Recepty

Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom
Suroviny
270 g lístkového cesta
1 PL rastlinného oleja
70 g póru
250 g tvarohu
100 g baby špenátu
2 vajcia
100 g kozieho syra
40 g natrhaného prosciutta (alebo inej šunky)
soľ / čierne korenie podľa chuti
štipka muškátového oriešku
čerstvý majorán na ozdobu
Autorka: The Story of a Cake
Postup receptu
- Pripravíme si formu s priemerom 24 cm a vystelieme ju papierom na pečenie.
- Rúru vopred vyhrejeme na 190 stupňov.
- Vyvaľkaným lístkovým cestom vystelieme dno a trochu aj boky (1-2 cm) formy a popicháme ho vidličkou.
- Potom na oleji speníme nakrájaný pór a chvíľku restujeme. Pridáme špenátové listy a pár minút podusíme.
- Medzitým vymiešame tvaroh s vajíčkami a pridáme špenátovo-pórkovú zmes. Premiešame.
- Pridáme natrhané prosciutto a 50 g kozieho syra.
- Premiešame a osolíme, okoreníme podľa chuti.
- Zmes natrieme na lístkové cesto.
- Navrch ešte rozdrobíme zvyšných 50 g kozieho syra.
- Pečieme vo vyhriatej rúre približne 30 – 35 minút.
- Hotový slaný koláčik ozdobíme čerstvým majoránom.

Tvarohový krém s bylinkami
Suroviny
250 g jemného tvarohu RAJO,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
3 strúčiky cesnaku,
2 ČL vegety,
2 ČL posekanej petržlenovej vňate,
pažítky,
žeruchy - podľa chuti a možnosti.
Postup receptu
- Šľahačku prevaríme s vegetou a po vychladnutí prikryjeme a odložíme do chladničky. Na druhý deň rozmixujeme smotanu spolu s tvarohom a cesnakom pokrájaným na malé kúsky.
- Do hotového krému pridáme bylinky posekané najemno a ozdobíme nimi aj povrch. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou, chlebom alebo pečivom ako predjedlo, prípadne využiť ako nátierku, alebo namiesto tatárskej omáčky k mäsu či k iným jedlám.
Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete bezlatózové produkty Rajo. RAJO bezlatózový jemný tvaroh hrudkovitý a RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Tvarohový chlebík s údeným jazykom
Suroviny
1 ks 180 g Rajo tvaroh odtučnený hrudkovitý,
400 g vareného údeného jazyka,
100 g malých šampiňónov,
150 g tenkých plátkov údenej šunky,
100 g malých nakladaných uhoriek,
20 g plátkovej želatíny.
Postup receptu
- Formu na srnčí chrbát vyložíme potravinárskou fóliou. Na fóliu navrstvíme údenú šunku nakrájanú natenko. Malé šampiňóny sparíme vo vriacej vode. Uvarený údený jazyk a uhorky nakrájame na kocky a pomiešame s tvarohom a nakrájanými šampiňónmi.
- Rozpustíme želatínu a vmiešame ju do zmesi. Naplníme pripravenú formu a necháme stáť asi 3 hodiny. Stuhnutý chlebík vyklopíme, odstránime fóliu a nakrájame na plátky.

Mexický quiche
Suroviny
1 balík lístkového cesta,
200 g šampiňónov,
150 g syru ementál,
1 veľká cibuľa,
2 rajčiaky,
10 vajec,
100 ml Rajo smotana na šľahanie,
1 lyžička tradičného masla Rajo.
Postup receptu
- Okrúhlu formu vymastíme maslom a vyložíme lístkovým cestom, ktoré jemne natiahneme do strán. Čerstvé šampiňóny olúpeme a nakrájame na plátky, syr postrúhame, cibuľu nakrájame a vajcia rozmiešame so smotanou.
- Polovicu syra si odložíme spolu s jedným rajčiakom a trochou šampiňónov, zvyšok surovín pridáme do rozmiešaných vajec so smotanou. Rajčiak pokrájame na malé kocky.
- Zmes dáme do formy s cestom, ozdobíme zvyškom šampiňónov, rajčiakom pokrájaným na kolieska a posypeme zvyškom strúhaného syra. Pečieme 30 - 35 minút pri teplote 170°C.
Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Závin z jogurtového cesta
Suroviny
300 g hladkej múky,
100 g hrubej múky,
200 g tradičného masla Rajo,
1 balíček kypriaceho prášku,
1 ks Rajo Probia jogurt biely,
soľ,
1 vajce na potretie,
tuk na plech.
Plnka:
1 ks Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
práškový cukor (podľa chuti),
1 žĺtok, sneh z 1 bielka,
1 balíček vanilínového cukru,
hrozienka,
1 lyžica vanilkového krémového prášku,
50 g rozpusteného tradičného masla Rajo.
Postup receptu
- Z uvedených prísad vypracujeme cesto, rozdelíme ho na 4 časti, rozvaľkáme natenko. Z prísad pripravíme plnku, ktorou naplníme pripravené pláty cesta, zvinieme a preložíme na vymastený plech.
- Potrieme rozšľahaným vajcom a pomaly upečieme.

Záhorácke kysnuté koláčiky
Suroviny
500 g polohrubej výberovej múky,
100 g masti (kačacej alebo husacej),
100 g práškového cukru,
2 žĺtky,
20 g droždia,
4 dl plnotučného mlieka RAJO,
trošku soli.
Na namáčanie 2 vajcia.
Tvarohová plnka:
500 g tvarohu RAJO,
150 g cukru,
50 g hrozienok,
2 žĺtky,
trochu vanilínového cukru a postrúhanej citrónovej kôry.
Posýpka:
125 g hladkej múky,
75 g tuku,
1 žĺtok,
trochu strúhanej citrónovej kôry a vanilínového cukru.
Postup receptu
- Masť s cukrom, soľou a žĺtkami vymiešame do penista. V troške vlažného mlieka necháme vykysnúť droždie a pridáme do odváženej múky. Postupne pridávame vymiešanú zmes, zvyšok mlieka, vypracujeme vláčne cesto a necháme vykysnúť.
- Ak máme dosť trpezlivosti, počas kysnutia premiesime cesto ešte dva razy. Bude vláčnejšie. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm. Pokrájame na štvorce, naplníme tvarohovou plnkou a vytvarujeme malé bochníčky.
- Zo surovín na posýpku vypracujeme tuhé cesto, ktoré potom postrúhame na jemnom strúhadle. Bochníčky z cesta namáčame hladkou stranou do vajec, rozšľahaných s troškou mlieka a potom do posýpky. Poukladáme ich na vymastený plech a necháme ešte pol hodiny kysnúť. Upečieme v stredne teplej rúre. Ešte teplé posypeme práškovým cukrom.

Vianočný štedrák
Suroviny
500 g polohrubej múky,
3 dl mlieka RAJO,
20 g droždia,
100 g rozpusteného tradičného masla RAJO,
100 g cukru,
3 žĺtky,
postrúhaná citrónová kôra,
trochu soli,
tuk na vymastenie plechu,
1 žĺtok na potrenie cesta.
Plnka č.1:
slivkový lekvár zmiešaný s postrúhanou citrónovou kôrou.
Plnka č.2:
180 g mletých orechov,
30 g strúhanky,
80 g cukru,
1,5 dl mlieka RAJO,
1 strúčik vanilky,
strúhaná citrónová kôra,
Všetko spolu uvaríme.
Vanilku vyberieme.
Plnka č.3:
200 g mletého maku,
120 g cukru,
10 g tradičného masla RAJO,
1,5 dl mlieka RAJO,
1 vanilkový strúčik,
citrónová kôra.
Plnka č.4:
300 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
80 g cukru,
80 g tradičného masla RAJO,
20 g umytých hrozienok,
2 žĺtky,
citrónová kôra,
sneh z 2 bielkov,
1 vanilka.
Postup receptu
- U plniek č. 2 a 3 mlieko, vanilku, maslo, citrónovú kôru zvaríme. Z horúcej zmesi vyberieme vanilku a sparíme ňou orechy a mak. Kvások z droždia, vlažného mlieka a trošky cukru spracujeme s múkou, žĺtkami, a ostatnými prísadami na polotuhé cesto, ktoré rozdelíme na 5 dielov.
- Na vymastený plech položíme 1 plát, potrieme plnkou č. 1. Zakryjeme druhým plátom. Nasleduje ďalšia plnka a tretí plát. Tretia plnka, ďalší plát a posledná plnka. Piaty plát cesta rozdelíme na pásiky, a na tvarohovej plnke z nich vytvoríme mriežku. Potrieme žĺtkom a dáme piecť.

Tvarohový pohár
Suroviny
300 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
1ks 145 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie,
1 - 2 PL cukru,
2 PL hrozienok namočených v rume,
trocha posekaných vlašských orechov,
čerstvé alebo kompótované ovocie podľa chuti,
okrúhle piškóty,
smotana na šľahanie RAJO.
Postup receptu
- Do sklenených vysokých pohárov navrstvíme ovocie a okrúhle piškóty.
- Pridáme krém, vymiešaný z uvedených surovín a povrch ozdobíme šľahačkou a ovocím.

Tvarohovo - orechový koláč
Suroviny
250 g polohrubej múky,
200 g práškového cukru,
200 g orechov,
150 g rastlinného tuku,
10 vajec,
3/4 balíčka kypriaceho prášku,
tuk a múka na plech.
Tvarohová plnka:
4 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
4 žĺtky,
50 g masla RAJO,
200 g práškového cukru.
Sneh zo 4 bielkov a 100 g kryštálového cukru.
Postup receptu
- Suroviny na cesto zmiesime a 10 minút pečieme. Potom dáme na cesto plnku a znova zasunieme na 10 minút do rúry.
- Plech opäť vytiahneme a na koláč dáme sneh z bielkov s kryštálovým cukrom. Pečieme, až kým sneh nedostane hnedastú farbu.

Tvarohové šišky
Suroviny
1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
1 vajce,
2 lyžice detskej krupice,
1/4 balíčka kypriaceho prášku,
strúhaná citrónová kôra,
štipka soli,
olej na vyprážanie,
práškový cukor s vanilkou na obaľovanie.
Postup receptu
- Prísady na cesto spolu vymiešame a necháme aspoň 30 minút odstáť v chlade.
- Potom vytvarujeme malé šišky (ako malíček, pretože pri pražení rastú) a obaľujeme ich v krupici. Vypražíme zo všetkých strán na oleji a obalíme v cukre.

Šunkové rožky z tvarohového cesta
Suroviny
1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
250 g polohrubej múky,
250 g masla RAJO,
200 g šunky,
1 žĺtok,
1 celé vajce,
soľ,
1 žĺtok na potretie.
Postup receptu
- Z tvarohu, múky, masla, vajca a soli vypracujeme cesto, z neho urobíme menšie bochníky, ktoré rozvaľkáme na kruh a rozkrájame na trojuholníky.
- Šunku zmixujeme so žĺtkom a soľou, prípadne štipkou mletého čierneho korenia, a plníme troj-uhlníčky. Zavinieme ich do tvaru rožka, potrieme žĺtkom a pečieme 15 minút pri teplote 180°C.

Smotanový koláč s tvarohom
Suroviny
3 vajcia,
200 g práškového cukru,
300 g polohrubej múky,
500 ml Rajo smotana na šľahanie,
1 lyžička sódy bikarbóny,
1 lyžička kakaa,
1 dl oleja.
Plnka:
1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
1 žĺtok,
4lyžice práškového cukru,
1lyžica maizeny,
1 vanilínový cukor,
tuk a múka na plech.
Postup receptu
- Suroviny na cesto vymiešame na redšiu hmotu a rozdelíme na polovice. Jednu vylejeme na vymastený plech vysypaný múkou. Suroviny na plnku vymiešame na jemnú hmotu.
- Na cesto ukladáme lyžicou kôpky z plnky, na ktoré vylejeme druhú polovicu cesta a pečieme 30 - 45 minút. Povrch upečeného koláča po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.