Brejky     Delissimo  

Cottage Cheese

Nízkotučný čerstvý syr vyrábaný z kvalitného odtučneného mlieka. Obsahuje vysoký podiel vápnika, bielkovín, minerálnych látok, vitamínov a iba 4% tuku. Cottage cheese je vhodný ako samostatná potravina, ako alternatíva nezdravých ingrediencií v jedlách, ale aj ako plnohodnotná súčasť jedál teplej a studenej kuchyne.

Rajo Cottage cheese chilli

 Cottage Cheese  a zdravie

pozitívne účinky Cottage Cheese 

Cottage syr obsahuje minerálne látky dôležité pre človeka. Priaznivý je obsah vápnika a fosforu. Vysoký obsah vápnika má, pri zachovaní správnej životosprávy a zdravého životného štýlu, priaznivý účinok na vývoj kostí a zubov a je nenahraditeľným v prevencii osteoporózy, voľné ióny vápnika zasa znižujú obsah cholesterolu v krvi.

Obsahuje vysoký podiel vápnika, bielkovín, minerálnych látok a vitamínov a iba 4% tuku.

 

Recepty s Cottagege Cheesom Rajo

Šunkové kornútky

Šunkové kornútky

Suroviny

10 plátkov šunky,
55 g bryndze,
125 g tradičného masla RAJO,
1 ks 180 g Rajo cotage cheese pažítka,
2 PL Rajo Cottage cheese šunka - chren,
1 paprička chilli,
mleté čierne korenie,
petržlenová vňať.

Postup receptu

  1. Maslo s bryndzou a syrmi vymiešame do peny, pridáme nadrobno pokrájanú papričku chilli a štipku mletého čierneho korenia. 
  2. Z plátkov šunky urobíme kornútiky a plníme ich penou, ktorú striekame vrecúškom s ozdobnou rúrkou. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Rajčiaky plnené syrovým krémom

Rajčiaky plnené syrovým krémom

Suroviny

8 rajčiakov,
4 vajcia,
1 dl mlieka RAJO,
1 ks 180 g Rajo cottage cheese pažítka,
40 g tradičného masla RAJO,
mleté čierne korenie,
trocha strúhanky,
soľ.

Postup receptu

  1. Z umytých rajčiakov odkrojíme vršky a vydlabeme vnútro. Naplníme ich syrovým krémom, poukladáme do maslom vymasteného pekáča a v rúre zapečieme. 
  2. Syrový krém: Mlieko s vajcami rozšľaháme, pridáme Cottage cheese, korenie, soľ a zahustíme strúhankou. Podávame s pečivom, alebo ako ľahké jedlo so zemiakovou kašou.
Lístková roláda so šunkou

Lístková roláda so šunkou

Suroviny

1 balíček lístkového cesta,
2 stredne veľké cibule,
200 g šunky,
6 vajec,
2 ks 180 g Rajo cottage cheese šunka - chren,
trocha oleja,
soľ.

Postup receptu

  1. Nakrájanú cibuľu speníme na oleji a z vajec pripravíme riedku praženicu. Lístkové cesto natenko rozvaľkáme na pomúčenej doske, poukladáme naň tenké plátky šunky, potom rozotrieme praženicu a Cottage cheese. 
  2. Cesto zvinieme a konce dobre stlačíme, aby zmes nevytiekla. Roládu uložíme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v predhriatej rúre pri vysokej teplote dozlatista.
Zeleninovo-syrový závin

Zeleninovo-syrový závin

Suroviny

1 balíček lístkového cesta,
2 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
1 žĺtok,
1 balíček mrazenej zeleninovej zmesi,
1 cibuľa,
1 strúčik cesnaku,
maslo,
mleté čierne korenie,
soľ.

Postup receptu

  1. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masle, pridáme zeleninovú zmes a krátko podusíme. Osolíme a okoreníme. Necháme vychladnúť. Potom pridáme syry, rozotrený cesnak a vymiešame.
  2. Môžeme pridať aj natvrdo uvarené posekané vajce, šunku alebo pažítku. Na rozvaľkané lístkové cesto natrieme pripravenú zeleninovú zmes, zvinieme, potrieme žĺtkom a dáme piecť do rozpálenej rúry na 30-4O minút pri 180 stupňoch.
Tyčinky s Cottage Cheese

Tyčinky s Cottage Cheese

Suroviny

210 g hladkej múky,
1 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
150 g tradičného masla RAJO,
6 – 8 PL Rajo kyslá smotana,
soľ,
1 bielok na potretie,
rasca alebo sezam.

Postup receptu

  1. V múke rozmiešame soľ, pridáme syr, maslo, smotanu a zamiesime. 
  2. Vypracované cesto vyvaľkáme, ostrôžkou pokrájame na tyčinky, potrieme ich bielkom a posypeme soľou a rascou. Poukladáme ich na plech a v dobre vyhriatej rúre upečieme.
Syrové čajové pečivo

Syrové čajové pečivo

Suroviny

300 g hladkej múky,
1 ks 200 g Rajo rodinná nátierka,
200 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie biely,
soľ.

Plnka:
200 g syra Cottage cheese RAJO šunka - chren,
1 bielok.

Na posypanie:
strúhaný eidamský syr alebo rasca,
hrubá soľ.

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto a necháme ho 1 hodinu odležať na chladnom mieste. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. 
  2. Polovicu z nich potrieme bielkom a posypeme strúhaným eidamským syrom, alebo rascou a hrubou soľou. Všetky kúsky upečieme.
  3. Neposypané tvary po upečení zlepujeme s posypanými cottage cheese šunka - chren, prípadne  môžeme použiť cottage cheese s inou príchuťou.
Šunková nátierka s hubami

Šunková nátierka s hubami

Suroviny

1 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
100 g šunky,
150 g šampiňónov,
1 cibuľa,
50 g Rajo rodinná nátierka,
horčica,
paprika kapia (nemusí byť),
podľa chuti cesnak,
vegeta,
mleté čierne korenie,
soľ,
orechy na ozdobu.

Postup receptu

  1. Do mixéra dáme syr, nátierku, šunku nakrájanú najemno, šampiňóny, posekanú cibuľu, kapiu a pridáme koreniny.
  2. Všetko spolu rozmixujeme na penu. Nátierku ozdobíme polovičkami vlašských orechov.
Sójová nátierka s Cottage Cheese

Sójová nátierka s Cottage Cheese

Suroviny

100 g varených sójových bôbov,
1 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
60 g mladej cibuľky,
60 g posekaných reďkoviek,
soľ,
sladká paprika,
pažítka,

2 PL Rajo kyslá smotana.

Postup receptu

  1. Prelisované sójové bôby premiešame so syrom, podľa chuti osolíme, pridáme papriku, posekanú cibuľku a reďkovky. 
  2. Ak je nátierka hustá, pridáme trocha kyslej smotany RAJO.