Tvarohový ovsený koláč s rebarborou a jahodami
30 min
8 – 12 porcií
60 min
Ingrediencie
300 g očistenej a nakrájanej rebarbory
200 g očistených a nakrájaných jahôd
100 g trstinového cukru
200 g hladkej pšeničnej (alebo špaldovej múky)
160 g ovsených vločiek
120 g trstinového cukru
štipka soli
½ ČL prášku do pečiva
215 g masla Laktofree
300 g tvarohu Laktofree
60 g trstinového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
2 celé menšie vajíčka
Postup
- Zmiešame nakrájané jahody, rebarboru a cukor, pridáme trochu vody a varíme za občasného miešania na miernom ohni asi 20 – 25 minút. Potom prebytočnú vodu zlejeme a necháme vychladnúť.
- Na cesto zmiešame múku, vločky, cukor, soľ, prášok do pečiva a na kúsky nakrájané maslo. Vypracujeme cesto, nevadí, ak je aj trochu drobivé. ¾ cesta natlačíme na dno 24 cm formy na pečenie (ktorú sme predtým vytreli maslom a vysypali múkou).
- Tvaroh vymiešame s cukrom, vanilkovým extraktom, vajíčkami (ak by bola zmes redšia, môžeme pridať ešte 1 ČL kukuričného škrobu). Tvarohovú zmes dáme na cesto a navrch naukladáme lyžičkou rebarboru s jahodami. Navrch nadrobíme zvyšné cesto.
- Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 30 – 40 minút (závisí od vašej rúry). Hotový koláčik necháme úplne vychladnúť, až potom krájame.