Špargľové risotto

Špargľové risotto

15 min

2 porcie

25 min

Zdieľať

Ingrediencie

  • 200g ryže Arborio
  • 0,10dcl bieleho vína
  • 2 ks šalotka nakrájaná na drobno
  • 5 dcl vývaru z koncov špargle (aj na podlievanie)
  • 240g zelenej špargle
  • 2dcl Rajo Vitala krém na varenie 15 %
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100g cherry paradajok
  • 6 vetvičiek tymianu
  • soľ
  • cukor hnedý
  • čierne korenie
  • olivový olej
  • bazalka
  • parmezán
  • bobkový list
  • citrón

Postup

Šalotku orestujeme na oleji do zlatista, pridáme ryžu Arborio, miešame kým nebude sklovitá. Podlejeme bielym vínom, po odparení alkoholu pridáme po častiach vývar z koncov špargle.


Vývar si pripravíme tak, že konce špargle vyvaríme, pridáme citrón, bobkový list, čierne celé korenie a varíme cca 20 minút.


Ryža by mala zostať al dente. Keď máme ryžu hotovú, v čistej panvici si orestujeme špargľu nakrájanú na kúsky spolu s cesnakom a ochutíme. Pridáme ryžu a podlejeme vývarom. 


Necháme chvíľu prehriať, vmiešame Rajo Vitala krém na varenie 15 %, nasekanú bazalku a dochutíme parmezánom. Naložíme na tanier, na vrch položíme sušené cherry paradajky. Môžeme dozdobiť čiernym sezamom.


Postup na sušené cherry paradajky:


Cherry paradajky prekrojíme na polovicu, rozložíme na plech, ochutíme soľou, korením, hnedým cukrom, nasekaným tymianom, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do trúby na cca 50°C a necháme sušiť. Po vysušení je dobré ich naložiť do olivového oleja, takto zakonzervované sa dajú použiť aj k viacerým jedlám (napr. pri grilovačkách).