potreby (aby sme vypracovali prijateľne tuhé cesto)
džem
práškový a vanilkový cukor
Postup receptu
- Vypracujeme cesto a urobíme z neho 2 bochníčky. Necháme v chlade trochu odležať.
- Cesto vyvaľkáme na 3 mm hrúbku a pokrájame na obdĺžniky asi 5 x 10 cm. V strede 3x narežeme.
- Vyprážame dozlatista na rozpálenej masti.
- Posypeme cukrom (zmiešame práškový s vanilkovým) a podľa chuti môžeme potrieť džemom.

Ľahká domáca ochutená majonéza
Suroviny
1 ks 125 g bieleho jogurtu Rajo Klasik,
1 ks 180 g Rajo smotana kyslá,
2 - 3 lyžice oleja, petržlenová,
cibuľová, cesnaková vňať, kôprová vňať podľa chuti,
trocha vlašských orechov nakrájaných nadrobno,
soľ podľa chuti.
Postup receptu
Všetky prísady dáme do sklenenej nádoby (zaváracieho pohára s viečkom) a zmiešame. Môžeme použiť hneď, alebo odložiť do chladničky. Využiť sa dá na zeleninové šaláty v rôznej kombinácii, ale aj k mäsu či vyprážanému syru namiesto tatárskej omáčky, chutná je aj v kombinácii so šunkou a syrom.

Tvarohový krém s bylinkami
Suroviny
250 g jemného tvarohu RAJO,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
3 strúčiky cesnaku,
2 ČL vegety,
2 ČL posekanej petržlenovej vňate,
pažítky,
žeruchy - podľa chuti a možnosti.
Postup receptu
- Šľahačku prevaríme s vegetou a po vychladnutí prikryjeme a odložíme do chladničky. Na druhý deň rozmixujeme smotanu spolu s tvarohom a cesnakom pokrájaným na malé kúsky.
- Do hotového krému pridáme bylinky posekané najemno a ozdobíme nimi aj povrch. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou, chlebom alebo pečivom ako predjedlo, prípadne využiť ako nátierku, alebo namiesto tatárskej omáčky k mäsu či k iným jedlám.
Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete bezlatózové produkty Rajo. RAJO bezlatózový jemný tvaroh hrudkovitý a RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Šunkové rolky s chrenom
Suroviny
8 plátkov šunky,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
2 lyžice nastrúhaného chrenu,
vegeta podľa chuti,
4 vajcia uvarené natvrdo,
1 hlávka šalátu,
ľubovoľná zelenina na ozdobu.
Postup receptu
- Plátky šunky naplníme vyšľahanou smotanou zmiešanou s vegetou a chrenom.
- Ukladáme na dezertné tanieriky s prílohou šalátu a zeleniny. Na list šalátu položíme polovicu vajca a ozdobíme šľahačkou.

Mexický quiche
Suroviny
1 balík lístkového cesta,
200 g šampiňónov,
150 g syru ementál,
1 veľká cibuľa,
2 rajčiaky,
10 vajec,
100 ml Rajo smotana na šľahanie,
1 lyžička tradičného masla Rajo.
Postup receptu
- Okrúhlu formu vymastíme maslom a vyložíme lístkovým cestom, ktoré jemne natiahneme do strán. Čerstvé šampiňóny olúpeme a nakrájame na plátky, syr postrúhame, cibuľu nakrájame a vajcia rozmiešame so smotanou.
- Polovicu syra si odložíme spolu s jedným rajčiakom a trochou šampiňónov, zvyšok surovín pridáme do rozmiešaných vajec so smotanou. Rajčiak pokrájame na malé kocky.
- Zmes dáme do formy s cestom, ozdobíme zvyškom šampiňónov, rajčiakom pokrájaným na kolieska a posypeme zvyškom strúhaného syra. Pečieme 30 - 35 minút pri teplote 170°C.
Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Jemné pagáčiky
Suroviny
500 g hladkej múky špeciál,
3 žĺtky,
asi 1 kávová lyžička soli,
50 g Rajo smotanovej nátierky,
50 g droždia,
300 g pomletých škvariek,
1 ks 250 g Rajo kyslá smotana.
Na kvások 2 dl mlieka RAJO,
trocha cukru.
Na potrenie 1 vajce.
Postup receptu
- V osladenom mlieku necháme vykysnúť droždie. Kvások pridáme k múke, pridáme žĺtky, smotanu a soľ. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme a potrieme škvarkami.
- Preložíme ako obálku, potom ešte napoly a necháme 20 minút kysnúť. Opäť rozvaľkáme, preložíme a necháme kysnúť. Opakujeme tri razy. Na štvrtý raz cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 - 2 cm a vykrajujeme pagáčiky.
- Môžeme ich ozdobiť mriežkou pomocou noža, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rozpálenej rúry.

Zmrzlina s vínnou penou
Suroviny
4 dl zmrzliny,
2,5 dl smotany na šľahanie RAJO,
2,5 dl červeného vína,
4 žĺtky,
1/2 citróna,
1 balíček korenia do vareného vína,
hrušky,
5 dl vody.
Mletá škorica alebo strúhaná čokoláda.
Postup receptu
- Olúpané hrušky rozkrojíme na osminky a vyberieme jadierka. Z umytého citróna odstránime kôru a odšťavíme ho. Dáme variť vodu s kôrou a šťavou z citróna a polovicou cukru.
- Do vriacej vložíme hrušky, povaríme asi 3 minúty, vyberieme, necháme odkvapkať a vychladnúť. Zvaríme červené víno s korením a zvyškom cukru. Necháme trochu povariť, potom nádobu ponoríme do horúceho vodného kúpeľa.
- Pridáme žĺtky a všetko ručným šľahačom alebo metličkou šľaháme tak dlho, až vznikne hustá pena. Na tanier dáme zmrzlinu, obložíme ju osminkami hrušiek, prelejeme vlažnou penou, ozdobíme šľahačkou a podľa chuti posypeme škoricou alebo strúhanou čokoládou.