Acidkový chlieb bez miesenia

Acidkový chlieb bez miesenia

15 min

8 – 10 porcií

45 min

Zdieľať

Ingrediencie

300 g hladkej múky
200 g celozrnnej múky
2 lyžičky soli
1 lyžička celej rasce
1 balíček sušeného droždia
200 ml vody
250 ml nízkotučného Acidka Rajo


Postup

  1. V mise premiešame všetky suché prísady.
  2. Acidko rozmiešame s vodou a vlejeme do suchých prísad.
  3. Varechou všetko zamiešqame tak, aby sa suroviny prepojili. Na misu dáme igelit (napríklad igelitovú sprchovaciu čiapku) a necháme ju cez noc na kuchynskej linke.
  4. Ráno vyklopíme rozkvasené cesto na pomúčenú pracovnú dosku a ponaťahujeme ho do tvaru väčšieho obdĺžnika. Zľahka ho pomúčime a necháme odpočívať prikryté utierkou asi pol hodinu.
  5. Potom ho poskladáme do batôžka a ešte asi 15 minút ho prikryté necháme odpočívať. Medzitým vložíme do rúry misu a pokrievku z ohňovzdorbého skla (napr. jenské sklo) a rozohrejem rúru na 230 stupňov. V rúre sa vďaka tomu dobre rozohreje aj misa.
  6. Do horúcej a trochu pomúčenej misy opatrne prenesieme cesto. Prikryjeme pokrývkou a dáme na 30 minút piecť.
  7. Po 30 minútach dáme pokrývku dole a chlieb dopekáme pri nezmenenej teplote ešte 15 minút.
  8. Rozkrojíme ho až keď úplne vychladne.