Recepty

Závin z jogurtového cesta

Závin z jogurtového cesta

Suroviny

300 g hladkej múky,
100 g hrubej múky,
200 g tradičného masla Rajo,
1 balíček kypriaceho prášku,
1 ks Rajo Probia jogurt biely,
soľ,
1 vajce na potretie,
tuk na plech.

Plnka:
1 ks Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
práškový cukor (podľa chuti),
1 žĺtok, sneh z 1 bielka,
1 balíček vanilínového cukru,
hrozienka,
1 lyžica vanilkového krémového prášku,
50 g rozpusteného  tradičného masla Rajo.

Postup receptu

  1. Z uvedených prísad vypracujeme cesto, rozdelíme ho na 4 časti, rozvaľkáme natenko.  Z prísad pripravíme plnku, ktorou naplníme pripravené pláty cesta, zvinieme a preložíme na vymastený plech. 
  2. Potrieme rozšľahaným vajcom a pomaly upečieme.
Torta s citrónovým krémom

Torta s citrónovým krémom

Suroviny

4 vajcia,
200 g cukru,
200 g mäkkého masla RAJO,
200 g polohrubej múky,
5 lyžíc RAJO smotany na šľahanie,
5 lyžíc rumu,
100 g mletých lieskových orieškov,
1/2 balíčka medovníkového korenia,
štipka soli,
1 balíček kypriaceho prášku,
2 lyžice škorice.

Plnka:
6-7 plátkov bielej želatíny,
3 žĺtky,
100 g cukru,
1 balíček vanilínového cukru,
postrúhaná kôra z 1 citróna,
1,2 dl citrónovej šťavy,
1 téglik RAJO Probia jogurt biely,
200 ml RAJO smotana na šľahanie.

Ozdoba:
100 g marcipánovej hmoty,
50 g práškového cukru,
žltá potravinárska farba,,
400 ml Rajo smotany na šľahanie,
2 balíčky stužovača šľahačky,
2 balíčky vanilínového cukru,
50 g opraženej kokosovej múčky.

Postup receptu

  1. Maslo vyššľaháme do penista a postupne pridáme cukor, medovníkové korenie, soľ, vajcia smotanu a rum. Do vyšľahanej masy vmiešame múku, mleté riešky, kypriaci prášok, škoricu.
  2. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a vymastíme ho. Do formy nalejeme cesto a pečieme v predhriatej rúrre pri 140-150 stupňoch asi 45 minút. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a korpus rozrežeme na rovnako hrubé pláty.
  3. Krém urobíme zo žĺtkov, cukru, vanilínového cukru, ktoré vyšľaháme do penista. Pridáme citrónovú šťavu a kôru, jogurt a rozpustenú želatínu. Ušľaháme smotanu a pridáme ju do pripraveného krému, len čo začne tuhnúť. Krémom natrieme pláty cesta a uložíme ich na seba.
  4. Potom vymiesime marcipánovú masu s cukrom, zafarbíme potravinárskou farbou a medzi dvomi fóliami vyvaľkáme. Z papiera si vystrihneme šablónu hviezdy s takým priemerom ako je torta, položíme ju na marcipán a vykrojíme hviezdu. 
  5. Zo zvyšku marcipánu povykrajujeme formičkami hviwzdičky, polmesiačiky, srdiečka a pod. Šľahačku vyšľaháme so stužovačom a vanilínovým cukrom, natrieme vrch a boky torty. 
  6. Na okraj nastriekame kôpky, do ktorých dáme marcipánové ozdôbky. Do stredu položíme hviezdu a malé hviezdičky. Boky torty oblepíme opraženou kokosovou múčkou.
Plnené košíčky Plnené košíčky

Plnené košíčky

Suroviny

160 g polohrubej múky, 
100 g Rajo rastlinného masla,
60 g cukru,
štipka soli,
3 - 4 lyžice kyslej smotany,
2 žĺtky.


Plnka:
2 ks Rajo Probia jogurt vašej obľubenej príchute,
100 g práškového cukru,
1 balíček vanilínového cukru,
1 vrecko želatíny.

Postup receptu

  1. Z tuku, múky, cukru, soli, smotany a žĺtkov vypracujeme krehké cesto, ktoré dáme na 2 hodiny do chladničky a potom ho rozvaľkáme. Ak sa trhá, pridáme múku. 
  2. Cestom vystelieme formičky v tvare košíčka a pečieme asi 10 minút. Po vychladnutí košíčky plníme plnkou z jogurtov rozmiešaných s cukrom, vanilínovým cukrom a rozpustenou želatínou.
  3. Hotové košíčky môžeme dozdobiť šľahačkou.
Jogurtový sorbet Jogurtový sorbet

Jogurtový sorbet

Suroviny

300 g mrazeného ovocia (maliny, jahody),
200 g cukru,
1 ks 370 g Probia Nature jogurt - biely,
vanilínový cukor,
2 bielky,
mäta na ozdobenie.

Postup receptu

  1. Ovocie necháme rozmraziť a prepasírujeme ho cez sitko.
  2. Jogurt zmiešame s cukrom, vanilínovým cukrom, spolu s bielkami vyšľaháme a do 1/3 zmesi vmiešame ovocné pyré. Oba krémy dáme na 3 - 4 hodiny do mrazničky a občas premiešame. 
  3. Vychladenú zmes dáme do zdobiacich vrecúšok a nastriekame do pohárov nasledovne: jeden druh sorbetu nastriekame na spodok pohára, na to druhý a sorbety striedame, kým nie je pohár plný.
  4. Ozdobíme lístkami mäty. Recept je pre 4 osoby.
Jarná nátierka Jarná nátierka

Jarná nátierka

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
100 g pokrájanej šunkovej salámy,
1 sladká zelená paprika,
1 kopcovitá lyžica petržlenovej vňate,
125 g rastlinného masla,
2-3 PL Rajo Probia Nature jogurt biely,
soľ podľa chuti.
 

Postup receptu

  1. Do misky dáme tvaroh, rastlinné maslo, jogurt, petržlenovú vňať pokrájanú nadrobno, papriku nasekanú na hrubšiu drť a šunkovú salámu nakrájanú na rezance šírky 0,5 cm. 
  2. Všetko spolu vymiešame do nátierkovej konzistencie.
  3. Natierame na chlieb a ozdobíme snietkou petržlenovej vňate.
Chutný zákusok Chutný zákusok

Chutný zákusok

Suroviny

5 vajec,
5 lyžíc kryštálového cukru,
1 balíček kypriaceho prášku,
3 jahodové pudingy,
1 l mlieka Rajo,
5 lyžíc hladkej múky,
2 balíčky keksov BB,
3ks Rajo Probia Nature jogurt vašej obľúbenej príchute.

Postup receptu

  1. Bielky vyšľaháme pri postupnom pridávaní cukru na tuhý sneh.
  2. Po vyšľahaní primiešame žĺtky a nakoniec preosiatu múku s kypriacim práškom.
  3. Upečieme vo vyhriatej rúre. 
  4. Po upečení a vychladnutí vylejeme na piškótu puding, ktorý urobíme podľa návodu, len s menšou dávkou mlieka, aby bol hustejší.
  5. Na puding poukladáme keksy BB, ktoré namáčame v jogurte. 
  6. Povrch môžeme poliať čokoládou. Tento zákusok môžeme robiť aj z čokoládových keksov BB a uvaríme čokoládový puding.
Čajové pečivo z jogurtového cesta Čajové pečivo z jogurtového cesta

Čajové pečivo z jogurtového cesta

Suroviny

400 g hladkej múky,
1 balíček kypriaceho prášku,
1 žĺtok,
1 téglik ovocného jogurtu Rajo Probia Nature vašej obľúbenej príchute,
1 balíček ovocného pudingového prášku,
180 g stuženého tuku,
180 g práškového cukru,
ľubovoľný lekvár,
poleva.

Postup receptu

  1. Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré dáme na l hodinu do chladničky.
  2. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. 
  3. Pečieme v rúre na vymastenom plechu pri miernej teplej.
  4. Hotové tvary zlepujeme lekvárom a polejeme ľubovoľnou polevou.
Letná šalátová večera Letná šalátová večera

Letná šalátová večera

Suroviny

200 g šalátovej uhorky,
2 strúčiky cesnaku,
50 g tvrdého syra,
1 ks 135 g Rajo Probia jogurt biely ,
soľ.

Postup receptu

  1. Uhorku nakrájame na hrubšie kolieska (3 mm). Pridáme pokrájaný cesnak, tvrdý syr pokrájaný nadrobno, zalejeme jogurtom a pomiešame.
  2. Podávame s chlebom alebo pečivom.
Lahôdkový šalát Lahôdkový šalát

Lahôdkový šalát

Suroviny

300 g šunkovej salámy,
1 ks 135 g Rajo Probia jogurt biely,
300 g sterilizovanej alebo uvarenej špargle,
2 cibule,
2 jablká,
4 rajčiaky,
3 lyžice majonézy
2 lyžice plnotučnej horčice,
2 lyžičky strúhaného chrenu,
1/2 lyžičky cukru,
vegeta,
mleté čierne korenie,
pažítka,
soľ.


Na ozdobenie:
3 vajcia uvarené natvrdo,
trocha petržlenovej vňate.

Postup receptu

  1. V šalátovej mise zmiešame jogurt s majonézou a horčicou, osolíme a okoreníme. Pridáme pažítku nakrájanú najemno. Salámu a cibuľu ošúpeme, jablká a rajčiaky rozkrojíme a odstránime jadierka.
  2. Všetko aj so špargľou pokrájame na kúsky, zamiešame do šalátu a dochutíme. Pred podávaním krátko premiešame, prípadne ešte prichutíme. Olúpeme vajcia, rozkrojíme ich na 6 dielikov a jednotlivé porcie ozdobíme spolu s vňaťou petržlenu.
Vajcia s bylinkovou omáčkou Vajcia s bylinkovou omáčkou

Vajcia s bylinkovou omáčkou

Suroviny

8 vajec,
1 ks 135 g Rajo Probia jogurt biely,
120 g Rajo kyslá smotana,
125 g Rajo tvaroh odtučnený hrudkovitý,
2 lyžice horčice,
1 cibuľa,
1 zväzok petržlenovej vňate,
kôpru a pažítky,
1 malá sladkokyslá uhorka,
štipka mletého čierneho korenia,
cukor,
soľ,
rajčiaky na ozdobu.

Postup receptu

  1. Vajcia na koncoch prepichenem a vložíme do vriacej vody. Varíme 10 minút, ochladíme studenou vodou a ošúpeme. Do tvarohu vmiešame jogurt, smotanu a horčicu.
  2. Očistenú cibuľu na jemno nastrúhame. Zelené vňate nadrobno nakrájame, takisto uhorku. Všetko pridáme do omáčky. Osolíme, dochutíme korením a cukrom. Omáčku dáme do mištičky, ktorú postavíme do stredu okrúhleho podnosu. 
  3. Vajcia rozkrojíme a poukladáme okolo misky s omáčkou. Ozdobíme kolieskami rajčiakov.
Studená uhorková polievka Studená uhorková polievka

Studená uhorková polievka

Suroviny

1 veľká alebo 2 menšie šalátové uhorky,
2 ks 135 g Rajo Probia jogurt biely,
mletá sladká paprika,
mleté čierne korenie,
soľ.

Postup receptu

  1. Uhorky nakrájame na tenké kolieska, nasolíme ich a keď zmäknú, zlejeme prebytočnú tekutinu. Posypeme paprikou a korením.
  2. Rozhabarkujeme jogurty a vylejeme na uhorky. Všetko dobre premiešame a podľa chuti ešte dosolíme. Podávame vychladené - v horúcom lete na olovrant, alebo ako ľahkú večeru.
Polievka z kuracích drobkov

Polievka z kuracích drobkov

Suroviny

300 g kuracích drobkov,
180 g sterilizovaných šampiňónov,
2 mrkvy,
2 petržleny,
1 malý zeler,
1 cibuľa,
trocha hladkej múky,
1 lyžica oleja,
1 ks 135 g Rajo Probia jogurt biely,
vývar z drobkov,
vegeta,
soľ.

Postup receptu

  1. Kuracie drobky uvaríme v osolenej vode, vykostíme a pokrájame. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú zeleninu, šampiňóny a kuracie drobky. Podlejeme troškou vývaru a podusíme, aby zelenina zmäkla. 
  2. Urobíme zátrepku z vývaru a múky, vlejeme k zelenine, doplníme vývarom, ochutíme vegetou podľa potreby a odstavíme zo sporáka. Do hotovej polievky vmiešame jogurt.