Recepty

Tvarohový nákyp na slano Tvarohový nákyp na slano

Tvarohový nákyp na slano

Suroviny

250 g kyslej smotany Rajo
2 PL detskej krupice
50 g oravskej slaniny
4 jarné cibuľky
3 celé vajcia
1 lyžička soli
Bylinky (napr.petržlenová vňať, oregano a pod.)
Korenie na dochutenie
Maslo Rajo na potretie zapekacej misy

Postup receptu

  1. Na oleji si zľahka opražíme nakrájanú jarnú cibuľku a na kocky nakrájanú slaninu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  2. Do väčšej misy dáme smotanu a tvaroh, pridáme žĺtky, soľ, bylinky, korenie a krupicu a všetko spolu varechou premiešame.
  3. Bielky osobitne vyšľaháme so štipkou soli a potom ich primiešame gumenou varechou do zmesi.
  4. Zapekacú misu potrieme maslom, nalejeme do nej tvarohovú zmes a na povrch nanesieme vychladnutú opraženú slaninu s cibuľkou. Zľahka premiešame.
  5. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu.
  6. Podávame ešte teplý.
Acidkový chlieb bez miesenia Acidkový chlieb bez miesenia

Acidkový chlieb bez miesenia

Suroviny

300 g hladkej múky
200 g celozrnnej múky
2 lyžičky soli
1 lyžička celej rasce
1 balíček sušeného droždia
200 ml vody
250 ml nízkotučného Acidka Rajo

Postup receptu

  1. V mise premiešame všetky suché prísady.
  2. Acidko rozmiešame s vodou a vlejeme do suchých prísad.
  3. Varechou všetko zamiešqame tak, aby sa suroviny prepojili. Na misu dáme igelit (napríklad igelitovú sprchovaciu čiapku) a necháme ju cez noc na kuchynskej linke.
  4. Ráno vyklopíme rozkvasené cesto na pomúčenú pracovnú dosku a ponaťahujeme ho do tvaru väčšieho obdĺžnika. Zľahka ho pomúčime a necháme odpočívať prikryté utierkou asi pol hodinu.
  5. Potom ho poskladáme do batôžka a ešte asi 15 minút ho prikryté necháme odpočívať. Medzitým vložíme do rúry misu a pokrievku z ohňovzdorbého skla (napr. jenské sklo) a  rozohrejem rúru na 230 stupňov. V rúre sa vďaka tomu dobre rozohreje aj misa.
  6. Do horúcej a trochu pomúčenej misy opatrne prenesieme cesto. Prikryjeme pokrývkou a dáme na 30 minút piecť.
  7. Po 30 minútach dáme pokrývku dole a chlieb dopekáme pri nezmenenej teplote ešte 15 minút.
  8. Rozkrojíme ho až keď úplne vychladne.
Špenátová roláda Špenátová roláda

Špenátová roláda

Suroviny

400 g - špenát mrazený
2 ks - vajcia
3 PL - múka polohrubá
2 PL - olej
2 ČL - prášok do pečiva
4 strúčiky - cesnak
Soľ

Plnka:
180 g - Rajo Cottage Cheese
50 g - syr tavený
50 g - eidam (strúhaný)
3 PL - kapia sterilizovaná
1 ks - cibuľka jarná
2 strúčiky - cesnak

Postup receptu

  1. Pripravíme si potrebné suroviny.
  2. Špenát necháme rozmraziť a zlejeme z neho vodu. Primiešame žĺtky, prelisovaný cesnak a ochutíme soľou. K špenátu pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Zľahka premiešame.
  3. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne 12-15 minút.
  4. Kým sa cesto pečie, pripravíme plnku. Cibuľku a kapiu nakrájame a spolu s prelisovaným cesnakom zmiešame s ostatnými surovinami.
  5. Z upečeného cesta ešte za horúca stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť. Potom cesto natrieme plnkou, zrolujeme a roládu necháme v chlade stuhnúť.
Vajíčka s bylinkovou omáčkou Vajíčka s bylinkovou omáčkou

Vajíčka s bylinkovou omáčkou

Suroviny

8 ks - vajcia
1 balenie - Rajo Probia jogurt biely
120 g - Rajo kyslá smotana
125 g - Rajo tvaroh hrudkovitý
2 PL - horčica
1 ks - cibuľa
1 ks - uhorka sladkokyslá
1 zväzok - vňať petržlenová
Kópor
Pažítka
Korenie čierne mleté
Cukor
Soľ

Na ozdobu:
3-4 ks - pradajky cherry

Postup receptu

  1. Pripravíme si potrebné suroviny.
  2. Vajíčka vložíme do vriacej vody a uvaríme natvrdo, teda približne 10 minút. Uvarené vajíčka schladíme studenou vodou a ošúpeme.
  3. Cibuľu a uhorku nakrájame nadrobno. Petržlenovú vňať, kôpor a pažítku posekáme najemno.
  4. Tvaroh zmiešame s jogurtom, kyslou smotanu a horčicou. Pridáme cibuľu, uhorku, bylinky, premiešame a omáčku dochutíme korením, soľou a cukrom.
  5. Vajíčka rozkrojíme na polovice a poukladáme okolo misky s tvarohovo-bylinkovou omáčkou, dozdobíme cherry paradajkami a posekanými bylinkami.
Tekvicový bulgur Tekvicový bulgur

Tekvicový bulgur

Suroviny

  • 1 tekvica hokkaido
  • 80 g slaninky
  • 2 PL olivový olej
  • 100 g bulguru
  • 1 cibuľka
  • 3 hlavičky bedlí alebo iné hríby
  •  1 celá brokolica
  • 180 g balenie cottage cheese Laktofree
  • 1 ČL sezam
  • Soľ a čierne korenie na ochutenie
  • Mleté mandle

Postup receptu

  1. Najprv si upečieme tekvicu hokkaido. Očistenú a nakrájanú na malé kocky a preliatu olivovým olejom pečieme na teplote 190 stupňov asi 15 minút.
  2. Medzitým si uvaríme v hrnci bulgur. Zalejeme ho v pomere 1 diel bulguru : 2,5 diel vody.
  3. V inom hrnci zase uvaríme brokolicu. Do vriacej vody vhodíme malé ružičky brokolice a varíme 5 minút.
  4. Na panvici opečieme slaninku nakrájanú na malé kocky.
  5. K slaninke pridáme nakrájanú cibuľku a chvíľu orestujeme. Pridáme bedle/hríby a ďalej restujeme.
  6. Nakoniec pridáme upečenú tekvicu a brokolicu.  Osolíme a okoreníme.
  7. Primiešame uvarený bulgur, sezam a ešte chvíľu varíme.
  8. Do hotového jedla zľahka primiešame cottage cheese. Ozdobíme mandľovými lupienkami.
Polievka z pečenej tekvice Polievka z pečenej tekvice

Polievka z pečenej tekvice

Suroviny

1 stredne veľká tekvica hokkaido
1 PL medu
2 PL olivový olej
1 červená cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 bobkový list
650 ml zeleninového vývaru a viac podľa potreby a hustoty
1 dl Laktofree smotany na varenie
Štipka muškátového oriešku
Soľ/korenie

Postup receptu

  1. Tekvicu prekrojíme, vyberieme jadierka a nakrájame na mesiačiky.
  2. Mesiačiky tekvice uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne polejeme medom a olejom (1PL). Dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov na 15 – 20 min.
  3. Keď je tekvica upečená, ošúpeme ju a nakrájame na menšie kúsky.
  4. Medzitým si na oleji speníme cibuľku a chvíľu restujeme. Pridáme roztlačený cesnak.
  5. Pridáme nakrájanú tekvicu a zalejeme vývarom. Vhodíme bobkový list, muškátový oriešok, osolíme, okoreníme podľa chuti. Varíme približne 20 minút.
  6. Polievku odstavíme zo sporáka, pridáme smotanu, vyberieme bobkový list a poriadne premixujeme tyčovým mixérom.
  7. Polievku vrátime na sporák a ešte 2 minútky povaríme.
Špenátové rizoto s hráškom a slaninkou Špenátové rizoto s hráškom a slaninkou

Špenátové rizoto s hráškom a slaninkou

Suroviny

1 PL oleja
1 menšia cibuľka
2 strúčiky cesnaku
130 g prepláchnutej ryže
Zeleninový vývar na podlievanie ryže
70 g baby špenátu
200 g mrazeného hrášku
50 g nakrájanej a orestovanej slaninky
1 dl Laktofree smotany na varenie
10 g masla 
Ozdobíme napríklad špargľovými výhonkami

Postup receptu

  1. Na oleji si speníme nakrájanú cibuľku a 5 minút restujeme.
  2. Pridáme roztlačený cesnak a orestujeme 2  min. Pridáme ryžu.
  3. Zalejeme zeleninovým vývarom, ktorým postupne podlievame počas varenia ryžu, až kým nebude úplne mäkká.
  4. Na rozohriatej panvici podusíme špenát. Následne ho rozmixujeme aj spolu s rozmrazeným čerstvým hráškom.
  5. Keď je už ryža uvarená, primiešame špenátovo-hráškovú zmes a ešte chvíľu povaríme.
  6. Nakoniec primiešame smotanu a maslo. Premiešame, kým sa maslo nerozpustí. (Rizoto by malo byť krémovejšie)
  7. Hotové rizoto ozdobíme napr. špargľovými alebo inými výhonkami.
Tagliatelle so špargľou a prosciuttom Tagliatelle so špargľou a prosciuttom

Tagliatelle so špargľou a prosciuttom

Suroviny

200 g tagliatelle – uvariť al dente
250 g ešte neočistenej špargle (potom ju očistiť a nakrájať na tenšie a menšie kúsky)
2 PL masla Laktofree
80 g sušenej šunky (napr. prosciutto)
1 veľký strúčik cesnaku
70 g cherry paradajky
cottage cheese 180 g balenie Laktofree
Soľ/čierne korenie

Postup receptu

  1. Vo vriacej, osolenej vode si uvaríme cestoviny.
  2. V inom hrnci si vo vriacej vode uvaríme špargľu. Špargľu stačí variť iba chvíľu, cca 5 minút. Taktiež potom vodu zlejeme a špargľu prepláchneme studenou vodou.
  3. Na panvici speníme maslo a pridáme natrhané kúsky prosciutta. Orestujeme cca 5 minút.
  4. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak. Po chvíli pridáme uvarenú špargľu a 3 minuty restujeme.
  5. Pridáme prekrojené cherry paradajky a zeleninu premiešame s uvarenými cestovinami. Dochutíme soľou a čiernym korením.
  6. Cottage cheese môžeme primiešať k cestovinám alebo ho len pridáme na pripravenú porciu jedla.
Šošovicový šalát s cottage syrom Šošovicový šalát s cottage syrom

Šošovicový šalát s cottage syrom

Suroviny

1 PL masla Laktofree
1 menšia cuketa
1 celá červená cibuľka
230 g uvarenej šošovice (alebo z konzervy, môžeme použiť aj čiernu beluga alebo červenú)
Soľ
Mleté čierne korenie
1 PL jablčný ocot
3 PL olivový olej
1 PL medu
180 g balenie cottage cheese Laktofree
Koriander na ozdobu

Postup receptu

  1. Na masle si speníme nadrobno nakrájanú červenú cibuľku. Restujeme 5 – 8 minút.
  2. Potom pridáme cukinu nakrájanú na malé kúsky a ďalej restujeme.
  3. Nakoniec primiešame uvarenú šošovicu. Necháme vychladnúť, potom osolíme, okoreníme a môžeme rovno pridať syr cottage.
  4. Ak máme chuť, môžeme šalát zmiešať s medovou zálievkou. Tú pripravíme zmiešaním octu, oleja, medu, soľ a čierne korenie.
  5. Hotový šalát ozdobíme koriandrom. Môžeme podávať samostatne, ako prílohu k mäsu alebo ako bruschettu.
Pórová krémová polievka s pažítkou Pórová krémová polievka s pažítkou

Pórová krémová polievka s pažítkou

Suroviny

1 PL masla alebo oleja
1 nakrájaná jarná cibuľka
2 veľké strúčiky cesnaku
2 veľké alebo 3 menšie póry bez zelenej časti (ja som mala asi 360 g)
4  očistené a nakrájané zemiaky
cca 1 liter zeleninového vývaru
soľ, čierne korenie, majoránka, muškátový orech
1,5 dl smotany na šľahanie Laktofree
na ozdobu pažítka, jarná cibuľka a mandľové lupienky

Postup receptu

  1. Na masle alebo oleji si speníme nakrájanú jarnú cibuľku. A restujeme, kým nezmäkne.
  2. Pridáme nakrájané strúčiky cesnaku. A 2-3 minutky orestujeme.
  3. Pridáme nakrájané krúžky póru a nakrájané zemiačky. 5 minút restujeme.
  4. Všetko zalejeme zeleninovým vývarom a varíme, kým všetko nezmäkne. Osolíme a okoreníme čiernym korením.
  5. Ku koncu varenia pridáme muškátový orech, majoránku a polievku rozmixujeme ponorným mixérom.
  6. Prilejeme smotanu na šľahanie, premiešame a ešte raz na sporáku prevaríme.
  7. Ozdobíme nasekanou pažítkou, nakrájanou jarnou cibuľkou a mandľovými lupienkami.
Hrachová polievka s mätou Hrachová polievka s mätou

Hrachová polievka s mätou

Suroviny

1  PL oleja
1 cibuľa nakrájaná nadrobno
1 stonka zeleru
2 malé zemiaky, očistené
cca 1 liter zeleninového vývaru
250 g mrazený hrach
Hrsť nasekanej  mäty
1 dl smotany na varenie Laktofree
Čierne korenie
Soľ
Ozdobiť cícerom a rukolou

Postup receptu

  1. Na oleji si v hrnci speníme nakrájanú cibuľku. O 5 minút pridáme aj nakrájanú zelerovú stonku. A následne aj na kocky nakrájané zemiaky. Chvíľu restujeme.
  2. Zalejeme vývarom a varíme, kým zemiaky nezmäknú, cca 15 minút.
  3. Pridáme mrazený hrach, 5 minút povaríme, pridáme nasekanú mätu a potom celú polievku rozmixujeme.
  4. Polievku osolíme, okoreníme čiernym korením, prilejeme smotanu a ešte raz zohrejeme.
  5. Ozdobíme krutónmi alebo cícerovými krutónmi a rukolou. Prípadne mletými pistáciami.
Bruschetta s grilovanou zeleninou a cottage syrom Bruschetta s grilovanou zeleninou a cottage syrom

Bruschetta s grilovanou zeleninou a cottage syrom

Suroviny

8 – 10 ks nakrájaných kúskov chlebíka
Olivový olej
1 menšia cukina
1 červená paprika
1 žltá paprika
2 ks menšie červené cibuľky
Cherry paradajky
Soľ/čierne korenie
Oregano
Tymián
Cottage cheese Laktofree
Rukola a nasekané vlašské orechy na ozdobu

Postup receptu

  1. Panvicu jemne potrieme olivovým olejom a na rozpálený olej naukladáme chlebíky a opečieme z oboch strán.
  2. Rúru zohrejeme na 200 stupňov a zapneme funkciu gril.
  3. Papriky nakrájame na väčšie kúsky, cibuľku na kolieska, cukinu tiež na kolieska. Cherry paradajky môžeme nechať v celosti, ak nie sú veľmi veľké. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posolíme, okoreníme a všetko potrieme poriadne olivovým olejom. Dáme piecť do rúry cca na 30 minút alebo kým sa nám zeleninka neugriluje a nezmäkne.
  4. Ugrilovanú zeleninu necháme chvíľu vychladnúť a všetko (hlavne papriky a cukinu) nakrájame na malé kúsky a zmiešame dokopy. Aj je treba, ešte dosolíme, dochutíme korením (čierne korenie, oregano, tymián).
  5. Na opečený toastík dáme cottage syr a navrch grilovanú zeleninku. Ozdobíme rukolou a vlašskými orieškami.