
O spojení Rajo a tradičných remesiel
Tradičné slovenské remeslo si zaslúži našu pozornosť, aby aj budúce generácie spoznali šikovnosť svojich predkov. Preto sme sa spojili so slovenskými remeselníkmi, ktorí ho udržiavajú stále pri živote. V sérii krátkych návodov vám približujeme tajomstvá, ako si vyrobiť niečo pekné priamo u vás doma tradičnou remeselnou technikou našich predkov. Sledujte nás a objavujte #tradicnenetradicne

DROTÁRSTVO
Drotári boli veľmi zruční ľudoví majstri, ktorí rôznymi pletacími technikami dokázali vyrobiť funkčné aj okrasné predmety do domácností, šperky, či iné predmety. Často však robili aj opravy keramiky, plechového riadu a iných úžitkových predmetov. Toto remeslo vykonávali ľudia z najchudobnejších oblastí Slovenska, ktorí robili pochôdzky do rôznych oblastí, aby pomohli ľuďom s drobnými opravami. Nemusíte sa stať vandrovným drotárom, aby ste sami zvládli toto umenie a vyrobili si svoj vlastný kúsok #tradicnenetradicne.

KOŠIKÁRSTVO
Pletenie prútikov z vŕby kedysi ľudia bežne ovládali ako domáce remeslo. Upliesť košík alebo len obyčajný korbáč bola pre nich hračka. Dnes je toto remeslo naozaj ojedinelé a získalo si dôstojné miesto medzi tradičnými slovenskými ľudovými remeslami. Zopár rád ako sa popasovať so spracovaním prútia sa vám zíde, pokiaľ by ste sa chceli niečo #tradicnenetradicne naučiť.

MODROTLAČ
Modrotlač je tradičné remeslo farbenia látok, ktoré k nám prišlo už v 18. storočí. Farbenie touto technikou je skutočným umením. Veď majster tohto remesla musí ovládať rezbárstvo, aby dokázal vyrobiť vzorovú formu pre odtlačky na látku, ale aj chemik, aby dokázal namiešať funkčnú farbiacu zmes a napokon aj veľmi zručný technik, ktorý celú výrobu sám vlastnoručne dotiahne. Toto remeslo je zapísané ako nehmotné kultúrne dedičstvo Slovenska v zozname UNESCO. Premeňte aj vy svoju obývačku na dielničku a vyskúšajte niečo #tradicnenetradicne.

PALIČKOVANIE
Toto remeslo k nám prišlo už v 16. storočí príchodom nemeckých baníkov aj s rodinami, ale po stáročia slovenské vzory ovplyvňovali aj poľské, belgické, talianske či iné čipkové štýly. Na prvý pohľad zložitá metóda, kde sa prsty prepletajú s paličkami a nitkami, je v skutočnosti pravé umenie, ale pri troške snahy a trpezlivosti sa dá naučiť. Treba k tomu textilný valec na drevenom podstavci, paličky, priadzu, špendlíky a vzorovú predlohu. Vyskúšajte si postup podľa nášho návodu na Instagrame #tradicnenetradicne.

Háčkovanie
Háčkovaniu sa ľudovo vravelo aj „heklovanie“ a nebolo v minulosti považované za špeciálne remeslo, hoci sa prvé zmienky o ňom viažu už k 19. storočiu. Pointa tejto metódy spočíva v tom, že sa pletenie vyrába tvorbou očiek z jednej nite pomocou jedného háčika, alebo pomocou vlastných prstov. Háčkovali sa rôzne farebné obruby textílií, krojov, ale aj rukavice, či teplé vlnené papuče. #tradicnenetradicne si s nami môžete vyskúšať, ako si uháčkovať praktickú sieťovú tašku.

HUSTÝ TRADIČNÝ JOGURT MARHUĽA
Zloženie
mlieko, smotana, ovocná zložka 20% (cukor, marhule 35 %, koncentrát marhuľovej šťavy 4,3 %, škrob, farbiaci koncentrát z tekvice a jablka, stabilizátor: pektíny; koncentrát citrónovej šťavy), jogurtová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus, kultúra Bifidobacterium lactis
Alergény sú vyznačené tučným písmom
Nutričné hodnoty
Energia: | 443/106 kJ/kcal |
Tuky: | 5,7 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 3,1 g |
Sacharidy: | 11 g, z toho cukry 11 g |
Bielkoviny: | 2,6 g |
Soľ: | 0,13 g |
Separovanie obalu
Viečko |
Kov ![]() |
---|---|
Téglik |
Plast ![]() |
LOGISTICKÉ ÚDAJE
Produktové číslo: | 11683 |
Objem/hmotnosť: | 145 g |
Obsah tuku: | 5,7 g |
Počet ks v kartóne: | 20 |
Počet ks na palete: | 2400 |
EAN: | 8585002520333 |

HUSTÝ TRADIČNÝ JOGURT BIELY
Zloženie
mlieko, smotana, jogurtová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus, kultúra Bifidobacterium lactis
Alergény sú vyznačené tučným písmom
Nutričné hodnoty
Energia: | 358/86 kJ/kcal |
Tuky: | 7 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 3,9 g |
Sacharidy: | 2,6 g, z toho cukry 2,6 g |
Bielkoviny: | 3,2 g |
Soľ: | 0,15 g |
Separovanie obalu
Viečko |
Kov ![]() |
---|---|
Téglik |
Plast ![]() |
LOGISTICKÉ ÚDAJE
Produktové číslo: | 11482 |
Objem/hmotnosť: | 145 g |
Obsah tuku: | 7 g |
Počet ks v kartóne: | 20 |
Počet ks na palete: | 2400 |
EAN: | 8585002514721 |

HUSTÝ TRADIČNÝ JOGURT JAHODA
Zloženie
mlieko, smotana, ochucujúca zložka 20 % (cukor, jahody 35 %, jahodové pyré 20 %, škrob, koncentrát citrónovej šťavy, stabilizátor: pektíny (vláknina); farbiaci koncentrát z čiernej mrkvy), jogurtová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus, kultúra Bifidobacterium lactis
Alergény sú vyznačené tučným písmom
Nutričné hodnoty
Energia: | 463/111 kJ/kcal |
Tuky: | 5,7 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 3,1 g |
Sacharidy: | 12 g, z toho cukry 11 g |
Bielkoviny: | 2,7 g |
Soľ: | 0,13 g |
Separovanie obalu
Viečko |
Kov ![]() |
---|---|
Téglik |
Plast ![]() |
LOGISTICKÉ ÚDAJE
Produktové číslo: | 11483 |
Objem/hmotnosť: | 145 g |
Obsah tuku: | 5,7 g |
Počet ks v kartóne: | 20 |
Počet ks na palete: | 2400 |
EAN: | 8585002514745 |

HUSTÝ TRADIČNÝ JOGURT ČOKOLÁDA
Zloženie
mlieko, smotana, ochucujúca zložka 20 % (voda, cukor, čokoláda v prášku 26,5 %: cukor, kakaový prášok; škrob, koncentrát citrónovej šťavy, výťažok z vanilky Bourbon, sušené plnotučné mlieko), jogurtová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus, kultúra Bifidobacterium lactis
Alergény sú vyznačené tučným písmom
Nutričné hodnoty
Energia: | 496/118 kJ/kcal |
Tuky: | 6,0 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 3,3 g |
Sacharidy: | 12 g, z toho cukry 12 g |
Bielkoviny: | 2,9 g |
Soľ: | 0,15 g |
Separovanie obalu
Viečko |
Kov ![]() |
---|---|
Téglik |
Plast ![]() |
LOGISTICKÉ ÚDAJE
Produktové číslo: | 11484 |
Objem/hmotnosť: | 145 g |
Obsah tuku: | 6 g |
Počet ks v kartóne: | 20 |
Počet ks na palete: | 2400 |
EAN: | 8585002514769 |
Hustý Tradičný

ZRENIE V TÉGLIKU
Zrenie je tradičný, ale náročný proces výroby, pri ktorom musia byť na 100 % dodržané podmienky zrenia pri optimálnej teplote. Po zaborení lyžičkou do tradičného jogurtu sa vytvára charakteristický lom. Hustý Tradičný je naozaj živý jogurt, preto sa môže stať, že nie každá výroba bude chutiť a vyzerať rovnako. Je to znakom jeho originality a autentickosti.

JOGURT, KTORÝ IDE VZOROM
Hustý Tradičný jogurt je vyrobený metódou zrenia v tégliku, ktorá vychádza z tradície pôvodnej výroby poctivých a výnimočne hustých jogurtov, preto lyžička v ňom stojí bez zaváhania. Biely jogurt obsahuje len to, čo obsahovať má: mlieko, smotanu a probiotické kultúry. Na príchutiach sme si tiež dali záležať, a preto sú bez zbytočných aróm a farbív, aby vám dopriali zážitok ako z rajskej záhrady.
ZRENIE V TÉGLIKU
ZRENIE V TANKU