Brejky     Delissimo  

Cottage Cheese

Nízkotučný čerstvý syr vyrábaný z kvalitného odtučneného mlieka. Obsahuje vysoký podiel vápnika, bielkovín, minerálnych látok, vitamínov a iba 4% tuku. Cottage cheese je vhodný ako samostatná potravina, ako alternatíva nezdravých ingrediencií v jedlách, ale aj ako plnohodnotná súčasť jedál teplej a studenej kuchyne.

Rajo Cottage cheese chilli

 Cottage Cheese  a zdravie

pozitívne účinky Cottage Cheese 

Cottage syr obsahuje minerálne látky dôležité pre človeka. Priaznivý je obsah vápnika a fosforu. Vysoký obsah vápnika má, pri zachovaní správnej životosprávy a zdravého životného štýlu, priaznivý účinok na vývoj kostí a zubov a je nenahraditeľným v prevencii osteoporózy, voľné ióny vápnika zasa znižujú obsah cholesterolu v krvi.

Obsahuje vysoký podiel vápnika, bielkovín, minerálnych látok a vitamínov a iba 4% tuku.

 

Recepty s Cottage Cheesom Rajo

Cottage guacamole krémové Cottage guacamole krémové

Cottage guacamole krémové

Suroviny

500 g Rajo Cottage cheese
2 nakrájané avokáda
1 nakrájaná červená cibuľa
1 hrsť nakrájanej koriandrovej vňate
2 PL limetkovej šťavy
1 KL soli
1 KL mletej rasce
1/2 KL cesnakového prášku

Postup receptu

  1. Všetky ingrediencie okrem Cottage Cheese dáme do kuchynského robota a zmixujeme.
  2. Na záver pridáme Cottage Cheese. Kto má rád hrudkovitú konzistenciu, len jemne vymixuje, kto to má rád hladšie, poriadne zmixuje. 
  3. Hotový dip servírujeme s tacos alebo zeleninou nakrájanou na paličky alebo jednoducho pridáme k pečeným zemiakom.
Svieži šalát s Cottage Cheese Svieži šalát s Cottage Cheese

Svieži šalát s Cottage Cheese

Suroviny

100 g rukoly
100 g mladého špenátu
200 g Rajo Cottage cheese
4 cherry paradajky
2 PL píniových orieškov (alebo arašidov)
2 PL olivového oleja
1 PL citrónovej šťavy
1 PL medu (alebo agave)
soľ, biele korenie

Postup receptu

  1. Vypraný špenát a rukolu rozdelíme na 2 taniere, navrch pridáme cottage cheese.
  2. Z olivového oleja, citrónovej šťavy, medu, štipky soli a bieleho korenia si pripravíme dresing, ktorým prelejeme šalát.
  3. Dozdobíme dielikmi paradajok a orieškami.
Wrap à la gyros Wrap à la gyros

Wrap à la gyros

Suroviny

4 ks pita chlieb (alebo celozrnnú tortillu)
220 g Rajo Cottage cheese
2 ks kuracích pŕs
4 listy ľadového šalátu
1 uhorka
1 červená cibuľa na tenké plátky
1 paradajka na tenké plátky
korenie na gyros, korenie na tzatziky
olivový olej, citrónová šťava, soľ a korenie

Postup receptu

  1. Korenie na gyros zmiešame s olivovým olejom, pridáme kuracie prsia nakrájané na kocky a necháme marinovať.
  2. Zatiaľ si pripravíme tzatziky: cottage cheese zmiešame s korením na tzatziky (ak neobsahuje kôpor, pridáme ho), najemno nastrúhanou uhorkou, ktorú sme zbavili šťavy, pridáme citrónovú šťavu a dochutíme soľou a korením (alebo použijeme Rajo Cottage cheese tzatziky).
  3. Na rozohriatej panvici nasucho ohrejeme pita chlieb alebo tortillové placky.
  4. Odstavíme a do každej placky vložíme list ľadového šalátu, nakrájané paradajky, červenú cibuľu, na tenké plátky nakrájanú uhorku. Pridáme pár kúskov marinovaných kuracích pŕs, ktoré sme si opiekli na olivovom oleji a pridáme 1-2 lyžice cottage cheese.
  5. Placku zavinieme do kornútka a upevníme špáradlom. Okamžite podávame.
Penne s lososom Penne s lososom

Penne s lososom

Suroviny

200 g penne
200 g lososa bez kože
50 g sušených paradajok
200 g Rajo Cottage cheese
100 ml smotany na varenie Rajo
20 g kapár (alebo olív)
1 šalotka (alebo mladá cibuľka)
50 ml bieleho vína (vývaru)
1 PL nakrájanej pažítky alebo byliniek
olivový olej, soľ

Postup receptu

  1. Cestoviny uvaríme v osolenej vode.
  2. Na olivovom oleji orestujeme dosklovita nadrobno nakrájanú šalotku, pridáme na kúsky nakrájaného lososa, krátko opečieme z každej strany. Osolíme, pridáme biele víno, krátko podusíme, aby sa odparil alkohol.
  3. Pridáme kapary a nakrájané sušené paradajky, prehrejeme a pridáme smotanu na varenie a necháme prejsť varom.
  4. Na záver pridáme cottage chceese, premiešame a servírujeme posypané bylinkami.
Nátierka alebo praženica Nátierka alebo praženica

Nátierka alebo praženica

Suroviny

1 PL Bylinkovo-cesnakového masla Rajo 
200 g Rajo Cottage cheese
4 vajcia
1 PL horčice
bylinky podľa chuti
hrsť nasekanej vňate z jarnej cibuľky
čierne korenie

Postup receptu

  1. Na panvici rozpustíme maslo (môže byť aj Rajo tradičné maslo), pridáme vajcia, cibuľku a bylinky a miešame, kým nevznikne redšia praženica.
  2. Odstavíme, primiešame Rajo Cottage cheese, horčicu a dochutíme čiernym korením.
  3. Servírujeme na bagete ako nátierku alebo samostatne ako praženicu.
Zapekané canelloni Zapekané canelloni

Zapekané canelloni

Suroviny

12 ks cestovín cannelloni
500 g Rajo Cottage cheese
180 ml smotany na varenie Rajo
300 g čerstvého špenátu alebo 150 g mrazeného
1 vajce
1/2 KL muškátového orechu
50 g strúhaného parmezánu
2 PL plátkov mandlí
olivový olej, soľ, korenie

Postup receptu

  1. Rúru si dáme vyhriať na 180° C, cannelloni uvaríme podľa návodu a dáme ich vychladnúť na rovný povrch. Dbáme na to, aby boli oddelené a nezlepili sa.
  2. Zatiaľ si opražíme špenát na malom množstve olivového oleja, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
  3. Odstavíme, necháme trochu vychladnúť a pridáme vajce, polovičnú porciu parmezánu, cottage cheese a dobre zamiešame. Zmesou naplníme cannelloni.
  4. Spodok zapekacej nádoby potrieme olejom, na to poukladáme cannelloni a polejeme smotanou na varenie, posypeme zvyšným parmezánom a nasekaným špenátom.
  5. Posypeme plátkami mandlí a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 20 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme cestoviny ešte 10 minút odpočívať.
Šunkové kornútky Šunkové kornútky

Šunkové kornútky

Suroviny

10 plátkov šunky,
55 g bryndze,
125 g tradičného masla RAJO,
1 ks 180 g Rajo cotage cheese pažítka,
2 PL Rajo Cottage cheese šunka - chren,
1 paprička chilli,
mleté čierne korenie,
petržlenová vňať.

Postup receptu

  1. Maslo s bryndzou a syrmi vymiešame do peny, pridáme nadrobno pokrájanú papričku chilli a štipku mletého čierneho korenia. 
  2. Z plátkov šunky urobíme kornútiky a plníme ich penou, ktorú striekame vrecúškom s ozdobnou rúrkou. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Rajčiaky plnené syrovým krémom Rajčiaky plnené syrovým krémom

Rajčiaky plnené syrovým krémom

Suroviny

8 rajčiakov,
4 vajcia,
1 dl mlieka RAJO,
1 ks 180 g Rajo cottage cheese pažítka,
40 g tradičného masla RAJO,
mleté čierne korenie,
trocha strúhanky,
soľ.

Postup receptu

  1. Z umytých rajčiakov odkrojíme vršky a vydlabeme vnútro. Naplníme ich syrovým krémom, poukladáme do maslom vymasteného pekáča a v rúre zapečieme. 
  2. Syrový krém: Mlieko s vajcami rozšľaháme, pridáme Cottage cheese, korenie, soľ a zahustíme strúhankou. Podávame s pečivom, alebo ako ľahké jedlo so zemiakovou kašou.