Acidko
Chutný kyslomliečny nápoj s kultúrou Lactobacillus acidophilus, ktorá mu dodáva tú pravú acidkovú chuť. Vďaka rôznym formám a príchutiam si vie Acidko nájsť miesto takmer u každého.


Acidko jahoda 250g
Zloženie
mlieko, ovocná zložka 16 % (cukor, jahody 30 %, glukózo-fruktózový sirup, stabilizátor: pektín, regulátor kyslosti: kyselina citrónová, citran sodný, arómy, farbivo: karmíny), mliečne bielkoviny, smotanová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus.
Logistické údaje
Produktové číslo: | 10882 |
Objem/hmotnosť: | 250 g |
Obsah tuku v %: | 2,9 |
Počet ks v kartóne: | 10 |
Počet ks na palete: | 1600 |
EAN: | 8585002561282 |


Acidko malina 250g
Zloženie
mlieko, ovocná zložka 18 % (cukor, malinové pyré 30 %, glukózo-fruktózový sirup, stabilizátor: modifikovaný škrob, pektín; farbivo: koncentrát z karotky, koncentrát šťavy z cvikly; arómy, regulátor kyslosti: kyselina citrónová), mliečne bielkoviny, smotanová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus.
Logistické údaje
Produktové číslo: | 10862 |
Objem/hmotnosť: | 250 g |
Obsah tuku v %: | 2,8 |
Počet ks v kartóne: | 10 |
Počet ks na palete: | 1600 |
EAN: | 8585002500786 |


Acidko vanilka 250g
Zloženie
mlieko, ochucujúca zložka 16 % (cukor, glukózo-fruktózový sirup, aróma, výťažok z vanilkových strukov 0,25 %, stabilizátor: pektín, výťažok z karotky; regulátor kyslosti: kyselina citrónová, citran sodný), mliečne bielkoviny, smotanová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus.
Logistické údaje
Produktové číslo: | 10881 |
Objem/hmotnosť: | 250 g |
Obsah tuku v %: | 2,9 |
Počet ks v kartóne: |
10 |
Počet ks na palete: | 1600 |
EAN: | 8585002561152 |


Acidko horká čokoláda 250 g
Zloženie
mlieko, ochucujúca zložka 17 % (voda, cukor, kakaový prášok 4 %, odtučnený kakaový prášok 4 %, horká polevová čokoláda 2 %: kakaová hmota, cukor, kakaové maslo, emulgátor: slnečnicový lecitín, prírodná vanilková aróma, modifikovaný škrob, zahusťovadlo: guarová guma, regulátor kyslosti: kyselina citrónová, arómy), mliečne bielkoviny, smotanová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus.
Logistické údaje
Produktové číslo: | 11501 |
Objem/hmotnosť: | 250 g |
Obsah tuku v %: | 1,1 |
Počet ks v kartóne: | 10 |
Počet ks na palete: | 1600 |
EAN: | 8585002512628 |


Acidko horká čokoláda 450g
Zloženie
mlieko, ochucujúca zložka 17 % (voda, cukor, kakaový prášok 4 %, odtučnený kakaový prášok 4 %, horká polevová čokoláda 2 %: kakaová hmota, cukor, kakaové maslo, emulgátor: slnečnicový lecitín, prírodná vanilková aróma, modifikovaný škrob, zahusťovadlo: guarová guma, regulátor kyslosti: kyselina citrónová, arómy), mliečne bielkoviny, smotanová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus.
Logistické údaje
Produktové číslo: | 14463 |
Objem/hmotnosť: | 450 g |
Obsah tuku v %: | 1,1 |
Počet ks v kartóne: | 8 |
Počet ks na palete: | 1088 |
EAN: | 8585002509499 |


Acidko jahoda 450g
Zloženie
mlieko, ovocná zložka 16 % (cukor, jahody 30 %, glukózo-fruktózový sirup, stabilizátor: pektín, regulátor kyslosti: kyselina citrónová, citran sodný; arómy, farbivo: karmíny), mliečne bielkoviny, smotanová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus.
Logistické údaje
Produktové číslo: | 11421 |
Objem/hmotnosť: | 450 g |
Obsah tuku v %: | 2,9 |
Počet ks v kartóne: | 8 |
Počet ks na palete: | 1088 |
EAN: | 8585002561275 |


Acidko malina 450g
Zloženie
mlieko, ovocná zložka 18 % (cukor, malinové pyré 30 %, glukózo-fruktózový sirup, stabilizátor: modifikovaný škrob, pektín; farbivo: koncentrát z karotky, koncentrát šťavy z cvikly; arómy, regulátor kyslosti: kyselina citrónová), mliečne bielkoviny, smotanová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus.
Logistické údaje
Produktové číslo: | 11423 |
Objem/hmotnosť: | 450 g |
Obsah tuku v %: | 2,8 |
Počet ks v kartóne: | 8 |
Počet ks na palete: | 1088 |
EAN: | 8585002500977 |


Acidko vanilka 450g
Zloženie
mlieko, ochucujúca zložka 16 % (cukor, glukózo-fruktózový sirup, aróma, výťažok z vanilkových strukov 0,25 %, stabilizátor: pektín, výťažok z karotky, regulátor kyslosti: kyselina citrónová, citran sodný), mliečne bielkoviny, smotanová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus.
Logistické údaje
Produktové číslo: | 11422 |
Objem/hmotnosť: | 450g |
Obsah tuku v %: | 2,9 |
Počet ks v kartóne: | 8 |
Počet ks na palete: | 1088 |
EAN: | 8585002561169 |


Acidko 1% vanilka 950g
Zloženie
mlieko, ochucujúca zložka 16 % (cukor, glukózo-fruktózový sirup, aróma, výťažok z vanilkových strukov 0,25 %, stabilizátor: pektín, výťažok z karotky, regulátor kyslosti: kyselina citrónová, citran sodný), mliečne bielkoviny, smotanová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus.
Logistické údaje
Produktové číslo: | 10425 |
Objem/hmotnosť: | 950 g |
Obsah tuku v %: | 0,7 |
Počet ks v kartóne: | 6 |
Počet ks na palete: | 630 |
EAN: | 8585002561336 |


Acidko 1% malina 950g
Zloženie
mlieko, ovocná zložka 18 % (cukor, malinové pyré 30 %, glukózo-fruktózový sirup, stabilizátor: modifikovaný škrob, pektín; farbivo: koncentrát z karotky, koncentrát šťavy z cvikly; arómy, regulátor kyslosti: kyselina citrónová), mliečne bielkoviny, smotanová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus.
Logistické údaje
Produktové číslo: | 10865 |
Objem/hmotnosť: | 950 g |
Obsah tuku v %: | 0,7 |
Počet ks v kartóne: | 6 |
Počet ks na palete: | 630 |
EAN: | 8585002502797 |


Acidko 1% jahoda 950g
Zloženie
mlieko, ovocná zložka 16 % (cukor, jahody 30 %, glukózo-fruktózový sirup, stabilizátor: pektín, regulátor kyslosti: kyselina citrónová, citran sodný; arómy, farbivo: karmíny), smotanová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus.
Logistické údaje
Produktové číslo: | 10426 |
Objem/hmotnosť: | 950 g |
Obsah tuku v %: | 0,7 |
Počet ks v kartóne: | 6 |
Počet ks na palete: | 630 |
EAN: | 8585002561329 |


Acidko horká čokoláda 950 g
Zloženie
mlieko, ochucujúca zložka 17 % (voda, cukor, kakaový prášok 4 %, odtučnený kakaový prášok 4 %, horká polevová čokoláda 2 %: kakaová hmota, cukor, kakaové maslo, emulgátor: slnečnicový lecitín, prírodná vanilková aróma, modifikovaný škrob, zahusťovadlo: guarová guma, regulátor kyslosti: kyselina citrónová, arómy), mliečne bielkoviny, smotanová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus.
Logistické údaje
Produktové číslo: | 11502 |
Objem/hmotnosť: | 950 g |
Obsah tuku v %: | 1,1 |
Počet ks v kartóne: | 6 |
Počet ks na palete: | 630 |
EAN: | 8585002512659 |

Acidko a zdravie
pozitívne účinky Acidka
Podľa niektorých autorov je Lactobacillus acidophilus jedným z najzaujímavejších mikroorganizmov z hľadiska jeho využitia ako pomocnej látky vo výžive. Laktobacily tvoria dôležitú zložku zdravej gastrointestinálnej mikroflóry. Produkujú enzýmy a vitamíny skupiny B, zvyšujú stráviteľnosť bielkovín, sacharidov a tiež tukov. Niektoré kmene Laktobacilov zvyšujú biologickú dostupnosť vápnika a tiež produkujú antimikrobiálne látky inhibujúce významné enteropatogény (Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens).

Čo je to lactobacilLus acidophilus?
Tento druh sa prirodzene nachádza v tráviacom a zažívacom trakte ľudí. V hrubom čreve je pestrá zmes a obrovské množstvo baktérií (až 1x1014). Podľa rôznych zdrojov sa tam nachádza až vyše 200 druhov baktérií, medzi ktorými je šesť až sedem dominantných. Významnú úlohu medzi nimi má práve rod Lactobacillus.
Recepty s Acidkom

Slané palacinky z Acidka
Suroviny
2 vajíčka
cca 140 – 160 g hladkej múky
1 balenie Acidko s príchuťou syra z ovčieho a kozieho mlieka
70 ml oleja
soľ
petržlenová vňať
Postup receptu
- Vajíčka si rozbijeme a rozšľaháme.
- Pridáme 1 ČL soli a premiešame. Vlejeme Acidko a premiešame. Pridáme múku, petržlenovú vňať a vypracujeme palacinkové cesto. Na záver zamiešame olej.
- Hotové cesto necháme chvíľu odpočívať.
- Panvicu si potrieme olejom a upečieme palacinky.
- Hotové palacinky plníme parmezánom, šalátom, paradajkami a polejeme balzamikovým octom.

Pohárový koláč
Suroviny
3 poháre Rajo Acidko plnotučné biele,
3 poháre zmiešanej hladkej a hrubej múky,
1 pohár práškového cukru,
1 dl oleja,
1 lyžica sódy bikarbóny,
hrozienka,
kandizované ovocie,
strúhaná čokoláda,
orechy.
Postup receptu
- Všetky suroviny zmiešame na cesto a dáme piecť do mierne vyhriatej rúry.
- Upečený koláč ozdobíme podľa chuti.

Nekysnuté koláčiky
Suroviny
250 g rastlinného stuženého tuku,
500 g polohrubej múky,
80 g droždia,
2 vajcia,
1 lyžica cukru,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
troška soli.
Na plnenie slivkový lekvár a tvaroh,
na vymastenie plechu tuk,
na obaľovanie práškový cukor.
Postup receptu
- Zo surovín vypracujeme cesto, z ktorého - bez kysnutia - formujeme koláčiky alebo šatôčky.
- Plníme ich slivkovým lekvárom a tvarohom, pečieme v predhriatej rúre a ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre.

Jogurtové želé
Suroviny
250 g jahôd (môžu byť zavárané),
50 g cukru,
1 lyžica citrónovej šťavy,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
8 plátkov želatíny,
med,
2 ks 125 g RAJO klasik jogurt biely,
1 lyžica vajcového likéru,
vanilínový cukor,
ovocie na ozdobenie.
Postup receptu
- Jahody rozmixujeme s citrónovou šťavou a cukrom a vmiešame rozpustenú želatínu a Acidko.
- Chlebíčkovú formu vypláchneme, naplníme zmesou a necháme stuhnúť v chladničke.
- Biely jogurt ochutíme vanilínovým cukrom a medom.
- Stuhnuté želé pokrájame na porcie, polejeme jogurtovou omáčkou, na ktorej likérom vytvoríme ozdobu.
- Ozdobíme čerstvými alebo zaváranými jahodami.

Sedmohradská kapusta
Suroviny
1,5 kg kyslej kapusty,
1 kg údenej klobásy,
1 ks 330 g Rajo nízkotučný jogurt biely,
1 ks 250 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
2 dl mlieka Rajo,
mletá paprika,
tvrdý údený syr,
údená slanina,
soľ.
Postup receptu
- Zemiaky uvaríme v šupke a vychladnuté nakrájame na kolieska. Ohňovzdornú misu alebo pekáč vymastíme, vyložíme zemiakmi, na ne rozprestrieme kapustu, kolieska nakrájanej údenej klobásy, vrstvu posypeme strúhaným syrom a zalejeme časťou zálievky.
- Potom naplnenú misu zalejeme ostatnou zálievkou, posypeme zvyškom syra a dáme zapiecť do vyhriatej rúry. Pred podávaním každú porciu posypeme kockami opraženej údenej slaniny.
- Zálievka: Dobre zmiešame jogurt, acidofilné a obyčajné mlieko a pridáme mletú papriku a soľ.

Šalátová polievka
Suroviny
4 hlávky šalátu,
2 ks 250 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
4 strúčiky cesnaku,
rasca,
polievkové korenie,
ocot podľa chuti,
soľ.
Zápražka:
40 g údenej slaniny,
hladká múka,
mlieko Rajo.
Zátrepka:
hladká múka,
mlieko Rajo.
Postup receptu
- Do hrnca dáme acidofilné mlieko, pretlačný cesnak, rascu, trochu vody a pri stálom miešaní necháme pomaly vrieť. Zo slaniny a múky urobíme hustú zápražku a zalejeme ju studeným mliekom. Vlejeme ju do acidofiného mlieka s miešame, kým nezovrie.
- Potom stiahneme teplotu na najnižší stupeň, pridáme zátrepku a dávame pozor, aby sa nám neurobili hrčky. Necháme prevrieť, dochutíme soľou a polievkovým korením.
- Do polievky vložíme šalát nakrájaný na rezance a necháme vrieť, až kým nezmäkne. Po odstavení z ohňa môžeme pridať podľa chuti ocot.

Rajské lievance
Suroviny
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
130 g hladkej múky,
100 g práškového cukru,
3 vajcia,
2 lyžičky rumu,
5 g kokosovej múčky,
1 jablko,
2 lyžice masla Rajo,
škoricový cukor,
štipka soli,
olej na vyprážanie.
Postup receptu
- Mlieko, vajcia, cukor, rum, kokosovú múčku a štipku soli dobre premiešame a tesne pred pražením pridáme postrúhané jablko a rozpustené maslo.
- Vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán a ešte teplé obalíme škoricovým cukrom.

Hubová kyslá polievka
Suroviny
120 g čerstvých hub,
1 ks 250 RAJO Acidko plnotučné biele,
40 g cibule,
40 g hladkej múky,
20 g oleja,
mletá sladká paprika,
bobkový list,
ocot,
soľ.
Postup receptu
- Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme nakrájané huby, mletú papriku, soľ, bobkový list, podlejeme vodou a dusíme.
- Do mlieka zamiešame múku, prilejeme k hubám a spolu povaríme.
- Nakoniec okyslíme podľa chuti.