Špargľové risotto
15 min
2 porcie
25 min
Ingrediencie
- 200g ryže Arborio
- 0,10dcl bieleho vína
- 2 ks šalotka nakrájaná na drobno
- 5 dcl vývaru z koncov špargle (aj na podlievanie)
- 240g zelenej špargle
- 2dcl Rajo Vitala krém na varenie 15 %
- 2 strúčiky cesnaku
- 100g cherry paradajok
- 6 vetvičiek tymianu
- soľ
- cukor hnedý
- čierne korenie
- olivový olej
- bazalka
- parmezán
- bobkový list
- citrón
Postup
Šalotku orestujeme na oleji do zlatista, pridáme ryžu Arborio, miešame kým nebude sklovitá. Podlejeme bielym vínom, po odparení alkoholu pridáme po častiach vývar z koncov špargle.
Vývar si pripravíme tak, že konce špargle vyvaríme, pridáme citrón, bobkový list, čierne celé korenie a varíme cca 20 minút.
Ryža by mala zostať al dente. Keď máme ryžu hotovú, v čistej panvici si orestujeme špargľu nakrájanú na kúsky spolu s cesnakom a ochutíme. Pridáme ryžu a podlejeme vývarom.
Necháme chvíľu prehriať, vmiešame Rajo Vitala krém na varenie 15 %, nasekanú bazalku a dochutíme parmezánom. Naložíme na tanier, na vrch položíme sušené cherry paradajky. Môžeme dozdobiť čiernym sezamom.
Postup na sušené cherry paradajky:
Cherry paradajky prekrojíme na polovicu, rozložíme na
plech, ochutíme soľou, korením, hnedým cukrom, nasekaným tymianom, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do trúby na cca 50°C a necháme sušiť. Po
vysušení je dobré ich naložiť do olivového oleja, takto zakonzervované sa dajú
použiť aj k viacerým jedlám (napr. pri grilovačkách).