Špaldové žemličky s tvarohom a olivami
30 min
8 porcií
30 min
Ingrediencie
- 30 g masla
- 250 g Rajo jemný tvaroh
- 1 vajíčko
- 1 ČL soli
- 250 g špaldovej hladkej múky
- 15 g prášku do pečiva
- hrsť olív
- mlieko, sezam
Postup
Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Zmiešame vajíčko, tvaroh, soľ a roztopené maslo.
V druhej miske si zmiešame hladkú múku a prášok do pečiva. Do múčnej zmesi pridáme tvarohovú zmes, olivy pokrájané na kolieska a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a necháme odpočívať pod utierkou cca 15 minút.
Z cesta vytvárame žemličky, ktoré na povrchu nakrojíme, potrieme mliekom a posypeme sezamom alebo hrubozrnnou soľou. Necháme odpočívať pod utierkou ďaľších 10 minút. Rúru vyhrejeme na 220 stupňov. Na spodok rúry položíme nádobu s vodou, aby sa zabezpečila vlhkosť v rúre. Žemličky vložíme dnu a teplotu znížime na 180 stupňov. Pečieme cca 30 minút do zlatohneda.