Recepty

Ľahká domáca ochutená majonéza
Suroviny
1 ks 125 g bieleho jogurtu Rajo Klasik,
1 ks 180 g Rajo smotana kyslá,
2 - 3 lyžice oleja, petržlenová,
cibuľová, cesnaková vňať, kôprová vňať podľa chuti,
trocha vlašských orechov nakrájaných nadrobno,
soľ podľa chuti.
Postup receptu
Všetky prísady dáme do sklenenej nádoby (zaváracieho pohára s viečkom) a zmiešame. Môžeme použiť hneď, alebo odložiť do chladničky. Využiť sa dá na zeleninové šaláty v rôznej kombinácii, ale aj k mäsu či vyprážanému syru namiesto tatárskej omáčky, chutná je aj v kombinácii so šunkou a syrom.

Jemné pagáčiky
Suroviny
500 g hladkej múky špeciál,
3 žĺtky,
asi 1 kávová lyžička soli,
50 g Rajo smotanovej nátierky,
50 g droždia,
300 g pomletých škvariek,
1 ks 250 g Rajo kyslá smotana.
Na kvások 2 dl mlieka RAJO,
trocha cukru.
Na potrenie 1 vajce.
Postup receptu
- V osladenom mlieku necháme vykysnúť droždie. Kvások pridáme k múke, pridáme žĺtky, smotanu a soľ. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme a potrieme škvarkami.
- Preložíme ako obálku, potom ešte napoly a necháme 20 minút kysnúť. Opäť rozvaľkáme, preložíme a necháme kysnúť. Opakujeme tri razy. Na štvrtý raz cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 - 2 cm a vykrajujeme pagáčiky.
- Môžeme ich ozdobiť mriežkou pomocou noža, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rozpálenej rúry.

Syrové čajové pečivo
Suroviny
300 g hladkej múky,
1 ks 180 g Rajo smotanová nátierka - natur,
200 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie biely,
soľ.
Plnka:
200 g syra Cottage cheese RAJO šunka - chren,
1 bielok.
Na posypanie:
strúhaný eidamský syr alebo rasca,
hrubá soľ.
Postup receptu
- Zo surovín vypracujeme cesto a necháme ho 1 hodinu odležať na chladnom mieste. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a formičkami vykrajujeme rôzne tvary.
- Polovicu z nich potrieme bielkom a posypeme strúhaným eidamským syrom, alebo rascou a hrubou soľou. Všetky kúsky upečieme.
- Neposypané tvary po upečení zlepujeme s posypanými cottage cheese šunka - chren, prípadne môžeme použiť cottage cheese s inou príchuťou.

Šunková nátierka s hubami
Suroviny
1 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
100 g šunky,
150 g šampiňónov,
1 cibuľa,
50 g Rajo smotanová nátierka,
horčica,
paprika kapia (nemusí byť),
podľa chuti cesnak,
vegeta,
mleté čierne korenie,
soľ,
orechy na ozdobu.
Postup receptu
- Do mixéra dáme syr, nátierku, šunku nakrájanú najemno, šampiňóny, posekanú cibuľu, kapiu a pridáme koreniny.
- Všetko spolu rozmixujeme na penu. Nátierku ozdobíme polovičkami vlašských orechov.

Jogurtové želé
Suroviny
250 g jahôd (môžu byť zavárané),
50 g cukru,
1 lyžica citrónovej šťavy,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
8 plátkov želatíny,
med,
2 ks 125 g RAJO klasik jogurt biely,
1 lyžica vajcového likéru,
vanilínový cukor,
ovocie na ozdobenie.
Postup receptu
- Jahody rozmixujeme s citrónovou šťavou a cukrom a vmiešame rozpustenú želatínu a Acidko.
- Chlebíčkovú formu vypláchneme, naplníme zmesou a necháme stuhnúť v chladničke.
- Biely jogurt ochutíme vanilínovým cukrom a medom.
- Stuhnuté želé pokrájame na porcie, polejeme jogurtovou omáčkou, na ktorej likérom vytvoríme ozdobu.
- Ozdobíme čerstvými alebo zaváranými jahodami.

Jogurtové polmesiačiky
Suroviny
300 g práškového cukru,
1 ks 375g Rajo Klasik jogurt jahodový,
1 balíček jahodového pudingu,
400 g polohrubej múky,
3 vajcia,
1/2 balíčka kypriaceho prášku,
1 balíček vanilínového cukru,
2 dl oleja.
Poleva:
bielková a čokoládová.
Postup receptu
- Celé vajcia vymiešame s cukrom, pridáme jogurty, olej a vanilínový cukor a znova vymiešame. Nakoniec pridáme múku rozmiešanú s kypriacim práškom a jahodový puding.
- Nalejeme na vymastený plech posypaný múkou a pri strednej teplote upečieme. Teplé polejeme bielkovou polevou, formičkou vykrojíme polmesiačiky a ozdobíme ich čokoládovou polevou. Poleva nesmie byť pri vykrajovaní zaschnutá.

Jahodový pohár
Suroviny
400 g jahôd,
5 cl ovocného likéru alebo citrónovej šťavy,
1 ks 125 g Rajo Klasik jogurt biely,
2,5 dl smotany na šľahanie Rajo,
1 lyžica práškového cukru.
Postup receptu
- Umyté a odkvapkané jahody pokvapkáme likérom alebo citrónom.
- Vložíme ich do vysokých pohárov a zalejeme jogurtom, ktorý sme vymiešali s vyšľahanou smotanou a cukrom.

Mäsový šalát so zeleninou
Suroviny
1 ks 125 g bieleho jogurtu Rajo Klasik,
3 lyžice majonézy,
2 lyžice plnotučnej horčice,
1/2 lyžičky soli,
2 lyžice octu,
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia,
8 lyžíc oleja,
cesnak podľa chuti,
2 lyžičky strúhaného chrenu,
3 vajcia uvarené natvrdo,
180 g ementálskeho syra,
180 g vareného mäsa,
180 g šunky,
180 g mäkkej salámy,
180 g nakladaných uhoriek,
2 väčšie zelené papriky,
5 väčších rajčiakov,
1 zväzok reďkoviek.
Postup receptu
- Zálievku si urobíme tak, že soľ rozpustíme v octe, pridáme korenie, olej a podľa chuti cesnak. Jogurt dáme do šalátovej misy, rozmiešame s majonézou, horčicou a okoreníme.
- Syr, maslo, salámu a uhorky nakrájame na malé kúsky, vložíme do zálievky a necháme 25 minút odležať. Potom zmes zo zálievky vyberieme.
- Z papriky odstránime jadrovníky a nakrájame ju na rezance. Rajčiaky nakrájame na kúsky, olúpané vajcia a reďkovky na plátky. Všetko vmiešame do šalátu, dobre premiešame a podávame s čerstvým chlebom.

Jogurtová zálievka s chrenom
Suroviny
2 lyžice bieleho jogurtu Klasik,
2 lyžice postrúhaného chrenu,
šťava z 1 citróna,
1 lyžica oleja,
cukor,
soľ.
Postup receptu
- Všetky prísady dôkladne zmiešame, okyslíme, ocukrujeme a podľa chuti osolíme. Veľmi chutná je s hlávkovým šalátom.
- Zálievku môžeme pripraviť aj do zásoby, pretože ju môžeme niekoľko dní skladovať v chladničke.