Recepty

Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom
Suroviny
270 g lístkového cesta
1 PL rastlinného oleja
70 g póru
250 g tvarohu
100 g baby špenátu
2 vajcia
100 g kozieho syra
40 g natrhaného prosciutta (alebo inej šunky)
soľ / čierne korenie podľa chuti
štipka muškátového oriešku
čerstvý majorán na ozdobu
Autorka: The Story of a Cake
Postup receptu
- Pripravíme si formu s priemerom 24 cm a vystelieme ju papierom na pečenie.
- Rúru vopred vyhrejeme na 190 stupňov.
- Vyvaľkaným lístkovým cestom vystelieme dno a trochu aj boky (1-2 cm) formy a popicháme ho vidličkou.
- Potom na oleji speníme nakrájaný pór a chvíľku restujeme. Pridáme špenátové listy a pár minút podusíme.
- Medzitým vymiešame tvaroh s vajíčkami a pridáme špenátovo-pórkovú zmes. Premiešame.
- Pridáme natrhané prosciutto a 50 g kozieho syra.
- Premiešame a osolíme, okoreníme podľa chuti.
- Zmes natrieme na lístkové cesto.
- Navrch ešte rozdrobíme zvyšných 50 g kozieho syra.
- Pečieme vo vyhriatej rúre približne 30 – 35 minút.
- Hotový slaný koláčik ozdobíme čerstvým majoránom.

Cottage guacamole krémové
Suroviny
500 g Rajo Cottage cheese
2 nakrájané avokáda
1 nakrájaná červená cibuľa
1 hrsť nakrájanej koriandrovej vňate
2 PL limetkovej šťavy
1 KL soli
1 KL mletej rasce
1/2 KL cesnakového prášku
Postup receptu
- Všetky ingrediencie okrem Cottage Cheese dáme do kuchynského robota a zmixujeme.
- Na záver pridáme Cottage Cheese. Kto má rád hrudkovitú konzistenciu, len jemne vymixuje, kto to má rád hladšie, poriadne zmixuje.
- Hotový dip servírujeme s tacos alebo zeleninou nakrájanou na paličky alebo jednoducho pridáme k pečeným zemiakom.

Svieži šalát s Cottage Cheese
Suroviny
200 g rukoly
200 g mladého špenátu
450 g Rajo Cottage cheese
8 cherry paradajky
2 PL píniových orieškov (alebo arašidov)
2 PL olivového oleja
1 PL citrónovej šťavy
1 PL medu (alebo agave)
soľ, biele korenie
Postup receptu
- Vypraný špenát a rukolu rozdelíme na 2 taniere, navrch pridáme cottage cheese.
- Z olivového oleja, citrónovej šťavy, medu, štipky soli a bieleho korenia si pripravíme dresing, ktorým prelejeme šalát.
- Dozdobíme dielikmi paradajok a orieškami.

Wrap à la gyros
Suroviny
4 ks pita chlieb (alebo celozrnnú tortillu)
220 g Rajo Cottage cheese
2 ks kuracích pŕs
4 listy ľadového šalátu
1 uhorka
1 červená cibuľa na tenké plátky
1 paradajka na tenké plátky
korenie na gyros, korenie na tzatziky
olivový olej, citrónová šťava, soľ a korenie
Postup receptu
- Korenie na gyros zmiešame s olivovým olejom, pridáme kuracie prsia nakrájané na kocky a necháme marinovať.
- Zatiaľ si pripravíme tzatziky: cottage cheese zmiešame s korením na tzatziky (ak neobsahuje kôpor, pridáme ho), najemno nastrúhanou uhorkou, ktorú sme zbavili šťavy, pridáme citrónovú šťavu a dochutíme soľou a korením (alebo použijeme Rajo Cottage cheese tzatziky).
- Na rozohriatej panvici nasucho ohrejeme pita chlieb alebo tortillové placky.
- Odstavíme a do každej placky vložíme list ľadového šalátu, nakrájané paradajky, červenú cibuľu, na tenké plátky nakrájanú uhorku. Pridáme pár kúskov marinovaných kuracích pŕs, ktoré sme si opiekli na olivovom oleji a pridáme 1-2 lyžice cottage cheese.
- Placku zavinieme do kornútka a upevníme špáradlom. Okamžite podávame.

Penne s lososom
Suroviny
200 g penne
200 g lososa bez kože
50 g sušených paradajok
200 g Rajo Cottage cheese
100 ml smotany na varenie Rajo
20 g kapár (alebo olív)
1 šalotka (alebo mladá cibuľka)
50 ml bieleho vína (vývaru)
1 PL nakrájanej pažítky alebo byliniek
olivový olej, soľ
Postup receptu
- Cestoviny uvaríme v osolenej vode.
- Na olivovom oleji orestujeme dosklovita nadrobno nakrájanú šalotku, pridáme na kúsky nakrájaného lososa, krátko opečieme z každej strany. Osolíme, pridáme biele víno, krátko podusíme, aby sa odparil alkohol.
- Pridáme kapary a nakrájané sušené paradajky, prehrejeme a pridáme smotanu na varenie a necháme prejsť varom.
- Na záver pridáme cottage chceese, premiešame a servírujeme posypané bylinkami.

Nátierka alebo praženica
Suroviny
1 PL Bylinkovo-cesnakového masla Rajo
200 g Rajo Cottage cheese
4 vajcia
1 PL horčice
bylinky podľa chuti
hrsť nasekanej vňate z jarnej cibuľky
čierne korenie
Postup receptu
- Na panvici rozpustíme maslo (môže byť aj Rajo tradičné maslo), pridáme vajcia, cibuľku a bylinky a miešame, kým nevznikne redšia praženica.
- Odstavíme, primiešame Rajo Cottage cheese, horčicu a dochutíme čiernym korením.
- Servírujeme na bagete ako nátierku alebo samostatne ako praženicu.

Zapekané canelloni
Suroviny
12 ks cestovín cannelloni
500 g Rajo Cottage cheese
180 ml smotany na varenie Rajo
300 g čerstvého špenátu alebo 150 g mrazeného
1 vajce
1/2 KL muškátového orechu
50 g strúhaného parmezánu
2 PL plátkov mandlí
olivový olej, soľ, korenie
Postup receptu
- Rúru si dáme vyhriať na 180° C, cannelloni uvaríme podľa návodu a dáme ich vychladnúť na rovný povrch. Dbáme na to, aby boli oddelené a nezlepili sa.
- Zatiaľ si opražíme špenát na malom množstve olivového oleja, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
- Odstavíme, necháme trochu vychladnúť a pridáme vajce, polovičnú porciu parmezánu, cottage cheese a dobre zamiešame. Zmesou naplníme cannelloni.
- Spodok zapekacej nádoby potrieme olejom, na to poukladáme cannelloni a polejeme smotanou na varenie, posypeme zvyšným parmezánom a nasekaným špenátom.
- Posypeme plátkami mandlí a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 20 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme cestoviny ešte 10 minút odpočívať.

Tvarohový krém s bylinkami
Suroviny
250 g jemného tvarohu RAJO,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
3 strúčiky cesnaku,
2 ČL vegety,
2 ČL posekanej petržlenovej vňate,
pažítky,
žeruchy - podľa chuti a možnosti.
Postup receptu
- Šľahačku prevaríme s vegetou a po vychladnutí prikryjeme a odložíme do chladničky. Na druhý deň rozmixujeme smotanu spolu s tvarohom a cesnakom pokrájaným na malé kúsky.
- Do hotového krému pridáme bylinky posekané najemno a ozdobíme nimi aj povrch. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou, chlebom alebo pečivom ako predjedlo, prípadne využiť ako nátierku, alebo namiesto tatárskej omáčky k mäsu či k iným jedlám.
Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete bezlatózové produkty Rajo. RAJO bezlatózový jemný tvaroh hrudkovitý a RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Tvarohový chlebík s údeným jazykom
Suroviny
1 ks 180 g Rajo tvaroh odtučnený hrudkovitý,
400 g vareného údeného jazyka,
100 g malých šampiňónov,
150 g tenkých plátkov údenej šunky,
100 g malých nakladaných uhoriek,
20 g plátkovej želatíny.
Postup receptu
- Formu na srnčí chrbát vyložíme potravinárskou fóliou. Na fóliu navrstvíme údenú šunku nakrájanú natenko. Malé šampiňóny sparíme vo vriacej vode. Uvarený údený jazyk a uhorky nakrájame na kocky a pomiešame s tvarohom a nakrájanými šampiňónmi.
- Rozpustíme želatínu a vmiešame ju do zmesi. Naplníme pripravenú formu a necháme stáť asi 3 hodiny. Stuhnutý chlebík vyklopíme, odstránime fóliu a nakrájame na plátky.

Šunkové kornútky
Suroviny
10 plátkov šunky,
55 g bryndze,
125 g tradičného masla RAJO,
1 ks 180 g Rajo cotage cheese pažítka,
2 PL Rajo Cottage cheese šunka - chren,
1 paprička chilli,
mleté čierne korenie,
petržlenová vňať.
Postup receptu
- Maslo s bryndzou a syrmi vymiešame do peny, pridáme nadrobno pokrájanú papričku chilli a štipku mletého čierneho korenia.
- Z plátkov šunky urobíme kornútiky a plníme ich penou, ktorú striekame vrecúškom s ozdobnou rúrkou. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Rajčiaky plnené syrovým krémom
Suroviny
8 rajčiakov,
4 vajcia,
1 dl mlieka RAJO,
1 ks 180 g Rajo cottage cheese pažítka,
40 g tradičného masla RAJO,
mleté čierne korenie,
trocha strúhanky,
soľ.
Postup receptu
- Z umytých rajčiakov odkrojíme vršky a vydlabeme vnútro. Naplníme ich syrovým krémom, poukladáme do maslom vymasteného pekáča a v rúre zapečieme.
- Syrový krém: Mlieko s vajcami rozšľaháme, pridáme Cottage cheese, korenie, soľ a zahustíme strúhankou. Podávame s pečivom, alebo ako ľahké jedlo so zemiakovou kašou.

Mexický quiche
Suroviny
1 balík lístkového cesta,
200 g šampiňónov,
150 g syru ementál,
1 veľká cibuľa,
2 rajčiaky,
10 vajec,
100 ml Rajo smotana na šľahanie,
1 lyžička tradičného masla Rajo.
Postup receptu
- Okrúhlu formu vymastíme maslom a vyložíme lístkovým cestom, ktoré jemne natiahneme do strán. Čerstvé šampiňóny olúpeme a nakrájame na plátky, syr postrúhame, cibuľu nakrájame a vajcia rozmiešame so smotanou.
- Polovicu syra si odložíme spolu s jedným rajčiakom a trochou šampiňónov, zvyšok surovín pridáme do rozmiešaných vajec so smotanou. Rajčiak pokrájame na malé kocky.
- Zmes dáme do formy s cestom, ozdobíme zvyškom šampiňónov, rajčiakom pokrájaným na kolieska a posypeme zvyškom strúhaného syra. Pečieme 30 - 35 minút pri teplote 170°C.
Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.