Smotana
Smotana je neoddeliteľnou súčasťou každodennej prípravy studených či teplých pokrmov. Vyberte si zo širokej ponuky smotán na varenie, šľahanie a tiež kyslých smotán a doprajte si pôžitok chuti hustých krémových polievok, lahodných omáčok, zákuskov, sladkostí či dressingov. V ponuke nájdete aj bezlaktózové smotany, pre spotrebiteľov trpiacich intoleranciou laktózy.


Bezlaktózová smotana na šľahanie
Zloženie
smotana, sušené odtučnené mlieko, enzým laktáza, stabilizátor: karagénan
Logistické údaje
Produktové číslo: | 10975 |
Objem/hmotnosť: | 200 ml |
Obsah tuku v %: | 30 |
Počet ks v kartóne: | 18 |
Počet ks na palete: | 2592 |
EAN: | 8585002504067 |
Informácia pre spotrebiteľa
Výrobok je vhodný pre spotrebiteľov so zníženou toleranciou na laktózu.
Lakto free smotana je vyrobená pridaním enzýmu laktáza, ktorý zložený mliečny cukor laktózu rozkladá na jednoduchšie a ľahšie stráviteľné formy cukrov. Rozštiepením laktózy na jednoduchšie cukry vzniká typická sladkastá chuť bezlaktózovej smotany. Tepelným ošetrením (UHT) môže produkt získať mierne karamelový farebný odtieň.
Množstvo laktózy najviac 0,01 % hmotnosti.
Mierne sladkastá chuť a karamelová farba neznamenajú zhoršenú kvalitu produktu.


Bezlaktózová smotana na varenie
Zloženie
smotana, enzým laktáza
Logistické údaje
Produktové číslo: | 11121 |
Objem/hmotnosť: | 200 ml |
Obsah tuku v %: | 10 % |
Počet ks v kartóne: | 18 |
Počet ks na palete: | 2592 |
EAN: | 8585002504852 |
Informácia pre spotrebiteľa
Výrobok je vhodný pre spotrebiteľov so zníženou toleranciou na laktózu.
Lakto free smotana je vyrobená pridaním enzýmu laktáza, ktorý zložený mliečny cukor laktózu rozkladá na jednoduchšie a ľahšie stráviteľné formy cukrov. Rozštiepením laktózy na jednoduchšie cukry vzniká typická sladkastá chuť bezlaktózovej smotany. Tepelným ošetrením (UHT) môže produkt získať mierne karamelový farebný odtieň.
Množstvo laktózy najviac 0,01 % hmotnosti.
Mierne sladkastá chuť a karamelová farba neznamenajú zhoršenú kvalitu produktu.
Ešte chutnejšie sviatky
Nezávislý spotrebiteľský prieskum potvrdil prvotriednu kvalitu tradičnej kyslej smotany Rajo. Jej lahodná chuť by preto nemala chýbať ani na vašom veľkonočnom stole.


Smotana a lahodnosť
smotana na šľahanie
Základom správne našľahanej peny je kvalitná smotana s obsahom aspoň 30 % tuku.
Kvalitná smotana by sa mala našľahať na dvojnásobok svojho objemu približne za 1-2 minúty.
Čerstvo vyšľahaná šľahačka pri izbovej teplote 20 – 24 °C udrží tvar cca 2 hodiny.
Ľahký našľahaný obláčik smotany je tou správnou bodkou na dokonalom dezerte.

Príbeh smotany
Smotana vzniká odstredením surového, alebo tepelne ošetreného kravského mlieka a následným tepelným ošetrením. Smotana je emulzia mliečneho tuku v mliečnej plazme, ide teda o mlieko obohatené o mliečny tuk.
Podľa výrobného procesu pri spracovaní smotany delíme na sladké a fermentované – kyslé, a podľa obsahu tuku.
Recepty so smotanou Rajo

Veľkonočná mandľová bábovka
Suroviny
Suroviny na bábovku:
6 vajec
150 g kokosového cukru
180 g špaldovej celozrnnej múky
140 g mandľovej múky
80 g roztopeného masla
50 g smotany na šľahanie
10 g kypriaceho prášku
50 g sušených brusníc alebo hrozienok
šťavu a kôru z 1 limetky
1 ČL morskej soli
Suroviny na citrónovo-vajíčkovú polevu:
2 vajcia
šťava z 2 citrónov
1 PL medu
1 PL masla
Suroviny na čokoládové hobliny:
50 g horkej čokolády 70 %
Autor: Kuchár Pepe
Postup receptu
- Vajcia oddelíme. Bielka so soľou vyšľaháme do tuha.
- V druhej miske vyšľaháme žĺtka a kokosový cukor do peny. Pridáme maslo a prešľaháme.
- Následne pridáme smotanu na šľahanie, kôru a šťavu z limetky a premiešame. Do vzniknutého cesta opatrne vmiešame vyšľahané bielka.
- Špaldovú a mandľovú muku dáme do misky spolu s kypriacim práškom do pečiva. Všetko dôkladne premiešame a zľahka pridáme do pripraveného cesta.
- Bábovkovú formu vytrieme maslom a vysypeme špaldovou múkou. Cesto do nej rovnomerne vylejeme.
- Posypeme brusnicami alebo hrozienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry.
- Pečieme pri 170 stupňoch približne 40 - 50 minút. Ak si nie sme istí, či je už bábovka hotová, môžeme do nej pichnúť špáradlo. Pokiaľ bude po vybratí čisté, bábovku môžeme z rúry vybrať.
- Upečenú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme polevu. Vajíčka, stavu z citrónov a med vložíme v miske do vodného kúpeľa a metličkou miešame, kým zmes nezhustne. Na záver primiešame maslo. Hotovou vlažnou polevou polievame bábovku.
- Na ozdobu roztopíme vo vodnom kúpeli horkú čokoládu, ktorú špachtľou rozotrieme na plech a necháme trochu vychladnúť, aby stuhla.
- Keď trochu stuhne (nie príliš, inak by sa lámala) špachtľou ju zhŕňame smerom od seba, aby sa nám začali vytvárať čokoládové hobliny, z ktorých na vrchu bábovky naaranžujeme krásne čokoládové hniezdo na veľkonočné vajíčka.

Horúca perníková čokoláda
Suroviny
130 g kvalitnej čokolády nasekanej na kúsky
2 PL perníkového sirupu*
1 dl smotany na šľahanie RAJO
0,5 dl mlieka RAJO
škorica na ozdobu
PERNÍKOVÝ SIRUP:
1.5 dl vody
180 g hnedého cukru
1 ČL škorice
Štipka mletého zázvoru
Štipka mletého muškátového oriešku
Tento recept pre Rajo pripravili:
Príbehy z kuchyne
Postup receptu
- Najprv si pripravíme perníkový sirup. V hrnci na miernom plameni zohrievame všetky ingrediencie, občas premiešame a varíme asi 15-20 minút, kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa hustejší sirup.
- Na čokošku - v hrnci zohrejeme smotanu, pridáme na kúsky nalámanú kvalitnú čokoládu, mlieko. Keď sa začne čokoláda rozpúšťať, pridáme perníkový sirup a ešte chvíľu premiešame. Ak chceme čokošku redšiu, pridáme ešte trochu mlieka.
- Horúcu čokoládu ozdobíme mletou škoricou alebo celou škoricou, ktorú môže použiť aj na miešanie.

Perníková špaldová bábovka
Suroviny
3 celé vajcia
150 g trstinového cukru
2 PL medu
110 g rozpusteného masla RAJO
200 ml smotany na šľahanie RAJO
0,5 dl mlieka
280 g hladkej špaldovej múky
1 ČL prášku do pečiva
1 PL perníkového korenia
80 g nasekaných vlašských orechov
Tento recept pre Rajo pripravili:
Príbehy z kuchyne
Postup receptu
- Najprv si vyšľaháme vajcia s cukrom. Pridáme med
- Samostatne si zmiešame múku s práškom do pečiva a perníkovým korením.
- K vajciam pridáme rozpustené maslo, postupne aj smotanu, mlieko.
- Nakoniec primiešame suchú múkovú zmes.
- Pridáme orechy.
- Zmes dáme do vymastenej, múkou vysypanej formy.
- Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45 minút.
TIP: Bábovku môžeme obliať polevou z krémového syra. Vyšľaháme 120 g krémového syra s 1 ČL perníkového korenia a s práškovým cukrom (podľa chuti, ja som dala asi 2 PL) a pridávame postupne trochu mlieka, podľa toho akú chceme mať konzistenciu polevy.
Bábovku ozdobíme pekanovými alebo vlašskými orechmi.

Penne s lososom
Suroviny
200 g penne
200 g lososa bez kože
50 g sušených paradajok
200 g Rajo Cottage cheese
100 ml smotany na varenie Rajo
20 g kapár (alebo olív)
1 šalotka (alebo mladá cibuľka)
50 ml bieleho vína (vývaru)
1 PL nakrájanej pažítky alebo byliniek
olivový olej, soľ
Postup receptu
- Cestoviny uvaríme v osolenej vode.
- Na olivovom oleji orestujeme dosklovita nadrobno nakrájanú šalotku, pridáme na kúsky nakrájaného lososa, krátko opečieme z každej strany. Osolíme, pridáme biele víno, krátko podusíme, aby sa odparil alkohol.
- Pridáme kapary a nakrájané sušené paradajky, prehrejeme a pridáme smotanu na varenie a necháme prejsť varom.
- Na záver pridáme cottage chceese, premiešame a servírujeme posypané bylinkami.

Zapekané canelloni
Suroviny
12 ks cestovín cannelloni
500 g Rajo Cottage cheese
180 ml smotany na varenie Rajo
300 g čerstvého špenátu alebo 150 g mrazeného
1 vajce
1/2 KL muškátového orechu
50 g strúhaného parmezánu
2 PL plátkov mandlí
olivový olej, soľ, korenie
Postup receptu
- Rúru si dáme vyhriať na 180° C, cannelloni uvaríme podľa návodu a dáme ich vychladnúť na rovný povrch. Dbáme na to, aby boli oddelené a nezlepili sa.
- Zatiaľ si opražíme špenát na malom množstve olivového oleja, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
- Odstavíme, necháme trochu vychladnúť a pridáme vajce, polovičnú porciu parmezánu, cottage cheese a dobre zamiešame. Zmesou naplníme cannelloni.
- Spodok zapekacej nádoby potrieme olejom, na to poukladáme cannelloni a polejeme smotanou na varenie, posypeme zvyšným parmezánom a nasekaným špenátom.
- Posypeme plátkami mandlí a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 20 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme cestoviny ešte 10 minút odpočívať.

Fašiangové fánky
Suroviny
40 dkg polohrubá múka
2 žĺtky
8 dkg masla Rajo
6 polievkových lyžíc Rajo pochúťkovej smotany
1 dcl bieleho vína
mlieko Rajo podľa potreby (aby sme vypracovali prijateľne tuhé cesto)
džem
práškový a vanilkový cukor
Postup receptu
- Vypracujeme cesto a urobíme z neho 2 bochníčky. Necháme v chlade trochu odležať.
- Cesto vyvaľkáme na 3 mm hrúbku a pokrájame na obdĺžniky asi 5 x 10 cm. V strede 3x narežeme.
- Vyprážame dozlatista na rozpálenej masti.
- Posypeme cukrom (zmiešame práškový s vanilkovým) a podľa chuti môžeme potrieť džemom.

Ľahká domáca ochutená majonéza
Suroviny
1 ks 125 g bieleho jogurtu Rajo Klasik,
1 ks 180 g Rajo smotana kyslá,
2 - 3 lyžice oleja, petržlenová,
cibuľová, cesnaková vňať, kôprová vňať podľa chuti,
trocha vlašských orechov nakrájaných nadrobno,
soľ podľa chuti.
Postup receptu
Všetky prísady dáme do sklenenej nádoby (zaváracieho pohára s viečkom) a zmiešame. Môžeme použiť hneď, alebo odložiť do chladničky. Využiť sa dá na zeleninové šaláty v rôznej kombinácii, ale aj k mäsu či vyprážanému syru namiesto tatárskej omáčky, chutná je aj v kombinácii so šunkou a syrom.

Tvarohový krém s bylinkami
Suroviny
250 g jemného tvarohu RAJO,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
3 strúčiky cesnaku,
2 ČL vegety,
2 ČL posekanej petržlenovej vňate,
pažítky,
žeruchy - podľa chuti a možnosti.
Postup receptu
- Šľahačku prevaríme s vegetou a po vychladnutí prikryjeme a odložíme do chladničky. Na druhý deň rozmixujeme smotanu spolu s tvarohom a cesnakom pokrájaným na malé kúsky.
- Do hotového krému pridáme bylinky posekané najemno a ozdobíme nimi aj povrch. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou, chlebom alebo pečivom ako predjedlo, prípadne využiť ako nátierku, alebo namiesto tatárskej omáčky k mäsu či k iným jedlám.
Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete bezlatózové produkty Rajo. RAJO bezlatózový jemný tvaroh hrudkovitý a RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.