Recepty

Zapekané cestoviny s Cottage Cheesom Zapekané cestoviny s Cottage Cheesom

Zapekané cestoviny s Cottage Cheesom

Suroviny

200 g cestovín
200 g paradajkového pretlaku
1 krabička Cottage Cheese Tuniak
10 ks cherry paradajok
10 ks sušených paradajok
1 ČL soli
½ ČL čierneho korenia
hrsť parmezánových hoblín
hrsť bazalkových lístkov
1 strúčik cesnaku

Postup receptu

  1. Cestoviny si uvaríme al dente v osolenej vode, scedíme a odložíme bokom.
  2. Zmiešame si paradajkový pretlak, cottage cheese, sušené paradajky, korenie, soľ a pretlačený strúčik cesnaku.
  3. Paradajkovú zmes premiešame s cestovinami. Pridáme nakrájané cherry paradajky a nasekané bazalkové lístky. Premiešame a vložíme do zapekacej misky.
  4. Vrch posypeme parmezánovými hoblinami a zapečieme cca 15 – 20 minút v rúre vyhriatej na 220 stupňov.
Cuketa plnená Cottage Cheesom Cuketa plnená Cottage Cheesom

Cuketa plnená Cottage Cheesom

Suroviny

2 stredne veľké cukety
2 PL paradajkovej pasty
1 krabička Cottage Cheese Tuniak
1 vajíčko
Soľ, čierne korenie
2 PL parmezánu
2 PL čerstvého tymiánu


Postup receptu

  1. Cukety si umyjeme a rozrežeme naprieč na polovicu. Vnútro vydlabeme a natrieme paradajkovou pastou. Osolíme a okoreníme.
  2. Cottage cheese si zmiešame s rozšľahaným vajíčkom a dosolíme podľa chuti.
  3. Cukety naplníme zmesou cottage cheesu, posypeme parmezánom a tymiánom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 20 – 30 minút.
  4. Podávame so šalátom.
Slané Lievance s Cottage Cheesom Slané Lievance s Cottage Cheesom

Slané Lievance s Cottage Cheesom

Suroviny

cottage cheese tuniak
3 vajcia
1/2 ČL prášku do pečiva
soľ / čierne korenie podľa chuti
70 g hladkej múky
2 PL pažítky
trošku rastlinného oleja

Postup receptu

  1. V samostatnej miske si zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a pažítku.
  2. V ďaľšej miske rozšľaháme vajíčka, pridáme cottage cheese a dobre premiešame.
  3. Do vajíčkovej zmesi postupne primiešame múkovu zmes a vypracujeme cesto.
  4. Panvicu si potrieme olejom a na miernom plameni opečieme lievance z každej strany cca 2 – 3 minúty.
  5. Podávame s bielym jogurtom a zeleninou.
Slané vajíčkové muffiny s Cottage cheesom Slané vajíčkové muffiny s Cottage cheesom

Slané vajíčkové muffiny s Cottage cheesom

Suroviny

4 vajcia
soľ / čierne korenie podľa chuti
1 ČL prášku do pečiva
120 g hladkej špaldovej múky
1 zelená cibuľka
50 g suchej klobásy
2 PL parmezánu
1 hrsť baby špenátu
cottage cheese

Postup receptu

  1. V miske si rozšľaháme vajíčka. Pridáme cottage cheese a premiešame.
  2. Pridáme múku, soľ, prášok do pečiva a poriadne premiešame.
  3. Pridáme na drobno nakrájanú cibuľku, klobásu, parmezán a nasekaný baby špenát, poriadne premiešame.
  4. Do muffinovej formy si povkládame muffinove košíčky a plníme do troch štvrtín.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 30 minút.
Mrkvový koláč s kokosom Mrkvový koláč s kokosom

Mrkvový koláč s kokosom

Suroviny

Cesto:
110 g zmäknutého masla
120 g trstinového cukru
3 vajcia
1,5 dl ananasového džúsu
150 g nastrúhanej mrkvy
120 g hladkej múky
100 g mletého kokosu
1 prášok do pečiva

Krém:
85 g zmäknutého masla
120 g krémového syra
60 g trstinového cukru
1 ČL vanilkovej esencie 

Autorka: The Story of a Cake

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu s priemerom 22 cm a vystelieme ju papierom na pečenie. 
  2. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. 
  3. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista. 
  4. Potom po jednom pridávame celé vajcia. 
  5. Prilejeme ananásový džús a premiešame. 
  6. Primiešame najemno nastrúhanú mrkvu. 
  7. Samostatne zmiešame múku, kokos a prášok do pečiva. 
  8. Suchú zmes opatrne spojíme s mokrou zmesou. Cesto dáme do formy a uhladíme.
  9. Vo vyhriatej rúre pečieme 35 – 40 minút.
  10. Na vychladnutý koláč natrieme krém, ktorý si pripravíme vyšľahaním zmäknutého masla s krémovým syrom, vanilkou a cukrom.
  11. Hotový koláčik zdobíme nasekanými lieskovými orieškami a nastrúhanou bielou a tmavou čokoládou.
Veľkonočný chlebík z kukuričnej polenty Veľkonočný chlebík z kukuričnej polenty

Veľkonočný chlebík z kukuričnej polenty

Suroviny

1 l vriacej vody
250 g kukuričnej polenty
150 g maslo
75 g parmezán
5 natvrdo uvarených vajec
2 mladé cibuľky
2 PL olivového oleja
50 g dusenej šunky
soľ, korenie 

Autor: Kuchár Pepe

 

Postup receptu

  1. Polentu zalejeme v hrnci vriacou vodou a varíme za stáleho miešania približne 5 min, kým nevznikne hustá kaša.
  2. Potom pridáme maslo, soľ, korenie, parmezán a na olivovom oleji otestovanú cibuľku so šunkou.
  3. Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
  4. Formu na srnčí chrbát vytrieme maslom a vysypeme trochou polenty.
  5. Približne polovicu masy dáme do formy.
  6. Následne pozdĺžne poukladáme uvarené vajcia a prikryjeme zvyšnou časťou polenty.
  7. Uhladíme a dáme zapiecť do rúry na 15 minút pri 170 stupňoch.
  8. Po upečení necháme dôkladne vychladnúť. 
Veľkonočná mandľová bábovka Veľkonočná mandľová bábovka

Veľkonočná mandľová bábovka

Suroviny

Suroviny na bábovku:
6 vajec
150 g kokosového cukru
180 g špaldovej celozrnnej múky
140 g mandľovej múky
80 g roztopeného masla
50 g smotany na šľahanie
10 g kypriaceho prášku
50 g sušených brusníc alebo hrozienok
šťavu a kôru z 1 limetky
1 ČL morskej soli 

Suroviny na citrónovo-vajíčkovú polevu:
2 vajcia 
šťava z 2 citrónov
1 PL medu
1 PL masla

Suroviny na čokoládové hobliny:
50 g horkej čokolády 70 % 

Autor: Kuchár Pepe

Postup receptu

  1. Vajcia oddelíme. Bielka so soľou vyšľaháme do tuha. 
  2. V druhej miske vyšľaháme žĺtka a kokosový cukor do peny. Pridáme maslo a prešľaháme. 
  3. Následne pridáme smotanu na šľahanie, kôru a šťavu z limetky a premiešame. Do vzniknutého cesta opatrne vmiešame vyšľahané bielka.
  4. Špaldovú a mandľovú muku dáme do misky spolu s kypriacim práškom do pečiva. Všetko dôkladne premiešame a zľahka pridáme do pripraveného cesta.
  5. Bábovkovú formu vytrieme maslom a vysypeme špaldovou múkou. Cesto do nej rovnomerne vylejeme. 
  6. Posypeme brusnicami alebo hrozienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry. 
  7. Pečieme pri 170 stupňoch približne 40 - 50 minút. Ak si nie sme istí, či je už bábovka hotová, môžeme do nej pichnúť špáradlo. Pokiaľ bude po vybratí čisté, bábovku môžeme z rúry vybrať.
  8. Upečenú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
  9. Medzitým si pripravíme polevu. Vajíčka, stavu z citrónov a med vložíme v miske do vodného kúpeľa a metličkou miešame, kým zmes nezhustne. Na záver primiešame maslo. Hotovou vlažnou polevou polievame bábovku. 
  10. Na ozdobu roztopíme vo vodnom kúpeli horkú čokoládu, ktorú špachtľou rozotrieme na plech a necháme trochu vychladnúť, aby stuhla. 
  11. Keď trochu stuhne (nie príliš, inak by sa lámala) špachtľou ju zhŕňame smerom od seba, aby sa nám začali vytvárať čokoládové hobliny, z ktorých na vrchu bábovky naaranžujeme krásne čokoládové hniezdo na veľkonočné vajíčka.
Vanilkovo-čokoládové rožteky Vanilkovo-čokoládové rožteky

Vanilkovo-čokoládové rožteky

Suroviny

100 g na jemno nasekaných vlašských orieškov 
250 g Rajo tradičného masla
80 g preosiateho práškového cukru
2 vanilkové struky
320 g hladkej múky
60 g čokoládových slzičiek, alebo na drobno nasekanej čokolády
práškový cukor na ozdobenie

Postup receptu

  1. Rúru predhrejeme na 160 °C.
  2. Nasekané makadamiové oriešky mierne opražíme na suchej panvici do zlatista.
  3. Maslo vymiešame ručným mixérom s cukrom a semienkami z vanilky do penista.
  4. Postupne vmiešame nasekané oriešky a preosiatu múku a miešame, kým sa nám nevytvorí hladké cesto.
  5. Do cesta vmiešame čokoládové slzičky, alebo na drobno nasekanú čokoládu.
  6. Spracované cesto necháme odpočívať v chladničke asi 20 minút.
  7. Plech na pečenie vyložíme papierom.
  8. Z vychladeného cesta tvoríme rožteky, ktoré ukladáme na plech.
  9. Z uvedeného množstva cesta môžeme vytvarovať cca 30 kúskov.
  10. Rožteky pečieme cca 15 minút.
  11. Necháme vychladnúť a na záver poprášime práškovým cukrom.
Tuláci so želé z vareného vína Tuláci so želé z vareného vína

Tuláci so želé z vareného vína

Suroviny

1 bio pomaranč Bio-Orange
100 ml červeného vína
180 g želírovacieho cukru
2 hviezdičky badiánu
1  kúsok škorice
2 klinčeky
360 g hladkej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
200 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
250 g Rajo tradičného masla
150 g jemne namletých mandlí

Trocha práškového cukru na ozdobenie.                                                                                                                                        
Trocha múky na vysypanie pracovnej plochy.

Postup receptu

  1. Nastrúhame kôru z polovice pomaranča a vytlačíme z pomaranča šťavu.
  2. Pomarančovú kôru, korenie, pomarančovú šťavu, červené víno a želírovací cukor zmiešame a dusíme v hrnci pri strednej teplote asi 4 minúty.
  3. Zmes precedíme cez sitko a necháme vychladnúť.
  4. Medzičasom si necháme rozohriať rúru na 180 °C.
  5. Zmiešame múku a prášok do pečiva pridáme cukor, vanilkový cukor maslo a mandle a ručným mixérom spracujeme do drobivého cesta.
  6. Ručne vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
  7. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na cca 3 mm hrubý plát.
  8. Formičkou vykrajujeme okrúhle sušienky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  9. Na polovici vykrojených koliesok ešte v strede vykrojíme hviezdičku alebo iný motív menšou formičkou. Kolieska pečieme v predhriatej rúre cca 8 – 9 minút.
  10. Po upečení kolieska necháme vychladnúť.
  11. Kolieska bez dierky potrieme vínovým želé a zlepíme s dierkovanou polovicou.
  12. Želé necháme trocha zatuhnúť a na záver poprášime práškovým cukrom.
Jazýčky s nugátovou náplňou Jazýčky s nugátovou náplňou

Jazýčky s nugátovou náplňou

Suroviny

150 g Rajo tradičného masla
250 g preosiateho práškového cukru
1 vaječný žĺtok
2 polievkové lyžice perníkového korenia 
1 štipka soli
340 g hladkej múky
90 ml šľahačkovej smotany
200 g nugátovej nátierky
100 g tmavej čokolády na polevu
trocha práškového cukru

Postup receptu

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Maslo a práškový cukor vymiešame do peny ručným mixérom.Vmiešame vaječný žĺtok.
  3. Zmes pernikového korenia a múku zmiešame a postupne zapracujeme do maslovej hmoty.
  4. Ohrejeme šľahačkovú smotanu a postupne zapracúvame do zmesi až kým nevznikne hladké cesto.
  5. Potom hmotu nalejeme do cukrárskeho vrecka so špičkou so stredne veľkým otvorom a na plech vyložený papierom na pečenie tvoríme jazýčky.
  6. Plech vložíme do rúry a pečieme na 12 minút do zlatista.
  7. Upečené jazýčky necháme vychladnúť.
  8. Nugát nalejeme do misy a pomocou elektrického mixéra vypracujeme krémovú zmes.
  9. Zmesou naplníme cukrárske vrecko a plníme polovičky jazýčkov. Polovice nakoniec zlepíme spolu.
  10. Horkú čokoládu ohrejeme vo vodnom kúpeli a ozdobíme vychladnuté zlepené jazýčky.
  11. Na záver poprášime práškovým cukrom.
Čokoládové makrónky s vanilkovo-kokosovým krémom Čokoládové makrónky s vanilkovo-kokosovým krémom

Čokoládové makrónky s vanilkovo-kokosovým krémom

Suroviny

120 g olúpaných a najemno namletých mandlí
2 vaječné bielky
1 štipka soli
250 g jemne preosiateho práškového cukru
2 polievkové lyžice jemne preosiateho kakaa
1 vanilkový struk
120 g Rajo tradičného masla
2 polievkové lyžice strúhaného kokosu

Postup receptu

  1. Mandle dôkladne preosejeme cez jemné sito.
  2. Z bielkov so štipkou soli ručným mixérom vyšľaháme sneh, do ktorého postupne zapracúvame 150 g práškového cukru až kým nám nevznikne tuhá bielková zmes.
  3. Do zmesi postupne opatrne pridávame mleté mandle, tak aby nám nevznikli hrudky.
  4. Na záver do hmoty zapracujeme kakaový prášok a vymiešame do hladké redšie cesto.
  5. Rúru predhrejte na 80 °C (konvekciou). Plech vystelieme papierom na pečenie a potrieme trochou masla.
  6. Hotové cesto nalejeme to cukrárskeho vrecka a rovnomerne vytĺáčame na plech. Plech umiestnime do stredu rúry a pečieme cca 20 minút, potom zvýšime teplotu na 160 °C a dopečieme ešte cca 8 – 10 minút.
  7. Makrónky by nemali byť príliš tmavé. Plech vytiahneme z rúry a nechajte vychladnúť.
  8. Medzitým, vyškriabeme zrniečka z vanilkového struku, vymiešame maslo a zvyšný práškový cukor do peny.
  9. Strúhaný kokos nasucho opečieme na panvici a necháme mierne vychladnúť. Potom ho vmiešame do krému.
  10. Krémom naplníme cukrárske vrecko na zdobenie a vytláčame do stredov makróniek.
  11. Spojíme polovice makróniek a jemne stlačíme. Necháme asi hodinu vychladnúť.
Perníkoví Rudolfovia Perníkoví Rudolfovia

Perníkoví Rudolfovia

Suroviny

125 g  Rajo tradičného masla
100 g hnedého kryštálového cukru
160 g cukrového sirupu
340 g hladkej múky
2 čajové lyžice perníkového korenia
½ čajovej lyžičky jedlej sódy
cca 40 ks červených cukrárskych perličiek
bielu a hnedú hmotu na dekoráciu 

Postup receptu

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Do misky vložíme zmäknuté maslo a cukor a ručným mixérom vymiešame do peny. Primiešame cukrový sirup.
  3. Zmiešame suché zložky: múku, perníkové korenie a jedlú sódu a pomaly zapracujeme do maslovej zmesi.
  4. Hnetieme rukami, kým nevznikne hladké cesto. Cesto zakryjeme a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
  5. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme medzi dvomi hárkami papiera na pečenie ma cca 5 mm plát.
  6. Plech vystelieme papierom na pečenie. Formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré postupne kladieme na plech.
  7. Dáme piecť na 8-10 minút. Hotový perník necháme úplne vychladnúť.
  8. Vychladené perníky ozdobíme cukrovou dekoračnou polevou. Polevu necháme vyschnúť.