Recepty

Závin z jogurtového cesta
Suroviny
300 g hladkej múky,
100 g hrubej múky,
200 g tradičného masla Rajo,
1 balíček kypriaceho prášku,
1 ks Rajo Probia jogurt biely,
soľ,
1 vajce na potretie,
tuk na plech.
Plnka:
1 ks Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
práškový cukor (podľa chuti),
1 žĺtok, sneh z 1 bielka,
1 balíček vanilínového cukru,
hrozienka,
1 lyžica vanilkového krémového prášku,
50 g rozpusteného tradičného masla Rajo.
Postup receptu
- Z uvedených prísad vypracujeme cesto, rozdelíme ho na 4 časti, rozvaľkáme natenko. Z prísad pripravíme plnku, ktorou naplníme pripravené pláty cesta, zvinieme a preložíme na vymastený plech.
- Potrieme rozšľahaným vajcom a pomaly upečieme.

Torta s citrónovým krémom
Suroviny
4 vajcia,
200 g cukru,
200 g mäkkého masla RAJO,
200 g polohrubej múky,
5 lyžíc RAJO smotany na šľahanie,
5 lyžíc rumu,
100 g mletých lieskových orieškov,
1/2 balíčka medovníkového korenia,
štipka soli,
1 balíček kypriaceho prášku,
2 lyžice škorice.
Plnka:
6-7 plátkov bielej želatíny,
3 žĺtky,
100 g cukru,
1 balíček vanilínového cukru,
postrúhaná kôra z 1 citróna,
1,2 dl citrónovej šťavy,
1 téglik RAJO Probia jogurt biely,
200 ml RAJO smotana na šľahanie.
Ozdoba:
100 g marcipánovej hmoty,
50 g práškového cukru,
žltá potravinárska farba,,
400 ml Rajo smotany na šľahanie,
2 balíčky stužovača šľahačky,
2 balíčky vanilínového cukru,
50 g opraženej kokosovej múčky.
Postup receptu
- Maslo vyššľaháme do penista a postupne pridáme cukor, medovníkové korenie, soľ, vajcia smotanu a rum. Do vyšľahanej masy vmiešame múku, mleté riešky, kypriaci prášok, škoricu.
- Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a vymastíme ho. Do formy nalejeme cesto a pečieme v predhriatej rúrre pri 140-150 stupňoch asi 45 minút. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a korpus rozrežeme na rovnako hrubé pláty.
- Krém urobíme zo žĺtkov, cukru, vanilínového cukru, ktoré vyšľaháme do penista. Pridáme citrónovú šťavu a kôru, jogurt a rozpustenú želatínu. Ušľaháme smotanu a pridáme ju do pripraveného krému, len čo začne tuhnúť. Krémom natrieme pláty cesta a uložíme ich na seba.
- Potom vymiesime marcipánovú masu s cukrom, zafarbíme potravinárskou farbou a medzi dvomi fóliami vyvaľkáme. Z papiera si vystrihneme šablónu hviezdy s takým priemerom ako je torta, položíme ju na marcipán a vykrojíme hviezdu.
- Zo zvyšku marcipánu povykrajujeme formičkami hviwzdičky, polmesiačiky, srdiečka a pod. Šľahačku vyšľaháme so stužovačom a vanilínovým cukrom, natrieme vrch a boky torty.
- Na okraj nastriekame kôpky, do ktorých dáme marcipánové ozdôbky. Do stredu položíme hviezdu a malé hviezdičky. Boky torty oblepíme opraženou kokosovou múčkou.

Plnené košíčky
Suroviny
160 g polohrubej múky,
100 g Rajo rastlinného masla,
60 g cukru,
štipka soli,
3 - 4 lyžice kyslej smotany,
2 žĺtky.
Plnka:
2 ks Rajo Probia jogurt vašej obľubenej príchute,
100 g práškového cukru,
1 balíček vanilínového cukru,
1 vrecko želatíny.
Postup receptu
- Z tuku, múky, cukru, soli, smotany a žĺtkov vypracujeme krehké cesto, ktoré dáme na 2 hodiny do chladničky a potom ho rozvaľkáme. Ak sa trhá, pridáme múku.
- Cestom vystelieme formičky v tvare košíčka a pečieme asi 10 minút. Po vychladnutí košíčky plníme plnkou z jogurtov rozmiešaných s cukrom, vanilínovým cukrom a rozpustenou želatínou.
- Hotové košíčky môžeme dozdobiť šľahačkou.

Jogurtový sorbet
Suroviny
300 g mrazeného ovocia (maliny, jahody),
200 g cukru,
1 ks 370 g Probia Nature jogurt - biely,
vanilínový cukor,
2 bielky,
mäta na ozdobenie.
Postup receptu
- Ovocie necháme rozmraziť a prepasírujeme ho cez sitko.
- Jogurt zmiešame s cukrom, vanilínovým cukrom, spolu s bielkami vyšľaháme a do 1/3 zmesi vmiešame ovocné pyré. Oba krémy dáme na 3 - 4 hodiny do mrazničky a občas premiešame.
- Vychladenú zmes dáme do zdobiacich vrecúšok a nastriekame do pohárov nasledovne: jeden druh sorbetu nastriekame na spodok pohára, na to druhý a sorbety striedame, kým nie je pohár plný.
- Ozdobíme lístkami mäty. Recept je pre 4 osoby.

Jogurtové želé
Suroviny
250 g jahôd (môžu byť zavárané),
50 g cukru,
1 lyžica citrónovej šťavy,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
8 plátkov želatíny,
med,
2 ks 125 g RAJO klasik jogurt biely,
1 lyžica vajcového likéru,
vanilínový cukor,
ovocie na ozdobenie.
Postup receptu
- Jahody rozmixujeme s citrónovou šťavou a cukrom a vmiešame rozpustenú želatínu a Acidko.
- Chlebíčkovú formu vypláchneme, naplníme zmesou a necháme stuhnúť v chladničke.
- Biely jogurt ochutíme vanilínovým cukrom a medom.
- Stuhnuté želé pokrájame na porcie, polejeme jogurtovou omáčkou, na ktorej likérom vytvoríme ozdobu.
- Ozdobíme čerstvými alebo zaváranými jahodami.

Jogurtové polmesiačiky
Suroviny
300 g práškového cukru,
1 ks 375g Rajo Klasik jogurt jahodový,
1 balíček jahodového pudingu,
400 g polohrubej múky,
3 vajcia,
1/2 balíčka kypriaceho prášku,
1 balíček vanilínového cukru,
2 dl oleja.
Poleva:
bielková a čokoládová.
Postup receptu
- Celé vajcia vymiešame s cukrom, pridáme jogurty, olej a vanilínový cukor a znova vymiešame. Nakoniec pridáme múku rozmiešanú s kypriacim práškom a jahodový puding.
- Nalejeme na vymastený plech posypaný múkou a pri strednej teplote upečieme. Teplé polejeme bielkovou polevou, formičkou vykrojíme polmesiačiky a ozdobíme ich čokoládovou polevou. Poleva nesmie byť pri vykrajovaní zaschnutá.

Jahodový pohár
Suroviny
400 g jahôd,
5 cl ovocného likéru alebo citrónovej šťavy,
1 ks 125 g Rajo Klasik jogurt biely,
2,5 dl smotany na šľahanie Rajo,
1 lyžica práškového cukru.
Postup receptu
- Umyté a odkvapkané jahody pokvapkáme likérom alebo citrónom.
- Vložíme ich do vysokých pohárov a zalejeme jogurtom, ktorý sme vymiešali s vyšľahanou smotanou a cukrom.

Chutný zákusok
Suroviny
5 vajec,
5 lyžíc kryštálového cukru,
1 balíček kypriaceho prášku,
3 jahodové pudingy,
1 l mlieka Rajo,
5 lyžíc hladkej múky,
2 balíčky keksov BB,
3ks Rajo Probia Nature jogurt vašej obľúbenej príchute.
Postup receptu
- Bielky vyšľaháme pri postupnom pridávaní cukru na tuhý sneh.
- Po vyšľahaní primiešame žĺtky a nakoniec preosiatu múku s kypriacim práškom.
- Upečieme vo vyhriatej rúre.
- Po upečení a vychladnutí vylejeme na piškótu puding, ktorý urobíme podľa návodu, len s menšou dávkou mlieka, aby bol hustejší.
- Na puding poukladáme keksy BB, ktoré namáčame v jogurte.
- Povrch môžeme poliať čokoládou. Tento zákusok môžeme robiť aj z čokoládových keksov BB a uvaríme čokoládový puding.

Čajové pečivo z jogurtového cesta
Suroviny
400 g hladkej múky,
1 balíček kypriaceho prášku,
1 žĺtok,
1 téglik ovocného jogurtu Rajo Probia Nature vašej obľúbenej príchute,
1 balíček ovocného pudingového prášku,
180 g stuženého tuku,
180 g práškového cukru,
ľubovoľný lekvár,
poleva.
Postup receptu
- Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré dáme na l hodinu do chladničky.
- Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a formičkami vykrajujeme rôzne tvary.
- Pečieme v rúre na vymastenom plechu pri miernej teplej.
- Hotové tvary zlepujeme lekvárom a polejeme ľubovoľnou polevou.