Recepty

Kokosová bábovka s acidkom Kokosová bábovka s acidkom

Kokosová bábovka s acidkom

Suroviny

4 vajcia (samostatne žĺtky, bielky)
130 g trstinového cukru
85 ml rastlinného oleja
1 dl Laktofree acidka
210 g hladkej pšeničnej múky
1 balík prášku do pečiva
4 PL mletého kokosu
2 PL kakaa
Štipka soli

Postup receptu

  1. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov a pripravíme si menšiu bábovkovú formu. Vymastíme ju (bezlaktózovým maslom) a vysypeme  kakaom.
  2. Vyšľaháme si žĺtky s cukrom do peny.
  3. Prišľaháme postupne olej, aj laktofree acidko.
  4. Samostatne zmiešame múku, prášok do pečiva, kokos, kakao a štipku soli. Pridáme k zvyšnej zmesi.
  5. Samostatne si vyšľaháme bielky a opatrne ich stierkou primiešame k cestu.
  6. Cesto nalejeme do bábovkovej formy a pečieme cca 40 minút.
  7. Bábovku necháme mierne vychladnúť a potom ju vyklopíme z formy. Môžeme ju poliať čokoládovou polevou (bezlaktózovou) a posypať kokosovými chipsami.
Gaštanový tvarohový koláč Gaštanový tvarohový koláč

Gaštanový tvarohový koláč

Suroviny

100 g špaldovej hladkej múky
80 g ovsené vločky rozmixované najemno
2 PL krupicový cukor
65 g rozpusteného kokosového oleja
2-3 PL Laktofree mlieka RAJO
700g Laktofree tvarohu RAJO
1 dl Laktofree smotany na šľahanie RAJO
250 g gaštanové pyré (sladené)
2 PL krupicový cukor
3 celé vajcia
1 PL kakaa
Upečené gaštany, kakao, kúsky bezlaktózovej čokolády na ozdobu

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu na pečenie 22 cm, vystelieme papierom na pečenie a rúru vyhrejeme na 170 stupňov.
  2. Korpus si pripravíme zmiešaním špaldovej múky, vločiek, cukru, kokosového oleja a pridávame trochu mlieka, kým nám nevznikne pevné cesto. Cesto natlačíme na dno tortovej formy, môžeme aj boky formy.
  3. Hrudkový tvaroh môžeme rozmixovať. Pridáme nakrájané gaštanové pyré, cukor a spolu prešľaháme.
  4. Zašľaháme postupne po jednom vajíčka, kakao a nakoniec pridáme smotanu.
  5. Hmotu nalejeme na korpus a vložíme do rúry. Pečieme približne hodinu. Koláčik je hotový, keď sa začnú sfarbovať okraje dozlatista a v strede sa ešte môže trochu triasť. Necháme ho vychladnúť v rúre a potom vložíme ešte stuhnúť do chladničky.
  6. Hotový koláčik môžeme ozdobiť kakaom, gaštanmi, čokoládou alebo preliať čokoládovou polevou (bezlaktózovou).
Tvarohový ovsený koláč s rebarborou a jahodami Tvarohový ovsený koláč s rebarborou a jahodami

Tvarohový ovsený koláč s rebarborou a jahodami

Suroviny

300 g očistenej a nakrájanej rebarbory
200 g očistených a nakrájaných jahôd
100 g trstinového cukru
200 g hladkej pšeničnej (alebo špaldovej múky)
160 g ovsených vločiek
120 g trstinového cukru
štipka soli
½ ČL prášku do pečiva
215 g masla Laktofree
300 g tvarohu Laktofree
60 g trstinového cukru
1 ČL vanilkový extrakt
2 celé menšie vajíčka

Postup receptu

  1. Zmiešame nakrájané jahody, rebarboru a cukor, pridáme trochu vody a varíme za občasného miešania na miernom ohni asi 20-25 minút. Potom prebytočnú vodu zlejeme a necháme vychladnúť.
  2. Na cesto zmiešame múku, vločky, cukor, soľ, prášok do pečiva, a na kúsky nakrájané maslo. Vypracujeme cesto, nevadí ak je aj trochu drobivé. ¾ cesta natlačíme na dno 24 cm formy na pečenie (ktorú sme predtým vytreli maslom a vysypali múkou).
  3. Tvaroh vymiešame s cukrom, vanilkový extraktom, vajíčkami. (ak by bola zmes redšia, môžeme pridať ešte 1 ČL kukuričného škrobu). Tvarohovú zmes dáme na cesto a navrch naukladáme lyžičkou rebarboru s jahodami. Navrch nadrobíme zvyšné cesto.
  4. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 30-40 minút (závisí od vašej rúry). Hotový koláčik necháme úplne vychladnúť, až potom krájame.
Vanilková mliečna ryža s restovanými jahodami a malinami Vanilková mliečna ryža s restovanými jahodami a malinami

Vanilková mliečna ryža s restovanými jahodami a malinami

Suroviny

120 g ryže
6 dl mlieka Laktofree
1 PL trstinového cukru
1 dl smotany na šľahanie Laktofree
1 ČL vanilkový extrakt
200 g nadrobno nakrájaných jahôd
100 g malín
1 PL trstinový cukor
1 ČL kukuričného škrobu

*menu robené približne pre tri až štyri osoby, avšak skôr menšie porcie, takže pri príprave treba prispôsobiť množstvá surovín😊

Postup receptu

  1. Najprv si uvaríme ryžu s mliekom. Varíme na miernom ohni, pravidelne premiešame až kým ryža úplne nezmäkne a nevytvorí sa nám ryžová kaša (max 25 – 30 minút).
  2. Ku koncu varenia pridáme cukor, vanilkový extrakt aj 1 dl smotany a premiešame, ešte chvíľu povaríme.  Necháme mierne vychladnúť.
  3. Nakrájané jahody aj s celými malinami dáme na panvicu. Zalejeme lyžicou vody, lyžicou cukru a povaríme asi 10 minút na miernom ohni, kým ovocie nezačne mať džemovú konzistenciu. Jahody môžeme aj viackrát popučiť. Na záver pridáme škrob a ešte chvíľu povaríme.
  4. Mliečnu ryžu rozdelíme do mištičiek alebo pohárikov  a navrstvíme jahodovo-malinový džem.
  5. Ozdobíme čerstvými jahodami.
Citrónovo-mliečna torta Citrónovo-mliečna torta

Citrónovo-mliečna torta

Suroviny

6 vajec,
200 g práškového cukru,
125 g polohrubej múky,
125 g strúhanky.


Plnka:
500 ml Rajo plnotučného mlieka / bezlaktózového polotučného mlieka,
400 g Rajo smotany na šľahanie / bezlaktózovej smotany na šľahanie,
100 ml citrónovej šťavy,
želatína na pol litra mlieka.


Poleva:
400 g Rajo smotany na šľahanie / bezlaktózovej smotany na šľahanie,
1 PL práškového cukru,
40 g pistácií,
citrónové želé.

Postup receptu

  1. Vajcia a cukor vyšľaháme do peny, primiešame múku, a strúhanku. Tortovú formu vymastíme a vlejeme do nej cesto. pečieme asi 40 minút v mierne vyhriatej rúre. 
  2. Po upečení formu otvoríme a korpus prekrojíme dva razy, takže vzniknú tri diely. Želatínu dáme napučať. Mlieko, šťavu a cukor spolu premiešame. Želatínu rozpustíme pri miernej teplote a primiešame k mliečnej zmesi. Všetko necháme dobre vychladnúť.
  3. Do tejto hmoty primiešame do tuha vyšľahanú smotanu. Na samotné dno tortovej formy uložíme jednu časť cesta a uzatvoríme ho do formy. 
  4. Polovicu krému natrieme na cesto, prikryjeme ďalšou časťou, opäť natrieme a prikryjeme poslednou časťou torty. Necháme v chladničke asi 2 hodiny.
  5. Smotanu s cukrom vyšľaháme do tuehj peny a rozotrieme na tortu. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie pistáciami, čokoládou, kakaom a pod.
Palacinky z tvarohového cesta Palacinky z tvarohového cesta

Palacinky z tvarohového cesta

Suroviny

3 vajcia,
600 ml Rajo mlieka alebo bezlaktózového mlieka,
100 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý alebo bezlaktózový jemný hrudkovitý,
100 g hladkej múky,
30 g práškového cukru,
40 g oleja,
soľ,
lekvár podľa chuti.

Postup receptu

  1. Mlieko, cukor, soľ a vajcia spolu rozmiešame. Pridáme prelisovaný tvaroh, múku, všetko zmiešame dohladka a necháme odležať asi 30 minút. 
  2. Z cesta opečieme palacinky z oboch strán, naplníme ich lekvárom, posypeme práškovým cukrom a môžeme ozdobiť šľahačkou.
Tvarohový koláč s hrozienkami Tvarohový koláč s hrozienkami

Tvarohový koláč s hrozienkami

Suroviny

250 g polohrubej múky,
2 ČL kypriaceho prášku,
4 vajcia,
180 g práškového cukru,
50 ml oleja,
100 ml Rajo mlieka alebo bezlaktózového mlieka

PLNKA: 
1 ks Rajo ochutený tvaroh hrozienka-vanilka alebo bezlaktózový tvaroh a sušené hrozienka
1 vajce,
100 g práškového cukru,
1 ČL kukuričného škrobu (maizena)

Postup receptu

  1. V miske vyšľaháme žĺtky so 150 g cukru do peny. Pridáme olej, mlieko, preosiatu múku s kypriacim práškom a premiešame. Do zmesi pridáme sneh z bielkov, ktorý sme vyšľahali so zvyšným cukrom.
  2. Pripravíme plnku: do tvarohu pridáme vajce, práškový cukor, kukuričný škrob a všetko dobre vymiešame.
  3. Rúru vyhrejeme na 175 °C. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Po celej ploche lyžičkou rovnomerne rozložíme kôpky plnky.
  4. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 až 25 minút.