
Vianočný mandarínkový cheesecake
180 min
8-10 porcií
60 min
Ingrediencie
Na sušienkový základ
- 300 g sušienok podľa chuti
- 85 g rozpusteného masla RAJO
Na krémovú náplň
- 100 g smotanového syra
- 200 g bieleho živého jogurtu RAJO Probia Nature
- 300 ml smotany na šľahanie RAJO
- 12 g želatíny v prášku
- 1 lyžička perníkového korenia
- 1 hviezdu badiánu
- 75 g práškového cukru
- 2x 300g plechovku mandarínok
Na vrchné želé
- 2x 300g plechovku mandarínok
- 100 g kryštálového cukru
- 12 g želatíny v prášku
Postup
Na sušienkový základ
Dno 23cm formy s odnímateľným dnom vyložíme papierom na pečenie.
Do plastového vrecka na potraviny vložíme sušienky a/alebo piškóty a pomocou valčeka ich rozdrvíme.
Rozdrvenú zmes preložíme do misky a zalejeme rozpusteným maslom. Dôkladne premiešame, kým sú rozdrvené sušienky úplne pokryté maslom.
Zmes vyklopíme do predpripravenej formy a pevne pritlačíme na dno, aby sa vytvorila rovnomerná vrstva. Zachladíme v chladničke po dobu 1 hodiny, aby zmes vo forme stuhla.
Na krémovú náplň
Do hrnca vložíme 2 plechovky mandarínok aj s tekutinou a pridáme badián, cukor a perníkové korenie. Varíme na silnom ohni, kým sa množstvo tekutiny nezredukuje na polovicu a mandarínky sa nezačnú rozpadávať.
Vyberieme badián a rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Keď je hmota hladká, pridéme želatínu a znova rozmixujeme. Odstavíme, aby sa zmes ochladila na 25 °C až 35 °C.
Kým sa mandarínkové pyré ochladzuje, vyšľaháme v miske smotanu, až kým sa na nej nevytvoria jemné vrcholy.
V samostatnej miske vyšľahéme biely jogurt a smotanový syr do hladka. Potom do jogurtovej zmesi pridáme vychladnutú zmes s mandarínkami a opäť vyšľaháme do hladka.
Nakoniec pridávame vyšľahanú smotanu po tretinách, až kým sa celok úplne nezmieša. Výsledok nalejeme na vychladnutý sušienkový základ a necháme v chladničke aspoň 1 hodinu, kým celok nestuhne.
Na vrchné želé
Dve plechovky mandarínok a ich tekutinu vložíme do hrnca spolu s cukrom. Varíme na silnom ohni, až kým sa množstvo tekutiny nezredukuje na polovicu a mandarínky sa nezačnú rozpadávať.
Odstavíme z ohňa a rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Pridáme želatínu a znova rozmixujeme.
Necháme vychladnúť na 25 °C až 35 °C. Po vychladnutí nalejeme na pripravený koláč, ktorý sa chladil v chladničke. Po vyliatí cheesecake dáme znova do chladničky na približne ďalšiu hodinu, aby želé stuhlo.