Recepty

Karamelový tvarohový dezert Karamelový tvarohový dezert

Karamelový tvarohový dezert

Suroviny

Karamel:

150 g kryštálového cukru
50 ml šľahačky Rajo
50 g masla Rajo

Krém:

250 g jemného hrudkového tvarohu Rajo

2 kopcovité PL kyslej smotany Rajo
1 PL kryštálového cukru

Ozdobenie:

150 ml šľahačky Rajo
Trochu tekutého karamelu

Postup receptu

  1. Do hrnca nasypeme kryštálový cukor a na strednom ohni ho necháme topiť. Dávame pozor, aby neprihorel. Cukor sa bude postupne karamelizovať a topiť a sfarbovať do zlatohneda. Snažíme sa ho nemiešať.
  2. Keď sa celý cukor roztopí, opatrne doň vlejeme šľahačku. Cukor sa po naliatí šľahačky zlepí do neforemnej hmoty, neprestávame ho však opatrne miešať, až kým sa úplne nerozpustí na karamelovú šľahačku.
  3. Odstavíme z ohňa, primiešame maslo a necháme vychladnúť.
  4. Jemný tvaroh a smotanu dáme do misky alebo nádoby na šľahanie a pomocou ponorného mixéra ich vymiešame do krémova. Pridáme asi 3 PL hotového vychladnutého karamelu a ešte raz celú zmes dobre premiešame.
  5. Nalejeme do dezertných pohárov a necháme vychladnúť v chladničke.
  6. Pred podávaním ozdobíme karamelový dezert vyšľahanou šľahačkou a tekutým karamelom.
Dvojfarebný tvarohový koláč Dvojfarebný tvarohový koláč

Dvojfarebný tvarohový koláč

Suroviny

Cesto:
2 hrnčeky - múka polohrubá
1 hrnček - cukor práškový
1 hrnček - mlieko
1 balenie - prášok do pečiva
½ hrnčeka - olej
2 PL - kakao
1 balenie - cukor vanilkový
2 ks - vajcia

Tvarohová plnka:
2 ks - Rajo Tvaroh ochutený hrozienka-vanilka
1 hrnček - mlieko
2 ks - vajcia
Rum (podľa chuti) 

Na ozdobenie:
Šľahačka
Čokoláda

Postup receptu

  1. Pripravíme si potrebné suroviny.
  2. Cesto pripravíme z uvedených surovín, ktoré spolu vyšľaháme.
  3. Tvarohovú plnku pripravíme zmiešaním všetkých uvedených surovín.
  4. Plech potrieme olejom a vysypeme múkou. Na plech vylejeme cesto a urovnáme. Navrch nanesieme tvarohovú plnku. Koláč pečieme približne 50 minút v rúre vyhriatej na 170 °C. Hotový koláč ozdobíme postrúhanou čokoládou a podávame s kopčekom šľahačky.
Závin z jogurtového cesta

Závin z jogurtového cesta

Suroviny

300 g hladkej múky,
100 g hrubej múky,
200 g tradičného masla Rajo,
1 balíček kypriaceho prášku,
1 ks Rajo Probia jogurt biely,
soľ,
1 vajce na potretie,
tuk na plech.

Plnka:
1 ks Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
práškový cukor (podľa chuti),
1 žĺtok, sneh z 1 bielka,
1 balíček vanilínového cukru,
hrozienka,
1 lyžica vanilkového krémového prášku,
50 g rozpusteného  tradičného masla Rajo.

Postup receptu

  1. Z uvedených prísad vypracujeme cesto, rozdelíme ho na 4 časti, rozvaľkáme natenko.  Z prísad pripravíme plnku, ktorou naplníme pripravené pláty cesta, zvinieme a preložíme na vymastený plech. 
  2. Potrieme rozšľahaným vajcom a pomaly upečieme.
Záhorácke kysnuté koláčiky Záhorácke kysnuté koláčiky

Záhorácke kysnuté koláčiky

Suroviny

500 g polohrubej výberovej múky,

100 g masti (kačacej alebo husacej),
100 g práškového cukru,
2 žĺtky,
20 g droždia,
4 dl plnotučného mlieka RAJO,
trošku soli.
Na namáčanie 2 vajcia.

Tvarohová plnka:
500 g tvarohu RAJO,
150 g cukru,
50 g hrozienok,
2 žĺtky,
trochu vanilínového cukru a postrúhanej citrónovej kôry.

Posýpka:
125 g hladkej múky,
75 g tuku,
1 žĺtok,
trochu strúhanej citrónovej kôry a vanilínového cukru.

Postup receptu

  1. Masť s cukrom, soľou a žĺtkami vymiešame do penista. V troške vlažného mlieka necháme vykysnúť droždie a pridáme do odváženej múky. Postupne pridávame vymiešanú zmes, zvyšok mlieka, vypracujeme vláčne cesto a necháme vykysnúť.
  2. Ak máme dosť trpezlivosti, počas kysnutia premiesime cesto ešte dva razy. Bude vláčnejšie. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm. Pokrájame na štvorce, naplníme tvarohovou plnkou a vytvarujeme malé bochníčky.
  3. Zo surovín na posýpku vypracujeme tuhé cesto, ktoré potom postrúhame na jemnom strúhadle. Bochníčky z cesta namáčame hladkou stranou do vajec, rozšľahaných s troškou mlieka a potom do posýpky. Poukladáme ich na vymastený plech a necháme ešte pol hodiny kysnúť. Upečieme v stredne teplej rúre. Ešte teplé posypeme práškovým cukrom.
Vianočný štedrák Vianočný štedrák

Vianočný štedrák

Suroviny

500 g polohrubej múky,
3 dl mlieka RAJO,
20 g droždia,
100 g rozpusteného tradičného masla RAJO,
100 g cukru,
3 žĺtky,
postrúhaná citrónová kôra,
trochu soli,
tuk na vymastenie plechu,
1 žĺtok na potrenie cesta.

Plnka č.1:
slivkový lekvár zmiešaný s postrúhanou citrónovou kôrou.

Plnka č.2:
180 g mletých orechov,
30 g strúhanky,
80 g cukru,
1,5 dl mlieka RAJO,
1 strúčik vanilky,
strúhaná citrónová kôra,
Všetko spolu uvaríme.
Vanilku vyberieme.

Plnka č.3:
200 g mletého maku,
120 g cukru,
10 g tradičného masla RAJO,
1,5 dl mlieka RAJO,
1 vanilkový strúčik,
citrónová kôra.

Plnka č.4:
300 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
80 g cukru,
80 g tradičného masla RAJO,
20 g umytých hrozienok,
2 žĺtky,
citrónová kôra,
sneh z 2 bielkov,
1 vanilka.

Postup receptu

  1. U plniek č. 2 a 3 mlieko, vanilku, maslo, citrónovú kôru zvaríme. Z horúcej zmesi vyberieme vanilku a sparíme ňou orechy a mak. Kvások z droždia, vlažného mlieka a trošky cukru spracujeme s múkou, žĺtkami, a ostatnými prísadami na polotuhé cesto, ktoré rozdelíme na 5 dielov.
  2. Na vymastený plech položíme 1 plát, potrieme plnkou č. 1. Zakryjeme druhým plátom. Nasleduje ďalšia plnka a tretí plát. Tretia plnka, ďalší plát a posledná plnka. Piaty plát cesta rozdelíme na pásiky, a na tvarohovej plnke z nich vytvoríme mriežku. Potrieme žĺtkom a dáme piecť.
Tvarohový pohár Tvarohový pohár

Tvarohový pohár

Suroviny

300 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
1ks 145 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie,
1 - 2 PL cukru,
2 PL hrozienok namočených v rume,
trocha posekaných vlašských orechov,
čerstvé alebo kompótované ovocie podľa chuti,
okrúhle piškóty,
smotana na šľahanie RAJO.

Postup receptu

  1. Do sklenených vysokých pohárov navrstvíme ovocie a okrúhle piškóty. 
  2. Pridáme krém, vymiešaný z uvedených surovín a povrch ozdobíme šľahačkou a ovocím.
Tvarohovo - orechový koláč

Tvarohovo - orechový koláč

Suroviny

250 g polohrubej múky,
200 g práškového cukru,
200 g orechov,
150 g rastlinného tuku,
10 vajec,
3/4 balíčka kypriaceho prášku,
tuk a múka na plech.

Tvarohová plnka:
4 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
4 žĺtky,
50 g masla RAJO,
200 g práškového cukru.
Sneh zo 4 bielkov a 100 g kryštálového cukru.

Postup receptu

  1. Suroviny na cesto zmiesime a 10 minút pečieme. Potom dáme na cesto plnku a znova zasunieme na 10 minút do rúry. 
  2. Plech opäť vytiahneme a na koláč dáme sneh z bielkov s kryštálovým cukrom. Pečieme, až kým sneh nedostane hnedastú farbu.
Smotanový koláč s tvarohom

Smotanový koláč s tvarohom

Suroviny

3 vajcia,
200 g práškového cukru,
300 g polohrubej múky,
500 ml Rajo smotana na šľahanie,
1 lyžička sódy bikarbóny,
1 lyžička kakaa,
1 dl oleja.

Plnka:
1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
1 žĺtok,
4lyžice práškového cukru,
1lyžica maizeny,
1 vanilínový cukor,
tuk a múka na plech.

Postup receptu

  1. Suroviny na cesto vymiešame na redšiu hmotu a rozdelíme na polovice. Jednu vylejeme na vymastený plech vysypaný múkou. Suroviny na plnku vymiešame na jemnú hmotu. 
  2. Na cesto ukladáme lyžicou kôpky z plnky, na ktoré vylejeme druhú polovicu cesta a pečieme 30 - 45 minút. Povrch upečeného koláča po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Silvestrovské tvarohové rezy Silvestrovské tvarohové rezy

Silvestrovské tvarohové rezy

Suroviny

4 vajcia,
200 g práškového cukru,
1/2 balíčka vanilínového cukru,
180 g masla Rajo,
200 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
80 g orechov,
80 g hrubej múky,
1/2 balíčka kypriaceho prášku,
80 g hrozienok,
80 g posekaných orechov,
80 g čokolády,
5 lyžíc rumu.

Postup receptu

  1. Žĺtky, cukry a maslo vymiešame do peny, pridáme prelisovaný tvaroh, pomleté orechy, tuhý sneh z bielkov, múku rozmiešanú s kypriacim práškom, hrozienka, posekanú čokoládu, posekané orechy a všetko spolu zľahka premiešame. 
  2. Pridáme rum a opäť premiešame. Pripravené cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a vo vyhriatej rúre upečieme. Vychladnuté cesto pokrájame na rezy a posypeme práškovým cukrom.
Sicílska tvarohová torta Sicílska tvarohová torta

Sicílska tvarohová torta

Suroviny

250 g polohrubej múky,
1/2 balíčka kypriaceho prášku,
85 g Rajo masla,
60 g práškového cukru,
trochu postrúhanej citrónovej kôry,
2 vajcia
2 - 3 lyžice mlieka Rajo,
soľ,
maslo Rajo na potrenie torty.


Tvarohová plnka:
500 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
2 žĺtky,
250 g práškového cukru,
100 g zrelých alebo kompótovaných broskýň,
100 g kokosovej múčky.

Postup receptu

  1. Múku preosejeme s kypriacim práškom, zmiesime s cukrom, tukom, štipkou soli a citrónovou kôrou. Vymastíme tortovú formu a dno vyložíme rozvaľkaným cestom tak, aby pokrylo aj boky. 
  2. Natrieme polovicou tvarohovej plnky, na to položíme polovice broskýň. Posypeme kokosovou múčkou (prípadne posekanými mandľami) a nakoniec ešte potrieme zvyškom plnky. 
  3. Pečieme v stredne teplej rúre. Ešte teplú tortu potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom a ozdobíme broskyňami.
Ozdobená bublanina Ozdobená bublanina

Ozdobená bublanina

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
100 g masla,
180 g detskej krupice,
80 g práškového cukru,
2 vajcia,
5 lyžíc mlieka Rajo,
30 g hrozienok,
2 stredne veľké červené jablká,
5 sliviek.

Postup receptu

  1. Do misy dáme zmäknuté maslo rozkrájané na plátky, pridáme cukor a rozotrieme. K maslu s cukrom pridáme žĺtky a vymiešame na penu. 
  2. Pridáme tvaroh a krupicu, ktorú sme predtým navlhčili v piatich lyžiciach mlieka, nakoniec hrozienka a všetko spolu dobre premiešame. Vyšľahaný sneh z bielkov pridávame do cesta veľmi zľahka. 
  3. Nižšiu zapekaciu formu súvisle vymastíme tukom, nalejeme do nej cesto a zarovnáme. Z polo-vičiek sliviek vytvoríme v strede kvetinku, jablká rozkrájané na polmesiačiky (0,5 cm) pozapichujeme do cesta šupkou nahor. 
  4. Okolo sliviek tým vytvoríme astrovitú kvetinku. Rúru dopredu vyhrejeme na 180°C, vložíme do stredu naplnenú formu a 30 minút pomaly pečieme. 
  5. Hotovú bublaninu necháme vychladnúť a potom rozkrájame na rovnaké diely. V zime môžeme použiť odkvapkaný kompót, vhodné sú slivky a višne.
Mrazený krém Mrazený krém

Mrazený krém

Suroviny

250 g tučného hrudkovitého tvarohu Rajo,
2 lyžice kakaa,
1 vajce,
1 lyžica práškového cukru,
1 - 2 lyžice mlieka Rajo.

Postup receptu

  1. Všetky suroviny spolu rozmixujeme, vlejeme do vhodnej nádoby a uložíme asi na 4 hodiny do mrazničky alebo do výparníka chladničky.
  2. Krém pred podávaním ozdobíme šľahačkou, čokoládou či inými ingredienciami - podľa vlastnej fantázie.