Recepty

Karamelový tvarohový dezert Karamelový tvarohový dezert

Karamelový tvarohový dezert

Suroviny

Karamel:

150 g kryštálového cukru
50 ml šľahačky Rajo
50 g masla Rajo

Krém:

250 g jemného hrudkového tvarohu Rajo

2 kopcovité PL kyslej smotany Rajo
1 PL kryštálového cukru

Ozdobenie:

150 ml šľahačky Rajo
Trochu tekutého karamelu

Postup receptu

  1. Do hrnca nasypeme kryštálový cukor a na strednom ohni ho necháme topiť. Dávame pozor, aby neprihorel. Cukor sa bude postupne karamelizovať a topiť a sfarbovať do zlatohneda. Snažíme sa ho nemiešať.
  2. Keď sa celý cukor roztopí, opatrne doň vlejeme šľahačku. Cukor sa po naliatí šľahačky zlepí do neforemnej hmoty, neprestávame ho však opatrne miešať, až kým sa úplne nerozpustí na karamelovú šľahačku.
  3. Odstavíme z ohňa, primiešame maslo a necháme vychladnúť.
  4. Jemný tvaroh a smotanu dáme do misky alebo nádoby na šľahanie a pomocou ponorného mixéra ich vymiešame do krémova. Pridáme asi 3 PL hotového vychladnutého karamelu a ešte raz celú zmes dobre premiešame.
  5. Nalejeme do dezertných pohárov a necháme vychladnúť v chladničke.
  6. Pred podávaním ozdobíme karamelový dezert vyšľahanou šľahačkou a tekutým karamelom.
Chlieb "Müsli" Chlieb "Müsli"

Chlieb "Müsli"

Suroviny

400 g hrubej múky,
1/2 balíčka droždia,
1 lyžička medu,
200 g müsli,
1 lyžička soli,
20 g rastlinného tuku,
8 lyžíc kyslomliečneho nápoja Rajo Probia Nature drink vašej obľúbenej príchute,
tuk na vymastenie formy.

Postup receptu

  1. Všetky prísady vložíme do misy a spracujeme na vláčne cesto.
  2. Preložíme ho do vymastenej formy a necháme asi 45 minút kysnúť pri teplote 50 stupňov.
  3. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 40 minút.
Plnené rolády z morky Plnené rolády z morky

Plnené rolády z morky

Suroviny

2 kusy morčacích pŕs,
100 g masla Rajo,
soľ.


Plnka:
2 kusy bielych rožkov,
1 dl bieleho vína,
2 vajcia,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
300 g pomletého bravčového mäsa,
100 g jemne nasekaných mandlí,
6 lyžice brandy,
200 g údenej slaniny,
biele mleté korenie,
soľ,
pečeň z morky,
trošku vegety,
čerstvá petržlenová vňať.

Postup receptu

  1. Prsia rozrežeme a upravíme na plát, jemne naklepeme, trochu osolíme a potrieme plnkou. Pevne zrolujeme, previažeme alebo spojíme grilovacími ihlami, obložíme slaninou a maslom. 
  2. Pečieme v alobale alebo v uzatvorenom pekáči. Počas pečenia potierame smotanou. Pečieme asi 1 a pol hodiny pri miernejšej teplote, aby sa plnka dobre prepiekla. 
  3. Plnku pripravíme tak, že rožky namočíme do vína, primiešame ostatné suroviny, pokrájanú pečeň, slaninu na drobné kocky a nasekanú petržlenovú vňať. Rolády chutia výborne aj studené napríklaad v silvestrovskej noci pri šampanskom.