Vianočný mandarínkový cheesecake

Vianočný mandarínkový cheesecake

Thinush

180 min

8-10 porcií

60 min

Zdieľať

Ingrediencie

Na sušienkový základ

  • 300 g sušienok podľa chuti
  • 85 g rozpusteného masla RAJO


Na krémovú náplň

  • 100 g smotanového syra
  • 200 g bieleho živého jogurtu RAJO Probia Nature
  • 300 ml smotany na šľahanie RAJO
  • 12 g želatíny v prášku
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 1 hviezdu badiánu
  • 75 g práškového cukru
  • 2x 300g plechovku mandarínok


Na vrchné želé

  • 2x 300g plechovku mandarínok
  • 100 g kryštálového cukru
  • 12 g želatíny v prášku


Postup

Na sušienkový základ


Dno 23cm formy s odnímateľným dnom vyložíme papierom na pečenie.


Do plastového vrecka na potraviny vložíme sušienky a/alebo piškóty a pomocou valčeka ich rozdrvíme.


Rozdrvenú zmes preložíme do misky a zalejeme rozpusteným maslom. Dôkladne premiešame, kým sú rozdrvené sušienky úplne pokryté maslom.


Zmes vyklopíme do predpripravenej formy a pevne pritlačíme na dno, aby sa vytvorila rovnomerná vrstva. Zachladíme v chladničke po dobu 1 hodiny, aby zmes vo forme stuhla.


Na krémovú náplň


Do hrnca vložíme 2 plechovky mandarínok aj s tekutinou a pridáme badián, cukor a perníkové korenie. Varíme na silnom ohni, kým sa množstvo tekutiny nezredukuje na polovicu a mandarínky sa nezačnú rozpadávať.


Vyberieme badián a rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Keď je hmota hladká, pridéme želatínu a znova rozmixujeme. Odstavíme, aby sa zmes ochladila na 25 °C až 35 °C.


Kým sa mandarínkové pyré ochladzuje, vyšľaháme v miske smotanu, až kým sa na nej nevytvoria jemné vrcholy.


V samostatnej miske vyšľahéme biely jogurt a smotanový syr do hladka. Potom do jogurtovej zmesi pridáme vychladnutú zmes s mandarínkami a opäť vyšľaháme do hladka.


Nakoniec pridávame vyšľahanú smotanu po tretinách, až kým sa celok úplne nezmieša. Výsledok nalejeme na vychladnutý sušienkový základ a necháme v chladničke aspoň 1 hodinu, kým celok nestuhne.


Na vrchné želé


Dve plechovky mandarínok a ich tekutinu vložíme do hrnca spolu s cukrom. Varíme na silnom ohni, až kým sa množstvo tekutiny nezredukuje na polovicu a mandarínky sa nezačnú rozpadávať.


Odstavíme z ohňa a rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Pridáme želatínu a znova rozmixujeme.


Necháme vychladnúť na 25 °C až 35 °C. Po vychladnutí nalejeme na pripravený koláč, ktorý sa chladil v chladničke. Po vyliatí cheesecake dáme znova do chladničky na približne ďalšiu hodinu, aby želé stuhlo.