Acidko jogurty     Brejky  

Bezlaktózové produkty

Ak trpíte laktózovou intoleranciou nemusíte sa obmedzovať pri konzumácii mliečnych výrobkov. Vyberte si z ponuky bezlaktózových výrobkov Rajo.

Starosti s mliekom sa nakoniec rozplynú.

zobraziť viac možností bez laktózy

35-original

    Bezlaktózový cottage cheese

Rajo naďalej rozširuje sortiment bezlaktózových produktov a teraz prináša už aj obľúbený cottage cheese v bezlaktózovej verzii. Konečne si môžu aj laktointolerantní ľudia pochutnať na čerstvom nízkotučnom syre, ktorý je výborný aj samotný alebo pridaním v studenej alebo aj teplej kuchyne.

Hlasuj a vyber ďalší bezlaktózový produkt

34-original

Bezlaktózový tvaroh

Na základe hlasovania nám vyšiel tvaroh ako produkt, ktorý si ľudia najviac pýtajú v bezlaktózovej verzii. Rajo tradičný jemný hrudkovitý tvaroh tak odteraz nájdete aj v laktofree variante. Môžete si vďaka nemu vychutnať všetky tie chutné koláče, torty a tvarohové dezerty, na ktoré ste mali takú veľkú chuť, ale ste si ich nemohli dopriať.

 

28-original

Bezlaktózové produkty

Bezlaktózové produkty sú vyrobené pridaním enzýmu laktáza, ktorý zložený mliečny cukor laktózu rozkladá na jednoduchšie a ľahšie stráviteľné formy cukrov. Mlieko aj smotana si pritom naďalej uchovávajú prirodzený obsah vápnika, ktorý je dôležitý na udržanie zdravých kostí a zubov. Bielkoviny prispievajú k rastu a udržaniu svalovej hmoty. V dôsledku rozkladu laktózy môžu mať mierne sladkú chuť a karamelovú farbu.

Množstvo laktózy v produktoch je max. 0,01 % hmot.

Denná konzumácia môže mať v prípade pestrej a vyváženej stravy    a zdravého životného štýlu priaznivé účinky.

Recepty s bezlaktózovými produktami Rajo

Kokosová bábovka s acidkom Kokosová bábovka s acidkom

Kokosová bábovka s acidkom

Suroviny

4 vajcia (samostatne žĺtky, bielky)
130 g trstinového cukru
85 ml rastlinného oleja
1 dl Laktofree acidka
210 g hladkej pšeničnej múky
1 balík prášku do pečiva
4 PL mletého kokosu
2 PL kakaa
Štipka soli

Postup receptu

  1. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov a pripravíme si menšiu bábovkovú formu. Vymastíme ju (bezlaktózovým maslom) a vysypeme  kakaom.
  2. Vyšľaháme si žĺtky s cukrom do peny.
  3. Prišľaháme postupne olej, aj laktofree acidko.
  4. Samostatne zmiešame múku, prášok do pečiva, kokos, kakao a štipku soli. Pridáme k zvyšnej zmesi.
  5. Samostatne si vyšľaháme bielky a opatrne ich stierkou primiešame k cestu.
  6. Cesto nalejeme do bábovkovej formy a pečieme cca 40 minút.
  7. Bábovku necháme mierne vychladnúť a potom ju vyklopíme z formy. Môžeme ju poliať čokoládovou polevou (bezlaktózovou) a posypať kokosovými chipsami.
Tekvicový bulgur Tekvicový bulgur

Tekvicový bulgur

Suroviny

  • 1 tekvica hokkaido
  • 80 g slaninky
  • 2 PL olivový olej
  • 100 g bulguru
  • 1 cibuľka
  • 3 hlavičky bedlí alebo iné hríby
  •  1 celá brokolica
  • 180 g balenie cottage cheese Laktofree
  • 1 ČL sezam
  • Soľ a čierne korenie na ochutenie
  • Mleté mandle

Postup receptu

  1. Najprv si upečieme tekvicu hokkaido. Očistenú a nakrájanú na malé kocky a preliatu olivovým olejom pečieme na teplote 190 stupňov asi 15 minút.
  2. Medzitým si uvaríme v hrnci bulgur. Zalejeme ho v pomere 1 diel bulguru : 2,5 diel vody.
  3. V inom hrnci zase uvaríme brokolicu. Do vriacej vody vhodíme malé ružičky brokolice a varíme 5 minút.
  4. Na panvici opečieme slaninku nakrájanú na malé kocky.
  5. K slaninke pridáme nakrájanú cibuľku a chvíľu orestujeme. Pridáme bedle/hríby a ďalej restujeme.
  6. Nakoniec pridáme upečenú tekvicu a brokolicu.  Osolíme a okoreníme.
  7. Primiešame uvarený bulgur, sezam a ešte chvíľu varíme.
  8. Do hotového jedla zľahka primiešame cottage cheese. Ozdobíme mandľovými lupienkami.
Gaštanový tvarohový koláč Gaštanový tvarohový koláč

Gaštanový tvarohový koláč

Suroviny

100 g špaldovej hladkej múky
80 g ovsené vločky rozmixované najemno
2 PL krupicový cukor
65 g rozpusteného kokosového oleja
2-3 PL Laktofree mlieka RAJO
700g Laktofree tvarohu RAJO
1 dl Laktofree smotany na šľahanie RAJO
250 g gaštanové pyré (sladené)
2 PL krupicový cukor
3 celé vajcia
1 PL kakaa
Upečené gaštany, kakao, kúsky bezlaktózovej čokolády na ozdobu

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu na pečenie 22 cm, vystelieme papierom na pečenie a rúru vyhrejeme na 170 stupňov.
  2. Korpus si pripravíme zmiešaním špaldovej múky, vločiek, cukru, kokosového oleja a pridávame trochu mlieka, kým nám nevznikne pevné cesto. Cesto natlačíme na dno tortovej formy, môžeme aj boky formy.
  3. Hrudkový tvaroh môžeme rozmixovať. Pridáme nakrájané gaštanové pyré, cukor a spolu prešľaháme.
  4. Zašľaháme postupne po jednom vajíčka, kakao a nakoniec pridáme smotanu.
  5. Hmotu nalejeme na korpus a vložíme do rúry. Pečieme približne hodinu. Koláčik je hotový, keď sa začnú sfarbovať okraje dozlatista a v strede sa ešte môže trochu triasť. Necháme ho vychladnúť v rúre a potom vložíme ešte stuhnúť do chladničky.
  6. Hotový koláčik môžeme ozdobiť kakaom, gaštanmi, čokoládou alebo preliať čokoládovou polevou (bezlaktózovou).
Polievka z pečenej tekvice Polievka z pečenej tekvice

Polievka z pečenej tekvice

Suroviny

1 stredne veľká tekvica hokkaido
1 PL medu
2 PL olivový olej
1 červená cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 bobkový list
650 ml zeleninového vývaru a viac podľa potreby a hustoty
1 dl Laktofree smotany na varenie
Štipka muškátového oriešku
Soľ/korenie

Postup receptu

  1. Tekvicu prekrojíme, vyberieme jadierka a nakrájame na mesiačiky.
  2. Mesiačiky tekvice uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne polejeme medom a olejom (1PL). Dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov na 15 – 20 min.
  3. Keď je tekvica upečená, ošúpeme ju a nakrájame na menšie kúsky.
  4. Medzitým si na oleji speníme cibuľku a chvíľu restujeme. Pridáme roztlačený cesnak.
  5. Pridáme nakrájanú tekvicu a zalejeme vývarom. Vhodíme bobkový list, muškátový oriešok, osolíme, okoreníme podľa chuti. Varíme približne 20 minút.
  6. Polievku odstavíme zo sporáka, pridáme smotanu, vyberieme bobkový list a poriadne premixujeme tyčovým mixérom.
  7. Polievku vrátime na sporák a ešte 2 minútky povaríme.
Špenátové rizoto s hráškom a slaninkou Špenátové rizoto s hráškom a slaninkou

Špenátové rizoto s hráškom a slaninkou

Suroviny

1 PL oleja
1 menšia cibuľka
2 strúčiky cesnaku
130 g prepláchnutej ryže
Zeleninový vývar na podlievanie ryže
70 g baby špenátu
200 g mrazeného hrášku
50 g nakrájanej a orestovanej slaninky
1 dl Laktofree smotany na varenie
10 g masla 
Ozdobíme napríklad špargľovými výhonkami

Postup receptu

  1. Na oleji si speníme nakrájanú cibuľku a 5 minút restujeme.
  2. Pridáme roztlačený cesnak a orestujeme 2  min. Pridáme ryžu.
  3. Zalejeme zeleninovým vývarom, ktorým postupne podlievame počas varenia ryžu, až kým nebude úplne mäkká.
  4. Na rozohriatej panvici podusíme špenát. Následne ho rozmixujeme aj spolu s rozmrazeným čerstvým hráškom.
  5. Keď je už ryža uvarená, primiešame špenátovo-hráškovú zmes a ešte chvíľu povaríme.
  6. Nakoniec primiešame smotanu a maslo. Premiešame, kým sa maslo nerozpustí. (Rizoto by malo byť krémovejšie)
  7. Hotové rizoto ozdobíme napr. špargľovými alebo inými výhonkami.
Tagliatelle so špargľou a prosciuttom Tagliatelle so špargľou a prosciuttom

Tagliatelle so špargľou a prosciuttom

Suroviny

200 g tagliatelle – uvariť al dente
250 g ešte neočistenej špargle (potom ju očistiť a nakrájať na tenšie a menšie kúsky)
2 PL masla Laktofree
80 g sušenej šunky (napr. prosciutto)
1 veľký strúčik cesnaku
70 g cherry paradajky
cottage cheese 180 g balenie Laktofree
Soľ/čierne korenie

Postup receptu

  1. Vo vriacej, osolenej vode si uvaríme cestoviny.
  2. V inom hrnci si vo vriacej vode uvaríme špargľu. Špargľu stačí variť iba chvíľu, cca 5 minút. Taktiež potom vodu zlejeme a špargľu prepláchneme studenou vodou.
  3. Na panvici speníme maslo a pridáme natrhané kúsky prosciutta. Orestujeme cca 5 minút.
  4. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak. Po chvíli pridáme uvarenú špargľu a 3 minuty restujeme.
  5. Pridáme prekrojené cherry paradajky a zeleninu premiešame s uvarenými cestovinami. Dochutíme soľou a čiernym korením.
  6. Cottage cheese môžeme primiešať k cestovinám alebo ho len pridáme na pripravenú porciu jedla.
Šošovicový šalát s cottage syrom Šošovicový šalát s cottage syrom

Šošovicový šalát s cottage syrom

Suroviny

1 PL masla Laktofree
1 menšia cuketa
1 celá červená cibuľka
230 g uvarenej šošovice (alebo z konzervy, môžeme použiť aj čiernu beluga alebo červenú)
Soľ
Mleté čierne korenie
1 PL jablčný ocot
3 PL olivový olej
1 PL medu
180 g balenie cottage cheese Laktofree
Koriander na ozdobu

Postup receptu

  1. Na masle si speníme nadrobno nakrájanú červenú cibuľku. Restujeme 5 – 8 minút.
  2. Potom pridáme cukinu nakrájanú na malé kúsky a ďalej restujeme.
  3. Nakoniec primiešame uvarenú šošovicu. Necháme vychladnúť, potom osolíme, okoreníme a môžeme rovno pridať syr cottage.
  4. Ak máme chuť, môžeme šalát zmiešať s medovou zálievkou. Tú pripravíme zmiešaním octu, oleja, medu, soľ a čierne korenie.
  5. Hotový šalát ozdobíme koriandrom. Môžeme podávať samostatne, ako prílohu k mäsu alebo ako bruschettu.
Tvarohový ovsený koláč s rebarborou a jahodami Tvarohový ovsený koláč s rebarborou a jahodami

Tvarohový ovsený koláč s rebarborou a jahodami

Suroviny

300 g očistenej a nakrájanej rebarbory
200 g očistených a nakrájaných jahôd
100 g trstinového cukru
200 g hladkej pšeničnej (alebo špaldovej múky)
160 g ovsených vločiek
120 g trstinového cukru
štipka soli
½ ČL prášku do pečiva
215 g masla Laktofree
300 g tvarohu Laktofree
60 g trstinového cukru
1 ČL vanilkový extrakt
2 celé menšie vajíčka

Postup receptu

  1. Zmiešame nakrájané jahody, rebarboru a cukor, pridáme trochu vody a varíme za občasného miešania na miernom ohni asi 20-25 minút. Potom prebytočnú vodu zlejeme a necháme vychladnúť.
  2. Na cesto zmiešame múku, vločky, cukor, soľ, prášok do pečiva, a na kúsky nakrájané maslo. Vypracujeme cesto, nevadí ak je aj trochu drobivé. ¾ cesta natlačíme na dno 24 cm formy na pečenie (ktorú sme predtým vytreli maslom a vysypali múkou).
  3. Tvaroh vymiešame s cukrom, vanilkový extraktom, vajíčkami. (ak by bola zmes redšia, môžeme pridať ešte 1 ČL kukuričného škrobu). Tvarohovú zmes dáme na cesto a navrch naukladáme lyžičkou rebarboru s jahodami. Navrch nadrobíme zvyšné cesto.
  4. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 30-40 minút (závisí od vašej rúry). Hotový koláčik necháme úplne vychladnúť, až potom krájame.