O spojení Rajo 
a tradičných remesiel

O spojení Rajo 
a tradičných remesiel

Tradičné slovenské remeslo si zaslúži našu pozornosť, aby aj budúce generácie spoznali šikovnosť svojich predkov. Preto sme sa spojili so slovenskými remeselníkmi, ktorí ho udržiavajú stále pri živote. V sérii krátkych návodov vám približujeme tajomstvá, ako si vyrobiť niečo pekné priamo u vás doma tradičnou remeselnou technikou našich predkov. Sledujte nás a objavujte #tradicnenetradicne

DROTÁRSTVO

DROTÁRSTVO

Drotári boli veľmi zruční ľudoví majstri, ktorí rôznymi pletacími technikami dokázali vyrobiť funkčné aj okrasné predmety do domácností, šperky, či iné predmety. Často však robili aj opravy keramiky, plechového riadu a iných úžitkových predmetov. Toto remeslo vykonávali ľudia z najchudobnejších oblastí Slovenska, ktorí robili pochôdzky do rôznych oblastí, aby pomohli ľuďom s drobnými opravami. Nemusíte sa stať vandrovným drotárom, aby ste sami zvládli toto umenie a vyrobili si svoj vlastný kúsok #tradicnenetradicne.

KOŠIKÁRSTVO

KOŠIKÁRSTVO

Pletenie prútikov z vŕby kedysi ľudia bežne ovládali ako domáce remeslo. Upliesť košík alebo len obyčajný korbáč bola pre nich hračka. Dnes je toto remeslo naozaj ojedinelé a získalo si dôstojné miesto medzi tradičnými slovenskými ľudovými remeslami. Zopár rád ako sa popasovať so spracovaním prútia sa vám zíde, pokiaľ by ste sa chceli niečo #tradicnenetradicne naučiť.

MODROTLAČ

MODROTLAČ

Modrotlač je tradičné remeslo farbenia látok, ktoré k nám prišlo už v 18. storočí. Farbenie touto technikou je skutočným umením. Veď majster tohto remesla musí ovládať rezbárstvo, aby dokázal vyrobiť vzorovú formu pre odtlačky na látku, ale aj chemik, aby dokázal namiešať funkčnú farbiacu zmes a napokon aj veľmi zručný technik, ktorý celú výrobu sám vlastnoručne dotiahne. Toto remeslo je zapísané ako nehmotné kultúrne dedičstvo Slovenska v zozname UNESCO. Premeňte aj vy svoju obývačku na dielničku a vyskúšajte niečo #tradicnenetradicne.

PALIČKOVANIE

PALIČKOVANIE

Toto remeslo k nám prišlo už v 16. storočí príchodom nemeckých baníkov aj s rodinami, ale po stáročia slovenské vzory ovplyvňovali aj poľské, belgické, talianske či iné čipkové štýly. Na prvý pohľad zložitá metóda, kde sa prsty prepletajú s paličkami a nitkami, je v skutočnosti pravé umenie, ale pri troške snahy a trpezlivosti sa dá naučiť. Treba k tomu textilný valec na drevenom podstavci, paličky, priadzu, špendlíky a vzorovú predlohu. Vyskúšajte si postup podľa nášho návodu na Instagrame #tradicnenetradicne.

Háčkovanie

Háčkovanie

Háčkovaniu sa ľudovo vravelo aj „heklovanie“ a nebolo v minulosti považované za špeciálne remeslo, hoci sa prvé zmienky o ňom viažu už k 19. storočiu. Pointa tejto metódy spočíva v tom, že sa pletenie vyrába tvorbou očiek z jednej nite pomocou jedného háčika, alebo pomocou vlastných prstov. Háčkovali sa rôzne farebné obruby textílií, krojov, ale aj rukavice, či teplé vlnené papuče. #tradicnenetradicne si s nami môžete vyskúšať, ako si uháčkovať praktickú sieťovú tašku.

Created with Lunacy Created with Lunacy
HUSTÝ TRADIČNÝ JOGURT BIELY

HUSTÝ TRADIČNÝ JOGURT BIELY

Zloženie

mlieko, smotana, jogurtová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus, kultúra Bifidobacterium lactis

LOGISTICKÉ ÚDAJE

Produktové číslo: 11482
Objem/hmotnosť: 145 g
Obsah tuku: 7 g
Počet ks v kartóne: 20
Počet ks na palete: 2400
EAN: 8585002514721

Nutričné hodnoty

Energia: 358/86 kJ/kcal
Tuky: 7 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 3,9 g
Sacharidy: 2,6 g, z toho cukry 2,6 g
Bielkoviny: 3,2 g
Soľ: 0,15 g
HUSTÝ TRADIČNÝ JOGURT JAHODA

HUSTÝ TRADIČNÝ JOGURT JAHODA

Zloženie

mlieko, smotana, ochucujúca zložka 20 % (cukor, jahody 35 %, jahodové pyré 20 %, škrob, koncentrát citrónovej šťavy, stabilizátor: pektíny (vláknina); farbiaci koncentrát z čiernej mrkvy), jogurtová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus, kultúra Bifidobacterium lactis

LOGISTICKÉ ÚDAJE

Produktové číslo: 11483
Objem/hmotnosť: 145 g
Obsah tuku: 5,7 g
Počet ks v kartóne: 20
Počet ks na palete: 2400
EAN: 8585002514745

Nutričné hodnoty

Energia: 463/111 kJ/kcal
Tuky: 5,7 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 3,1 g
Sacharidy: 12 g, z toho cukry 11 g
Bielkoviny: 2,7 g
Soľ: 0,13 g
HUSTÝ TRADIČNÝ JOGURT ČOKOLÁDA

HUSTÝ TRADIČNÝ JOGURT ČOKOLÁDA

Zloženie

mlieko, smotana, ochucujúca zložka 20 % (voda, cukor, čokoláda v prášku 26,5 %: cukor, kakaový prášok; škrob, koncentrát citrónovej šťavy, výťažok z vanilky Bourbon, sušené plnotučné mlieko), jogurtová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus, kultúra Bifidobacterium lactis

LOGISTICKÉ ÚDAJE

Produktové číslo: 11484
Objem/hmotnosť: 145 g
Obsah tuku: 6 g
Počet ks v kartóne: 20
Počet ks na palete: 2400
EAN: 8585002514769

Nutričné hodnoty

Energia: 496/118 kJ/kcal
Tuky: 6,0 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 3,3 g
Sacharidy: 12 g, z toho cukry 12 g
Bielkoviny: 2,9 g
Soľ: 0,15 g
HUSTÝ TRADIČNÝ JOGURT ČUČORIEDKA-BAZA ČIERNA

HUSTÝ TRADIČNÝ JOGURT ČUČORIEDKA-BAZA ČIERNA

Zloženie

mlieko, smotana, ochucujúca zložka 20 % (cukor, čučoriedky 22 %, baza čierna 20 %, koncentrát čučoriedkovej šťavy 13 %, škrob, farbiaci koncentrát šťavy bazy čiernej, stabilizátor: pektíny (vláknina)), jogurtová kultúra, kultúra Lactobacillus acidophilus, kultúra Bifidobacterium lactis

LOGISTICKÉ ÚDAJE

Produktové číslo: 11485
Objem/hmotnosť: 145 g
Obsah tuku: 5,7 g
Počet ks v kartóne: 20
Počet ks na palete: 2400
EAN: 8585002514783

Nutričné hodnoty

Energia: 446/107 kJ/kcal
Tuky: 5,7 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 3,1 g
Sacharidy: 11 g, z toho cukry 11 g
Bielkoviny: 2,7 g
Soľ: 0,13 g
Created with Lunacy Created with Lunacy

Hustý Tradičný

ZRENIE
 V TÉGLIKU

ZRENIE
 V TÉGLIKU

Zrenie je tradičný, ale náročný proces výroby, pri ktorom musia byť na 100 % dodržané podmienky zrenia pri optimálnej teplote. Po zaborení lyžičkou do tradičného jogurtu sa vytvára charakteristický lom. Hustý Tradičný je naozaj živý jogurt, preto sa môže stať, že nie každá výroba bude chutiť a vyzerať rovnako. Je to znakom jeho originality a autentickosti.

JOGURT, KTORÝ IDE VZOROM

JOGURT, KTORÝ IDE VZOROM

Hustý Tradičný jogurt je vyrobený metódou zrenia v tégliku, ktorá vychádza z tradície pôvodnej výroby poctivých a výnimočne hustých jogurtov, preto lyžička v ňom stojí bez zaváhania. Biely jogurt obsahuje len to, čo obsahovať má: mlieko, smotanu a probiotické kultúry. Na príchutiach sme si tiež dali záležať, a preto sú bez zbytočných aróm a farbív, aby vám dopriali zážitok ako z rajskej záhrady.

ZRENIE V TÉGLIKU

ZRENIE V TANKU