Recepty

Špenátové halušky s tvarohom Špenátové halušky s tvarohom

Špenátové halušky s tvarohom

Suroviny

2 krabičky Rajo Tvaroh s kyslou smotanou bryndzový
300 - 320 g polohrubej múky
2 vajíčka
400 g špenátového pyré
soľ, čierne korenie
slanina
cibuľa

Postup receptu

  1. Vajíčka si rozšľaháme, osolíme a okoreníme.
  2. Pridáme špenátové pyré, premiešame. Následne pridáme múku a vymiešame cesto. Ak je cesto príliš riedke, pridáme ešte trošku múky.
  3. Necháme si zovrieť vodu, ktorú sme osolili a do mierne bublinkujúcej vody, cez haluškovač hádžeme halušky. Keď vyplávajú na povrch, precedíme ich a vložíme do misky. Aby sa halušky nelepili, môžeme ich poliať troškou olivového oleja.
  4. Halušky podávame s tvarohom a opraženou cibuľkou a slaninou.
Zapekané zemiaky s tvarohom a slaninkou Zapekané zemiaky s tvarohom a slaninkou

Zapekané zemiaky s tvarohom a slaninkou

Suroviny

2 krabičky Rajo Tvaroh s kyslou smotanou jemne slaný
200 g údenej oravskej slaniny
cca 500 g zemiakov
2 veľké cibule
Soľ, rasca
tymián
maslo

Postup receptu

  1. Zemiaky si umyjeme a nakrájame na kolieska. Cibuľu očistíme a nakrájame na plátky a slaninu si taktiež nakrájame na tenšie plátky.
  2. Zapekaciu misku si vymastíme maslom. Na spodok naukladáme zemiaky, osolíme, posypeme rascou a pokračujeme vrstvením oravskej slaniny, cibuľku a na záver prikryjeme vrstvou tvarohu.
  3. Postup opakujeme a vrstvenie ukončíme zemiakovou vrstvou. Tú znova osolíme, orascujeme a posypeme tymiánom.
  4. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov cca 40 minút prikryté alobalom, následne alobal odstránime a dopekáme ešte cca 20 minút.
Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom

Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom

Suroviny

270 g lístkového cesta
1 PL rastlinného oleja
70 g póru
250 g tvarohu
100 g baby špenátu
2 vajcia
100 g kozieho syra
40 g natrhaného prosciutta (alebo inej šunky)
soľ / čierne korenie podľa chuti
štipka muškátového oriešku
čerstvý majorán na ozdobu

Autorka: The Story of a Cake

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu s priemerom 24 cm a vystelieme ju papierom na pečenie.
  2. Rúru vopred vyhrejeme na 190 stupňov.
  3. Vyvaľkaným lístkovým cestom vystelieme dno a trochu aj boky (1-2 cm) formy a popicháme ho vidličkou.
  4. Potom na oleji speníme nakrájaný pór a chvíľku restujeme. Pridáme špenátové listy a pár minút podusíme.
  5. Medzitým vymiešame tvaroh s vajíčkami a pridáme špenátovo-pórkovú zmes. Premiešame. 
  6. Pridáme natrhané prosciutto a 50 g kozieho syra. 
  7. Premiešame a osolíme, okoreníme podľa chuti. 
  8. Zmes natrieme na lístkové cesto.
  9. Navrch ešte rozdrobíme zvyšných 50 g kozieho syra. 
  10. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 30 – 35 minút. 
  11. Hotový slaný koláčik ozdobíme čerstvým majoránom.
Mrkvový koláč s kokosom Mrkvový koláč s kokosom

Mrkvový koláč s kokosom

Suroviny

Cesto:
110 g zmäknutého masla
120 g trstinového cukru
3 vajcia
1,5 dl ananasového džúsu
150 g nastrúhanej mrkvy
120 g hladkej múky
100 g mletého kokosu
1 prášok do pečiva

Krém:
85 g zmäknutého masla
120 g krémového syra
60 g trstinového cukru
1 ČL vanilkovej esencie 

Autorka: The Story of a Cake

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu s priemerom 22 cm a vystelieme ju papierom na pečenie. 
  2. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. 
  3. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista. 
  4. Potom po jednom pridávame celé vajcia. 
  5. Prilejeme ananásový džús a premiešame. 
  6. Primiešame najemno nastrúhanú mrkvu. 
  7. Samostatne zmiešame múku, kokos a prášok do pečiva. 
  8. Suchú zmes opatrne spojíme s mokrou zmesou. Cesto dáme do formy a uhladíme.
  9. Vo vyhriatej rúre pečieme 35 – 40 minút.
  10. Na vychladnutý koláč natrieme krém, ktorý si pripravíme vyšľahaním zmäknutého masla s krémovým syrom, vanilkou a cukrom.
  11. Hotový koláčik zdobíme nasekanými lieskovými orieškami a nastrúhanou bielou a tmavou čokoládou.
Veľkonočný chlebík z kukuričnej polenty Veľkonočný chlebík z kukuričnej polenty

Veľkonočný chlebík z kukuričnej polenty

Suroviny

1 l vriacej vody
250 g kukuričnej polenty
150 g maslo
75 g parmezán
5 natvrdo uvarených vajec
2 mladé cibuľky
2 PL olivového oleja
50 g dusenej šunky
soľ, korenie 

Autor: Kuchár Pepe

 

Postup receptu

  1. Polentu zalejeme v hrnci vriacou vodou a varíme za stáleho miešania približne 5 min, kým nevznikne hustá kaša.
  2. Potom pridáme maslo, soľ, korenie, parmezán a na olivovom oleji otestovanú cibuľku so šunkou.
  3. Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
  4. Formu na srnčí chrbát vytrieme maslom a vysypeme trochou polenty.
  5. Približne polovicu masy dáme do formy.
  6. Následne pozdĺžne poukladáme uvarené vajcia a prikryjeme zvyšnou časťou polenty.
  7. Uhladíme a dáme zapiecť do rúry na 15 minút pri 170 stupňoch.
  8. Po upečení necháme dôkladne vychladnúť. 
Veľkonočná mandľová bábovka Veľkonočná mandľová bábovka

Veľkonočná mandľová bábovka

Suroviny

Suroviny na bábovku:
6 vajec
150 g kokosového cukru
180 g špaldovej celozrnnej múky
140 g mandľovej múky
80 g roztopeného masla
50 g smotany na šľahanie
10 g kypriaceho prášku
50 g sušených brusníc alebo hrozienok
šťavu a kôru z 1 limetky
1 ČL morskej soli 

Suroviny na citrónovo-vajíčkovú polevu:
2 vajcia 
šťava z 2 citrónov
1 PL medu
1 PL masla

Suroviny na čokoládové hobliny:
50 g horkej čokolády 70 % 

Autor: Kuchár Pepe

Postup receptu

  1. Vajcia oddelíme. Bielka so soľou vyšľaháme do tuha. 
  2. V druhej miske vyšľaháme žĺtka a kokosový cukor do peny. Pridáme maslo a prešľaháme. 
  3. Následne pridáme smotanu na šľahanie, kôru a šťavu z limetky a premiešame. Do vzniknutého cesta opatrne vmiešame vyšľahané bielka.
  4. Špaldovú a mandľovú muku dáme do misky spolu s kypriacim práškom do pečiva. Všetko dôkladne premiešame a zľahka pridáme do pripraveného cesta.
  5. Bábovkovú formu vytrieme maslom a vysypeme špaldovou múkou. Cesto do nej rovnomerne vylejeme. 
  6. Posypeme brusnicami alebo hrozienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry. 
  7. Pečieme pri 170 stupňoch približne 40 - 50 minút. Ak si nie sme istí, či je už bábovka hotová, môžeme do nej pichnúť špáradlo. Pokiaľ bude po vybratí čisté, bábovku môžeme z rúry vybrať.
  8. Upečenú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
  9. Medzitým si pripravíme polevu. Vajíčka, stavu z citrónov a med vložíme v miske do vodného kúpeľa a metličkou miešame, kým zmes nezhustne. Na záver primiešame maslo. Hotovou vlažnou polevou polievame bábovku. 
  10. Na ozdobu roztopíme vo vodnom kúpeli horkú čokoládu, ktorú špachtľou rozotrieme na plech a necháme trochu vychladnúť, aby stuhla. 
  11. Keď trochu stuhne (nie príliš, inak by sa lámala) špachtľou ju zhŕňame smerom od seba, aby sa nám začali vytvárať čokoládové hobliny, z ktorých na vrchu bábovky naaranžujeme krásne čokoládové hniezdo na veľkonočné vajíčka.
Vanilkovo-čokoládové rožteky Vanilkovo-čokoládové rožteky

Vanilkovo-čokoládové rožteky

Suroviny

100 g na jemno nasekaných vlašských orieškov 
250 g Rajo tradičného masla
80 g preosiateho práškového cukru
2 vanilkové struky
320 g hladkej múky
60 g čokoládových slzičiek, alebo na drobno nasekanej čokolády
práškový cukor na ozdobenie

Postup receptu

  1. Rúru predhrejeme na 160 °C.
  2. Nasekané makadamiové oriešky mierne opražíme na suchej panvici do zlatista.
  3. Maslo vymiešame ručným mixérom s cukrom a semienkami z vanilky do penista.
  4. Postupne vmiešame nasekané oriešky a preosiatu múku a miešame, kým sa nám nevytvorí hladké cesto.
  5. Do cesta vmiešame čokoládové slzičky, alebo na drobno nasekanú čokoládu.
  6. Spracované cesto necháme odpočívať v chladničke asi 20 minút.
  7. Plech na pečenie vyložíme papierom.
  8. Z vychladeného cesta tvoríme rožteky, ktoré ukladáme na plech.
  9. Z uvedeného množstva cesta môžeme vytvarovať cca 30 kúskov.
  10. Rožteky pečieme cca 15 minút.
  11. Necháme vychladnúť a na záver poprášime práškovým cukrom.
Tuláci so želé z vareného vína Tuláci so želé z vareného vína

Tuláci so želé z vareného vína

Suroviny

1 bio pomaranč Bio-Orange
100 ml červeného vína
180 g želírovacieho cukru
2 hviezdičky badiánu
1  kúsok škorice
2 klinčeky
360 g hladkej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
200 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
250 g Rajo tradičného masla
150 g jemne namletých mandlí

Trocha práškového cukru na ozdobenie.                                                                                                                                        
Trocha múky na vysypanie pracovnej plochy.

Postup receptu

  1. Nastrúhame kôru z polovice pomaranča a vytlačíme z pomaranča šťavu.
  2. Pomarančovú kôru, korenie, pomarančovú šťavu, červené víno a želírovací cukor zmiešame a dusíme v hrnci pri strednej teplote asi 4 minúty.
  3. Zmes precedíme cez sitko a necháme vychladnúť.
  4. Medzičasom si necháme rozohriať rúru na 180 °C.
  5. Zmiešame múku a prášok do pečiva pridáme cukor, vanilkový cukor maslo a mandle a ručným mixérom spracujeme do drobivého cesta.
  6. Ručne vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
  7. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na cca 3 mm hrubý plát.
  8. Formičkou vykrajujeme okrúhle sušienky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  9. Na polovici vykrojených koliesok ešte v strede vykrojíme hviezdičku alebo iný motív menšou formičkou. Kolieska pečieme v predhriatej rúre cca 8 – 9 minút.
  10. Po upečení kolieska necháme vychladnúť.
  11. Kolieska bez dierky potrieme vínovým želé a zlepíme s dierkovanou polovicou.
  12. Želé necháme trocha zatuhnúť a na záver poprášime práškovým cukrom.
Jazýčky s nugátovou náplňou Jazýčky s nugátovou náplňou

Jazýčky s nugátovou náplňou

Suroviny

150 g Rajo tradičného masla
250 g preosiateho práškového cukru
1 vaječný žĺtok
2 polievkové lyžice perníkového korenia 
1 štipka soli
340 g hladkej múky
90 ml šľahačkovej smotany
200 g nugátovej nátierky
100 g tmavej čokolády na polevu
trocha práškového cukru

Postup receptu

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Maslo a práškový cukor vymiešame do peny ručným mixérom.Vmiešame vaječný žĺtok.
  3. Zmes pernikového korenia a múku zmiešame a postupne zapracujeme do maslovej hmoty.
  4. Ohrejeme šľahačkovú smotanu a postupne zapracúvame do zmesi až kým nevznikne hladké cesto.
  5. Potom hmotu nalejeme do cukrárskeho vrecka so špičkou so stredne veľkým otvorom a na plech vyložený papierom na pečenie tvoríme jazýčky.
  6. Plech vložíme do rúry a pečieme na 12 minút do zlatista.
  7. Upečené jazýčky necháme vychladnúť.
  8. Nugát nalejeme do misy a pomocou elektrického mixéra vypracujeme krémovú zmes.
  9. Zmesou naplníme cukrárske vrecko a plníme polovičky jazýčkov. Polovice nakoniec zlepíme spolu.
  10. Horkú čokoládu ohrejeme vo vodnom kúpeli a ozdobíme vychladnuté zlepené jazýčky.
  11. Na záver poprášime práškovým cukrom.
Čokoládové makrónky s vanilkovo-kokosovým krémom Čokoládové makrónky s vanilkovo-kokosovým krémom

Čokoládové makrónky s vanilkovo-kokosovým krémom

Suroviny

120 g olúpaných a najemno namletých mandlí
2 vaječné bielky
1 štipka soli
250 g jemne preosiateho práškového cukru
2 polievkové lyžice jemne preosiateho kakaa
1 vanilkový struk
120 g Rajo tradičného masla
2 polievkové lyžice strúhaného kokosu

Postup receptu

  1. Mandle dôkladne preosejeme cez jemné sito.
  2. Z bielkov so štipkou soli ručným mixérom vyšľaháme sneh, do ktorého postupne zapracúvame 150 g práškového cukru až kým nám nevznikne tuhá bielková zmes.
  3. Do zmesi postupne opatrne pridávame mleté mandle, tak aby nám nevznikli hrudky.
  4. Na záver do hmoty zapracujeme kakaový prášok a vymiešame do hladké redšie cesto.
  5. Rúru predhrejte na 80 °C (konvekciou). Plech vystelieme papierom na pečenie a potrieme trochou masla.
  6. Hotové cesto nalejeme to cukrárskeho vrecka a rovnomerne vytĺáčame na plech. Plech umiestnime do stredu rúry a pečieme cca 20 minút, potom zvýšime teplotu na 160 °C a dopečieme ešte cca 8 – 10 minút.
  7. Makrónky by nemali byť príliš tmavé. Plech vytiahneme z rúry a nechajte vychladnúť.
  8. Medzitým, vyškriabeme zrniečka z vanilkového struku, vymiešame maslo a zvyšný práškový cukor do peny.
  9. Strúhaný kokos nasucho opečieme na panvici a necháme mierne vychladnúť. Potom ho vmiešame do krému.
  10. Krémom naplníme cukrárske vrecko na zdobenie a vytláčame do stredov makróniek.
  11. Spojíme polovice makróniek a jemne stlačíme. Necháme asi hodinu vychladnúť.
Perníkoví Rudolfovia Perníkoví Rudolfovia

Perníkoví Rudolfovia

Suroviny

125 g  Rajo tradičného masla
100 g hnedého kryštálového cukru
160 g cukrového sirupu
340 g hladkej múky
2 čajové lyžice perníkového korenia
½ čajovej lyžičky jedlej sódy
cca 40 ks červených cukrárskych perličiek
bielu a hnedú hmotu na dekoráciu 

Postup receptu

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Do misky vložíme zmäknuté maslo a cukor a ručným mixérom vymiešame do peny. Primiešame cukrový sirup.
  3. Zmiešame suché zložky: múku, perníkové korenie a jedlú sódu a pomaly zapracujeme do maslovej zmesi.
  4. Hnetieme rukami, kým nevznikne hladké cesto. Cesto zakryjeme a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
  5. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme medzi dvomi hárkami papiera na pečenie ma cca 5 mm plát.
  6. Plech vystelieme papierom na pečenie. Formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré postupne kladieme na plech.
  7. Dáme piecť na 8-10 minút. Hotový perník necháme úplne vychladnúť.
  8. Vychladené perníky ozdobíme cukrovou dekoračnou polevou. Polevu necháme vyschnúť.
Kokosové snehové vločky Kokosové snehové vločky

Kokosové snehové vločky

Suroviny

160 g Rajo tradičného masla
150 g kryštálového cukru
1 štipka soli
50 g kokosovej múčky
1 vajíčko
320 g hladkej múky
1 vaječný žĺtok
3 polievkové lyžice kokosových vločiek
práškový cukor
múka na posypanie pracovnej dosky

Postup receptu

  1. Do misky vložíme zmäknuté maslo, cukor a soľ a ručným mixérom vymiešame do peny.Potom vmiešame 1 vajce.
  2. Zmiešame múku a kokosový prášok a spracujeme spolu s maslom do hladkej hmoty.
  3. Cesto vyvaľkáme medzi dvoma listami papiera na pečenie na približne 5 mm hrubý plát a takto necháme odpočívať 30 minút.
  4. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  5. Vaječný žĺtok zmiešame s trochou vody.
  6. Odstránime horný papier a vyvaľkané cesto premiestnime na pomúčenú pracovnú dosku, potom odstránime aj druhý papier.
  7. Formičkou vykrajujeme snehové vločky a postupne umiestňujeme na plech vyložený papierom na pečenie.
  8. Na záver potrieme vaječným žĺtkom  a posypeme kokosovými vločkami.
  9. Pečieme cca 10 minút. Po vytiahnutí z rúry posypeme práškovým cukrom.