Recepty

Kokosová bábovka s acidkom Kokosová bábovka s acidkom

Kokosová bábovka s acidkom

Suroviny

4 vajcia (samostatne žĺtky, bielky)
130 g trstinového cukru
85 ml rastlinného oleja
1 dl Laktofree acidka
210 g hladkej pšeničnej múky
1 balík prášku do pečiva
4 PL mletého kokosu
2 PL kakaa
Štipka soli

Postup receptu

  1. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov a pripravíme si menšiu bábovkovú formu. Vymastíme ju (bezlaktózovým maslom) a vysypeme  kakaom.
  2. Vyšľaháme si žĺtky s cukrom do peny.
  3. Prišľaháme postupne olej, aj laktofree acidko.
  4. Samostatne zmiešame múku, prášok do pečiva, kokos, kakao a štipku soli. Pridáme k zvyšnej zmesi.
  5. Samostatne si vyšľaháme bielky a opatrne ich stierkou primiešame k cestu.
  6. Cesto nalejeme do bábovkovej formy a pečieme cca 40 minút.
  7. Bábovku necháme mierne vychladnúť a potom ju vyklopíme z formy. Môžeme ju poliať čokoládovou polevou (bezlaktózovou) a posypať kokosovými chipsami.
Gaštanový tvarohový koláč Gaštanový tvarohový koláč

Gaštanový tvarohový koláč

Suroviny

100 g špaldovej hladkej múky
80 g ovsené vločky rozmixované najemno
2 PL krupicový cukor
65 g rozpusteného kokosového oleja
2-3 PL Laktofree mlieka RAJO
700g Laktofree tvarohu RAJO
1 dl Laktofree smotany na šľahanie RAJO
250 g gaštanové pyré (sladené)
2 PL krupicový cukor
3 celé vajcia
1 PL kakaa
Upečené gaštany, kakao, kúsky bezlaktózovej čokolády na ozdobu

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu na pečenie 22 cm, vystelieme papierom na pečenie a rúru vyhrejeme na 170 stupňov.
  2. Korpus si pripravíme zmiešaním špaldovej múky, vločiek, cukru, kokosového oleja a pridávame trochu mlieka, kým nám nevznikne pevné cesto. Cesto natlačíme na dno tortovej formy, môžeme aj boky formy.
  3. Hrudkový tvaroh môžeme rozmixovať. Pridáme nakrájané gaštanové pyré, cukor a spolu prešľaháme.
  4. Zašľaháme postupne po jednom vajíčka, kakao a nakoniec pridáme smotanu.
  5. Hmotu nalejeme na korpus a vložíme do rúry. Pečieme približne hodinu. Koláčik je hotový, keď sa začnú sfarbovať okraje dozlatista a v strede sa ešte môže trochu triasť. Necháme ho vychladnúť v rúre a potom vložíme ešte stuhnúť do chladničky.
  6. Hotový koláčik môžeme ozdobiť kakaom, gaštanmi, čokoládou alebo preliať čokoládovou polevou (bezlaktózovou).
Tvarohový ovsený koláč s rebarborou a jahodami Tvarohový ovsený koláč s rebarborou a jahodami

Tvarohový ovsený koláč s rebarborou a jahodami

Suroviny

300 g očistenej a nakrájanej rebarbory
200 g očistených a nakrájaných jahôd
100 g trstinového cukru
200 g hladkej pšeničnej (alebo špaldovej múky)
160 g ovsených vločiek
120 g trstinového cukru
štipka soli
½ ČL prášku do pečiva
215 g masla Laktofree
300 g tvarohu Laktofree
60 g trstinového cukru
1 ČL vanilkový extrakt
2 celé menšie vajíčka

Postup receptu

  1. Zmiešame nakrájané jahody, rebarboru a cukor, pridáme trochu vody a varíme za občasného miešania na miernom ohni asi 20-25 minút. Potom prebytočnú vodu zlejeme a necháme vychladnúť.
  2. Na cesto zmiešame múku, vločky, cukor, soľ, prášok do pečiva, a na kúsky nakrájané maslo. Vypracujeme cesto, nevadí ak je aj trochu drobivé. ¾ cesta natlačíme na dno 24 cm formy na pečenie (ktorú sme predtým vytreli maslom a vysypali múkou).
  3. Tvaroh vymiešame s cukrom, vanilkový extraktom, vajíčkami. (ak by bola zmes redšia, môžeme pridať ešte 1 ČL kukuričného škrobu). Tvarohovú zmes dáme na cesto a navrch naukladáme lyžičkou rebarboru s jahodami. Navrch nadrobíme zvyšné cesto.
  4. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 30-40 minút (závisí od vašej rúry). Hotový koláčik necháme úplne vychladnúť, až potom krájame.
Vanilková mliečna ryža s restovanými jahodami a malinami Vanilková mliečna ryža s restovanými jahodami a malinami

Vanilková mliečna ryža s restovanými jahodami a malinami

Suroviny

120 g ryže
6 dl mlieka Laktofree
1 PL trstinového cukru
1 dl smotany na šľahanie Laktofree
1 ČL vanilkový extrakt
200 g nadrobno nakrájaných jahôd
100 g malín
1 PL trstinový cukor
1 ČL kukuričného škrobu

*menu robené približne pre tri až štyri osoby, avšak skôr menšie porcie, takže pri príprave treba prispôsobiť množstvá surovín😊

Postup receptu

  1. Najprv si uvaríme ryžu s mliekom. Varíme na miernom ohni, pravidelne premiešame až kým ryža úplne nezmäkne a nevytvorí sa nám ryžová kaša (max 25 – 30 minút).
  2. Ku koncu varenia pridáme cukor, vanilkový extrakt aj 1 dl smotany a premiešame, ešte chvíľu povaríme.  Necháme mierne vychladnúť.
  3. Nakrájané jahody aj s celými malinami dáme na panvicu. Zalejeme lyžicou vody, lyžicou cukru a povaríme asi 10 minút na miernom ohni, kým ovocie nezačne mať džemovú konzistenciu. Jahody môžeme aj viackrát popučiť. Na záver pridáme škrob a ešte chvíľu povaríme.
  4. Mliečnu ryžu rozdelíme do mištičiek alebo pohárikov  a navrstvíme jahodovo-malinový džem.
  5. Ozdobíme čerstvými jahodami.
Čokoládovo kokosová zmrzka Čokoládovo kokosová zmrzka

Čokoládovo kokosová zmrzka

Suroviny

1 fľaška Mliečne Dobrô Čokoláda Kokos
250 ml smotany na šlahanie
60 g kakaa
40 g mliečnej čokolády
3 žĺtka
130 g cukru

Postup receptu

  1. V hrnci si zmiešame ochutené mlieko, smotanu na šľahanie, kakao a 90 g cukru a necháme zahrievať.
  2. V miske si metličkou rozšľaháme žĺtka a zvyšok cukru.
  3. Keď je mliečna zmes horúca, tesne pred bodom varu, odstavíme a primiešame mliečnu čokoládu, ktorú necháme roztopiť. Takto horúcu zmes postupne pridávame za stáleho miešania k žĺtkam.
  4. Čokoládovú zmes precedíme cez sitko naspäť do hrnca a varíme na strednom plameni, pokiaľ nám zmes nezhustne a súvisle nepokryje varešku. Zmes by mala mať hustotu redšieho pudingu.
  5. Hotovú čokoládovú zmes odstavíme, necháme vychladnúť a vložíme do chladničky na cca 2 hodiny. Následne ju preložime do mrazničky a necháme stuhnúť cez noc.
  6. Podávame hneď po vytiahnutí z mrazničky.
Banánovo jahodový mliečny koktejl Banánovo jahodový mliečny koktejl

Banánovo jahodový mliečny koktejl

Suroviny

200 g jahôd
2 banány
2 fľašky Mliečne Dobrô Banán
1 PL medu
1 PL masla
hrsť malín
hrsť ľadu

Postup receptu

  1. Na panvici si necháme roztápať maslo, pridáme med a necháme rozhorúčiť. 
  2. Pridáme banán nakrájaný na kolieska a opečieme z oboch strán.
  3. Do mixéra si dáme ochutené mlieko, pridáme ogrilované banány, očistené jahody a maliny. Premixujeme dohladka. 

  4. Na záver pridáme ľad a rozmixujeme.

  5. Podávame studené.
Pšenová kaša s banánom Pšenová kaša s banánom

Pšenová kaša s banánom

Suroviny

150 g pšena
1 fľaška Mliečne Dobrô Slaný karamel
1 PL medu
2 banány
2 PL masla
Ovocie, mandle, čokoláda na dozdobenie
javorový sirup

Postup receptu

  1.  Pšeno pred varením prepláchneme vriacou vodou, aby sme sa zbavili horkosti.
  2. Pšeno vložíme do hrnca a zalejeme polovicou ochuteného mlieka. Varíme za stáleho miešania a postupne prilievame zvyšok mlieka. Ak nám nestačí sladkosť ochuteného mlieka, dosladíme trstinovým cukrom. 
  3. Pšenovú kašu varíme, pokiaľ nie je pšeno mäkké.
  4. Na panvici si necháme roztopiť a jemne zhnednúť maslo, pridáme 1 PL medu a pozdĺžne prerezaný banán. Opečieme z oboch strán.
  5. Pšenovú kašu dozdobíme banánom, ovocím, strúhanou čokoládou a mandlami. Podávame preliate javorovým sirupom.
Mrkvový koláč s kokosom Mrkvový koláč s kokosom

Mrkvový koláč s kokosom

Suroviny

Cesto:
110 g zmäknutého masla
120 g trstinového cukru
3 vajcia
1,5 dl ananasového džúsu
150 g nastrúhanej mrkvy
120 g hladkej múky
100 g mletého kokosu
1 prášok do pečiva

Krém:
85 g zmäknutého masla
120 g krémového syra
60 g trstinového cukru
1 ČL vanilkovej esencie 

Autorka: The Story of a Cake

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu s priemerom 22 cm a vystelieme ju papierom na pečenie. 
  2. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. 
  3. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista. 
  4. Potom po jednom pridávame celé vajcia. 
  5. Prilejeme ananásový džús a premiešame. 
  6. Primiešame najemno nastrúhanú mrkvu. 
  7. Samostatne zmiešame múku, kokos a prášok do pečiva. 
  8. Suchú zmes opatrne spojíme s mokrou zmesou. Cesto dáme do formy a uhladíme.
  9. Vo vyhriatej rúre pečieme 35 – 40 minút.
  10. Na vychladnutý koláč natrieme krém, ktorý si pripravíme vyšľahaním zmäknutého masla s krémovým syrom, vanilkou a cukrom.
  11. Hotový koláčik zdobíme nasekanými lieskovými orieškami a nastrúhanou bielou a tmavou čokoládou.
Veľkonočná mandľová bábovka Veľkonočná mandľová bábovka

Veľkonočná mandľová bábovka

Suroviny

Suroviny na bábovku:
6 vajec
150 g kokosového cukru
180 g špaldovej celozrnnej múky
140 g mandľovej múky
80 g roztopeného masla
50 g smotany na šľahanie
10 g kypriaceho prášku
50 g sušených brusníc alebo hrozienok
šťavu a kôru z 1 limetky
1 ČL morskej soli 

Suroviny na citrónovo-vajíčkovú polevu:
2 vajcia 
šťava z 2 citrónov
1 PL medu
1 PL masla

Suroviny na čokoládové hobliny:
50 g horkej čokolády 70 % 

Autor: Kuchár Pepe

Postup receptu

  1. Vajcia oddelíme. Bielka so soľou vyšľaháme do tuha. 
  2. V druhej miske vyšľaháme žĺtka a kokosový cukor do peny. Pridáme maslo a prešľaháme. 
  3. Následne pridáme smotanu na šľahanie, kôru a šťavu z limetky a premiešame. Do vzniknutého cesta opatrne vmiešame vyšľahané bielka.
  4. Špaldovú a mandľovú muku dáme do misky spolu s kypriacim práškom do pečiva. Všetko dôkladne premiešame a zľahka pridáme do pripraveného cesta.
  5. Bábovkovú formu vytrieme maslom a vysypeme špaldovou múkou. Cesto do nej rovnomerne vylejeme. 
  6. Posypeme brusnicami alebo hrozienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry. 
  7. Pečieme pri 170 stupňoch približne 40 - 50 minút. Ak si nie sme istí, či je už bábovka hotová, môžeme do nej pichnúť špáradlo. Pokiaľ bude po vybratí čisté, bábovku môžeme z rúry vybrať.
  8. Upečenú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
  9. Medzitým si pripravíme polevu. Vajíčka, stavu z citrónov a med vložíme v miske do vodného kúpeľa a metličkou miešame, kým zmes nezhustne. Na záver primiešame maslo. Hotovou vlažnou polevou polievame bábovku. 
  10. Na ozdobu roztopíme vo vodnom kúpeli horkú čokoládu, ktorú špachtľou rozotrieme na plech a necháme trochu vychladnúť, aby stuhla. 
  11. Keď trochu stuhne (nie príliš, inak by sa lámala) špachtľou ju zhŕňame smerom od seba, aby sa nám začali vytvárať čokoládové hobliny, z ktorých na vrchu bábovky naaranžujeme krásne čokoládové hniezdo na veľkonočné vajíčka.
Vanilkovo-čokoládové rožteky Vanilkovo-čokoládové rožteky

Vanilkovo-čokoládové rožteky

Suroviny

100 g na jemno nasekaných vlašských orieškov 
250 g Rajo tradičného masla
80 g preosiateho práškového cukru
2 vanilkové struky
320 g hladkej múky
60 g čokoládových slzičiek, alebo na drobno nasekanej čokolády
práškový cukor na ozdobenie

Postup receptu

  1. Rúru predhrejeme na 160 °C.
  2. Nasekané makadamiové oriešky mierne opražíme na suchej panvici do zlatista.
  3. Maslo vymiešame ručným mixérom s cukrom a semienkami z vanilky do penista.
  4. Postupne vmiešame nasekané oriešky a preosiatu múku a miešame, kým sa nám nevytvorí hladké cesto.
  5. Do cesta vmiešame čokoládové slzičky, alebo na drobno nasekanú čokoládu.
  6. Spracované cesto necháme odpočívať v chladničke asi 20 minút.
  7. Plech na pečenie vyložíme papierom.
  8. Z vychladeného cesta tvoríme rožteky, ktoré ukladáme na plech.
  9. Z uvedeného množstva cesta môžeme vytvarovať cca 30 kúskov.
  10. Rožteky pečieme cca 15 minút.
  11. Necháme vychladnúť a na záver poprášime práškovým cukrom.
Tuláci so želé z vareného vína Tuláci so želé z vareného vína

Tuláci so želé z vareného vína

Suroviny

1 bio pomaranč Bio-Orange
100 ml červeného vína
180 g želírovacieho cukru
2 hviezdičky badiánu
1  kúsok škorice
2 klinčeky
360 g hladkej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
200 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
250 g Rajo tradičného masla
150 g jemne namletých mandlí

Trocha práškového cukru na ozdobenie.                                                                                                                                        
Trocha múky na vysypanie pracovnej plochy.

Postup receptu

  1. Nastrúhame kôru z polovice pomaranča a vytlačíme z pomaranča šťavu.
  2. Pomarančovú kôru, korenie, pomarančovú šťavu, červené víno a želírovací cukor zmiešame a dusíme v hrnci pri strednej teplote asi 4 minúty.
  3. Zmes precedíme cez sitko a necháme vychladnúť.
  4. Medzičasom si necháme rozohriať rúru na 180 °C.
  5. Zmiešame múku a prášok do pečiva pridáme cukor, vanilkový cukor maslo a mandle a ručným mixérom spracujeme do drobivého cesta.
  6. Ručne vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
  7. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na cca 3 mm hrubý plát.
  8. Formičkou vykrajujeme okrúhle sušienky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  9. Na polovici vykrojených koliesok ešte v strede vykrojíme hviezdičku alebo iný motív menšou formičkou. Kolieska pečieme v predhriatej rúre cca 8 – 9 minút.
  10. Po upečení kolieska necháme vychladnúť.
  11. Kolieska bez dierky potrieme vínovým želé a zlepíme s dierkovanou polovicou.
  12. Želé necháme trocha zatuhnúť a na záver poprášime práškovým cukrom.
Jazýčky s nugátovou náplňou Jazýčky s nugátovou náplňou

Jazýčky s nugátovou náplňou

Suroviny

150 g Rajo tradičného masla
250 g preosiateho práškového cukru
1 vaječný žĺtok
2 polievkové lyžice perníkového korenia 
1 štipka soli
340 g hladkej múky
90 ml šľahačkovej smotany
200 g nugátovej nátierky
100 g tmavej čokolády na polevu
trocha práškového cukru

Postup receptu

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Maslo a práškový cukor vymiešame do peny ručným mixérom.Vmiešame vaječný žĺtok.
  3. Zmes pernikového korenia a múku zmiešame a postupne zapracujeme do maslovej hmoty.
  4. Ohrejeme šľahačkovú smotanu a postupne zapracúvame do zmesi až kým nevznikne hladké cesto.
  5. Potom hmotu nalejeme do cukrárskeho vrecka so špičkou so stredne veľkým otvorom a na plech vyložený papierom na pečenie tvoríme jazýčky.
  6. Plech vložíme do rúry a pečieme na 12 minút do zlatista.
  7. Upečené jazýčky necháme vychladnúť.
  8. Nugát nalejeme do misy a pomocou elektrického mixéra vypracujeme krémovú zmes.
  9. Zmesou naplníme cukrárske vrecko a plníme polovičky jazýčkov. Polovice nakoniec zlepíme spolu.
  10. Horkú čokoládu ohrejeme vo vodnom kúpeli a ozdobíme vychladnuté zlepené jazýčky.
  11. Na záver poprášime práškovým cukrom.