Recepty

Mrkvový koláč s kokosom
Suroviny
Cesto:
110 g zmäknutého masla
120 g trstinového cukru
3 vajcia
1,5 dl ananasového džúsu
150 g nastrúhanej mrkvy
120 g hladkej múky
100 g mletého kokosu
1 prášok do pečiva
Krém:
85 g zmäknutého masla
120 g krémového syra
60 g trstinového cukru
1 ČL vanilkovej esencie
Autorka: The Story of a Cake
Postup receptu
- Pripravíme si formu s priemerom 22 cm a vystelieme ju papierom na pečenie.
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov.
- Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista.
- Potom po jednom pridávame celé vajcia.
- Prilejeme ananásový džús a premiešame.
- Primiešame najemno nastrúhanú mrkvu.
- Samostatne zmiešame múku, kokos a prášok do pečiva.
- Suchú zmes opatrne spojíme s mokrou zmesou. Cesto dáme do formy a uhladíme.
- Vo vyhriatej rúre pečieme 35 – 40 minút.
- Na vychladnutý koláč natrieme krém, ktorý si pripravíme vyšľahaním zmäknutého masla s krémovým syrom, vanilkou a cukrom.
- Hotový koláčik zdobíme nasekanými lieskovými orieškami a nastrúhanou bielou a tmavou čokoládou.

Veľkonočný chlebík z kukuričnej polenty
Suroviny
1 l vriacej vody
250 g kukuričnej polenty
150 g maslo
75 g parmezán
5 natvrdo uvarených vajec
2 mladé cibuľky
2 PL olivového oleja
50 g dusenej šunky
soľ, korenie
Autor: Kuchár Pepe
Postup receptu
- Polentu zalejeme v hrnci vriacou vodou a varíme za stáleho miešania približne 5 min, kým nevznikne hustá kaša.
- Potom pridáme maslo, soľ, korenie, parmezán a na olivovom oleji otestovanú cibuľku so šunkou.
- Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
- Formu na srnčí chrbát vytrieme maslom a vysypeme trochou polenty.
- Približne polovicu masy dáme do formy.
- Následne pozdĺžne poukladáme uvarené vajcia a prikryjeme zvyšnou časťou polenty.
- Uhladíme a dáme zapiecť do rúry na 15 minút pri 170 stupňoch.
- Po upečení necháme dôkladne vychladnúť.

Veľkonočná mandľová bábovka
Suroviny
Suroviny na bábovku:
6 vajec
150 g kokosového cukru
180 g špaldovej celozrnnej múky
140 g mandľovej múky
80 g roztopeného masla
50 g smotany na šľahanie
10 g kypriaceho prášku
50 g sušených brusníc alebo hrozienok
šťavu a kôru z 1 limetky
1 ČL morskej soli
Suroviny na citrónovo-vajíčkovú polevu:
2 vajcia
šťava z 2 citrónov
1 PL medu
1 PL masla
Suroviny na čokoládové hobliny:
50 g horkej čokolády 70 %
Autor: Kuchár Pepe
Postup receptu
- Vajcia oddelíme. Bielka so soľou vyšľaháme do tuha.
- V druhej miske vyšľaháme žĺtka a kokosový cukor do peny. Pridáme maslo a prešľaháme.
- Následne pridáme smotanu na šľahanie, kôru a šťavu z limetky a premiešame. Do vzniknutého cesta opatrne vmiešame vyšľahané bielka.
- Špaldovú a mandľovú muku dáme do misky spolu s kypriacim práškom do pečiva. Všetko dôkladne premiešame a zľahka pridáme do pripraveného cesta.
- Bábovkovú formu vytrieme maslom a vysypeme špaldovou múkou. Cesto do nej rovnomerne vylejeme.
- Posypeme brusnicami alebo hrozienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry.
- Pečieme pri 170 stupňoch približne 40 - 50 minút. Ak si nie sme istí, či je už bábovka hotová, môžeme do nej pichnúť špáradlo. Pokiaľ bude po vybratí čisté, bábovku môžeme z rúry vybrať.
- Upečenú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme polevu. Vajíčka, stavu z citrónov a med vložíme v miske do vodného kúpeľa a metličkou miešame, kým zmes nezhustne. Na záver primiešame maslo. Hotovou vlažnou polevou polievame bábovku.
- Na ozdobu roztopíme vo vodnom kúpeli horkú čokoládu, ktorú špachtľou rozotrieme na plech a necháme trochu vychladnúť, aby stuhla.
- Keď trochu stuhne (nie príliš, inak by sa lámala) špachtľou ju zhŕňame smerom od seba, aby sa nám začali vytvárať čokoládové hobliny, z ktorých na vrchu bábovky naaranžujeme krásne čokoládové hniezdo na veľkonočné vajíčka.

Vanilkovo-čokoládové rožteky
Suroviny
100 g na jemno nasekaných vlašských orieškov
250 g Rajo tradičného masla
80 g preosiateho práškového cukru
2 vanilkové struky
320 g hladkej múky
60 g čokoládových slzičiek, alebo na drobno nasekanej čokolády
práškový cukor na ozdobenie
Postup receptu
- Rúru predhrejeme na 160 °C.
- Nasekané makadamiové oriešky mierne opražíme na suchej panvici do zlatista.
- Maslo vymiešame ručným mixérom s cukrom a semienkami z vanilky do penista.
- Postupne vmiešame nasekané oriešky a preosiatu múku a miešame, kým sa nám nevytvorí hladké cesto.
- Do cesta vmiešame čokoládové slzičky, alebo na drobno nasekanú čokoládu.
- Spracované cesto necháme odpočívať v chladničke asi 20 minút.
- Plech na pečenie vyložíme papierom.
- Z vychladeného cesta tvoríme rožteky, ktoré ukladáme na plech.
- Z uvedeného množstva cesta môžeme vytvarovať cca 30 kúskov.
- Rožteky pečieme cca 15 minút.
- Necháme vychladnúť a na záver poprášime práškovým cukrom.

Tuláci so želé z vareného vína
Suroviny
1 bio pomaranč Bio-Orange
100 ml červeného vína
180 g želírovacieho cukru
2 hviezdičky badiánu
1 kúsok škorice
2 klinčeky
360 g hladkej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
200 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
250 g Rajo tradičného masla
150 g jemne namletých mandlí
Trocha práškového cukru na ozdobenie.
Trocha múky na vysypanie pracovnej plochy.
Postup receptu
- Nastrúhame kôru z polovice pomaranča a vytlačíme z pomaranča šťavu.
- Pomarančovú kôru, korenie, pomarančovú šťavu, červené víno a želírovací cukor zmiešame a dusíme v hrnci pri strednej teplote asi 4 minúty.
- Zmes precedíme cez sitko a necháme vychladnúť.
- Medzičasom si necháme rozohriať rúru na 180 °C.
- Zmiešame múku a prášok do pečiva pridáme cukor, vanilkový cukor maslo a mandle a ručným mixérom spracujeme do drobivého cesta.
- Ručne vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
- Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na cca 3 mm hrubý plát.
- Formičkou vykrajujeme okrúhle sušienky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Na polovici vykrojených koliesok ešte v strede vykrojíme hviezdičku alebo iný motív menšou formičkou. Kolieska pečieme v predhriatej rúre cca 8 – 9 minút.
- Po upečení kolieska necháme vychladnúť.
- Kolieska bez dierky potrieme vínovým želé a zlepíme s dierkovanou polovicou.
- Želé necháme trocha zatuhnúť a na záver poprášime práškovým cukrom.

Jazýčky s nugátovou náplňou
Suroviny
150 g Rajo tradičného masla
250 g preosiateho práškového cukru
1 vaječný žĺtok
2 polievkové lyžice perníkového korenia
1 štipka soli
340 g hladkej múky
90 ml šľahačkovej smotany
200 g nugátovej nátierky
100 g tmavej čokolády na polevu
trocha práškového cukru
Postup receptu
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Maslo a práškový cukor vymiešame do peny ručným mixérom.Vmiešame vaječný žĺtok.
- Zmes pernikového korenia a múku zmiešame a postupne zapracujeme do maslovej hmoty.
- Ohrejeme šľahačkovú smotanu a postupne zapracúvame do zmesi až kým nevznikne hladké cesto.
- Potom hmotu nalejeme do cukrárskeho vrecka so špičkou so stredne veľkým otvorom a na plech vyložený papierom na pečenie tvoríme jazýčky.
- Plech vložíme do rúry a pečieme na 12 minút do zlatista.
- Upečené jazýčky necháme vychladnúť.
- Nugát nalejeme do misy a pomocou elektrického mixéra vypracujeme krémovú zmes.
- Zmesou naplníme cukrárske vrecko a plníme polovičky jazýčkov. Polovice nakoniec zlepíme spolu.
- Horkú čokoládu ohrejeme vo vodnom kúpeli a ozdobíme vychladnuté zlepené jazýčky.
- Na záver poprášime práškovým cukrom.

Čokoládové makrónky s vanilkovo-kokosovým krémom
Suroviny
120 g olúpaných a najemno namletých mandlí
2 vaječné bielky
1 štipka soli
250 g jemne preosiateho práškového cukru
2 polievkové lyžice jemne preosiateho kakaa
1 vanilkový struk
120 g Rajo tradičného masla
2 polievkové lyžice strúhaného kokosu
Postup receptu
- Mandle dôkladne preosejeme cez jemné sito.
- Z bielkov so štipkou soli ručným mixérom vyšľaháme sneh, do ktorého postupne zapracúvame 150 g práškového cukru až kým nám nevznikne tuhá bielková zmes.
- Do zmesi postupne opatrne pridávame mleté mandle, tak aby nám nevznikli hrudky.
- Na záver do hmoty zapracujeme kakaový prášok a vymiešame do hladké redšie cesto.
- Rúru predhrejte na 80 °C (konvekciou). Plech vystelieme papierom na pečenie a potrieme trochou masla.
- Hotové cesto nalejeme to cukrárskeho vrecka a rovnomerne vytĺáčame na plech. Plech umiestnime do stredu rúry a pečieme cca 20 minút, potom zvýšime teplotu na 160 °C a dopečieme ešte cca 8 – 10 minút.
- Makrónky by nemali byť príliš tmavé. Plech vytiahneme z rúry a nechajte vychladnúť.
- Medzitým, vyškriabeme zrniečka z vanilkového struku, vymiešame maslo a zvyšný práškový cukor do peny.
- Strúhaný kokos nasucho opečieme na panvici a necháme mierne vychladnúť. Potom ho vmiešame do krému.
- Krémom naplníme cukrárske vrecko na zdobenie a vytláčame do stredov makróniek.
- Spojíme polovice makróniek a jemne stlačíme. Necháme asi hodinu vychladnúť.

Perníkoví Rudolfovia
Suroviny
125 g Rajo tradičného masla
100 g hnedého kryštálového cukru
160 g cukrového sirupu
340 g hladkej múky
2 čajové lyžice perníkového korenia
½ čajovej lyžičky jedlej sódy
cca 40 ks červených cukrárskych perličiek
bielu a hnedú hmotu na dekoráciu
Postup receptu
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Do misky vložíme zmäknuté maslo a cukor a ručným mixérom vymiešame do peny. Primiešame cukrový sirup.
- Zmiešame suché zložky: múku, perníkové korenie a jedlú sódu a pomaly zapracujeme do maslovej zmesi.
- Hnetieme rukami, kým nevznikne hladké cesto. Cesto zakryjeme a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
- Oddýchnuté cesto vyvaľkáme medzi dvomi hárkami papiera na pečenie ma cca 5 mm plát.
- Plech vystelieme papierom na pečenie. Formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré postupne kladieme na plech.
- Dáme piecť na 8-10 minút. Hotový perník necháme úplne vychladnúť.
- Vychladené perníky ozdobíme cukrovou dekoračnou polevou. Polevu necháme vyschnúť.

Kokosové snehové vločky
Suroviny
160 g Rajo tradičného masla
150 g kryštálového cukru
1 štipka soli
50 g kokosovej múčky
1 vajíčko
320 g hladkej múky
1 vaječný žĺtok
3 polievkové lyžice kokosových vločiek
práškový cukor
múka na posypanie pracovnej dosky
Postup receptu
- Do misky vložíme zmäknuté maslo, cukor a soľ a ručným mixérom vymiešame do peny.Potom vmiešame 1 vajce.
- Zmiešame múku a kokosový prášok a spracujeme spolu s maslom do hladkej hmoty.
- Cesto vyvaľkáme medzi dvoma listami papiera na pečenie na približne 5 mm hrubý plát a takto necháme odpočívať 30 minút.
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Vaječný žĺtok zmiešame s trochou vody.
- Odstránime horný papier a vyvaľkané cesto premiestnime na pomúčenú pracovnú dosku, potom odstránime aj druhý papier.
- Formičkou vykrajujeme snehové vločky a postupne umiestňujeme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Na záver potrieme vaječným žĺtkom a posypeme kokosovými vločkami.
- Pečieme cca 10 minút. Po vytiahnutí z rúry posypeme práškovým cukrom.

Mandľové cookies
Suroviny
80 g mandlí
3 polievkové lyžice preosiateho práškového cukru
250 g Rajo tradičného masla
40 g bieleho kryštálového cukru
60 g hnedého kryštálového cukru
1 štipka soli
250 g múky
1 čajová lyžička prášku do pečenia
½ čajovej lyžičky jedlej sódy
Postup receptu
- Mandle nasekáme na drobné kúsky a zľahka opražíme na suchej panvici.
- Za stáleho miešania pridáme cukor a necháme ho zkaramelizovať.
- Zmes rozložíme na papier a necháme vychladnúť.
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Maslo, cukor a soľ vložíme do misy a ručným mixérom vymiešame do peny.
- Múku zmiešame s práškom do pečiva, jedlou sódou a postupne zapracujeme do maslovej zmesi.
- Nakoniec do cesta vmiešame opražené mandle.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie lyžičkou kladieme kôpky cesta. Medzi jednotlivými kôpkami ponecháme trocha priestor. Vložíme do predhriatej rúry a pečimee približne 12 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť na plechu.

Piškótky s brusnicami a pistáciami
Suroviny
310 g hladkej múky
1 ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
150 g cukru
60 g Rajo tradičného masla
3 vajíčka
2 vanilkové struky
½ polievkovej lyžice nastrúhanej kôry z bio-citróna
½ polievkovej lyžice nastrúhanej kôry z bio pomaranča
150 g sušených brusníc
100 g pistácií
Trocha múky na posypanie pracovnej dosky.
Postup receptu
- Rúru predhrejeme na 160 °C.
- Zmiešame múku s práškom do pečiva.
- Maslo a cukrom vymiešame ručným mixérom do penista, vmiešame vajíčka a postupne pridávame múku. Spracujeme na hladké cesto.
- Ostrým nožom vyškrabeme semienka z vanilkových strukov a zmiešame s nastrúhanou citrónovou a pomarančovou kôrou.
- Brusnice a pistácie nahrubo nasekáme a vmiešame do cesta.
- Plech vystelieme papierom na pečenie.
- Z cesta vypracujeme dve rolky dlhé rolky, ktoré pečieme cca 35 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Chladné rolky ostrým nožom nakrájame na tenučké plátky, ktoré následne ešte dopečieme 8-10 minút, kým nie sú sušienky chrumkavé.
- Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Jabĺčkové hviezdičky s glazúrou z grenadíny
Suroviny
60 g sušených jablčných krúžkov (mäkkých)
125 g Rajo tradičného masla
100 g kryštálového cukru
štipka soli
1 čajová lyžička škorice
1 vajíčko
225 g hladkej múky
60 g pražených mletých mandlí
200 g práškového cukru
1 čajová lyžička čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
1 polievková lyžica grenadíny
Niekoľko kvapiek červeného potravinárskeho farbiva
Strieborne cukrové perličky na ozdobenie
Postup receptu
- Sušené jabĺčka jemne nasekáme.
- Pridáme zmäknuté maslo, kryštálový cukor, soľ a škoricu do misky a ručným mixérom vyšľaháme do peny. Potom do hmoty vmiešame vajce.
- Postupne do zmesi zapracujeme preosiatu múku, mleté pražené mandle a nadrobno nakrájané sušené jabĺčka. Vymiesime na hladké cesto.
- Hotové cesto necháme hodinu odpočívať v chladničke.
- Medzitým predhreme rúru na 180 ° C. Cesto rovnomerne vyvaľkáme na 5 mm hrubý plát na ľahko pomúčenej doske.
- Postupne vykrajujeme hviezdičky a ukladáme na papierom vyložený plech.
- Pečieme v predhriatej rúre 10 - 12 minút dozlatista. Hviezdičky vytiahneme z rúry a necháme na plechu vychladnúť.
- Medzitým pripravíme hladkú polevu z práškového cukru, grenadíny, citrónovej šťavy a niekoľkých kvapiek potravinárskeho farbiva.
- Glazúru nanášame na hviezdičky štetcom.
- Na záver hviezdičky ozdobíme cukrovými perličkami.