Recepty

Veľkonočný chlebík z kukuričnej polenty
Suroviny
1 l vriacej vody
250 g kukuričnej polenty
150 g maslo
75 g parmezán
5 natvrdo uvarených vajec
2 mladé cibuľky
2 PL olivového oleja
50 g dusenej šunky
soľ, korenie
Autor: Kuchár Pepe
Postup receptu
- Polentu zalejeme v hrnci vriacou vodou a varíme za stáleho miešania približne 5 min, kým nevznikne hustá kaša.
- Potom pridáme maslo, soľ, korenie, parmezán a na olivovom oleji otestovanú cibuľku so šunkou.
- Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
- Formu na srnčí chrbát vytrieme maslom a vysypeme trochou polenty.
- Približne polovicu masy dáme do formy.
- Následne pozdĺžne poukladáme uvarené vajcia a prikryjeme zvyšnou časťou polenty.
- Uhladíme a dáme zapiecť do rúry na 15 minút pri 170 stupňoch.
- Po upečení necháme dôkladne vychladnúť.

Nátierka alebo praženica
Suroviny
1 PL Bylinkovo-cesnakového masla Rajo
200 g Rajo Cottage cheese
4 vajcia
1 PL horčice
bylinky podľa chuti
hrsť nasekanej vňate z jarnej cibuľky
čierne korenie
Postup receptu
- Na panvici rozpustíme maslo (môže byť aj Rajo tradičné maslo), pridáme vajcia, cibuľku a bylinky a miešame, kým nevznikne redšia praženica.
- Odstavíme, primiešame Rajo Cottage cheese, horčicu a dochutíme čiernym korením.
- Servírujeme na bagete ako nátierku alebo samostatne ako praženicu.

Ľahká domáca ochutená majonéza
Suroviny
1 ks 125 g bieleho jogurtu Rajo Klasik,
1 ks 180 g Rajo smotana kyslá,
2 - 3 lyžice oleja, petržlenová,
cibuľová, cesnaková vňať, kôprová vňať podľa chuti,
trocha vlašských orechov nakrájaných nadrobno,
soľ podľa chuti.
Postup receptu
Všetky prísady dáme do sklenenej nádoby (zaváracieho pohára s viečkom) a zmiešame. Môžeme použiť hneď, alebo odložiť do chladničky. Využiť sa dá na zeleninové šaláty v rôznej kombinácii, ale aj k mäsu či vyprážanému syru namiesto tatárskej omáčky, chutná je aj v kombinácii so šunkou a syrom.

Šunkové kornútky
Suroviny
10 plátkov šunky,
55 g bryndze,
125 g tradičného masla RAJO,
1 ks 180 g Rajo cotage cheese pažítka,
2 PL Rajo Cottage cheese šunka - chren,
1 paprička chilli,
mleté čierne korenie,
petržlenová vňať.
Postup receptu
- Maslo s bryndzou a syrmi vymiešame do peny, pridáme nadrobno pokrájanú papričku chilli a štipku mletého čierneho korenia.
- Z plátkov šunky urobíme kornútiky a plníme ich penou, ktorú striekame vrecúškom s ozdobnou rúrkou. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Rajčiaky plnené syrovým krémom
Suroviny
8 rajčiakov,
4 vajcia,
1 dl mlieka RAJO,
1 ks 180 g Rajo cottage cheese pažítka,
40 g tradičného masla RAJO,
mleté čierne korenie,
trocha strúhanky,
soľ.
Postup receptu
- Z umytých rajčiakov odkrojíme vršky a vydlabeme vnútro. Naplníme ich syrovým krémom, poukladáme do maslom vymasteného pekáča a v rúre zapečieme.
- Syrový krém: Mlieko s vajcami rozšľaháme, pridáme Cottage cheese, korenie, soľ a zahustíme strúhankou. Podávame s pečivom, alebo ako ľahké jedlo so zemiakovou kašou.

Mexický quiche
Suroviny
1 balík lístkového cesta,
200 g šampiňónov,
150 g syru ementál,
1 veľká cibuľa,
2 rajčiaky,
10 vajec,
100 ml Rajo smotana na šľahanie,
1 lyžička tradičného masla Rajo.
Postup receptu
- Okrúhlu formu vymastíme maslom a vyložíme lístkovým cestom, ktoré jemne natiahneme do strán. Čerstvé šampiňóny olúpeme a nakrájame na plátky, syr postrúhame, cibuľu nakrájame a vajcia rozmiešame so smotanou.
- Polovicu syra si odložíme spolu s jedným rajčiakom a trochou šampiňónov, zvyšok surovín pridáme do rozmiešaných vajec so smotanou. Rajčiak pokrájame na malé kocky.
- Zmes dáme do formy s cestom, ozdobíme zvyškom šampiňónov, rajčiakom pokrájaným na kolieska a posypeme zvyškom strúhaného syra. Pečieme 30 - 35 minút pri teplote 170°C.
Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Kysnutý kapustový závin
Suroviny
400 g hrubej múky,
20 g droždia,
1 žĺtok,
40 g cukru,
40 g tradičného masla RAJO,
mlieko RAJO,
soľ.
Plnka:
1 kg hlávkovej kapusty,
100 g tradičného masla RAJO,
100 g kryštálového cukru,
100 g údeného tofu,
mleté čierne korenie,
soľ.
Postup receptu
- Do múky pridáme droždie rozmiešané s cukrom, vlažné mlieko, žĺtok, soľ a maslo. Zamiesime cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť. Preložíme ho na pomúčenú dosku, vyvaľkáme do obdĺžnika a naplníme pripravenou plnkou.
- Navrch poukladáme nadrobno nakrájané tofu. Zvinieme, dáme na vymastený plech, necháme vykysnúť, potrieme rozpusteným maslom a upečieme. Plnku pripravíme tak, že na maslo dáme cukor a upražíme karamel.
- Potom pridáme postrúhanú kapustu, korenie, soľ a prikryté dusíme. Závin plníme vychladnutou plnkou.

Zeleninovo-syrový závin
Suroviny
1 balíček lístkového cesta,
2 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
1 žĺtok,
1 balíček mrazenej zeleninovej zmesi,
1 cibuľa,
1 strúčik cesnaku,
maslo,
mleté čierne korenie,
soľ.
Postup receptu
- Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masle, pridáme zeleninovú zmes a krátko podusíme. Osolíme a okoreníme. Necháme vychladnúť. Potom pridáme syry, rozotrený cesnak a vymiešame.
- Môžeme pridať aj natvrdo uvarené posekané vajce, šunku alebo pažítku. Na rozvaľkané lístkové cesto natrieme pripravenú zeleninovú zmes, zvinieme, potrieme žĺtkom a dáme piecť do rozpálenej rúry na 30 - 40 minút pri 180 stupňoch.

Veľkonočný baranček
Suroviny
300 g polohrubej múky,
1 vajce,
1 dl oleja,
1 dl vody,
1/2 balíčka kypriaceho prášku,
soľ.
Plnka:
2 - 3 póry,
2 - 3 vajcia,
100 g krájanej šunky,
3 PL Rajo smotana na šľahanie,
maslo RAJO,
vegeta,
soľ
Postup receptu
- Zo surovín vypracujeme cesto, necháme ho odstáť a medzitým pripravíme plnku. Pór nakrájaný na kolieska opražíme na masle, podlejeme vodou a podusíme.
- Z cesta vyformujeme na omastenom plechu barančeka a pokryjeme ho duseným pórom. Plátky šunky skrútime do rúrok, priečne nakrájame a ozdobne uložíme na koláč.
- Vajce rozmiešame so smotanou, osolíme, okoreníme a nalejeme na povrch.
- Pečieme v stredne vyhriatej rúre dozlatista.

Tyčinky s Cottage Cheese
Suroviny
210 g hladkej múky,
1 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
150 g tradičného masla RAJO,
6 – 8 PL Rajo kyslá smotana,
soľ,
1 bielok na potretie,
rasca alebo sezam.
Postup receptu
- V múke rozmiešame soľ, pridáme syr, maslo, smotanu a zamiesime.
- Vypracované cesto vyvaľkáme, ostrôžkou pokrájame na tyčinky, potrieme ich bielkom a posypeme soľou a rascou. Poukladáme ich na plech a v dobre vyhriatej rúre upečieme.

Šunkové rožky z tvarohového cesta
Suroviny
1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
250 g polohrubej múky,
250 g masla RAJO,
200 g šunky,
1 žĺtok,
1 celé vajce,
soľ,
1 žĺtok na potretie.
Postup receptu
- Z tvarohu, múky, masla, vajca a soli vypracujeme cesto, z neho urobíme menšie bochníky, ktoré rozvaľkáme na kruh a rozkrájame na trojuholníky.
- Šunku zmixujeme so žĺtkom a soľou, prípadne štipkou mletého čierneho korenia, a plníme troj-uhlníčky. Zavinieme ich do tvaru rožka, potrieme žĺtkom a pečieme 15 minút pri teplote 180°C.

Šunková nátierka s hubami
Suroviny
1 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
100 g šunky,
150 g šampiňónov,
1 cibuľa,
50 g Rajo smotanová nátierka,
horčica,
paprika kapia (nemusí byť),
podľa chuti cesnak,
vegeta,
mleté čierne korenie,
soľ,
orechy na ozdobu.
Postup receptu
- Do mixéra dáme syr, nátierku, šunku nakrájanú najemno, šampiňóny, posekanú cibuľu, kapiu a pridáme koreniny.
- Všetko spolu rozmixujeme na penu. Nátierku ozdobíme polovičkami vlašských orechov.