Recepty

Pohárový koláč Pohárový koláč

Pohárový koláč

Suroviny

3 poháre Rajo Acidko plnotučné biele,
3 poháre zmiešanej hladkej a hrubej múky,
1 pohár práškového cukru,
1 dl oleja,
1 lyžica sódy bikarbóny,
hrozienka,
kandizované ovocie,
strúhaná čokoláda,
orechy.

Postup receptu

  1. Všetky suroviny zmiešame na cesto a dáme piecť do mierne vyhriatej rúry.
  2. Upečený koláč ozdobíme podľa chuti.
Nekysnuté koláčiky Nekysnuté koláčiky

Nekysnuté koláčiky

Suroviny

250 g rastlinného stuženého tuku,
500 g polohrubej múky,
80 g droždia,
2 vajcia,
1 lyžica cukru,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
troška soli.
Na plnenie slivkový lekvár a tvaroh,
na vymastenie plechu tuk,
na obaľovanie práškový cukor.

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto, z ktorého - bez kysnutia - formujeme koláčiky alebo šatôčky. 
  2. Plníme ich slivkovým lekvárom a tvarohom, pečieme v predhriatej rúre a ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre.
Jogurtové želé Jogurtové želé

Jogurtové želé

Suroviny

250 g jahôd (môžu byť zavárané),
50 g cukru,
1 lyžica citrónovej šťavy,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
8 plátkov želatíny,
med,
2 ks 125 g RAJO klasik jogurt biely,
1 lyžica vajcového likéru,
vanilínový cukor,
ovocie na ozdobenie.

Postup receptu

  1. Jahody rozmixujeme s citrónovou šťavou a cukrom a vmiešame rozpustenú želatínu a Acidko.
  2. Chlebíčkovú formu vypláchneme, naplníme zmesou a necháme stuhnúť v chladničke. 
  3. Biely jogurt ochutíme vanilínovým cukrom a medom.
  4. Stuhnuté želé pokrájame na porcie, polejeme jogurtovou omáčkou, na ktorej likérom vytvoríme ozdobu.
  5. Ozdobíme čerstvými alebo zaváranými jahodami.
Chlieb "Müsli" Chlieb "Müsli"

Chlieb "Müsli"

Suroviny

400 g hrubej múky,
1/2 balíčka droždia,
1 lyžička medu,
200 g müsli,
1 lyžička soli,
20 g rastlinného tuku,
8 lyžíc kyslomliečneho nápoja Rajo Probia Nature drink vašej obľúbenej príchute,
tuk na vymastenie formy.

Postup receptu

  1. Všetky prísady vložíme do misy a spracujeme na vláčne cesto.
  2. Preložíme ho do vymastenej formy a necháme asi 45 minút kysnúť pri teplote 50 stupňov.
  3. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 40 minút.
Sedmohradská kapusta Sedmohradská kapusta

Sedmohradská kapusta

Suroviny

1,5 kg kyslej kapusty,
1 kg údenej klobásy,
1 ks 330 g Rajo nízkotučný jogurt biely,
1 ks 250 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
2 dl mlieka Rajo,
mletá paprika,
tvrdý údený syr,
údená slanina,
soľ.

Postup receptu

  1. Zemiaky uvaríme v šupke a vychladnuté nakrájame na kolieska. Ohňovzdornú misu alebo pekáč vymastíme, vyložíme zemiakmi, na ne rozprestrieme kapustu, kolieska nakrájanej údenej klobásy, vrstvu posypeme strúhaným syrom a zalejeme časťou zálievky.
  2. Potom naplnenú misu zalejeme ostatnou zálievkou, posypeme zvyškom syra a dáme zapiecť do vyhriatej rúry. Pred podávaním každú porciu posypeme kockami opraženej údenej slaniny. 
  3. Zálievka: Dobre zmiešame jogurt, acidofilné a obyčajné mlieko a pridáme mletú papriku a soľ.
Šalátová polievka Šalátová polievka

Šalátová polievka

Suroviny

4 hlávky šalátu,
2 ks 250 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
4 strúčiky cesnaku,
rasca,
polievkové korenie,
ocot podľa chuti,
soľ.

Zápražka:
40 g údenej slaniny,
hladká múka,
mlieko Rajo.


Zátrepka:
hladká múka,
mlieko Rajo.

Postup receptu

  1. Do hrnca dáme acidofilné mlieko, pretlačný cesnak, rascu, trochu vody a pri stálom miešaní necháme pomaly vrieť. Zo slaniny a múky urobíme hustú zápražku a zalejeme ju studeným mliekom. Vlejeme ju do acidofiného mlieka s miešame, kým nezovrie. 
  2. Potom stiahneme teplotu na najnižší stupeň, pridáme zátrepku a dávame pozor, aby sa nám neurobili hrčky. Necháme prevrieť, dochutíme soľou a polievkovým korením. 
  3. Do polievky vložíme šalát nakrájaný na rezance a necháme vrieť, až kým nezmäkne. Po odstavení z ohňa môžeme pridať podľa chuti ocot.
Rajské lievance Rajské lievance

Rajské lievance

Suroviny

450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
130 g hladkej múky,
100 g práškového cukru,
3 vajcia,
2 lyžičky rumu,
5 g kokosovej múčky,
1 jablko,
2 lyžice masla Rajo,
škoricový cukor,
štipka soli,
olej na vyprážanie.

Postup receptu

  1. Mlieko, vajcia, cukor, rum, kokosovú múčku a štipku soli dobre premiešame a tesne pred pražením pridáme postrúhané jablko a rozpustené maslo. 
  2. Vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán a ešte teplé obalíme škoricovým cukrom.
Plnené rolády z morky Plnené rolády z morky

Plnené rolády z morky

Suroviny

2 kusy morčacích pŕs,
100 g masla Rajo,
soľ.


Plnka:
2 kusy bielych rožkov,
1 dl bieleho vína,
2 vajcia,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
300 g pomletého bravčového mäsa,
100 g jemne nasekaných mandlí,
6 lyžice brandy,
200 g údenej slaniny,
biele mleté korenie,
soľ,
pečeň z morky,
trošku vegety,
čerstvá petržlenová vňať.

Postup receptu

  1. Prsia rozrežeme a upravíme na plát, jemne naklepeme, trochu osolíme a potrieme plnkou. Pevne zrolujeme, previažeme alebo spojíme grilovacími ihlami, obložíme slaninou a maslom. 
  2. Pečieme v alobale alebo v uzatvorenom pekáči. Počas pečenia potierame smotanou. Pečieme asi 1 a pol hodiny pri miernejšej teplote, aby sa plnka dobre prepiekla. 
  3. Plnku pripravíme tak, že rožky namočíme do vína, primiešame ostatné suroviny, pokrájanú pečeň, slaninu na drobné kocky a nasekanú petržlenovú vňať. Rolády chutia výborne aj studené napríklaad v silvestrovskej noci pri šampanskom.
Hubová kyslá polievka Hubová kyslá polievka

Hubová kyslá polievka

Suroviny

120 g čerstvých hub,
1 ks 250 RAJO Acidko plnotučné biele,
40 g cibule,
40 g hladkej múky,
20 g oleja,
mletá sladká paprika,
bobkový list,
ocot,
soľ.

Postup receptu

  1. Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme nakrájané huby, mletú papriku, soľ, bobkový list, podlejeme vodou a dusíme. 
  2. Do mlieka zamiešame múku, prilejeme k hubám a spolu povaríme. 
  3. Nakoniec okyslíme podľa chuti.