Recepty

Špenátové halušky s tvarohom Špenátové halušky s tvarohom

Špenátové halušky s tvarohom

Suroviny

2 balenia Rajo Tvaroh s kyslou smotanou s príchuťou syra z ovčieho a kozieho mlieka
300 - 320 g polohrubej múky
2 vajíčka
400 g špenátového pyré
soľ, čierne korenie
slanina
cibuľa

Postup receptu

  1. Vajíčka si rozšľaháme, osolíme a okoreníme.
  2. Pridáme špenátové pyré, premiešame. Následne pridáme múku a vymiešame cesto. Ak je cesto príliš riedke, pridáme ešte trošku múky.
  3. Necháme si zovrieť vodu, ktorú sme osolili a do mierne bublinkujúcej vody, cez haluškovač hádžeme halušky. Keď vyplávajú na povrch, precedíme ich a vložíme do misky. Aby sa halušky nelepili, môžeme ich poliať troškou olivového oleja.
  4. Halušky podávame s tvarohom a opraženou cibuľkou a slaninou.
Zapekané zemiaky s tvarohom a slaninkou Zapekané zemiaky s tvarohom a slaninkou

Zapekané zemiaky s tvarohom a slaninkou

Suroviny

2 balenia Rajo Tvaroh s kyslou smotanou jemne slaný
200 g údenej oravskej slaniny
cca 500 g zemiakov
2 veľké cibule
Soľ, rasca
tymián
maslo

Postup receptu

  1. Zemiaky si umyjeme a nakrájame na kolieska. Cibuľu očistíme a nakrájame na plátky a slaninu si taktiež nakrájame na tenšie plátky.
  2. Zapekaciu misku si vymastíme maslom. Na spodok naukladáme zemiaky, osolíme, posypeme rascou a pokračujeme vrstvením oravskej slaniny, cibuľku a na záver prikryjeme vrstvou tvarohu.
  3. Postup opakujeme a vrstvenie ukončíme zemiakovou vrstvou. Tú znova osolíme, orascujeme a posypeme tymiánom.
  4. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov cca 40 minút prikryté alobalom, následne alobal odstránime a dopekáme ešte cca 20 minút.
Slané palacinky z Acidka Slané palacinky z Acidka

Slané palacinky z Acidka

Suroviny

2 vajíčka
cca 140 – 160 g hladkej múky
1 balenie Acidko s príchuťou syra z ovčieho a kozieho mlieka
70 ml oleja
soľ
petržlenová vňať

Postup receptu

  1. Vajíčka si rozbijeme a rozšľaháme.
  2. Pridáme 1 ČL soli a premiešame. Vlejeme Acidko a premiešame. Pridáme múku, petržlenovú vňať a vypracujeme palacinkové cesto. Na záver zamiešame olej.
  3. Hotové cesto necháme chvíľu odpočívať.
  4. Panvicu si potrieme olejom a upečieme palacinky.
  5. Hotové palacinky plníme parmezánom, šalátom, paradajkami a polejeme balzamikovým octom.
Zapekané cestoviny s Cottage Cheesom Zapekané cestoviny s Cottage Cheesom

Zapekané cestoviny s Cottage Cheesom

Suroviny

200 g cestovín
200 g paradajkového pretlaku
1 krabička Cottage Cheese Tuniak
10 ks cherry paradajok
10 ks sušených paradajok
1 ČL soli
½ ČL čierneho korenia
hrsť parmezánových hoblín
hrsť bazalkových lístkov
1 strúčik cesnaku

Postup receptu

  1. Cestoviny si uvaríme al dente v osolenej vode, scedíme a odložíme bokom.
  2. Zmiešame si paradajkový pretlak, cottage cheese, sušené paradajky, korenie, soľ a pretlačený strúčik cesnaku.
  3. Paradajkovú zmes premiešame s cestovinami. Pridáme nakrájané cherry paradajky a nasekané bazalkové lístky. Premiešame a vložíme do zapekacej misky.
  4. Vrch posypeme parmezánovými hoblinami a zapečieme cca 15 – 20 minút v rúre vyhriatej na 220 stupňov.
Cuketa plnená Cottage Cheesom Cuketa plnená Cottage Cheesom

Cuketa plnená Cottage Cheesom

Suroviny

2 stredne veľké cukety
2 PL paradajkovej pasty
1 krabička Cottage Cheese Tuniak
1 vajíčko
Soľ, čierne korenie
2 PL parmezánu
2 PL čerstvého tymiánu


Postup receptu

  1. Cukety si umyjeme a rozrežeme naprieč na polovicu. Vnútro vydlabeme a natrieme paradajkovou pastou. Osolíme a okoreníme.
  2. Cottage cheese si zmiešame s rozšľahaným vajíčkom a dosolíme podľa chuti.
  3. Cukety naplníme zmesou cottage cheesu, posypeme parmezánom a tymiánom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 20 – 30 minút.
  4. Podávame so šalátom.
Slané Lievance s Cottage Cheesom Slané Lievance s Cottage Cheesom

Slané Lievance s Cottage Cheesom

Suroviny

cottage cheese tuniak
3 vajcia
1/2 ČL prášku do pečiva
soľ / čierne korenie podľa chuti
70 g hladkej múky
2 PL pažítky
trošku rastlinného oleja

Postup receptu

  1. V samostatnej miske si zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a pažítku.
  2. V ďaľšej miske rozšľaháme vajíčka, pridáme cottage cheese a dobre premiešame.
  3. Do vajíčkovej zmesi postupne primiešame múkovu zmes a vypracujeme cesto.
  4. Panvicu si potrieme olejom a na miernom plameni opečieme lievance z každej strany cca 2 – 3 minúty.
  5. Podávame s bielym jogurtom a zeleninou.
Slané vajíčkové muffiny s Cottage cheesom Slané vajíčkové muffiny s Cottage cheesom

Slané vajíčkové muffiny s Cottage cheesom

Suroviny

4 vajcia
soľ / čierne korenie podľa chuti
1 ČL prášku do pečiva
120 g hladkej špaldovej múky
1 zelená cibuľka
50 g suchej klobásy
2 PL parmezánu
1 hrsť baby špenátu
cottage cheese

Postup receptu

  1. V miske si rozšľaháme vajíčka. Pridáme cottage cheese a premiešame.
  2. Pridáme múku, soľ, prášok do pečiva a poriadne premiešame.
  3. Pridáme na drobno nakrájanú cibuľku, klobásu, parmezán a nasekaný baby špenát, poriadne premiešame.
  4. Do muffinovej formy si povkládame muffinove košíčky a plníme do troch štvrtín.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 30 minút.
Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom

Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom

Suroviny

270 g lístkového cesta
1 PL rastlinného oleja
70 g póru
250 g tvarohu
100 g baby špenátu
2 vajcia
100 g kozieho syra
40 g natrhaného prosciutta (alebo inej šunky)
soľ / čierne korenie podľa chuti
štipka muškátového oriešku
čerstvý majorán na ozdobu

Autorka: The Story of a Cake

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu s priemerom 24 cm a vystelieme ju papierom na pečenie.
  2. Rúru vopred vyhrejeme na 190 stupňov.
  3. Vyvaľkaným lístkovým cestom vystelieme dno a trochu aj boky (1-2 cm) formy a popicháme ho vidličkou.
  4. Potom na oleji speníme nakrájaný pór a chvíľku restujeme. Pridáme špenátové listy a pár minút podusíme.
  5. Medzitým vymiešame tvaroh s vajíčkami a pridáme špenátovo-pórkovú zmes. Premiešame. 
  6. Pridáme natrhané prosciutto a 50 g kozieho syra. 
  7. Premiešame a osolíme, okoreníme podľa chuti. 
  8. Zmes natrieme na lístkové cesto.
  9. Navrch ešte rozdrobíme zvyšných 50 g kozieho syra. 
  10. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 30 – 35 minút. 
  11. Hotový slaný koláčik ozdobíme čerstvým majoránom.
Mrkvový koláč s kokosom Mrkvový koláč s kokosom

Mrkvový koláč s kokosom

Suroviny

Cesto:
110 g zmäknutého masla
120 g trstinového cukru
3 vajcia
1,5 dl ananasového džúsu
150 g nastrúhanej mrkvy
120 g hladkej múky
100 g mletého kokosu
1 prášok do pečiva

Krém:
85 g zmäknutého masla
120 g krémového syra
60 g trstinového cukru
1 ČL vanilkovej esencie 

Autorka: The Story of a Cake

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu s priemerom 22 cm a vystelieme ju papierom na pečenie. 
  2. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. 
  3. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista. 
  4. Potom po jednom pridávame celé vajcia. 
  5. Prilejeme ananásový džús a premiešame. 
  6. Primiešame najemno nastrúhanú mrkvu. 
  7. Samostatne zmiešame múku, kokos a prášok do pečiva. 
  8. Suchú zmes opatrne spojíme s mokrou zmesou. Cesto dáme do formy a uhladíme.
  9. Vo vyhriatej rúre pečieme 35 – 40 minút.
  10. Na vychladnutý koláč natrieme krém, ktorý si pripravíme vyšľahaním zmäknutého masla s krémovým syrom, vanilkou a cukrom.
  11. Hotový koláčik zdobíme nasekanými lieskovými orieškami a nastrúhanou bielou a tmavou čokoládou.
Veľkonočný chlebík z kukuričnej polenty Veľkonočný chlebík z kukuričnej polenty

Veľkonočný chlebík z kukuričnej polenty

Suroviny

1 l vriacej vody
250 g kukuričnej polenty
150 g maslo
75 g parmezán
5 natvrdo uvarených vajec
2 mladé cibuľky
2 PL olivového oleja
50 g dusenej šunky
soľ, korenie 

Autor: Kuchár Pepe

 

Postup receptu

  1. Polentu zalejeme v hrnci vriacou vodou a varíme za stáleho miešania približne 5 min, kým nevznikne hustá kaša.
  2. Potom pridáme maslo, soľ, korenie, parmezán a na olivovom oleji otestovanú cibuľku so šunkou.
  3. Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
  4. Formu na srnčí chrbát vytrieme maslom a vysypeme trochou polenty.
  5. Približne polovicu masy dáme do formy.
  6. Následne pozdĺžne poukladáme uvarené vajcia a prikryjeme zvyšnou časťou polenty.
  7. Uhladíme a dáme zapiecť do rúry na 15 minút pri 170 stupňoch.
  8. Po upečení necháme dôkladne vychladnúť. 
Veľkonočná mandľová bábovka Veľkonočná mandľová bábovka

Veľkonočná mandľová bábovka

Suroviny

Suroviny na bábovku:
6 vajec
150 g kokosového cukru
180 g špaldovej celozrnnej múky
140 g mandľovej múky
80 g roztopeného masla
50 g smotany na šľahanie
10 g kypriaceho prášku
50 g sušených brusníc alebo hrozienok
šťavu a kôru z 1 limetky
1 ČL morskej soli 

Suroviny na citrónovo-vajíčkovú polevu:
2 vajcia 
šťava z 2 citrónov
1 PL medu
1 PL masla

Suroviny na čokoládové hobliny:
50 g horkej čokolády 70 % 

Autor: Kuchár Pepe

Postup receptu

  1. Vajcia oddelíme. Bielka so soľou vyšľaháme do tuha. 
  2. V druhej miske vyšľaháme žĺtka a kokosový cukor do peny. Pridáme maslo a prešľaháme. 
  3. Následne pridáme smotanu na šľahanie, kôru a šťavu z limetky a premiešame. Do vzniknutého cesta opatrne vmiešame vyšľahané bielka.
  4. Špaldovú a mandľovú muku dáme do misky spolu s kypriacim práškom do pečiva. Všetko dôkladne premiešame a zľahka pridáme do pripraveného cesta.
  5. Bábovkovú formu vytrieme maslom a vysypeme špaldovou múkou. Cesto do nej rovnomerne vylejeme. 
  6. Posypeme brusnicami alebo hrozienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry. 
  7. Pečieme pri 170 stupňoch približne 40 - 50 minút. Ak si nie sme istí, či je už bábovka hotová, môžeme do nej pichnúť špáradlo. Pokiaľ bude po vybratí čisté, bábovku môžeme z rúry vybrať.
  8. Upečenú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
  9. Medzitým si pripravíme polevu. Vajíčka, stavu z citrónov a med vložíme v miske do vodného kúpeľa a metličkou miešame, kým zmes nezhustne. Na záver primiešame maslo. Hotovou vlažnou polevou polievame bábovku. 
  10. Na ozdobu roztopíme vo vodnom kúpeli horkú čokoládu, ktorú špachtľou rozotrieme na plech a necháme trochu vychladnúť, aby stuhla. 
  11. Keď trochu stuhne (nie príliš, inak by sa lámala) špachtľou ju zhŕňame smerom od seba, aby sa nám začali vytvárať čokoládové hobliny, z ktorých na vrchu bábovky naaranžujeme krásne čokoládové hniezdo na veľkonočné vajíčka.
Vanilkovo-čokoládové rožteky Vanilkovo-čokoládové rožteky

Vanilkovo-čokoládové rožteky

Suroviny

100 g na jemno nasekaných vlašských orieškov 
250 g Rajo tradičného masla
80 g preosiateho práškového cukru
2 vanilkové struky
320 g hladkej múky
60 g čokoládových slzičiek, alebo na drobno nasekanej čokolády
práškový cukor na ozdobenie

Postup receptu

  1. Rúru predhrejeme na 160 °C.
  2. Nasekané makadamiové oriešky mierne opražíme na suchej panvici do zlatista.
  3. Maslo vymiešame ručným mixérom s cukrom a semienkami z vanilky do penista.
  4. Postupne vmiešame nasekané oriešky a preosiatu múku a miešame, kým sa nám nevytvorí hladké cesto.
  5. Do cesta vmiešame čokoládové slzičky, alebo na drobno nasekanú čokoládu.
  6. Spracované cesto necháme odpočívať v chladničke asi 20 minút.
  7. Plech na pečenie vyložíme papierom.
  8. Z vychladeného cesta tvoríme rožteky, ktoré ukladáme na plech.
  9. Z uvedeného množstva cesta môžeme vytvarovať cca 30 kúskov.
  10. Rožteky pečieme cca 15 minút.
  11. Necháme vychladnúť a na záver poprášime práškovým cukrom.