Recepty

Ľahká domáca ochutená majonéza

Ľahká domáca ochutená majonéza

Suroviny

1 ks 125 g bieleho jogurtu Rajo Klasik,
1 ks 180 g Rajo smotana kyslá,
2 - 3 lyžice oleja, petržlenová,
cibuľová, cesnaková vňať, kôprová vňať podľa chuti,
trocha vlašských orechov nakrájaných nadrobno,
soľ podľa chuti.

Postup receptu

Všetky prísady dáme do sklenenej nádoby (zaváracieho pohára s viečkom) a zmiešame. Môžeme použiť hneď, alebo odložiť do chladničky. Využiť sa dá na zeleninové šaláty v rôznej kombinácii, ale aj k mäsu či vyprážanému syru namiesto tatárskej omáčky, chutná je aj v kombinácii so šunkou a syrom.

Jemné pagáčiky

Jemné pagáčiky

Suroviny

500 g hladkej múky špeciál,
3 žĺtky,
asi 1 kávová lyžička soli,
50 g Rajo smotanovej nátierky,
50 g droždia,
300 g pomletých škvariek,
1 ks 250 g Rajo kyslá smotana.
Na kvások 2 dl mlieka RAJO,
trocha cukru.
Na potrenie 1 vajce.

Postup receptu

  1. V osladenom mlieku necháme vykysnúť droždie. Kvások pridáme k múke, pridáme žĺtky, smotanu a soľ. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme a potrieme škvarkami.
  2. Preložíme ako obálku, potom ešte napoly a necháme 20 minút kysnúť. Opäť rozvaľkáme, preložíme a necháme kysnúť. Opakujeme tri razy. Na štvrtý raz cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 - 2 cm a vykrajujeme pagáčiky. 
  3. Môžeme ich ozdobiť mriežkou pomocou noža, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rozpálenej rúry.
Syrové čajové pečivo Syrové čajové pečivo

Syrové čajové pečivo

Suroviny

300 g hladkej múky,
1 ks 180 g Rajo smotanová nátierka - natur,
200 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie biely,
soľ.

Plnka:
200 g syra Cottage cheese RAJO šunka - chren,
1 bielok.

Na posypanie:
strúhaný eidamský syr alebo rasca,
hrubá soľ.

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto a necháme ho 1 hodinu odležať na chladnom mieste. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. 
  2. Polovicu z nich potrieme bielkom a posypeme strúhaným eidamským syrom, alebo rascou a hrubou soľou. Všetky kúsky upečieme.
  3. Neposypané tvary po upečení zlepujeme s posypanými cottage cheese šunka - chren, prípadne  môžeme použiť cottage cheese s inou príchuťou.
Šunková nátierka s hubami

Šunková nátierka s hubami

Suroviny

1 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
100 g šunky,
150 g šampiňónov,
1 cibuľa,
50 g Rajo smotanová nátierka,
horčica,
paprika kapia (nemusí byť),
podľa chuti cesnak,
vegeta,
mleté čierne korenie,
soľ,
orechy na ozdobu.

Postup receptu

  1. Do mixéra dáme syr, nátierku, šunku nakrájanú najemno, šampiňóny, posekanú cibuľu, kapiu a pridáme koreniny.
  2. Všetko spolu rozmixujeme na penu. Nátierku ozdobíme polovičkami vlašských orechov.
Pohárový koláč Pohárový koláč

Pohárový koláč

Suroviny

3 poháre Rajo Acidko plnotučné biele,
3 poháre zmiešanej hladkej a hrubej múky,
1 pohár práškového cukru,
1 dl oleja,
1 lyžica sódy bikarbóny,
hrozienka,
kandizované ovocie,
strúhaná čokoláda,
orechy.

Postup receptu

  1. Všetky suroviny zmiešame na cesto a dáme piecť do mierne vyhriatej rúry.
  2. Upečený koláč ozdobíme podľa chuti.
Nekysnuté koláčiky Nekysnuté koláčiky

Nekysnuté koláčiky

Suroviny

250 g rastlinného stuženého tuku,
500 g polohrubej múky,
80 g droždia,
2 vajcia,
1 lyžica cukru,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
troška soli.
Na plnenie slivkový lekvár a tvaroh,
na vymastenie plechu tuk,
na obaľovanie práškový cukor.

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto, z ktorého - bez kysnutia - formujeme koláčiky alebo šatôčky. 
  2. Plníme ich slivkovým lekvárom a tvarohom, pečieme v predhriatej rúre a ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre.
Jogurtové želé Jogurtové želé

Jogurtové želé

Suroviny

250 g jahôd (môžu byť zavárané),
50 g cukru,
1 lyžica citrónovej šťavy,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
8 plátkov želatíny,
med,
2 ks 125 g RAJO klasik jogurt biely,
1 lyžica vajcového likéru,
vanilínový cukor,
ovocie na ozdobenie.

Postup receptu

  1. Jahody rozmixujeme s citrónovou šťavou a cukrom a vmiešame rozpustenú želatínu a Acidko.
  2. Chlebíčkovú formu vypláchneme, naplníme zmesou a necháme stuhnúť v chladničke. 
  3. Biely jogurt ochutíme vanilínovým cukrom a medom.
  4. Stuhnuté želé pokrájame na porcie, polejeme jogurtovou omáčkou, na ktorej likérom vytvoríme ozdobu.
  5. Ozdobíme čerstvými alebo zaváranými jahodami.
Jogurtové polmesiačiky

Jogurtové polmesiačiky

Suroviny

300 g práškového cukru,
1 ks 375g Rajo Klasik jogurt jahodový, 
1 balíček jahodového pudingu,
400 g polohrubej múky,
3 vajcia,
1/2 balíčka kypriaceho prášku,
1 balíček vanilínového cukru,
2 dl oleja.

Poleva:
bielková a čokoládová.

Postup receptu

  1. Celé vajcia vymiešame s cukrom, pridáme jogurty, olej a vanilínový cukor a znova vymiešame. Nakoniec pridáme múku rozmiešanú s kypriacim práškom a jahodový puding. 
  2. Nalejeme na vymastený plech posypaný múkou a pri strednej teplote upečieme. Teplé polejeme bielkovou polevou, formičkou vykrojíme polmesiačiky a ozdobíme ich čokoládovou polevou. Poleva nesmie byť pri vykrajovaní zaschnutá.
Jahodový pohár Jahodový pohár

Jahodový pohár

Suroviny

400 g jahôd,
5 cl ovocného likéru alebo citrónovej šťavy,
1 ks 125 g Rajo Klasik jogurt biely, 
2,5 dl smotany na šľahanie Rajo,
1 lyžica práškového cukru.

Postup receptu

  1. Umyté a odkvapkané jahody pokvapkáme likérom alebo citrónom. 
  2. Vložíme ich do vysokých pohárov a zalejeme jogurtom, ktorý sme vymiešali s vyšľahanou smotanou a cukrom.
Mäsový šalát so zeleninou

Mäsový šalát so zeleninou

Suroviny

1 ks 125 g bieleho jogurtu Rajo Klasik,
3 lyžice majonézy,
2 lyžice plnotučnej horčice,
1/2 lyžičky soli,
2 lyžice octu,
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia,
8 lyžíc oleja,
cesnak podľa chuti,
2 lyžičky strúhaného chrenu,
3 vajcia uvarené natvrdo,
180 g ementálskeho syra,
180 g vareného mäsa,
180 g šunky,
180 g mäkkej salámy,
180 g nakladaných uhoriek,
2 väčšie zelené papriky,
5 väčších rajčiakov,
1 zväzok reďkoviek.

Postup receptu

  1. Zálievku si urobíme tak, že soľ rozpustíme v octe, pridáme korenie, olej a podľa chuti cesnak. Jogurt dáme do šalátovej misy, rozmiešame s majonézou, horčicou a okoreníme.
  2. Syr, maslo, salámu a uhorky nakrájame na malé kúsky, vložíme do zálievky a necháme 25 minút odležať. Potom zmes zo zálievky vyberieme. 
  3. Z papriky odstránime jadrovníky a nakrájame ju na rezance. Rajčiaky nakrájame na kúsky, olúpané vajcia a reďkovky na plátky. Všetko vmiešame do šalátu, dobre premiešame a podávame s čerstvým chlebom.
Jogurtová zálievka s chrenom Jogurtová zálievka s chrenom

Jogurtová zálievka s chrenom

Suroviny

2 lyžice bieleho jogurtu Klasik,
2 lyžice postrúhaného chrenu,
šťava z 1 citróna,
1 lyžica oleja,
cukor,
soľ.

Postup receptu

  1. Všetky prísady dôkladne zmiešame, okyslíme, ocukrujeme a podľa chuti osolíme. Veľmi chutná je s hlávkovým šalátom. 
  2. Zálievku môžeme pripraviť aj do zásoby, pretože ju môžeme niekoľko dní skladovať v chladničke.
Sedmohradská kapusta Sedmohradská kapusta

Sedmohradská kapusta

Suroviny

1,5 kg kyslej kapusty,
1 kg údenej klobásy,
1 ks 330 g Rajo nízkotučný jogurt biely,
1 ks 250 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
2 dl mlieka Rajo,
mletá paprika,
tvrdý údený syr,
údená slanina,
soľ.

Postup receptu

  1. Zemiaky uvaríme v šupke a vychladnuté nakrájame na kolieska. Ohňovzdornú misu alebo pekáč vymastíme, vyložíme zemiakmi, na ne rozprestrieme kapustu, kolieska nakrájanej údenej klobásy, vrstvu posypeme strúhaným syrom a zalejeme časťou zálievky.
  2. Potom naplnenú misu zalejeme ostatnou zálievkou, posypeme zvyškom syra a dáme zapiecť do vyhriatej rúry. Pred podávaním každú porciu posypeme kockami opraženej údenej slaniny. 
  3. Zálievka: Dobre zmiešame jogurt, acidofilné a obyčajné mlieko a pridáme mletú papriku a soľ.