Recepty

Ľahká domáca ochutená majonéza
Suroviny
1 ks 125 g bieleho jogurtu Rajo Klasik,
1 ks 180 g Rajo smotana kyslá,
2 - 3 lyžice oleja, petržlenová,
cibuľová, cesnaková vňať, kôprová vňať podľa chuti,
trocha vlašských orechov nakrájaných nadrobno,
soľ podľa chuti.
Postup receptu
Všetky prísady dáme do sklenenej nádoby (zaváracieho pohára s viečkom) a zmiešame. Môžeme použiť hneď, alebo odložiť do chladničky. Využiť sa dá na zeleninové šaláty v rôznej kombinácii, ale aj k mäsu či vyprážanému syru namiesto tatárskej omáčky, chutná je aj v kombinácii so šunkou a syrom.

Jemná pizza
Suroviny
1 vajce,
1 ks 145 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie biely,
2 jogurtové tégliky polohrubej múky,
1/2 lyžičky sódy bikarbóny,
štipka soli.
Kečup, nastrúhaný tvrdý syr,
provensálske korenie,
soľ,
olej,
suroviny na obloženie podľa chuti a "čo dom dá" -
saláma,
šunka,
slanina,
konzervované ryby,
zvyšky vareného a pečeného mäsa,
rajčiaky,
šampiňóny,
paprika a pod.
Tuk a múka na plech.
Postup receptu
- Z jogurtu, vajca, múky, sódy a soli vypracujeme cesto. Dáme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pizzu potrieme kečupom, navrch poukladáme suroviny, okoreníme a osolíme.
- Pečieme vo vyhriatej rúre, kým pizza nezružovie. Potom ju bohato posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť, kým sa syr neroztopí.

Syrové čajové pečivo
Suroviny
300 g hladkej múky,
1 ks 180 g Rajo smotanová nátierka - natur,
200 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie biely,
soľ.
Plnka:
200 g syra Cottage cheese RAJO šunka - chren,
1 bielok.
Na posypanie:
strúhaný eidamský syr alebo rasca,
hrubá soľ.
Postup receptu
- Zo surovín vypracujeme cesto a necháme ho 1 hodinu odležať na chladnom mieste. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a formičkami vykrajujeme rôzne tvary.
- Polovicu z nich potrieme bielkom a posypeme strúhaným eidamským syrom, alebo rascou a hrubou soľou. Všetky kúsky upečieme.
- Neposypané tvary po upečení zlepujeme s posypanými cottage cheese šunka - chren, prípadne môžeme použiť cottage cheese s inou príchuťou.

Pizza s vločkami
Suroviny
1 téglik bieleho nízkotučného jogurtu RAJO,
1 jogurtový téglik polohrubej múky,
1 vajce,
1/2 jogurtového téglika ovsených alebo sójových vločiek,
+ kávová lyžička sódy bikarbóny,
1/4 kávovej lyžičky soli.
Tuk na vymastenie formy.
Na obloženie:
okrem nižšie uvedených surovín môžeme použiť kolieska varených vajec,
sardinky,
kolieska opraženej cibule,
párky,
ako korenie aj saturejku, či iné
Postup receptu
- Prísady na cesto dobre zamiešame. Rozotrieme ho na vymastenú okrúhlu formu. Polejeme kečupom a na to poukladáme plátky šunky, salámy, klobásky, kolieska rajčiakov, papriky, cibule. Keď cesto v rúrre zružovie, posypeme ho strúhaným syrom a dáme ešte zapiecť, kým sa syr nerozpustí.
- Ak pečieme pizzu na veľkom štvorcovom alebo podlhovastom plechu, vymiesime ju z dvoch dávok. Takto si môžeme napiecť cestá do zásoby. Len trochu ich zapečieme, necháme vychladnúť, zabalíme do alobalu alebo fólie a dáme zmraziť.
- Pred úpravou ich nerozmrazujeme, iba obložíme. Vložíme do poriadne vyhriatej rúry (ako na lístkové cesto) asi na 12-15 minút a čerstvá pizza je hotová.

Hubový šalát
Suroviny
1 kg čerstvých húb,
100 g papriky,
200 g rajčiakov,
200 g diétnej salámy,
1,5 dl bieleho nízkotučného jogurtu RAJO,
2 vajcia uvarené natvrdo,
biele korenie,
soľ.
Postup receptu
- Očistené huby povaríme v osolenej vode 15 minút, necháme ich odkvapkať a pokrájame na kocky. Rajčiaky a papriku pokrájame na tenké kolieska, salámu na kocky, vajcia na kolieska.
- V mise zmiešame všetky prísady, pridáme jogurt, okoreníme, osolíme a premiešame.

Farebný šalát s jogurtom
Suroviny
5 vajec,
1 hlávkový šalát,
5 rajčiakov,
1 zväzok reďkoviek,
1 šalátová uhorka,
500 g mrkvy,
200 g eidamského syra,
4 lyžice majonézy,
1 ks 330 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie – biely,
2 - 3 lyžice citrónovej šťavy,
mleté čierne korenie,
petržlenová vňať,
soľ.
Postup receptu
- Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame na plátky. Umytý a odkvapkaný šalát nakrájame najemno, rajčiaky, uhorku a reďkovky na tenké rezance. Očistenú mrkvu nastrúhame nahrubo.
- Zo surovín a postrúhaného syra vytvoríme vo vysokých pohároch farebne rozdielne vrstvy, ktoré ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou.
- Potom vymiešame dohladka majonézu s jogurtom, pokvapkáme citrónom, osolíme a okoreníme podľa chuti. Zálievkou polejeme porcie navrstveného šalátu a každý pohár ešte ozdobíme vňaťou petržlenu.

Falošná tatárska omáčka
Suroviny
1 ks 330 g Rajo nízkotučný jogurt Plus pre zdravie,
1 ks 375 g Rajo kyslá smotana,
2 kyslé uhorky,
1 lyžica horčice,
cukor,
soľ.
Postup receptu
- Jogurt, smotanu, strúhané kyslé uhorky, horčicu, soľ a cukor zmiešame podľa chuti a necháme postáť asi 1 hodinu v chladničke.
- Omáčku môžeme použiť k hranolčekomkom, na cestoviny a bežne tam, kde sa používa tatárska omáčka.

Chrenová studená omáčka
Suroviny
1 téglik bieleho nízkotučného jogurtu Rajo,
1 jablko,
1 vajce uvarené natvrdo,
2 lyžice chrenu (môže byť sterilizovaný),
citrónová šťava,
štipka mletého čierneho korenia,
cukor (nemusí byť),
soľ.
Postup receptu
- Čerstvý chren nastrúhame najemno, vajce nakrájame na malé kúsky a jablko nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Všetko zmiešame s jogurtom, podľa chuti osolíme, pridáme citrónovú šťavu, cukor a soľ.
- Necháme dobre vychladnúť. Výborná k údenému mäsu alebo aj ako obmena tatárskej omáčky.

Broskyne v kuracom šaláte
Suroviny
1 varené kurča,
400 g broskyňového komótu bez nálevu,
2 kyslé uhorky,
1 ks 330 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie – biely,
kečup,
horčica,
práškový cukor,
soľ.
Postup receptu
- Mäso z kurčaťa oberieme a nakrájame na malé kúsky. Broskyne pokrájame a pridáme k mäsu.
- Nadrobno posekáme kyslé uhorky, pridáme kečup, trochu cukru, soľ podľa chuti, jogurt, horčicu a všetko dobre premiešame. Podávame v koktailových pohároch s pečivom.

Špeciálne zemiaky
Suroviny
500 g varených zemiakov,
1 ks 145 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie – biely,
4 strúčiky cesnaku,
1/2 lyžičky pálivej papriky,
1/2 lyžičky korenia kari,
maslo RAJO,
soľ.
Postup receptu
- Uvarené a ošúpané zemiaky pokrájame na kocky. Rozotrený cesnak speníme na oleji, pridáme papriku a korenie kari,. všetko zalejeme jogurtom a premiešame.
- Do toho vložíme zemiaky, prikryjeme a asi 5 minút dusíme. Podávame k pečenému mäsu.

Šalát s ružičkovým kelom
Suroviny
200 g ružičkového kelu,
2 lyžice masla RAJO,
1 ks 145 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie – biely ,
200 g mrkvy,
50 g zeleru,
biele mleté korenie,
posekané zelené vňate,
soľ.
Postup receptu
- Ružičky kelu uvaríme v osolene voe do polomäkka. Prekrojíme ich na polovice a mierne opečieme na masle.
- Pridáme strúhaný zeler. Po krátkom prehriatí odstavíme. do misy k nastrúhanej mrkve, zeleru, ružičkám kelu pridáme vňate a premiešame s jogurtom .Necháme v chladničke odstáť.

Pórový šalát
Suroviny
2 stredne veľké póry,
350 g sterilizovaného hrášku,
2 vajcia uvarené natvrdo,
100 g tvrdého syra,
1 ks 330 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie – biely,
petržlenová vňať,
mleté čierne korenie,
soľ.
Postup receptu
- Očistené a umyté póry pokrájame na kolieska, vložíme do misy, pridáme hrášok, posekané vajcia, tvrdý syr postrúhaný nahrubo, posekanú vňať, jogurt a zľahka premiešame.
- Podľa chuti osolíme a okoreníme.