Recepty

Čokoládovo kokosová zmrzka Čokoládovo kokosová zmrzka

Čokoládovo kokosová zmrzka

Suroviny

1 fľaška Mliečne Dobrô Čokoláda Kokos
250 ml smotany na šlahanie
60 g kakaa
40 g mliečnej čokolády
3 žĺtka
130 g cukru

Postup receptu

  1. V hrnci si zmiešame ochutené mlieko, smotanu na šľahanie, kakao a 90 g cukru a necháme zahrievať.
  2. V miske si metličkou rozšľaháme žĺtka a zvyšok cukru.
  3. Keď je mliečna zmes horúca, tesne pred bodom varu, odstavíme a primiešame mliečnu čokoládu, ktorú necháme roztopiť. Takto horúcu zmes postupne pridávame za stáleho miešania k žĺtkam.
  4. Čokoládovú zmes precedíme cez sitko naspäť do hrnca a varíme na strednom plameni, pokiaľ nám zmes nezhustne a súvisle nepokryje varešku. Zmes by mala mať hustotu redšieho pudingu.
  5. Hotovú čokoládovú zmes odstavíme, necháme vychladnúť a vložíme do chladničky na cca 2 hodiny. Následne ju preložime do mrazničky a necháme stuhnúť cez noc.
  6. Podávame hneď po vytiahnutí z mrazničky.
Banánovo jahodový mliečny koktejl Banánovo jahodový mliečny koktejl

Banánovo jahodový mliečny koktejl

Suroviny

200 g jahôd
2 banány
2 fľašky Mliečne Dobrô Banán
1 PL medu
1 PL masla
hrsť malín
hrsť ľadu

Postup receptu

  1. Na panvici si necháme roztápať maslo, pridáme med a necháme rozhorúčiť. 
  2. Pridáme banán nakrájaný na kolieska a opečieme z oboch strán.
  3. Do mixéra si dáme ochutené mlieko, pridáme ogrilované banány, očistené jahody a maliny. Premixujeme dohladka. 

  4. Na záver pridáme ľad a rozmixujeme.

  5. Podávame studené.
Pšenová kaša s banánom Pšenová kaša s banánom

Pšenová kaša s banánom

Suroviny

150 g pšena
1 fľaška Mliečne Dobrô Slaný karamel
1 PL medu
2 banány
2 PL masla
Ovocie, mandle, čokoláda na dozdobenie
javorový sirup

Postup receptu

  1.  Pšeno pred varením prepláchneme vriacou vodou, aby sme sa zbavili horkosti.
  2. Pšeno vložíme do hrnca a zalejeme polovicou ochuteného mlieka. Varíme za stáleho miešania a postupne prilievame zvyšok mlieka. Ak nám nestačí sladkosť ochuteného mlieka, dosladíme trstinovým cukrom. 
  3. Pšenovú kašu varíme, pokiaľ nie je pšeno mäkké.
  4. Na panvici si necháme roztopiť a jemne zhnednúť maslo, pridáme 1 PL medu a pozdĺžne prerezaný banán. Opečieme z oboch strán.
  5. Pšenovú kašu dozdobíme banánom, ovocím, strúhanou čokoládou a mandlami. Podávame preliate javorovým sirupom.
Mrkvový koláč s kokosom Mrkvový koláč s kokosom

Mrkvový koláč s kokosom

Suroviny

Cesto:
110 g zmäknutého masla
120 g trstinového cukru
3 vajcia
1,5 dl ananasového džúsu
150 g nastrúhanej mrkvy
120 g hladkej múky
100 g mletého kokosu
1 prášok do pečiva

Krém:
85 g zmäknutého masla
120 g krémového syra
60 g trstinového cukru
1 ČL vanilkovej esencie 

Autorka: The Story of a Cake

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu s priemerom 22 cm a vystelieme ju papierom na pečenie. 
  2. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. 
  3. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista. 
  4. Potom po jednom pridávame celé vajcia. 
  5. Prilejeme ananásový džús a premiešame. 
  6. Primiešame najemno nastrúhanú mrkvu. 
  7. Samostatne zmiešame múku, kokos a prášok do pečiva. 
  8. Suchú zmes opatrne spojíme s mokrou zmesou. Cesto dáme do formy a uhladíme.
  9. Vo vyhriatej rúre pečieme 35 – 40 minút.
  10. Na vychladnutý koláč natrieme krém, ktorý si pripravíme vyšľahaním zmäknutého masla s krémovým syrom, vanilkou a cukrom.
  11. Hotový koláčik zdobíme nasekanými lieskovými orieškami a nastrúhanou bielou a tmavou čokoládou.
Veľkonočná mandľová bábovka Veľkonočná mandľová bábovka

Veľkonočná mandľová bábovka

Suroviny

Suroviny na bábovku:
6 vajec
150 g kokosového cukru
180 g špaldovej celozrnnej múky
140 g mandľovej múky
80 g roztopeného masla
50 g smotany na šľahanie
10 g kypriaceho prášku
50 g sušených brusníc alebo hrozienok
šťavu a kôru z 1 limetky
1 ČL morskej soli 

Suroviny na citrónovo-vajíčkovú polevu:
2 vajcia 
šťava z 2 citrónov
1 PL medu
1 PL masla

Suroviny na čokoládové hobliny:
50 g horkej čokolády 70 % 

Autor: Kuchár Pepe

Postup receptu

  1. Vajcia oddelíme. Bielka so soľou vyšľaháme do tuha. 
  2. V druhej miske vyšľaháme žĺtka a kokosový cukor do peny. Pridáme maslo a prešľaháme. 
  3. Následne pridáme smotanu na šľahanie, kôru a šťavu z limetky a premiešame. Do vzniknutého cesta opatrne vmiešame vyšľahané bielka.
  4. Špaldovú a mandľovú muku dáme do misky spolu s kypriacim práškom do pečiva. Všetko dôkladne premiešame a zľahka pridáme do pripraveného cesta.
  5. Bábovkovú formu vytrieme maslom a vysypeme špaldovou múkou. Cesto do nej rovnomerne vylejeme. 
  6. Posypeme brusnicami alebo hrozienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry. 
  7. Pečieme pri 170 stupňoch približne 40 - 50 minút. Ak si nie sme istí, či je už bábovka hotová, môžeme do nej pichnúť špáradlo. Pokiaľ bude po vybratí čisté, bábovku môžeme z rúry vybrať.
  8. Upečenú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
  9. Medzitým si pripravíme polevu. Vajíčka, stavu z citrónov a med vložíme v miske do vodného kúpeľa a metličkou miešame, kým zmes nezhustne. Na záver primiešame maslo. Hotovou vlažnou polevou polievame bábovku. 
  10. Na ozdobu roztopíme vo vodnom kúpeli horkú čokoládu, ktorú špachtľou rozotrieme na plech a necháme trochu vychladnúť, aby stuhla. 
  11. Keď trochu stuhne (nie príliš, inak by sa lámala) špachtľou ju zhŕňame smerom od seba, aby sa nám začali vytvárať čokoládové hobliny, z ktorých na vrchu bábovky naaranžujeme krásne čokoládové hniezdo na veľkonočné vajíčka.
Vanilkovo-čokoládové rožteky Vanilkovo-čokoládové rožteky

Vanilkovo-čokoládové rožteky

Suroviny

100 g na jemno nasekaných vlašských orieškov 
250 g Rajo tradičného masla
80 g preosiateho práškového cukru
2 vanilkové struky
320 g hladkej múky
60 g čokoládových slzičiek, alebo na drobno nasekanej čokolády
práškový cukor na ozdobenie

Postup receptu

  1. Rúru predhrejeme na 160 °C.
  2. Nasekané makadamiové oriešky mierne opražíme na suchej panvici do zlatista.
  3. Maslo vymiešame ručným mixérom s cukrom a semienkami z vanilky do penista.
  4. Postupne vmiešame nasekané oriešky a preosiatu múku a miešame, kým sa nám nevytvorí hladké cesto.
  5. Do cesta vmiešame čokoládové slzičky, alebo na drobno nasekanú čokoládu.
  6. Spracované cesto necháme odpočívať v chladničke asi 20 minút.
  7. Plech na pečenie vyložíme papierom.
  8. Z vychladeného cesta tvoríme rožteky, ktoré ukladáme na plech.
  9. Z uvedeného množstva cesta môžeme vytvarovať cca 30 kúskov.
  10. Rožteky pečieme cca 15 minút.
  11. Necháme vychladnúť a na záver poprášime práškovým cukrom.
Tuláci so želé z vareného vína Tuláci so želé z vareného vína

Tuláci so želé z vareného vína

Suroviny

1 bio pomaranč Bio-Orange
100 ml červeného vína
180 g želírovacieho cukru
2 hviezdičky badiánu
1  kúsok škorice
2 klinčeky
360 g hladkej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
200 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
250 g Rajo tradičného masla
150 g jemne namletých mandlí

Trocha práškového cukru na ozdobenie.                                                                                                                                        
Trocha múky na vysypanie pracovnej plochy.

Postup receptu

  1. Nastrúhame kôru z polovice pomaranča a vytlačíme z pomaranča šťavu.
  2. Pomarančovú kôru, korenie, pomarančovú šťavu, červené víno a želírovací cukor zmiešame a dusíme v hrnci pri strednej teplote asi 4 minúty.
  3. Zmes precedíme cez sitko a necháme vychladnúť.
  4. Medzičasom si necháme rozohriať rúru na 180 °C.
  5. Zmiešame múku a prášok do pečiva pridáme cukor, vanilkový cukor maslo a mandle a ručným mixérom spracujeme do drobivého cesta.
  6. Ručne vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
  7. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na cca 3 mm hrubý plát.
  8. Formičkou vykrajujeme okrúhle sušienky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  9. Na polovici vykrojených koliesok ešte v strede vykrojíme hviezdičku alebo iný motív menšou formičkou. Kolieska pečieme v predhriatej rúre cca 8 – 9 minút.
  10. Po upečení kolieska necháme vychladnúť.
  11. Kolieska bez dierky potrieme vínovým želé a zlepíme s dierkovanou polovicou.
  12. Želé necháme trocha zatuhnúť a na záver poprášime práškovým cukrom.
Jazýčky s nugátovou náplňou Jazýčky s nugátovou náplňou

Jazýčky s nugátovou náplňou

Suroviny

150 g Rajo tradičného masla
250 g preosiateho práškového cukru
1 vaječný žĺtok
2 polievkové lyžice perníkového korenia 
1 štipka soli
340 g hladkej múky
90 ml šľahačkovej smotany
200 g nugátovej nátierky
100 g tmavej čokolády na polevu
trocha práškového cukru

Postup receptu

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Maslo a práškový cukor vymiešame do peny ručným mixérom.Vmiešame vaječný žĺtok.
  3. Zmes pernikového korenia a múku zmiešame a postupne zapracujeme do maslovej hmoty.
  4. Ohrejeme šľahačkovú smotanu a postupne zapracúvame do zmesi až kým nevznikne hladké cesto.
  5. Potom hmotu nalejeme do cukrárskeho vrecka so špičkou so stredne veľkým otvorom a na plech vyložený papierom na pečenie tvoríme jazýčky.
  6. Plech vložíme do rúry a pečieme na 12 minút do zlatista.
  7. Upečené jazýčky necháme vychladnúť.
  8. Nugát nalejeme do misy a pomocou elektrického mixéra vypracujeme krémovú zmes.
  9. Zmesou naplníme cukrárske vrecko a plníme polovičky jazýčkov. Polovice nakoniec zlepíme spolu.
  10. Horkú čokoládu ohrejeme vo vodnom kúpeli a ozdobíme vychladnuté zlepené jazýčky.
  11. Na záver poprášime práškovým cukrom.
Čokoládové makrónky s vanilkovo-kokosovým krémom Čokoládové makrónky s vanilkovo-kokosovým krémom

Čokoládové makrónky s vanilkovo-kokosovým krémom

Suroviny

120 g olúpaných a najemno namletých mandlí
2 vaječné bielky
1 štipka soli
250 g jemne preosiateho práškového cukru
2 polievkové lyžice jemne preosiateho kakaa
1 vanilkový struk
120 g Rajo tradičného masla
2 polievkové lyžice strúhaného kokosu

Postup receptu

  1. Mandle dôkladne preosejeme cez jemné sito.
  2. Z bielkov so štipkou soli ručným mixérom vyšľaháme sneh, do ktorého postupne zapracúvame 150 g práškového cukru až kým nám nevznikne tuhá bielková zmes.
  3. Do zmesi postupne opatrne pridávame mleté mandle, tak aby nám nevznikli hrudky.
  4. Na záver do hmoty zapracujeme kakaový prášok a vymiešame do hladké redšie cesto.
  5. Rúru predhrejte na 80 °C (konvekciou). Plech vystelieme papierom na pečenie a potrieme trochou masla.
  6. Hotové cesto nalejeme to cukrárskeho vrecka a rovnomerne vytĺáčame na plech. Plech umiestnime do stredu rúry a pečieme cca 20 minút, potom zvýšime teplotu na 160 °C a dopečieme ešte cca 8 – 10 minút.
  7. Makrónky by nemali byť príliš tmavé. Plech vytiahneme z rúry a nechajte vychladnúť.
  8. Medzitým, vyškriabeme zrniečka z vanilkového struku, vymiešame maslo a zvyšný práškový cukor do peny.
  9. Strúhaný kokos nasucho opečieme na panvici a necháme mierne vychladnúť. Potom ho vmiešame do krému.
  10. Krémom naplníme cukrárske vrecko na zdobenie a vytláčame do stredov makróniek.
  11. Spojíme polovice makróniek a jemne stlačíme. Necháme asi hodinu vychladnúť.
Perníkoví Rudolfovia Perníkoví Rudolfovia

Perníkoví Rudolfovia

Suroviny

125 g  Rajo tradičného masla
100 g hnedého kryštálového cukru
160 g cukrového sirupu
340 g hladkej múky
2 čajové lyžice perníkového korenia
½ čajovej lyžičky jedlej sódy
cca 40 ks červených cukrárskych perličiek
bielu a hnedú hmotu na dekoráciu 

Postup receptu

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Do misky vložíme zmäknuté maslo a cukor a ručným mixérom vymiešame do peny. Primiešame cukrový sirup.
  3. Zmiešame suché zložky: múku, perníkové korenie a jedlú sódu a pomaly zapracujeme do maslovej zmesi.
  4. Hnetieme rukami, kým nevznikne hladké cesto. Cesto zakryjeme a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
  5. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme medzi dvomi hárkami papiera na pečenie ma cca 5 mm plát.
  6. Plech vystelieme papierom na pečenie. Formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré postupne kladieme na plech.
  7. Dáme piecť na 8-10 minút. Hotový perník necháme úplne vychladnúť.
  8. Vychladené perníky ozdobíme cukrovou dekoračnou polevou. Polevu necháme vyschnúť.
Kokosové snehové vločky Kokosové snehové vločky

Kokosové snehové vločky

Suroviny

160 g Rajo tradičného masla
150 g kryštálového cukru
1 štipka soli
50 g kokosovej múčky
1 vajíčko
320 g hladkej múky
1 vaječný žĺtok
3 polievkové lyžice kokosových vločiek
práškový cukor
múka na posypanie pracovnej dosky

Postup receptu

  1. Do misky vložíme zmäknuté maslo, cukor a soľ a ručným mixérom vymiešame do peny.Potom vmiešame 1 vajce.
  2. Zmiešame múku a kokosový prášok a spracujeme spolu s maslom do hladkej hmoty.
  3. Cesto vyvaľkáme medzi dvoma listami papiera na pečenie na približne 5 mm hrubý plát a takto necháme odpočívať 30 minút.
  4. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  5. Vaječný žĺtok zmiešame s trochou vody.
  6. Odstránime horný papier a vyvaľkané cesto premiestnime na pomúčenú pracovnú dosku, potom odstránime aj druhý papier.
  7. Formičkou vykrajujeme snehové vločky a postupne umiestňujeme na plech vyložený papierom na pečenie.
  8. Na záver potrieme vaječným žĺtkom  a posypeme kokosovými vločkami.
  9. Pečieme cca 10 minút. Po vytiahnutí z rúry posypeme práškovým cukrom.
Mandľové cookies Mandľové cookies

Mandľové cookies

Suroviny

80 g mandlí
3 polievkové lyžice preosiateho práškového cukru
250 g  Rajo tradičného masla
40 g bieleho kryštálového cukru
60 g hnedého kryštálového cukru
1 štipka soli
250 g múky
1 čajová lyžička prášku do pečenia
½ čajovej lyžičky jedlej sódy

Postup receptu

  1. Mandle nasekáme na drobné kúsky a zľahka opražíme na suchej panvici.
  2. Za stáleho miešania pridáme cukor a necháme ho zkaramelizovať.
  3. Zmes rozložíme na papier a necháme vychladnúť.
  4. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  5. Maslo, cukor a soľ vložíme do misy a ručným mixérom vymiešame do peny.
  6. Múku zmiešame s práškom do pečiva, jedlou sódou a postupne zapracujeme do maslovej zmesi.
  7. Nakoniec do cesta vmiešame opražené mandle.
  8. Na plech vystlaný papierom na pečenie lyžičkou kladieme kôpky cesta. Medzi jednotlivými kôpkami ponecháme trocha priestor. Vložíme do predhriatej rúry a pečimee približne 12 minút.
  9. Po upečení necháme vychladnúť na plechu.