Recepty

Kokosová bábovka s acidkom Kokosová bábovka s acidkom

Kokosová bábovka s acidkom

Suroviny

4 vajcia (samostatne žĺtky, bielky)
130 g trstinového cukru
85 ml rastlinného oleja
1 dl Laktofree acidka
210 g hladkej pšeničnej múky
1 balík prášku do pečiva
4 PL mletého kokosu
2 PL kakaa
Štipka soli

Postup receptu

  1. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov a pripravíme si menšiu bábovkovú formu. Vymastíme ju (bezlaktózovým maslom) a vysypeme  kakaom.
  2. Vyšľaháme si žĺtky s cukrom do peny.
  3. Prišľaháme postupne olej, aj laktofree acidko.
  4. Samostatne zmiešame múku, prášok do pečiva, kokos, kakao a štipku soli. Pridáme k zvyšnej zmesi.
  5. Samostatne si vyšľaháme bielky a opatrne ich stierkou primiešame k cestu.
  6. Cesto nalejeme do bábovkovej formy a pečieme cca 40 minút.
  7. Bábovku necháme mierne vychladnúť a potom ju vyklopíme z formy. Môžeme ju poliať čokoládovou polevou (bezlaktózovou) a posypať kokosovými chipsami.
Tekvicový bulgur Tekvicový bulgur

Tekvicový bulgur

Suroviny

  • 1 tekvica hokkaido
  • 80 g slaninky
  • 2 PL olivový olej
  • 100 g bulguru
  • 1 cibuľka
  • 3 hlavičky bedlí alebo iné hríby
  •  1 celá brokolica
  • 180 g balenie cottage cheese Laktofree
  • 1 ČL sezam
  • Soľ a čierne korenie na ochutenie
  • Mleté mandle

Postup receptu

  1. Najprv si upečieme tekvicu hokkaido. Očistenú a nakrájanú na malé kocky a preliatu olivovým olejom pečieme na teplote 190 stupňov asi 15 minút.
  2. Medzitým si uvaríme v hrnci bulgur. Zalejeme ho v pomere 1 diel bulguru : 2,5 diel vody.
  3. V inom hrnci zase uvaríme brokolicu. Do vriacej vody vhodíme malé ružičky brokolice a varíme 5 minút.
  4. Na panvici opečieme slaninku nakrájanú na malé kocky.
  5. K slaninke pridáme nakrájanú cibuľku a chvíľu orestujeme. Pridáme bedle/hríby a ďalej restujeme.
  6. Nakoniec pridáme upečenú tekvicu a brokolicu.  Osolíme a okoreníme.
  7. Primiešame uvarený bulgur, sezam a ešte chvíľu varíme.
  8. Do hotového jedla zľahka primiešame cottage cheese. Ozdobíme mandľovými lupienkami.
Gaštanový tvarohový koláč Gaštanový tvarohový koláč

Gaštanový tvarohový koláč

Suroviny

100 g špaldovej hladkej múky
80 g ovsené vločky rozmixované najemno
2 PL krupicový cukor
65 g rozpusteného kokosového oleja
2-3 PL Laktofree mlieka RAJO
700g Laktofree tvarohu RAJO
1 dl Laktofree smotany na šľahanie RAJO
250 g gaštanové pyré (sladené)
2 PL krupicový cukor
3 celé vajcia
1 PL kakaa
Upečené gaštany, kakao, kúsky bezlaktózovej čokolády na ozdobu

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu na pečenie 22 cm, vystelieme papierom na pečenie a rúru vyhrejeme na 170 stupňov.
  2. Korpus si pripravíme zmiešaním špaldovej múky, vločiek, cukru, kokosového oleja a pridávame trochu mlieka, kým nám nevznikne pevné cesto. Cesto natlačíme na dno tortovej formy, môžeme aj boky formy.
  3. Hrudkový tvaroh môžeme rozmixovať. Pridáme nakrájané gaštanové pyré, cukor a spolu prešľaháme.
  4. Zašľaháme postupne po jednom vajíčka, kakao a nakoniec pridáme smotanu.
  5. Hmotu nalejeme na korpus a vložíme do rúry. Pečieme približne hodinu. Koláčik je hotový, keď sa začnú sfarbovať okraje dozlatista a v strede sa ešte môže trochu triasť. Necháme ho vychladnúť v rúre a potom vložíme ešte stuhnúť do chladničky.
  6. Hotový koláčik môžeme ozdobiť kakaom, gaštanmi, čokoládou alebo preliať čokoládovou polevou (bezlaktózovou).
Polievka z pečenej tekvice Polievka z pečenej tekvice

Polievka z pečenej tekvice

Suroviny

1 stredne veľká tekvica hokkaido
1 PL medu
2 PL olivový olej
1 červená cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 bobkový list
650 ml zeleninového vývaru a viac podľa potreby a hustoty
1 dl Laktofree smotany na varenie
Štipka muškátového oriešku
Soľ/korenie

Postup receptu

  1. Tekvicu prekrojíme, vyberieme jadierka a nakrájame na mesiačiky.
  2. Mesiačiky tekvice uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne polejeme medom a olejom (1PL). Dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov na 15 – 20 min.
  3. Keď je tekvica upečená, ošúpeme ju a nakrájame na menšie kúsky.
  4. Medzitým si na oleji speníme cibuľku a chvíľu restujeme. Pridáme roztlačený cesnak.
  5. Pridáme nakrájanú tekvicu a zalejeme vývarom. Vhodíme bobkový list, muškátový oriešok, osolíme, okoreníme podľa chuti. Varíme približne 20 minút.
  6. Polievku odstavíme zo sporáka, pridáme smotanu, vyberieme bobkový list a poriadne premixujeme tyčovým mixérom.
  7. Polievku vrátime na sporák a ešte 2 minútky povaríme.
Špenátové rizoto s hráškom a slaninkou Špenátové rizoto s hráškom a slaninkou

Špenátové rizoto s hráškom a slaninkou

Suroviny

1 PL oleja
1 menšia cibuľka
2 strúčiky cesnaku
130 g prepláchnutej ryže
Zeleninový vývar na podlievanie ryže
70 g baby špenátu
200 g mrazeného hrášku
50 g nakrájanej a orestovanej slaninky
1 dl Laktofree smotany na varenie
10 g masla 
Ozdobíme napríklad špargľovými výhonkami

Postup receptu

  1. Na oleji si speníme nakrájanú cibuľku a 5 minút restujeme.
  2. Pridáme roztlačený cesnak a orestujeme 2  min. Pridáme ryžu.
  3. Zalejeme zeleninovým vývarom, ktorým postupne podlievame počas varenia ryžu, až kým nebude úplne mäkká.
  4. Na rozohriatej panvici podusíme špenát. Následne ho rozmixujeme aj spolu s rozmrazeným čerstvým hráškom.
  5. Keď je už ryža uvarená, primiešame špenátovo-hráškovú zmes a ešte chvíľu povaríme.
  6. Nakoniec primiešame smotanu a maslo. Premiešame, kým sa maslo nerozpustí. (Rizoto by malo byť krémovejšie)
  7. Hotové rizoto ozdobíme napr. špargľovými alebo inými výhonkami.
Tagliatelle so špargľou a prosciuttom Tagliatelle so špargľou a prosciuttom

Tagliatelle so špargľou a prosciuttom

Suroviny

200 g tagliatelle – uvariť al dente
250 g ešte neočistenej špargle (potom ju očistiť a nakrájať na tenšie a menšie kúsky)
2 PL masla Laktofree
80 g sušenej šunky (napr. prosciutto)
1 veľký strúčik cesnaku
70 g cherry paradajky
cottage cheese 180 g balenie Laktofree
Soľ/čierne korenie

Postup receptu

  1. Vo vriacej, osolenej vode si uvaríme cestoviny.
  2. V inom hrnci si vo vriacej vode uvaríme špargľu. Špargľu stačí variť iba chvíľu, cca 5 minút. Taktiež potom vodu zlejeme a špargľu prepláchneme studenou vodou.
  3. Na panvici speníme maslo a pridáme natrhané kúsky prosciutta. Orestujeme cca 5 minút.
  4. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak. Po chvíli pridáme uvarenú špargľu a 3 minuty restujeme.
  5. Pridáme prekrojené cherry paradajky a zeleninu premiešame s uvarenými cestovinami. Dochutíme soľou a čiernym korením.
  6. Cottage cheese môžeme primiešať k cestovinám alebo ho len pridáme na pripravenú porciu jedla.
Šošovicový šalát s cottage syrom Šošovicový šalát s cottage syrom

Šošovicový šalát s cottage syrom

Suroviny

1 PL masla Laktofree
1 menšia cuketa
1 celá červená cibuľka
230 g uvarenej šošovice (alebo z konzervy, môžeme použiť aj čiernu beluga alebo červenú)
Soľ
Mleté čierne korenie
1 PL jablčný ocot
3 PL olivový olej
1 PL medu
180 g balenie cottage cheese Laktofree
Koriander na ozdobu

Postup receptu

  1. Na masle si speníme nadrobno nakrájanú červenú cibuľku. Restujeme 5 – 8 minút.
  2. Potom pridáme cukinu nakrájanú na malé kúsky a ďalej restujeme.
  3. Nakoniec primiešame uvarenú šošovicu. Necháme vychladnúť, potom osolíme, okoreníme a môžeme rovno pridať syr cottage.
  4. Ak máme chuť, môžeme šalát zmiešať s medovou zálievkou. Tú pripravíme zmiešaním octu, oleja, medu, soľ a čierne korenie.
  5. Hotový šalát ozdobíme koriandrom. Môžeme podávať samostatne, ako prílohu k mäsu alebo ako bruschettu.
Tvarohový ovsený koláč s rebarborou a jahodami Tvarohový ovsený koláč s rebarborou a jahodami

Tvarohový ovsený koláč s rebarborou a jahodami

Suroviny

300 g očistenej a nakrájanej rebarbory
200 g očistených a nakrájaných jahôd
100 g trstinového cukru
200 g hladkej pšeničnej (alebo špaldovej múky)
160 g ovsených vločiek
120 g trstinového cukru
štipka soli
½ ČL prášku do pečiva
215 g masla Laktofree
300 g tvarohu Laktofree
60 g trstinového cukru
1 ČL vanilkový extrakt
2 celé menšie vajíčka

Postup receptu

  1. Zmiešame nakrájané jahody, rebarboru a cukor, pridáme trochu vody a varíme za občasného miešania na miernom ohni asi 20-25 minút. Potom prebytočnú vodu zlejeme a necháme vychladnúť.
  2. Na cesto zmiešame múku, vločky, cukor, soľ, prášok do pečiva, a na kúsky nakrájané maslo. Vypracujeme cesto, nevadí ak je aj trochu drobivé. ¾ cesta natlačíme na dno 24 cm formy na pečenie (ktorú sme predtým vytreli maslom a vysypali múkou).
  3. Tvaroh vymiešame s cukrom, vanilkový extraktom, vajíčkami. (ak by bola zmes redšia, môžeme pridať ešte 1 ČL kukuričného škrobu). Tvarohovú zmes dáme na cesto a navrch naukladáme lyžičkou rebarboru s jahodami. Navrch nadrobíme zvyšné cesto.
  4. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 30-40 minút (závisí od vašej rúry). Hotový koláčik necháme úplne vychladnúť, až potom krájame.
Pórová krémová polievka s pažítkou Pórová krémová polievka s pažítkou

Pórová krémová polievka s pažítkou

Suroviny

1 PL masla alebo oleja
1 nakrájaná jarná cibuľka
2 veľké strúčiky cesnaku
2 veľké alebo 3 menšie póry bez zelenej časti (ja som mala asi 360 g)
4  očistené a nakrájané zemiaky
cca 1 liter zeleninového vývaru
soľ, čierne korenie, majoránka, muškátový orech
1,5 dl smotany na šľahanie Laktofree
na ozdobu pažítka, jarná cibuľka a mandľové lupienky

Postup receptu

  1. Na masle alebo oleji si speníme nakrájanú jarnú cibuľku. A restujeme, kým nezmäkne.
  2. Pridáme nakrájané strúčiky cesnaku. A 2-3 minutky orestujeme.
  3. Pridáme nakrájané krúžky póru a nakrájané zemiačky. 5 minút restujeme.
  4. Všetko zalejeme zeleninovým vývarom a varíme, kým všetko nezmäkne. Osolíme a okoreníme čiernym korením.
  5. Ku koncu varenia pridáme muškátový orech, majoránku a polievku rozmixujeme ponorným mixérom.
  6. Prilejeme smotanu na šľahanie, premiešame a ešte raz na sporáku prevaríme.
  7. Ozdobíme nasekanou pažítkou, nakrájanou jarnou cibuľkou a mandľovými lupienkami.
Vanilková mliečna ryža s restovanými jahodami a malinami Vanilková mliečna ryža s restovanými jahodami a malinami

Vanilková mliečna ryža s restovanými jahodami a malinami

Suroviny

120 g ryže
6 dl mlieka Laktofree
1 PL trstinového cukru
1 dl smotany na šľahanie Laktofree
1 ČL vanilkový extrakt
200 g nadrobno nakrájaných jahôd
100 g malín
1 PL trstinový cukor
1 ČL kukuričného škrobu

*menu robené približne pre tri až štyri osoby, avšak skôr menšie porcie, takže pri príprave treba prispôsobiť množstvá surovín😊

Postup receptu

  1. Najprv si uvaríme ryžu s mliekom. Varíme na miernom ohni, pravidelne premiešame až kým ryža úplne nezmäkne a nevytvorí sa nám ryžová kaša (max 25 – 30 minút).
  2. Ku koncu varenia pridáme cukor, vanilkový extrakt aj 1 dl smotany a premiešame, ešte chvíľu povaríme.  Necháme mierne vychladnúť.
  3. Nakrájané jahody aj s celými malinami dáme na panvicu. Zalejeme lyžicou vody, lyžicou cukru a povaríme asi 10 minút na miernom ohni, kým ovocie nezačne mať džemovú konzistenciu. Jahody môžeme aj viackrát popučiť. Na záver pridáme škrob a ešte chvíľu povaríme.
  4. Mliečnu ryžu rozdelíme do mištičiek alebo pohárikov  a navrstvíme jahodovo-malinový džem.
  5. Ozdobíme čerstvými jahodami.
Hrachová polievka s mätou Hrachová polievka s mätou

Hrachová polievka s mätou

Suroviny

1  PL oleja
1 cibuľa nakrájaná nadrobno
1 stonka zeleru
2 malé zemiaky, očistené
cca 1 liter zeleninového vývaru
250 g mrazený hrach
Hrsť nasekanej  mäty
1 dl smotany na varenie Laktofree
Čierne korenie
Soľ
Ozdobiť cícerom a rukolou

Postup receptu

  1. Na oleji si v hrnci speníme nakrájanú cibuľku. O 5 minút pridáme aj nakrájanú zelerovú stonku. A následne aj na kocky nakrájané zemiaky. Chvíľu restujeme.
  2. Zalejeme vývarom a varíme, kým zemiaky nezmäknú, cca 15 minút.
  3. Pridáme mrazený hrach, 5 minút povaríme, pridáme nasekanú mätu a potom celú polievku rozmixujeme.
  4. Polievku osolíme, okoreníme čiernym korením, prilejeme smotanu a ešte raz zohrejeme.
  5. Ozdobíme krutónmi alebo cícerovými krutónmi a rukolou. Prípadne mletými pistáciami.
Bruschetta s grilovanou zeleninou a cottage syrom Bruschetta s grilovanou zeleninou a cottage syrom

Bruschetta s grilovanou zeleninou a cottage syrom

Suroviny

8 – 10 ks nakrájaných kúskov chlebíka
Olivový olej
1 menšia cukina
1 červená paprika
1 žltá paprika
2 ks menšie červené cibuľky
Cherry paradajky
Soľ/čierne korenie
Oregano
Tymián
Cottage cheese Laktofree
Rukola a nasekané vlašské orechy na ozdobu

Postup receptu

  1. Panvicu jemne potrieme olivovým olejom a na rozpálený olej naukladáme chlebíky a opečieme z oboch strán.
  2. Rúru zohrejeme na 200 stupňov a zapneme funkciu gril.
  3. Papriky nakrájame na väčšie kúsky, cibuľku na kolieska, cukinu tiež na kolieska. Cherry paradajky môžeme nechať v celosti, ak nie sú veľmi veľké. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posolíme, okoreníme a všetko potrieme poriadne olivovým olejom. Dáme piecť do rúry cca na 30 minút alebo kým sa nám zeleninka neugriluje a nezmäkne.
  4. Ugrilovanú zeleninu necháme chvíľu vychladnúť a všetko (hlavne papriky a cukinu) nakrájame na malé kúsky a zmiešame dokopy. Aj je treba, ešte dosolíme, dochutíme korením (čierne korenie, oregano, tymián).
  5. Na opečený toastík dáme cottage syr a navrch grilovanú zeleninku. Ozdobíme rukolou a vlašskými orieškami.