Smotana     Sprejové šľahačky  

Tvaroh

Bohatý, zdravý a výdatný zdroj bielkovín vhodný na priamu konzumáciu, ako aj prípravu rôznych pokrmov teplej i studenej kuchyne, ako základ na nátierky, plnky, do šalátov aj múčnikov.

 Tvaroh jemný hrudkovitý Tvaroh jemný hrudkovitý
 Tvaroh jemný hrudkovitý

Tvaroh jemný hrudkovitý

Zloženie

pasterizované mlieko, mliekarenské kultúry.

Logistické údaje
Produktové číslo: 10843
Objem/hmotnosť: 250 g
Obsah tuku v %: 2,5
Počet ks v kartóne: 9
Počet ks na palete: 1080
EAN: 8585002575036
Tvaroh tučný hrudkovitý Tvaroh tučný hrudkovitý
Tvaroh tučný hrudkovitý

Tvaroh tučný hrudkovitý

Zloženie

pasterizované mlieko, mliekarenské kultúry.

Logistické údaje
Produktové číslo: 10842
Objem/hmotnosť: 250 g
Obsah tuku v %: 12
Počet ks v kartóne: 9
Počet ks na palete: 1080
EAN: 8585002575135
Tvaroh odtučnený hrudkovitý Tvaroh odtučnený hrudkovitý
Tvaroh odtučnený hrudkovitý

Tvaroh odtučnený hrudkovitý

Zloženie

pasterizované mlieko, mliekarenské kultúry.

Logistické údaje
Produktové číslo: 10844
Objem/hmotnosť: 180 g
Obsah tuku v %: 0,2
Počet ks v kartóne: 9
Počet ks na palete: 1080
EAN: 8585002511515
Bezlaktózový jemný hrudkovitý tvaroh Bezlaktózový jemný hrudkovitý tvaroh
Bezlaktózový jemný hrudkovitý tvaroh

Bezlaktózový jemný hrudkovitý tvaroh

Zloženie

mlieko, enzým laktáza, mliekarenská kultúra

Logistické údaje
Produktové číslo: 11232
Objem/hmotnosť: 180 g
Obsah tuku v %: 2,5
Počet ks v kartóne: 9
Počet ks na palete: 1080
EAN: 8585002506399

 

Informácia pre spotrebiteľa

Výrobok je vhodný pre spotrebiteľov so zníženou toleranciou na laktózu.

Lakto free tvaroh je vyrobený pridaním enzýmu laktáza, ktorý zložený mliečny cukor laktózu rozkladá na jednoduchšie a ľahšie stráviteľné formy cukrov. Rozštiepením laktózy na jednoduchšie cukry môže mať produkt jemne sladkastú chuť.

Množstvo laktózy najviac 0,01 % hmotnosti.

Mierne sladkastá chuť a karamelová farba neznamenajú zhoršenú kvalitu produktu.


tvaroh-kreslenka-original

Tvaroh a zdravie

pozitívne účinky Tvarohu

Vysoká koncentrácia bielkovín a vysoký obsah dobre vstrebávateľného vápnika robí z tvarohu nenahraditeľnú potravinu. Vysoká koncentrácia vápnika je výbornou prevenciou proti vzniku osteoporózy, pomáha regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Okrem toho obsahuje vitamíny radu B (najmä B6 a B12), vitamíny A,C,D, E a K, riboflavín, tiamín, kyselinu listovú, niacín a betakarotén. Z minerálnych látok je to najmä draslík, vápnik, meď, zinok, horčík, mangán, fosfor, fluorid a selén. Okrem toho obsahuje vysoké množstvo omega 3 a 6 nenasýtených mastných kyselín.

Tvaroh je ľahko stráviteľný, ale sýty – vhodný pri diétach tráviaceho systému. Obsahuje málo purínov, a tak je vhodný aj pri diétach obehového systému. 

 

Recepty s tvarohom Rajo

Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom

Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom

Suroviny

270 g lístkového cesta
1 PL rastlinného oleja
70 g póru
250 g tvarohu
100 g baby špenátu
2 vajcia
100 g kozieho syra
40 g natrhaného prosciutta (alebo inej šunky)
soľ / čierne korenie podľa chuti
štipka muškátového oriešku
čerstvý majorán na ozdobu

Autorka: The Story of a Cake

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu s priemerom 24 cm a vystelieme ju papierom na pečenie.
  2. Rúru vopred vyhrejeme na 190 stupňov.
  3. Vyvaľkaným lístkovým cestom vystelieme dno a trochu aj boky (1-2 cm) formy a popicháme ho vidličkou.
  4. Potom na oleji speníme nakrájaný pór a chvíľku restujeme. Pridáme špenátové listy a pár minút podusíme.
  5. Medzitým vymiešame tvaroh s vajíčkami a pridáme špenátovo-pórkovú zmes. Premiešame. 
  6. Pridáme natrhané prosciutto a 50 g kozieho syra. 
  7. Premiešame a osolíme, okoreníme podľa chuti. 
  8. Zmes natrieme na lístkové cesto.
  9. Navrch ešte rozdrobíme zvyšných 50 g kozieho syra. 
  10. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 30 – 35 minút. 
  11. Hotový slaný koláčik ozdobíme čerstvým majoránom.
Tvarohový krém s bylinkami Tvarohový krém s bylinkami

Tvarohový krém s bylinkami

Suroviny

250 g jemného tvarohu RAJO,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
3 strúčiky cesnaku,
2 ČL vegety,
2 ČL posekanej petržlenovej vňate,
pažítky,
žeruchy - podľa chuti a možnosti.

Postup receptu

  1. Šľahačku prevaríme s vegetou a po vychladnutí prikryjeme a odložíme do chladničky. Na druhý deň rozmixujeme smotanu spolu s tvarohom a cesnakom pokrájaným na malé kúsky. 
  2. Do hotového krému pridáme bylinky posekané najemno a ozdobíme nimi aj povrch. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou, chlebom alebo pečivom ako predjedlo, prípadne využiť ako nátierku, alebo namiesto tatárskej omáčky k mäsu či k iným jedlám.

Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete bezlatózové produkty Rajo. RAJO bezlatózový jemný tvaroh hrudkovitý a RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Tvarohový chlebík s údeným jazykom

Tvarohový chlebík s údeným jazykom

Suroviny

1 ks 180 g Rajo tvaroh odtučnený hrudkovitý,
400 g vareného údeného jazyka,
100 g malých šampiňónov,
150 g tenkých plátkov údenej šunky,
100 g malých nakladaných uhoriek,
20 g plátkovej želatíny.

Postup receptu

  1. Formu na srnčí chrbát vyložíme potravinárskou fóliou. Na fóliu navrstvíme údenú šunku nakrájanú natenko. Malé šampiňóny sparíme vo vriacej vode. Uvarený údený jazyk a uhorky nakrájame na kocky a pomiešame s tvarohom a nakrájanými šampiňónmi. 
  2. Rozpustíme želatínu a vmiešame ju do zmesi. Naplníme pripravenú formu a necháme stáť asi 3 hodiny. Stuhnutý chlebík vyklopíme, odstránime fóliu a nakrájame na plátky.
Závin z jogurtového cesta

Závin z jogurtového cesta

Suroviny

300 g hladkej múky,
100 g hrubej múky,
200 g tradičného masla Rajo,
1 balíček kypriaceho prášku,
1 ks Rajo Probia jogurt biely,
soľ,
1 vajce na potretie,
tuk na plech.

Plnka:
1 ks Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
práškový cukor (podľa chuti),
1 žĺtok, sneh z 1 bielka,
1 balíček vanilínového cukru,
hrozienka,
1 lyžica vanilkového krémového prášku,
50 g rozpusteného  tradičného masla Rajo.

Postup receptu

  1. Z uvedených prísad vypracujeme cesto, rozdelíme ho na 4 časti, rozvaľkáme natenko.  Z prísad pripravíme plnku, ktorou naplníme pripravené pláty cesta, zvinieme a preložíme na vymastený plech. 
  2. Potrieme rozšľahaným vajcom a pomaly upečieme.
Záhorácke kysnuté koláčiky Záhorácke kysnuté koláčiky

Záhorácke kysnuté koláčiky

Suroviny

500 g polohrubej výberovej múky,

100 g masti (kačacej alebo husacej),
100 g práškového cukru,
2 žĺtky,
20 g droždia,
4 dl plnotučného mlieka RAJO,
trošku soli.
Na namáčanie 2 vajcia.

Tvarohová plnka:
500 g tvarohu RAJO,
150 g cukru,
50 g hrozienok,
2 žĺtky,
trochu vanilínového cukru a postrúhanej citrónovej kôry.

Posýpka:
125 g hladkej múky,
75 g tuku,
1 žĺtok,
trochu strúhanej citrónovej kôry a vanilínového cukru.

Postup receptu

  1. Masť s cukrom, soľou a žĺtkami vymiešame do penista. V troške vlažného mlieka necháme vykysnúť droždie a pridáme do odváženej múky. Postupne pridávame vymiešanú zmes, zvyšok mlieka, vypracujeme vláčne cesto a necháme vykysnúť.
  2. Ak máme dosť trpezlivosti, počas kysnutia premiesime cesto ešte dva razy. Bude vláčnejšie. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm. Pokrájame na štvorce, naplníme tvarohovou plnkou a vytvarujeme malé bochníčky.
  3. Zo surovín na posýpku vypracujeme tuhé cesto, ktoré potom postrúhame na jemnom strúhadle. Bochníčky z cesta namáčame hladkou stranou do vajec, rozšľahaných s troškou mlieka a potom do posýpky. Poukladáme ich na vymastený plech a necháme ešte pol hodiny kysnúť. Upečieme v stredne teplej rúre. Ešte teplé posypeme práškovým cukrom.
Vianočný štedrák Vianočný štedrák

Vianočný štedrák

Suroviny

500 g polohrubej múky,
3 dl mlieka RAJO,
20 g droždia,
100 g rozpusteného tradičného masla RAJO,
100 g cukru,
3 žĺtky,
postrúhaná citrónová kôra,
trochu soli,
tuk na vymastenie plechu,
1 žĺtok na potrenie cesta.

Plnka č.1:
slivkový lekvár zmiešaný s postrúhanou citrónovou kôrou.

Plnka č.2:
180 g mletých orechov,
30 g strúhanky,
80 g cukru,
1,5 dl mlieka RAJO,
1 strúčik vanilky,
strúhaná citrónová kôra,
Všetko spolu uvaríme.
Vanilku vyberieme.

Plnka č.3:
200 g mletého maku,
120 g cukru,
10 g tradičného masla RAJO,
1,5 dl mlieka RAJO,
1 vanilkový strúčik,
citrónová kôra.

Plnka č.4:
300 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
80 g cukru,
80 g tradičného masla RAJO,
20 g umytých hrozienok,
2 žĺtky,
citrónová kôra,
sneh z 2 bielkov,
1 vanilka.

Postup receptu

  1. U plniek č. 2 a 3 mlieko, vanilku, maslo, citrónovú kôru zvaríme. Z horúcej zmesi vyberieme vanilku a sparíme ňou orechy a mak. Kvások z droždia, vlažného mlieka a trošky cukru spracujeme s múkou, žĺtkami, a ostatnými prísadami na polotuhé cesto, ktoré rozdelíme na 5 dielov.
  2. Na vymastený plech položíme 1 plát, potrieme plnkou č. 1. Zakryjeme druhým plátom. Nasleduje ďalšia plnka a tretí plát. Tretia plnka, ďalší plát a posledná plnka. Piaty plát cesta rozdelíme na pásiky, a na tvarohovej plnke z nich vytvoríme mriežku. Potrieme žĺtkom a dáme piecť.
Tvarohový pohár Tvarohový pohár

Tvarohový pohár

Suroviny

300 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
1ks 145 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie,
1 - 2 PL cukru,
2 PL hrozienok namočených v rume,
trocha posekaných vlašských orechov,
čerstvé alebo kompótované ovocie podľa chuti,
okrúhle piškóty,
smotana na šľahanie RAJO.

Postup receptu

  1. Do sklenených vysokých pohárov navrstvíme ovocie a okrúhle piškóty. 
  2. Pridáme krém, vymiešaný z uvedených surovín a povrch ozdobíme šľahačkou a ovocím.
Tvarohovo - orechový koláč

Tvarohovo - orechový koláč

Suroviny

250 g polohrubej múky,
200 g práškového cukru,
200 g orechov,
150 g rastlinného tuku,
10 vajec,
3/4 balíčka kypriaceho prášku,
tuk a múka na plech.

Tvarohová plnka:
4 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
4 žĺtky,
50 g masla RAJO,
200 g práškového cukru.
Sneh zo 4 bielkov a 100 g kryštálového cukru.

Postup receptu

  1. Suroviny na cesto zmiesime a 10 minút pečieme. Potom dáme na cesto plnku a znova zasunieme na 10 minút do rúry. 
  2. Plech opäť vytiahneme a na koláč dáme sneh z bielkov s kryštálovým cukrom. Pečieme, až kým sneh nedostane hnedastú farbu.