
Francúzske zemiaky
25 min
3-4 porcie
80 min
Ingrediencie
• 1,5 kg ošúpaných zemiakov
• 2-3 strúčiky cesnaku
• 360 g Extra krémovej kyslej smotany 20%
• 2ks kvalitnej mäkšej klobásy
• 5-6 ks na tvrdo uvarených vajec (vo vriacej vode 8-9 minút)
• soľ, čierne korenie
Postup
Zemiaky nakrájame, ideálne na struháku na 3mm hrubé plátky, v mise ich dobre premiešame s pretlačeným cesnakom a dochutíme soľou a korením. Pridáme kyslú smotanu (také množstvo aby v nej boli zemiaky obalené, nie ponorené).
Klobásu a vajíčka nakrájame na tenšie kolieska a všetko vrstvíme do zapekacej misy. Začneme zemiakmi, potom klobása, vajcia, zase zemiaky a pokračujeme až po vrch (horná vrstva musí byť zemiaková).
Vrch potrieme ešte kyslou smotanou a dáme zapiecť do rozohriatej rúry na 150°C cca 80 minút alebo pokiaľ zemiaky nezmäknú. Servírujeme s kyslou uhorkou.