Recepty

Dvojfarebný tvarohový koláč Dvojfarebný tvarohový koláč

Dvojfarebný tvarohový koláč

Suroviny

Cesto:
2 hrnčeky - múka polohrubá
1 hrnček - cukor práškový
1 hrnček - mlieko
1 balenie - prášok do pečiva
½ hrnčeka - olej
2 PL - kakao
1 balenie - cukor vanilkový
2 ks - vajcia

Tvarohová plnka:
2 ks - Rajo Tvaroh ochutený hrozienka-vanilka
1 hrnček - mlieko
2 ks - vajcia
Rum (podľa chuti) 

Na ozdobenie:
Šľahačka
Čokoláda

Postup receptu

  1. Pripravíme si potrebné suroviny.
  2. Cesto pripravíme z uvedených surovín, ktoré spolu vyšľaháme.
  3. Tvarohovú plnku pripravíme zmiešaním všetkých uvedených surovín.
  4. Plech potrieme olejom a vysypeme múkou. Na plech vylejeme cesto a urovnáme. Navrch nanesieme tvarohovú plnku. Koláč pečieme približne 50 minút v rúre vyhriatej na 170 °C. Hotový koláč ozdobíme postrúhanou čokoládou a podávame s kopčekom šľahačky.
Mrkvový koláč s kokosom Mrkvový koláč s kokosom

Mrkvový koláč s kokosom

Suroviny

Cesto:
110 g zmäknutého masla
120 g trstinového cukru
3 vajcia
1,5 dl ananasového džúsu
150 g nastrúhanej mrkvy
120 g hladkej múky
100 g mletého kokosu
1 prášok do pečiva

Krém:
85 g zmäknutého masla
120 g krémového syra
60 g trstinového cukru
1 ČL vanilkovej esencie 

Autorka: The Story of a Cake

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu s priemerom 22 cm a vystelieme ju papierom na pečenie. 
  2. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. 
  3. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista. 
  4. Potom po jednom pridávame celé vajcia. 
  5. Prilejeme ananásový džús a premiešame. 
  6. Primiešame najemno nastrúhanú mrkvu. 
  7. Samostatne zmiešame múku, kokos a prášok do pečiva. 
  8. Suchú zmes opatrne spojíme s mokrou zmesou. Cesto dáme do formy a uhladíme.
  9. Vo vyhriatej rúre pečieme 35 – 40 minút.
  10. Na vychladnutý koláč natrieme krém, ktorý si pripravíme vyšľahaním zmäknutého masla s krémovým syrom, vanilkou a cukrom.
  11. Hotový koláčik zdobíme nasekanými lieskovými orieškami a nastrúhanou bielou a tmavou čokoládou.
Veľkonočná mandľová bábovka Veľkonočná mandľová bábovka

Veľkonočná mandľová bábovka

Suroviny

Suroviny na bábovku:
6 vajec
150 g kokosového cukru
180 g špaldovej celozrnnej múky
140 g mandľovej múky
80 g roztopeného masla
50 g smotany na šľahanie
10 g kypriaceho prášku
50 g sušených brusníc alebo hrozienok
šťavu a kôru z 1 limetky
1 ČL morskej soli 

Suroviny na citrónovo-vajíčkovú polevu:
2 vajcia 
šťava z 2 citrónov
1 PL medu
1 PL masla

Suroviny na čokoládové hobliny:
50 g horkej čokolády 70 % 

Autor: Kuchár Pepe

Postup receptu

  1. Vajcia oddelíme. Bielka so soľou vyšľaháme do tuha. 
  2. V druhej miske vyšľaháme žĺtka a kokosový cukor do peny. Pridáme maslo a prešľaháme. 
  3. Následne pridáme smotanu na šľahanie, kôru a šťavu z limetky a premiešame. Do vzniknutého cesta opatrne vmiešame vyšľahané bielka.
  4. Špaldovú a mandľovú muku dáme do misky spolu s kypriacim práškom do pečiva. Všetko dôkladne premiešame a zľahka pridáme do pripraveného cesta.
  5. Bábovkovú formu vytrieme maslom a vysypeme špaldovou múkou. Cesto do nej rovnomerne vylejeme. 
  6. Posypeme brusnicami alebo hrozienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry. 
  7. Pečieme pri 170 stupňoch približne 40 - 50 minút. Ak si nie sme istí, či je už bábovka hotová, môžeme do nej pichnúť špáradlo. Pokiaľ bude po vybratí čisté, bábovku môžeme z rúry vybrať.
  8. Upečenú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
  9. Medzitým si pripravíme polevu. Vajíčka, stavu z citrónov a med vložíme v miske do vodného kúpeľa a metličkou miešame, kým zmes nezhustne. Na záver primiešame maslo. Hotovou vlažnou polevou polievame bábovku. 
  10. Na ozdobu roztopíme vo vodnom kúpeli horkú čokoládu, ktorú špachtľou rozotrieme na plech a necháme trochu vychladnúť, aby stuhla. 
  11. Keď trochu stuhne (nie príliš, inak by sa lámala) špachtľou ju zhŕňame smerom od seba, aby sa nám začali vytvárať čokoládové hobliny, z ktorých na vrchu bábovky naaranžujeme krásne čokoládové hniezdo na veľkonočné vajíčka.
Fašiangové fánky Fašiangové fánky

Fašiangové fánky

Suroviny

40 dkg polohrubá múka
2 žĺtky
8 dkg masla Rajo
6 polievkových lyžíc Rajo pochúťkovej smotany
1 dcl bieleho vína
mlieko Rajo podľa potreby (aby sme vypracovali prijateľne tuhé cesto)
džem
práškový a vanilkový cukor


Postup receptu

  1. Vypracujeme cesto a urobíme z neho 2 bochníčky. Necháme v chlade trochu odležať.
  2. Cesto vyvaľkáme na 3 mm hrúbku a pokrájame na obdĺžniky asi 5 x 10 cm. V strede 3x narežeme.
  3. Vyprážame dozlatista na rozpálenej masti.
  4. Posypeme cukrom (zmiešame práškový s vanilkovým) a podľa chuti môžeme potrieť džemom.

Veľkonočná torta s likérom Veľkonočná torta s likérom

Veľkonočná torta s likérom

Suroviny

6 vajec,
125 g cukru,
75 g polohrubej múky,
4 lyžice maizeny,
3 lyžice kakaa,
1 lyžica kypriaceho prášku,
6 lístkov bielej želatíny,
2,5 dl vaječného likéru,
6 dl smotany na šľahanie Rajo,
2 balíčky vanilínového cukru,
4 lyžice posekaných pistácií,
dekoračný materiál podľa vlastného výberu - marcipánové zajačiky, kvetinky,
malé čokoládové vajíčka,
farebné cukrové ozdoby,
papier na pečenie.

Postup receptu

  1. Bielky spolu s cukrom a 2 lyžicami vody vyšľaháme na tuhý sneh a primiešame k nemu žĺtky. Múku, kypriaci prášok, maizenu a kakao zmiešame a pridáme k vajciam. 
  2. Cesto vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme asi 35 minút pri teplote 175 stupňov. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a rozkrojíme vodorovne na tri časti. 
  3. Želatínu necháme vo vode zmäknúť, vyžmýkame ju a zohrejeme, kým sa nerozpustí. Primiešame k nej vaječný likér a zmes necháme na chladnom mieste, kým nezačne tuhnúť. 
  4. Smotanu vyšľaháme spolu s vanilínovým cukrom a vmiešame do likérovej želatíny. Jednu vrstvu cesta natrieme krémom, položíme na ňu druhú časť, znova natrieme krémom a uložíme tretiu časť. 
  5. Tortu potrieme krémom aj zvonka a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Vajcový likér Vajcový likér

Vajcový likér

Suroviny

1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka,
3 žĺtky,
100 g cukru,
180 ml šľahačkovej smotany,
1 balíček vanilínového cukru,
0,5 l mlieka RAJO,
1 dl vodky.

Postup receptu

  1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom na penu a dôkladne rozmiešame s ostatnými prísadami. 
  2. Mlieka môžeme pridať viac alebo menej, podľa toho, aký hustý chceme mať likér. Silnejší bude, keď pridáme viac vodky.
Smotanové dolky Smotanové dolky

Smotanové dolky

Suroviny

3 dl kyslej smotany RAJO,
2 žĺtky,
4 bielky,
50 g práškového cukru,
170 g hladkej múky,
1 lyžička kypriaceho prášku,
štipka soli,
tuk na pečenie,
lekvár.

Postup receptu

  1. V kyslej smotane rozmiešame žĺtky, soľ a cukor, pridáme múku premiešanú s kypriacim práškom a cesto dobre vypracujeme. Nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov. 
  2. Do každej jamky dolkovej formy dáme lyžicu cesta a z oboch strán opečieme. Teplé dolky posypeme práškovým cukrom a podávame s lekvárom.
Rýchle jogurtové dolky Rýchle jogurtové dolky

Rýchle jogurtové dolky

Suroviny

1ks 330 g téglik Rajo nízkotučný Plus pre zdravie
1 vajce,
1 vanilínový cukor,
trocha polohrubej múky,
štipka sódy bikarbóny. 


Na plnenie:
džem,
šľahačka,
čokoláda alebo čerstvý syr Cottage cheese Rajo biely,
olej na vyprážanie.

Postup receptu

  1. Prísady zmiešame na hustejšie cesto. Necháme 5 minút postáť a na horúcom oleji v dolkovej panvici pečieme dolky z oboch strán dozlatista. 
  2. Plníme džemom, šľahačkou a čokoládou, alebo čerstvým syrom.