Novinky

5 superpotravín, ktoré by ste mali pridať túto jar do jedálnička


Práve jar je najvhodnejším časom na jarnú očistu tela, pretože náš organizmus je po zime v akomsi najslabšom bode a potrebuje opäť naštartovať. Pomôcť mu k tomu vieme aj odľahčením stravy, dostatočným pitným režimom, vyvarovaním sa stresu a iným návykovým látkam či primeranej fyzickej aktivite „V prvom rade by som na jar jedálniček odľahčila od ťažkých, mastných jedál, zaradila viac zeleniny, ovocia, strukovín spoločne s chudým mäsom,“ hovorí nutričná poradkyňa Jana Trebulová. Práve na strukoviny pritom takmer polovica z opýtaných za uplynulý rok podľa online prieskumu Index Zdravia[1] zabúdala. Ťažké jedlá si pritom doprialo dvakrát týždenne až 49 percent opýtaných.

CVIKLA

„Cvikla je bohatá na vlákninu a kyselinu listovú, čo znamená, že podporuje zdravé srdce. Okrem toho obsahuje betaín, ktorý posilňuje prietok krvi. O ňom sa dokonca preukázalo sa že podporuje športový výkon,“ vysvetľuje nutričná poradkyňa. Pôsobí pri detoxikácii organizmu, pretože zbavuje telo odpadových látok. Preto je v podobe štiav a smoothie vhodná pri očistných kúrach.

chia-teasing-3-original.jpg

QUINOA

Quinoa, známa aj ako merlík čilský, je plodina, ktorá k nám prišla až z Južnej Ameriky a patrí medzi najstaršie obilniny „Je vynikajúcim zdrojom bielkovín rastlinného pôvodu, všetkých potrebných aminokyselín potrebných pre silné svaly a dobrý imunitný systém. Taktiež je bohatá na vlákninu, teda zasýti a upraví trávenie,“ odporúča nutričná poradkyňa.

CHIA

V neposlednom rade by sme nemali zabúdať ani na stále populárnejšie CHIA semienka, ktoré sa síce môžu javiť ako objav modernej doby, no pravda je taká, že ich ako zdroj energie využívali už stovky rokov dozadu. Vedeli ste, že v jazyku starovekých Mayov a Aztékov znamená chia v preklade sila?. Malé, milimetrové sivobiele či čierne zrnká, obsahujú okrem iného vápnik, antioxidanty či nenasýtené mastné kyseliny. Chia semiačka obsahujú pomerne vysoké množstvo proteínov, minerálov  - najmä vápnik a bór. Obsahujú okrem toho až 5x viac vápnika ako mlieko, sú bohaté najmä na vitamín B, ako aj aj vlákninu, no zároveň majú nízky podiel jednoduchých cukrov. Chia je aj bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Okrem toho sa radí k silným antioxidantom,“ dopĺňa nutričná špecialistka.

Svojím zložením zároveň podporuje detoxikáciu organizmu dodáva energiu počas celého dňa. „Práve toto jedinečné, a pre telo prospešné zastúpenie jednotlivých zložiek, robí z chia semiačok takú výnimočnú potravinu,“ dopĺňa. Pri konzumácií tejto super potraviny je potrebné byť však opatrný.  „V prvom rade neodporúča sa ich konzumovať vo veľkom množstve, pretože sa môžu vyskytnúť tráviace ťažkosti pre vysoký obsah vlákniny v semienkach. Neodporúča sa ich konzumovať v popoludňajších a večerných hodinách, pretože môžu spôsobiť nespavosť. Taktiež sa neodporúča konzumovať ich ľuďom, ktorý užívajú lieky na krvný tlak, na cukrovku, ale aj ak máte problém s prehĺtaním,“ vysvetľuje. Táto potravina sa zároveň neodporúča konzumovať nenapučaná. Vďaka svojej želírovacej schopnosti vstrebe tekutiny a vytvorí tak gélovitú hmotu. V žalúdku nám tak nenapučaná chia dokáže vstrebať tekutiny a spôsobiť tak dehydratáciu. Denná dávka by zároveň nemala presiahnuť 15 gramov. 

ZÁZVOR

Zázvor patrí medzi najzdravšie a najchutnejšie koreniny sveta. Pochádza z Číny a je doslova preplnený živinami a bioaktívnymi komponentmi, ktoré majú úžasný vplyv na naše telo a mozog. Podľa Jany Trebulovej ide o silný antioxidant, ktorý sa používa aj proti bolesti. „ Ide o  antioxidant, ktorý vie výborne naštartovať metabolizmus a podporiť trávenie.“

BOBUĽOVINY

Počas jarného obdobia a sezóny bobuľovín, by sme nemali zabúdať zaradiť do jedálnička ani čučoriedky, maliny, jahody, či ríbezle. Tie sú bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré sú silným bojovníkom voči kardiovaskulárnym ochoreniam a taktiež chránia pred demenciou. Taktiež sú bohaté na vlákninu, ale aj na vitamín C pre žiarivú pleť a podporu imunitného systému.

Čo sú to vlastne tie SUPERPOTRAVINY?

Podľa Jany Trebulovej „SUPERPOTRAVINA“ ako definícia neexistuje Je to skôr marketingové označenie pre potraviny, ktoré sú pomerne bohaté na látky prosperujúce ľudskému organizmu. „Preložené do laickej reči - superpotravina obsahuje vo zvýšenej miere vitamíny, minerály ale aj stopové prvky, ktoré naše telo potrebuje na svoje fungovanie a organizmus z nej prospieva.“

20190213_rajo-rodinka-set-07-098-original.jpg

NÁŠ TIP:

JOGURTOVÝ CHIA DRINK

Ak si nestíhate pripraviť zdravé raňajky obsahujúce niektorú zo super potravín, máme pre vás tip! Vyskúšajte nový jogurtový nápoj obsahujúci chia semienka od RAJO, ktorý nájdete v kombináciách  čučoriedka a čierna ríbezľa, jablko, špenát a banán, či dokonca ananás a pomaranč.

Rýchle, chutné a zdravé – všetko v jednom!

#CHIASILARAJA

picture1-original.png
Ing. Janka Trebulová

Ing. Janka Trebulová je známa slovenská výživová špecialistka. Od ukončenia svojho štúdia nutričného poradenstva sa už dlhé roky pohybuje v renomovaných  medicínskych zariadeniach i veľkých potravinárskych firmách. V súčasnosti pôsobí v súkromnej klinike a svoje znalosti využíva aj v rámci spolupráce na projekte Európskej únie zacielenom na zlepšenie životného štýlu obyvateľstva. Svoje odborné vedomosti  a skúsenosti sa snaží odovzdať ďalej ľuďom počas svojich seminárov, ktoré organizuje pre lekárov a lekárnikov, robí poradenstvo pre matky v materských centrách a organizuje aj semináre pre verejnosť – Výživa a zdravie, venované potravinovej intolerancii a detoxikácii. Práve tu spojila teóriu s ochutnávkou jedál z menej známych potravín.

[1] výsledky z online testu Indexu zdravia boli zozbierané v období 1.1-31.12. 2018. Do online testu sa zapojilo počas tohto obdobia 52 163 respondentov zo Slovenka a 122 769 respondentov z Českej republiky.