Recepty

Ďatlovo-banánový koláčisko
Suroviny
2 celé vajcia
1 celý zrelý banán
110 g zmäknutého masla RAJO
230 g rozmixovaných datlí (dá sa kúpiť v orient obchodoch aj hotová rozmixovaná hmota)
70 g mletých mandlí
35 g kakaa
0,5 dl mlieka RAJO
Tento recept pre Rajo pripravili:
Príbehy z kuchyne
Postup receptu
- Najprv si vyšľaháme vajcia. Pridáme roztlačený zrelý banán a postupne aj maslo. Poriadne prešľaháme.
- Pridáme postupne datlovú hmotu a ďalej šľaháme.
- Pridáme trochu mlieka (0,5 dl).
- Nakoniec primiešame najemno pomleté mandle aj kakao.
- Hmotu dáme do formy na pečenie s priemerom 20 cm a koláčik pečieme asi 30 minút na 180 stupňov. Vychladnutý koláčik na štýl „brownie“ skladujeme v chlade.

Horúca perníková čokoláda
Suroviny
130 g kvalitnej čokolády nasekanej na kúsky
2 PL perníkového sirupu*
1 dl smotany na šľahanie RAJO
0,5 dl mlieka RAJO
škorica na ozdobu
PERNÍKOVÝ SIRUP:
1.5 dl vody
180 g hnedého cukru
1 ČL škorice
Štipka mletého zázvoru
Štipka mletého muškátového oriešku
Tento recept pre Rajo pripravili:
Príbehy z kuchyne
Postup receptu
- Najprv si pripravíme perníkový sirup. V hrnci na miernom plameni zohrievame všetky ingrediencie, občas premiešame a varíme asi 15-20 minút, kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa hustejší sirup.
- Na čokošku - v hrnci zohrejeme smotanu, pridáme na kúsky nalámanú kvalitnú čokoládu, mlieko. Keď sa začne čokoláda rozpúšťať, pridáme perníkový sirup a ešte chvíľu premiešame. Ak chceme čokošku redšiu, pridáme ešte trochu mlieka.
- Horúcu čokoládu ozdobíme mletou škoricou alebo celou škoricou, ktorú môže použiť aj na miešanie.

Kysnutý slivkový koláč s mrveničkou
Suroviny
SUROVINY NA MRVENIČKU:
Postup receptu
- Do 100 ml mlieka dáme lyžicu cukru a droždie. Necháme vykvasiť asi 10 minút na teplom mieste.
- Zatiaľ si pripravíme múku, do ktorej pridáme zvyšný cukor, maslo, mlieko, žĺtka, soľ a kvások. Celé premiešame a necháme kvasiť 40 – 60 min.
- Pripravené cesto dáme na vymastený plech a vyvaľkáme.
- Poukladáme na polovicu rozkrojené slivky, posypeme škoricovým cukrom a mrveničkou. Dáme piecť na približne 1 hodinu.

Cottage guacamole krémové
Suroviny
500 g Rajo Cottage cheese
2 nakrájané avokáda
1 nakrájaná červená cibuľa
1 hrsť nakrájanej koriandrovej vňate
2 PL limetkovej šťavy
1 KL soli
1 KL mletej rasce
1/2 KL cesnakového prášku
Postup receptu
- Všetky ingrediencie okrem Cottage Cheese dáme do kuchynského robota a zmixujeme.
- Na záver pridáme Cottage Cheese. Kto má rád hrudkovitú konzistenciu, len jemne vymixuje, kto to má rád hladšie, poriadne zmixuje.
- Hotový dip servírujeme s tacos alebo zeleninou nakrájanou na paličky alebo jednoducho pridáme k pečeným zemiakom.

Svieži šalát s Cottage Cheese
Suroviny
200 g rukoly
200 g mladého špenátu
450 g Rajo Cottage cheese
8 cherry paradajky
2 PL píniových orieškov (alebo arašidov)
2 PL olivového oleja
1 PL citrónovej šťavy
1 PL medu (alebo agave)
soľ, biele korenie
Postup receptu
- Vypraný špenát a rukolu rozdelíme na 2 taniere, navrch pridáme cottage cheese.
- Z olivového oleja, citrónovej šťavy, medu, štipky soli a bieleho korenia si pripravíme dresing, ktorým prelejeme šalát.
- Dozdobíme dielikmi paradajok a orieškami.

Wrap à la gyros
Suroviny
4 ks pita chlieb (alebo celozrnnú tortillu)
220 g Rajo Cottage cheese
2 ks kuracích pŕs
4 listy ľadového šalátu
1 uhorka
1 červená cibuľa na tenké plátky
1 paradajka na tenké plátky
korenie na gyros, korenie na tzatziky
olivový olej, citrónová šťava, soľ a korenie
Postup receptu
- Korenie na gyros zmiešame s olivovým olejom, pridáme kuracie prsia nakrájané na kocky a necháme marinovať.
- Zatiaľ si pripravíme tzatziky: cottage cheese zmiešame s korením na tzatziky (ak neobsahuje kôpor, pridáme ho), najemno nastrúhanou uhorkou, ktorú sme zbavili šťavy, pridáme citrónovú šťavu a dochutíme soľou a korením (alebo použijeme Rajo Cottage cheese tzatziky).
- Na rozohriatej panvici nasucho ohrejeme pita chlieb alebo tortillové placky.
- Odstavíme a do každej placky vložíme list ľadového šalátu, nakrájané paradajky, červenú cibuľu, na tenké plátky nakrájanú uhorku. Pridáme pár kúskov marinovaných kuracích pŕs, ktoré sme si opiekli na olivovom oleji a pridáme 1-2 lyžice cottage cheese.
- Placku zavinieme do kornútka a upevníme špáradlom. Okamžite podávame.

Penne s lososom
Suroviny
200 g penne
200 g lososa bez kože
50 g sušených paradajok
200 g Rajo Cottage cheese
100 ml smotany na varenie Rajo
20 g kapár (alebo olív)
1 šalotka (alebo mladá cibuľka)
50 ml bieleho vína (vývaru)
1 PL nakrájanej pažítky alebo byliniek
olivový olej, soľ
Postup receptu
- Cestoviny uvaríme v osolenej vode.
- Na olivovom oleji orestujeme dosklovita nadrobno nakrájanú šalotku, pridáme na kúsky nakrájaného lososa, krátko opečieme z každej strany. Osolíme, pridáme biele víno, krátko podusíme, aby sa odparil alkohol.
- Pridáme kapary a nakrájané sušené paradajky, prehrejeme a pridáme smotanu na varenie a necháme prejsť varom.
- Na záver pridáme cottage chceese, premiešame a servírujeme posypané bylinkami.

Nátierka alebo praženica
Suroviny
1 PL Bylinkovo-cesnakového masla Rajo
200 g Rajo Cottage cheese
4 vajcia
1 PL horčice
bylinky podľa chuti
hrsť nasekanej vňate z jarnej cibuľky
čierne korenie
Postup receptu
- Na panvici rozpustíme maslo (môže byť aj Rajo tradičné maslo), pridáme vajcia, cibuľku a bylinky a miešame, kým nevznikne redšia praženica.
- Odstavíme, primiešame Rajo Cottage cheese, horčicu a dochutíme čiernym korením.
- Servírujeme na bagete ako nátierku alebo samostatne ako praženicu.

Zapekané canelloni
Suroviny
12 ks cestovín cannelloni
500 g Rajo Cottage cheese
180 ml smotany na varenie Rajo
300 g čerstvého špenátu alebo 150 g mrazeného
1 vajce
1/2 KL muškátového orechu
50 g strúhaného parmezánu
2 PL plátkov mandlí
olivový olej, soľ, korenie
Postup receptu
- Rúru si dáme vyhriať na 180° C, cannelloni uvaríme podľa návodu a dáme ich vychladnúť na rovný povrch. Dbáme na to, aby boli oddelené a nezlepili sa.
- Zatiaľ si opražíme špenát na malom množstve olivového oleja, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
- Odstavíme, necháme trochu vychladnúť a pridáme vajce, polovičnú porciu parmezánu, cottage cheese a dobre zamiešame. Zmesou naplníme cannelloni.
- Spodok zapekacej nádoby potrieme olejom, na to poukladáme cannelloni a polejeme smotanou na varenie, posypeme zvyšným parmezánom a nasekaným špenátom.
- Posypeme plátkami mandlí a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 20 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme cestoviny ešte 10 minút odpočívať.

Fašiangové fánky
Suroviny
40 dkg polohrubá múka
2 žĺtky
8 dkg masla Rajo
6 polievkových lyžíc Rajo pochúťkovej smotany
1 dcl bieleho vína
mlieko Rajo podľa potreby (aby sme vypracovali prijateľne tuhé cesto)
džem
práškový a vanilkový cukor
Postup receptu
- Vypracujeme cesto a urobíme z neho 2 bochníčky. Necháme v chlade trochu odležať.
- Cesto vyvaľkáme na 3 mm hrúbku a pokrájame na obdĺžniky asi 5 x 10 cm. V strede 3x narežeme.
- Vyprážame dozlatista na rozpálenej masti.
- Posypeme cukrom (zmiešame práškový s vanilkovým) a podľa chuti môžeme potrieť džemom.

Tvarohový krém s bylinkami
Suroviny
250 g jemného tvarohu RAJO,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
3 strúčiky cesnaku,
2 ČL vegety,
2 ČL posekanej petržlenovej vňate,
pažítky,
žeruchy - podľa chuti a možnosti.
Postup receptu
- Šľahačku prevaríme s vegetou a po vychladnutí prikryjeme a odložíme do chladničky. Na druhý deň rozmixujeme smotanu spolu s tvarohom a cesnakom pokrájaným na malé kúsky.
- Do hotového krému pridáme bylinky posekané najemno a ozdobíme nimi aj povrch. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou, chlebom alebo pečivom ako predjedlo, prípadne využiť ako nátierku, alebo namiesto tatárskej omáčky k mäsu či k iným jedlám.
Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete bezlatózové produkty Rajo. RAJO bezlatózový jemný tvaroh hrudkovitý a RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Šunkové kornútky
Suroviny
10 plátkov šunky,
55 g bryndze,
125 g tradičného masla RAJO,
1 ks 180 g Rajo cotage cheese pažítka,
2 PL Rajo Cottage cheese šunka - chren,
1 paprička chilli,
mleté čierne korenie,
petržlenová vňať.
Postup receptu
- Maslo s bryndzou a syrmi vymiešame do peny, pridáme nadrobno pokrájanú papričku chilli a štipku mletého čierneho korenia.
- Z plátkov šunky urobíme kornútiky a plníme ich penou, ktorú striekame vrecúškom s ozdobnou rúrkou. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou.