Karamelové éclairky
120 min
8-10 porcií
25 min
Ingrediencie
Na cesto:
- 250 ml Rajo Vitala krém na varenie 7%
- 200 g hladkej múky
- 100 ml vody
- 70 g masla alebo rastlinného tuku
- 3 vajcia
- pol ČL soli
Na karamelovú šľahačku:
- 250 ml Rajo Vitala krém na šľahanie 21%
- 125 g kryštálového cukru
- 200 g horkej čokolády
- 50 g tuku do polevy
Postup
Najprv si pripravíme karamelovú šľahačku. Kryštálový cukor dáme do hrnca na slabý oheň a necháme ho topiť do tekuta. Potom doň opatrne prilejeme Meggle Krém na šľahanie 21%. Karamel sa v tomto okamihu zrazí, za občasného miešania ho však postupne rozpustíme.
Karamelovú tekutú šľahačku dáme do chladničky a necháme riadne vychladniť.
Na odpaľované koláčiky dáme do hrnca Meggle Krém na varenie 7%, vodu, soľ a za občasného miešania privedieme do varu. Do vriacej tekutiny nasypeme múku a varechou rýchlo miešame, kým sa z cesta nespraví lepkavá guľa a cesto sa odpaľuje od okrajov hrnca. Odstavíme a dáme vychladnúť.
Do vychladnutého cesta po jednom zašľaháme vajcia. Vznikne nám lepkavá polohustá zmes, ktorú naplníme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovitou špičkou a na plech vystlaný papierom nanášame koláčiky v tvare asi 10 cm hrubších tyčiniek.
Koláčiky na plechu pofŕkame vodou a dáme piecť. Pečieme na 200 stupňoch 20 minút, potom pootvoríme dvierka na rúre, strčíme do nich varechu a koláčiky dopekáme ešte asi 5-8 minút do zlatohneda.
Vychladnuté koláčiky rozrežeme vodorovne. Vrchnú časť éclairiek namáčame v čokoládovej poleve, spodnú plníme karamelovou šľahačkou, ktorú sme po dôkladnom vychladnutí vyšľahali mixérom. Čokoládovú polovicu potom kladieme na naplnenú éclairku.
TIP: Karamelovú šľahačku si môžete pripraviť aj deň vopred. Dôležité je, aby sa riadne vychladila (minimálne 2-3h) a šľahala sa až následne.