Recepty

Tvarohový nákyp na slano Tvarohový nákyp na slano

Tvarohový nákyp na slano

Suroviny

250 g kyslej smotany Rajo
2 PL detskej krupice
50 g oravskej slaniny
4 jarné cibuľky
3 celé vajcia
1 lyžička soli
Bylinky (napr.petržlenová vňať, oregano a pod.)
Korenie na dochutenie
Maslo Rajo na potretie zapekacej misy

Postup receptu

  1. Na oleji si zľahka opražíme nakrájanú jarnú cibuľku a na kocky nakrájanú slaninu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  2. Do väčšej misy dáme smotanu a tvaroh, pridáme žĺtky, soľ, bylinky, korenie a krupicu a všetko spolu varechou premiešame.
  3. Bielky osobitne vyšľaháme so štipkou soli a potom ich primiešame gumenou varechou do zmesi.
  4. Zapekacú misu potrieme maslom, nalejeme do nej tvarohovú zmes a na povrch nanesieme vychladnutú opraženú slaninu s cibuľkou. Zľahka premiešame.
  5. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu.
  6. Podávame ešte teplý.
Karamelový tvarohový dezert Karamelový tvarohový dezert

Karamelový tvarohový dezert

Suroviny

Karamel:

150 g kryštálového cukru
50 ml šľahačky Rajo
50 g masla Rajo

Krém:

250 g jemného hrudkového tvarohu Rajo

2 kopcovité PL kyslej smotany Rajo
1 PL kryštálového cukru

Ozdobenie:

150 ml šľahačky Rajo
Trochu tekutého karamelu

Postup receptu

  1. Do hrnca nasypeme kryštálový cukor a na strednom ohni ho necháme topiť. Dávame pozor, aby neprihorel. Cukor sa bude postupne karamelizovať a topiť a sfarbovať do zlatohneda. Snažíme sa ho nemiešať.
  2. Keď sa celý cukor roztopí, opatrne doň vlejeme šľahačku. Cukor sa po naliatí šľahačky zlepí do neforemnej hmoty, neprestávame ho však opatrne miešať, až kým sa úplne nerozpustí na karamelovú šľahačku.
  3. Odstavíme z ohňa, primiešame maslo a necháme vychladnúť.
  4. Jemný tvaroh a smotanu dáme do misky alebo nádoby na šľahanie a pomocou ponorného mixéra ich vymiešame do krémova. Pridáme asi 3 PL hotového vychladnutého karamelu a ešte raz celú zmes dobre premiešame.
  5. Nalejeme do dezertných pohárov a necháme vychladnúť v chladničke.
  6. Pred podávaním ozdobíme karamelový dezert vyšľahanou šľahačkou a tekutým karamelom.
Acidkový chlieb bez miesenia Acidkový chlieb bez miesenia

Acidkový chlieb bez miesenia

Suroviny

300 g hladkej múky
200 g celozrnnej múky
2 lyžičky soli
1 lyžička celej rasce
1 balíček sušeného droždia
200 ml vody
250 ml nízkotučného Acidka Rajo

Postup receptu

  1. V mise premiešame všetky suché prísady.
  2. Acidko rozmiešame s vodou a vlejeme do suchých prísad.
  3. Varechou všetko zamiešqame tak, aby sa suroviny prepojili. Na misu dáme igelit (napríklad igelitovú sprchovaciu čiapku) a necháme ju cez noc na kuchynskej linke.
  4. Ráno vyklopíme rozkvasené cesto na pomúčenú pracovnú dosku a ponaťahujeme ho do tvaru väčšieho obdĺžnika. Zľahka ho pomúčime a necháme odpočívať prikryté utierkou asi pol hodinu.
  5. Potom ho poskladáme do batôžka a ešte asi 15 minút ho prikryté necháme odpočívať. Medzitým vložíme do rúry misu a pokrievku z ohňovzdorbého skla (napr. jenské sklo) a  rozohrejem rúru na 230 stupňov. V rúre sa vďaka tomu dobre rozohreje aj misa.
  6. Do horúcej a trochu pomúčenej misy opatrne prenesieme cesto. Prikryjeme pokrývkou a dáme na 30 minút piecť.
  7. Po 30 minútach dáme pokrývku dole a chlieb dopekáme pri nezmenenej teplote ešte 15 minút.
  8. Rozkrojíme ho až keď úplne vychladne.
Dvojfarebný tvarohový koláč Dvojfarebný tvarohový koláč

Dvojfarebný tvarohový koláč

Suroviny

Cesto:
2 hrnčeky - múka polohrubá
1 hrnček - cukor práškový
1 hrnček - mlieko
1 balenie - prášok do pečiva
½ hrnčeka - olej
2 PL - kakao
1 balenie - cukor vanilkový
2 ks - vajcia

Tvarohová plnka:
2 ks - Rajo Tvaroh ochutený hrozienka-vanilka
1 hrnček - mlieko
2 ks - vajcia
Rum (podľa chuti) 

Na ozdobenie:
Šľahačka
Čokoláda

Postup receptu

  1. Pripravíme si potrebné suroviny.
  2. Cesto pripravíme z uvedených surovín, ktoré spolu vyšľaháme.
  3. Tvarohovú plnku pripravíme zmiešaním všetkých uvedených surovín.
  4. Plech potrieme olejom a vysypeme múkou. Na plech vylejeme cesto a urovnáme. Navrch nanesieme tvarohovú plnku. Koláč pečieme približne 50 minút v rúre vyhriatej na 170 °C. Hotový koláč ozdobíme postrúhanou čokoládou a podávame s kopčekom šľahačky.
Špenátová roláda Špenátová roláda

Špenátová roláda

Suroviny

400 g - špenát mrazený
2 ks - vajcia
3 PL - múka polohrubá
2 PL - olej
2 ČL - prášok do pečiva
4 strúčiky - cesnak
Soľ

Plnka:
180 g - Rajo Cottage Cheese
50 g - syr tavený
50 g - eidam (strúhaný)
3 PL - kapia sterilizovaná
1 ks - cibuľka jarná
2 strúčiky - cesnak

Postup receptu

  1. Pripravíme si potrebné suroviny.
  2. Špenát necháme rozmraziť a zlejeme z neho vodu. Primiešame žĺtky, prelisovaný cesnak a ochutíme soľou. K špenátu pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Zľahka premiešame.
  3. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne 12-15 minút.
  4. Kým sa cesto pečie, pripravíme plnku. Cibuľku a kapiu nakrájame a spolu s prelisovaným cesnakom zmiešame s ostatnými surovinami.
  5. Z upečeného cesta ešte za horúca stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť. Potom cesto natrieme plnkou, zrolujeme a roládu necháme v chlade stuhnúť.
Vajíčka s bylinkovou omáčkou Vajíčka s bylinkovou omáčkou

Vajíčka s bylinkovou omáčkou

Suroviny

8 ks - vajcia
1 balenie - Rajo Probia jogurt biely
120 g - Rajo kyslá smotana
125 g - Rajo tvaroh hrudkovitý
2 PL - horčica
1 ks - cibuľa
1 ks - uhorka sladkokyslá
1 zväzok - vňať petržlenová
Kópor
Pažítka
Korenie čierne mleté
Cukor
Soľ

Na ozdobu:
3-4 ks - pradajky cherry

Postup receptu

  1. Pripravíme si potrebné suroviny.
  2. Vajíčka vložíme do vriacej vody a uvaríme natvrdo, teda približne 10 minút. Uvarené vajíčka schladíme studenou vodou a ošúpeme.
  3. Cibuľu a uhorku nakrájame nadrobno. Petržlenovú vňať, kôpor a pažítku posekáme najemno.
  4. Tvaroh zmiešame s jogurtom, kyslou smotanu a horčicou. Pridáme cibuľu, uhorku, bylinky, premiešame a omáčku dochutíme korením, soľou a cukrom.
  5. Vajíčka rozkrojíme na polovice a poukladáme okolo misky s tvarohovo-bylinkovou omáčkou, dozdobíme cherry paradajkami a posekanými bylinkami.
Kokosová bábovka s acidkom Kokosová bábovka s acidkom

Kokosová bábovka s acidkom

Suroviny

4 vajcia (samostatne žĺtky, bielky)
130 g trstinového cukru
85 ml rastlinného oleja
1 dl Laktofree acidka
210 g hladkej pšeničnej múky
1 balík prášku do pečiva
4 PL mletého kokosu
2 PL kakaa
Štipka soli

Postup receptu

  1. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov a pripravíme si menšiu bábovkovú formu. Vymastíme ju (bezlaktózovým maslom) a vysypeme  kakaom.
  2. Vyšľaháme si žĺtky s cukrom do peny.
  3. Prišľaháme postupne olej, aj laktofree acidko.
  4. Samostatne zmiešame múku, prášok do pečiva, kokos, kakao a štipku soli. Pridáme k zvyšnej zmesi.
  5. Samostatne si vyšľaháme bielky a opatrne ich stierkou primiešame k cestu.
  6. Cesto nalejeme do bábovkovej formy a pečieme cca 40 minút.
  7. Bábovku necháme mierne vychladnúť a potom ju vyklopíme z formy. Môžeme ju poliať čokoládovou polevou (bezlaktózovou) a posypať kokosovými chipsami.
Tekvicový bulgur Tekvicový bulgur

Tekvicový bulgur

Suroviny

  • 1 tekvica hokkaido
  • 80 g slaninky
  • 2 PL olivový olej
  • 100 g bulguru
  • 1 cibuľka
  • 3 hlavičky bedlí alebo iné hríby
  •  1 celá brokolica
  • 180 g balenie cottage cheese Laktofree
  • 1 ČL sezam
  • Soľ a čierne korenie na ochutenie
  • Mleté mandle

Postup receptu

  1. Najprv si upečieme tekvicu hokkaido. Očistenú a nakrájanú na malé kocky a preliatu olivovým olejom pečieme na teplote 190 stupňov asi 15 minút.
  2. Medzitým si uvaríme v hrnci bulgur. Zalejeme ho v pomere 1 diel bulguru : 2,5 diel vody.
  3. V inom hrnci zase uvaríme brokolicu. Do vriacej vody vhodíme malé ružičky brokolice a varíme 5 minút.
  4. Na panvici opečieme slaninku nakrájanú na malé kocky.
  5. K slaninke pridáme nakrájanú cibuľku a chvíľu orestujeme. Pridáme bedle/hríby a ďalej restujeme.
  6. Nakoniec pridáme upečenú tekvicu a brokolicu.  Osolíme a okoreníme.
  7. Primiešame uvarený bulgur, sezam a ešte chvíľu varíme.
  8. Do hotového jedla zľahka primiešame cottage cheese. Ozdobíme mandľovými lupienkami.
Gaštanový tvarohový koláč Gaštanový tvarohový koláč

Gaštanový tvarohový koláč

Suroviny

100 g špaldovej hladkej múky
80 g ovsené vločky rozmixované najemno
2 PL krupicový cukor
65 g rozpusteného kokosového oleja
2-3 PL Laktofree mlieka RAJO
700g Laktofree tvarohu RAJO
1 dl Laktofree smotany na šľahanie RAJO
250 g gaštanové pyré (sladené)
2 PL krupicový cukor
3 celé vajcia
1 PL kakaa
Upečené gaštany, kakao, kúsky bezlaktózovej čokolády na ozdobu

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu na pečenie 22 cm, vystelieme papierom na pečenie a rúru vyhrejeme na 170 stupňov.
  2. Korpus si pripravíme zmiešaním špaldovej múky, vločiek, cukru, kokosového oleja a pridávame trochu mlieka, kým nám nevznikne pevné cesto. Cesto natlačíme na dno tortovej formy, môžeme aj boky formy.
  3. Hrudkový tvaroh môžeme rozmixovať. Pridáme nakrájané gaštanové pyré, cukor a spolu prešľaháme.
  4. Zašľaháme postupne po jednom vajíčka, kakao a nakoniec pridáme smotanu.
  5. Hmotu nalejeme na korpus a vložíme do rúry. Pečieme približne hodinu. Koláčik je hotový, keď sa začnú sfarbovať okraje dozlatista a v strede sa ešte môže trochu triasť. Necháme ho vychladnúť v rúre a potom vložíme ešte stuhnúť do chladničky.
  6. Hotový koláčik môžeme ozdobiť kakaom, gaštanmi, čokoládou alebo preliať čokoládovou polevou (bezlaktózovou).
Polievka z pečenej tekvice Polievka z pečenej tekvice

Polievka z pečenej tekvice

Suroviny

1 stredne veľká tekvica hokkaido
1 PL medu
2 PL olivový olej
1 červená cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 bobkový list
650 ml zeleninového vývaru a viac podľa potreby a hustoty
1 dl Laktofree smotany na varenie
Štipka muškátového oriešku
Soľ/korenie

Postup receptu

  1. Tekvicu prekrojíme, vyberieme jadierka a nakrájame na mesiačiky.
  2. Mesiačiky tekvice uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne polejeme medom a olejom (1PL). Dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov na 15 – 20 min.
  3. Keď je tekvica upečená, ošúpeme ju a nakrájame na menšie kúsky.
  4. Medzitým si na oleji speníme cibuľku a chvíľu restujeme. Pridáme roztlačený cesnak.
  5. Pridáme nakrájanú tekvicu a zalejeme vývarom. Vhodíme bobkový list, muškátový oriešok, osolíme, okoreníme podľa chuti. Varíme približne 20 minút.
  6. Polievku odstavíme zo sporáka, pridáme smotanu, vyberieme bobkový list a poriadne premixujeme tyčovým mixérom.
  7. Polievku vrátime na sporák a ešte 2 minútky povaríme.
Špenátové rizoto s hráškom a slaninkou Špenátové rizoto s hráškom a slaninkou

Špenátové rizoto s hráškom a slaninkou

Suroviny

1 PL oleja
1 menšia cibuľka
2 strúčiky cesnaku
130 g prepláchnutej ryže
Zeleninový vývar na podlievanie ryže
70 g baby špenátu
200 g mrazeného hrášku
50 g nakrájanej a orestovanej slaninky
1 dl Laktofree smotany na varenie
10 g masla 
Ozdobíme napríklad špargľovými výhonkami

Postup receptu

  1. Na oleji si speníme nakrájanú cibuľku a 5 minút restujeme.
  2. Pridáme roztlačený cesnak a orestujeme 2  min. Pridáme ryžu.
  3. Zalejeme zeleninovým vývarom, ktorým postupne podlievame počas varenia ryžu, až kým nebude úplne mäkká.
  4. Na rozohriatej panvici podusíme špenát. Následne ho rozmixujeme aj spolu s rozmrazeným čerstvým hráškom.
  5. Keď je už ryža uvarená, primiešame špenátovo-hráškovú zmes a ešte chvíľu povaríme.
  6. Nakoniec primiešame smotanu a maslo. Premiešame, kým sa maslo nerozpustí. (Rizoto by malo byť krémovejšie)
  7. Hotové rizoto ozdobíme napr. špargľovými alebo inými výhonkami.
Tagliatelle so špargľou a prosciuttom Tagliatelle so špargľou a prosciuttom

Tagliatelle so špargľou a prosciuttom

Suroviny

200 g tagliatelle – uvariť al dente
250 g ešte neočistenej špargle (potom ju očistiť a nakrájať na tenšie a menšie kúsky)
2 PL masla Laktofree
80 g sušenej šunky (napr. prosciutto)
1 veľký strúčik cesnaku
70 g cherry paradajky
cottage cheese 180 g balenie Laktofree
Soľ/čierne korenie

Postup receptu

  1. Vo vriacej, osolenej vode si uvaríme cestoviny.
  2. V inom hrnci si vo vriacej vode uvaríme špargľu. Špargľu stačí variť iba chvíľu, cca 5 minút. Taktiež potom vodu zlejeme a špargľu prepláchneme studenou vodou.
  3. Na panvici speníme maslo a pridáme natrhané kúsky prosciutta. Orestujeme cca 5 minút.
  4. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak. Po chvíli pridáme uvarenú špargľu a 3 minuty restujeme.
  5. Pridáme prekrojené cherry paradajky a zeleninu premiešame s uvarenými cestovinami. Dochutíme soľou a čiernym korením.
  6. Cottage cheese môžeme primiešať k cestovinám alebo ho len pridáme na pripravenú porciu jedla.