Recepty

Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom

Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom

Suroviny

270 g lístkového cesta
1 PL rastlinného oleja
70 g póru
250 g tvarohu
100 g baby špenátu
2 vajcia
100 g kozieho syra
40 g natrhaného prosciutta (alebo inej šunky)
soľ / čierne korenie podľa chuti
štipka muškátového oriešku
čerstvý majorán na ozdobu

Autorka: The Story of a Cake

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu s priemerom 24 cm a vystelieme ju papierom na pečenie.
  2. Rúru vopred vyhrejeme na 190 stupňov.
  3. Vyvaľkaným lístkovým cestom vystelieme dno a trochu aj boky (1-2 cm) formy a popicháme ho vidličkou.
  4. Potom na oleji speníme nakrájaný pór a chvíľku restujeme. Pridáme špenátové listy a pár minút podusíme.
  5. Medzitým vymiešame tvaroh s vajíčkami a pridáme špenátovo-pórkovú zmes. Premiešame. 
  6. Pridáme natrhané prosciutto a 50 g kozieho syra. 
  7. Premiešame a osolíme, okoreníme podľa chuti. 
  8. Zmes natrieme na lístkové cesto.
  9. Navrch ešte rozdrobíme zvyšných 50 g kozieho syra. 
  10. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 30 – 35 minút. 
  11. Hotový slaný koláčik ozdobíme čerstvým majoránom.
Mrkvový koláč s kokosom Mrkvový koláč s kokosom

Mrkvový koláč s kokosom

Suroviny

Cesto:
110 g zmäknutého masla
120 g trstinového cukru
3 vajcia
1,5 dl ananasového džúsu
150 g nastrúhanej mrkvy
120 g hladkej múky
100 g mletého kokosu
1 prášok do pečiva

Krém:
85 g zmäknutého masla
120 g krémového syra
60 g trstinového cukru
1 ČL vanilkovej esencie 

Autorka: The Story of a Cake

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu s priemerom 22 cm a vystelieme ju papierom na pečenie. 
  2. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. 
  3. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista. 
  4. Potom po jednom pridávame celé vajcia. 
  5. Prilejeme ananásový džús a premiešame. 
  6. Primiešame najemno nastrúhanú mrkvu. 
  7. Samostatne zmiešame múku, kokos a prášok do pečiva. 
  8. Suchú zmes opatrne spojíme s mokrou zmesou. Cesto dáme do formy a uhladíme.
  9. Vo vyhriatej rúre pečieme 35 – 40 minút.
  10. Na vychladnutý koláč natrieme krém, ktorý si pripravíme vyšľahaním zmäknutého masla s krémovým syrom, vanilkou a cukrom.
  11. Hotový koláčik zdobíme nasekanými lieskovými orieškami a nastrúhanou bielou a tmavou čokoládou.
Veľkonočný chlebík z kukuričnej polenty Veľkonočný chlebík z kukuričnej polenty

Veľkonočný chlebík z kukuričnej polenty

Suroviny

1 l vriacej vody
250 g kukuričnej polenty
150 g maslo
75 g parmezán
5 natvrdo uvarených vajec
2 mladé cibuľky
2 PL olivového oleja
50 g dusenej šunky
soľ, korenie 

Autor: Kuchár Pepe

 

Postup receptu

  1. Polentu zalejeme v hrnci vriacou vodou a varíme za stáleho miešania približne 5 min, kým nevznikne hustá kaša.
  2. Potom pridáme maslo, soľ, korenie, parmezán a na olivovom oleji otestovanú cibuľku so šunkou.
  3. Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
  4. Formu na srnčí chrbát vytrieme maslom a vysypeme trochou polenty.
  5. Približne polovicu masy dáme do formy.
  6. Následne pozdĺžne poukladáme uvarené vajcia a prikryjeme zvyšnou časťou polenty.
  7. Uhladíme a dáme zapiecť do rúry na 15 minút pri 170 stupňoch.
  8. Po upečení necháme dôkladne vychladnúť. 
Veľkonočná mandľová bábovka Veľkonočná mandľová bábovka

Veľkonočná mandľová bábovka

Suroviny

Suroviny na bábovku:
6 vajec
150 g kokosového cukru
180 g špaldovej celozrnnej múky
140 g mandľovej múky
80 g roztopeného masla
50 g smotany na šľahanie
10 g kypriaceho prášku
50 g sušených brusníc alebo hrozienok
šťavu a kôru z 1 limetky
1 ČL morskej soli 

Suroviny na citrónovo-vajíčkovú polevu:
2 vajcia 
šťava z 2 citrónov
1 PL medu
1 PL masla

Suroviny na čokoládové hobliny:
50 g horkej čokolády 70 % 

Autor: Kuchár Pepe

Postup receptu

  1. Vajcia oddelíme. Bielka so soľou vyšľaháme do tuha. 
  2. V druhej miske vyšľaháme žĺtka a kokosový cukor do peny. Pridáme maslo a prešľaháme. 
  3. Následne pridáme smotanu na šľahanie, kôru a šťavu z limetky a premiešame. Do vzniknutého cesta opatrne vmiešame vyšľahané bielka.
  4. Špaldovú a mandľovú muku dáme do misky spolu s kypriacim práškom do pečiva. Všetko dôkladne premiešame a zľahka pridáme do pripraveného cesta.
  5. Bábovkovú formu vytrieme maslom a vysypeme špaldovou múkou. Cesto do nej rovnomerne vylejeme. 
  6. Posypeme brusnicami alebo hrozienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry. 
  7. Pečieme pri 170 stupňoch približne 40 - 50 minút. Ak si nie sme istí, či je už bábovka hotová, môžeme do nej pichnúť špáradlo. Pokiaľ bude po vybratí čisté, bábovku môžeme z rúry vybrať.
  8. Upečenú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
  9. Medzitým si pripravíme polevu. Vajíčka, stavu z citrónov a med vložíme v miske do vodného kúpeľa a metličkou miešame, kým zmes nezhustne. Na záver primiešame maslo. Hotovou vlažnou polevou polievame bábovku. 
  10. Na ozdobu roztopíme vo vodnom kúpeli horkú čokoládu, ktorú špachtľou rozotrieme na plech a necháme trochu vychladnúť, aby stuhla. 
  11. Keď trochu stuhne (nie príliš, inak by sa lámala) špachtľou ju zhŕňame smerom od seba, aby sa nám začali vytvárať čokoládové hobliny, z ktorých na vrchu bábovky naaranžujeme krásne čokoládové hniezdo na veľkonočné vajíčka.
Fašiangové fánky Fašiangové fánky

Fašiangové fánky

Suroviny

40 dkg polohrubá múka
2 žĺtky
8 dkg masla Rajo
6 polievkových lyžíc Rajo pochúťkovej smotany
1 dcl bieleho vína
mlieko Rajo podľa potreby (aby sme vypracovali prijateľne tuhé cesto)
džem
práškový a vanilkový cukor


Postup receptu

  1. Vypracujeme cesto a urobíme z neho 2 bochníčky. Necháme v chlade trochu odležať.
  2. Cesto vyvaľkáme na 3 mm hrúbku a pokrájame na obdĺžniky asi 5 x 10 cm. V strede 3x narežeme.
  3. Vyprážame dozlatista na rozpálenej masti.
  4. Posypeme cukrom (zmiešame práškový s vanilkovým) a podľa chuti môžeme potrieť džemom.

Šunkové rolky s chrenom Šunkové rolky s chrenom

Šunkové rolky s chrenom

Suroviny

8 plátkov šunky,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
2 lyžice nastrúhaného chrenu,
vegeta podľa chuti,
4 vajcia uvarené natvrdo,
1 hlávka šalátu,
ľubovoľná zelenina na ozdobu.

Postup receptu

  1. Plátky šunky naplníme vyšľahanou smotanou zmiešanou s vegetou a chrenom. 
  2. Ukladáme na dezertné tanieriky s prílohou šalátu a zeleniny. Na list šalátu položíme polovicu vajca a ozdobíme šľahačkou.
Šunkové kornútky Šunkové kornútky

Šunkové kornútky

Suroviny

10 plátkov šunky,
55 g bryndze,
125 g tradičného masla RAJO,
1 ks 180 g Rajo cotage cheese pažítka,
2 PL Rajo Cottage cheese šunka - chren,
1 paprička chilli,
mleté čierne korenie,
petržlenová vňať.

Postup receptu

  1. Maslo s bryndzou a syrmi vymiešame do peny, pridáme nadrobno pokrájanú papričku chilli a štipku mletého čierneho korenia. 
  2. Z plátkov šunky urobíme kornútiky a plníme ich penou, ktorú striekame vrecúškom s ozdobnou rúrkou. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Rajčiaky plnené syrovým krémom Rajčiaky plnené syrovým krémom

Rajčiaky plnené syrovým krémom

Suroviny

8 rajčiakov,
4 vajcia,
1 dl mlieka RAJO,
1 ks 180 g Rajo cottage cheese pažítka,
40 g tradičného masla RAJO,
mleté čierne korenie,
trocha strúhanky,
soľ.

Postup receptu

  1. Z umytých rajčiakov odkrojíme vršky a vydlabeme vnútro. Naplníme ich syrovým krémom, poukladáme do maslom vymasteného pekáča a v rúre zapečieme. 
  2. Syrový krém: Mlieko s vajcami rozšľaháme, pridáme Cottage cheese, korenie, soľ a zahustíme strúhankou. Podávame s pečivom, alebo ako ľahké jedlo so zemiakovou kašou.
Zeleninovo-syrový závin Zeleninovo-syrový závin

Zeleninovo-syrový závin

Suroviny

1 balíček lístkového cesta,
2 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
1 žĺtok,
1 balíček mrazenej zeleninovej zmesi,
1 cibuľa,
1 strúčik cesnaku,
maslo,
mleté čierne korenie,
soľ.

Postup receptu

  1. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masle, pridáme zeleninovú zmes a krátko podusíme. Osolíme a okoreníme. Necháme vychladnúť. Potom pridáme syry, rozotrený cesnak a vymiešame.
  2. Môžeme pridať aj natvrdo uvarené posekané vajce, šunku alebo pažítku. Na rozvaľkané lístkové cesto natrieme pripravenú zeleninovú zmes, zvinieme, potrieme žĺtkom a dáme piecť do rozpálenej rúry na 30 - 40 minút pri 180 stupňoch.
Veľkonočný baranček Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček

Suroviny

300 g polohrubej múky,
1 vajce,
1 dl oleja,
1 dl vody,
1/2 balíčka kypriaceho prášku,
soľ.


Plnka:
2 - 3 póry,
2 - 3 vajcia,
100 g krájanej šunky,
3 PL Rajo smotana na šľahanie,
maslo RAJO,
vegeta,
soľ

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto, necháme ho odstáť a medzitým pripravíme plnku. Pór nakrájaný na kolieska opražíme na masle, podlejeme vodou a podusíme.
  2. Z cesta vyformujeme na omastenom plechu barančeka a pokryjeme ho duseným pórom. Plátky šunky skrútime do rúrok, priečne nakrájame a ozdobne uložíme na koláč. 
  3. Vajce rozmiešame so smotanou, osolíme, okoreníme a nalejeme na povrch.
  4. Pečieme v stredne vyhriatej rúre dozlatista.
Veľkonočná torta s likérom Veľkonočná torta s likérom

Veľkonočná torta s likérom

Suroviny

6 vajec,
125 g cukru,
75 g polohrubej múky,
4 lyžice maizeny,
3 lyžice kakaa,
1 lyžica kypriaceho prášku,
6 lístkov bielej želatíny,
2,5 dl vaječného likéru,
6 dl smotany na šľahanie Rajo,
2 balíčky vanilínového cukru,
4 lyžice posekaných pistácií,
dekoračný materiál podľa vlastného výberu - marcipánové zajačiky, kvetinky,
malé čokoládové vajíčka,
farebné cukrové ozdoby,
papier na pečenie.

Postup receptu

  1. Bielky spolu s cukrom a 2 lyžicami vody vyšľaháme na tuhý sneh a primiešame k nemu žĺtky. Múku, kypriaci prášok, maizenu a kakao zmiešame a pridáme k vajciam. 
  2. Cesto vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme asi 35 minút pri teplote 175 stupňov. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a rozkrojíme vodorovne na tri časti. 
  3. Želatínu necháme vo vode zmäknúť, vyžmýkame ju a zohrejeme, kým sa nerozpustí. Primiešame k nej vaječný likér a zmes necháme na chladnom mieste, kým nezačne tuhnúť. 
  4. Smotanu vyšľaháme spolu s vanilínovým cukrom a vmiešame do likérovej želatíny. Jednu vrstvu cesta natrieme krémom, položíme na ňu druhú časť, znova natrieme krémom a uložíme tretiu časť. 
  5. Tortu potrieme krémom aj zvonka a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Tyčinky s Cottage Cheese Tyčinky s Cottage Cheese

Tyčinky s Cottage Cheese

Suroviny

210 g hladkej múky,
1 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
150 g tradičného masla RAJO,
6 – 8 PL Rajo kyslá smotana,
soľ,
1 bielok na potretie,
rasca alebo sezam.

Postup receptu

  1. V múke rozmiešame soľ, pridáme syr, maslo, smotanu a zamiesime. 
  2. Vypracované cesto vyvaľkáme, ostrôžkou pokrájame na tyčinky, potrieme ich bielkom a posypeme soľou a rascou. Poukladáme ich na plech a v dobre vyhriatej rúre upečieme.