Acidko jogurty  

Acidko

Chutný kyslomliečny nápoj s kultúrou Lactobacillus acidophilus, ktorá mu dodáva tú pravú acidkovú chuť. Vďaka rôznym formám a príchutiam si vie Acidko nájsť miesto takmer u každého.

Minichladničku vyhráva:
  1. Evka Frelichová

3 podacidkovníky, 1 magnetku a 1 nálepku tento týždeň vyhrávajú:
  1. Denis Porubský
  2. Milan Jarišík
  3. Monika Vabnová
  4. Martina Pokoradiová
  5. Barbora Rusnáková
Každý týždeň vyžrebujeme 5 súťažiacich, ktorých odmeníme balíčkom:
Hlavná cena v poslednom týždni:
Ďakujeme! Tvoje miesto pre Acidko sme zaradili
do galérie a do žrebovania o ceny.
Miesto pre acidko posuniete ťahaním prsta po displeji.
Štatút
Nie sú vyplnené všetky polia.
Naozaj chceš opustiť túto stránku?
Rajo Acidko jogurt biele 250g

Acidko a zdravie

pozitívne účinky Acidka

Podľa niektorých autorov je Lactobacillus acidophilus jedným z najzaujímavejších mikroorganizmov z hľadiska jeho využitia ako pomocnej látky vo výžive. Laktobacily tvoria dôležitú zložku zdravej gastrointestinálnej mikroflóry. Produkujú enzýmy a vitamíny skupiny B, zvyšujú stráviteľnosť bielkovín, sacharidov a tiež tukov. Niektoré kmene Laktobacilov zvyšujú biologickú dostupnosť vápnika a tiež produkujú antimikrobiálne látky inhibujúce významné enteropatogény (Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus auteus, Clostridium perfringen).

Rajo Acidko malina 450g

Čo je to lactobacilLus acidophilus?

Tento druh sa prirodzene nachádza v tráviacom a zažívacom trakte ľudí. V hrubom čreve je pestrá zmes a obrovské množstvo baktérií (až 1x1014). Podľa rôznych zdrojov sa tam nachádza až vyše 200 druhov baktérií, medzi ktorými je šesť až sedem dominantných. Významnú úlohu medzi nimi má práve rod Lactobacillus.

 

Recepty s Acidkom

Pohárový koláč Pohárový koláč

Pohárový koláč

Suroviny

3 poháre Rajo Acidko plnotučné biele,
3 poháre zmiešanej hladkej a hrubej múky,
1 pohár práškového cukru,
1 dl oleja,
1 lyžica sódy bikarbóny,
hrozienka,
kandizované ovocie,
strúhaná čokoláda,
orechy.

Postup receptu

  1. Všetky suroviny zmiešame na cesto a dáme piecť do mierne vyhriatej rúry.
  2. Upečený koláč ozdobíme podľa chuti.
Nekysnuté koláčiky Nekysnuté koláčiky

Nekysnuté koláčiky

Suroviny

250 g rastlinného stuženého tuku,
500 g polohrubej múky,
80 g droždia,
2 vajcia,
1 lyžica cukru,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
troška soli.
Na plnenie slivkový lekvár a tvaroh,
na vymastenie plechu tuk,
na obaľovanie práškový cukor.

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto, z ktorého - bez kysnutia - formujeme koláčiky alebo šatôčky. 
  2. Plníme ich slivkovým lekvárom a tvarohom, pečieme v predhriatej rúre a ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre.
Jogurtové želé Jogurtové želé

Jogurtové želé

Suroviny

250 g jahôd (môžu byť zavárané),
50 g cukru,
1 lyžica citrónovej šťavy,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
8 plátkov želatíny,
med,
2 ks 125 g RAJO klasik jogurt biely,
1 lyžica vajcového likéru,
vanilínový cukor,
ovocie na ozdobenie.

Postup receptu

  1. Jahody rozmixujeme s citrónovou šťavou a cukrom a vmiešame rozpustenú želatínu a Acidko.
  2. Chlebíčkovú formu vypláchneme, naplníme zmesou a necháme stuhnúť v chladničke. 
  3. Biely jogurt ochutíme vanilínovým cukrom a medom.
  4. Stuhnuté želé pokrájame na porcie, polejeme jogurtovou omáčkou, na ktorej likérom vytvoríme ozdobu.
  5. Ozdobíme čerstvými alebo zaváranými jahodami.
Sedmohradská kapusta Sedmohradská kapusta

Sedmohradská kapusta

Suroviny

1,5 kg kyslej kapusty,
1 kg údenej klobásy,
1 ks 330 g Rajo nízkotučný jogurt biely,
1 ks 250 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
2 dl mlieka Rajo,
mletá paprika,
tvrdý údený syr,
údená slanina,
soľ.

Postup receptu

  1. Zemiaky uvaríme v šupke a vychladnuté nakrájame na kolieska. Ohňovzdornú misu alebo pekáč vymastíme, vyložíme zemiakmi, na ne rozprestrieme kapustu, kolieska nakrájanej údenej klobásy, vrstvu posypeme strúhaným syrom a zalejeme časťou zálievky.
  2. Potom naplnenú misu zalejeme ostatnou zálievkou, posypeme zvyškom syra a dáme zapiecť do vyhriatej rúry. Pred podávaním každú porciu posypeme kockami opraženej údenej slaniny. 
  3. Zálievka: Dobre zmiešame jogurt, acidofilné a obyčajné mlieko a pridáme mletú papriku a soľ.
Šalátová polievka Šalátová polievka

Šalátová polievka

Suroviny

4 hlávky šalátu,
2 ks 250 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
4 strúčiky cesnaku,
rasca,
polievkové korenie,
ocot podľa chuti,
soľ.

Zápražka:
40 g údenej slaniny,
hladká múka,
mlieko Rajo.


Zátrepka:
hladká múka,
mlieko Rajo.

Postup receptu

  1. Do hrnca dáme acidofilné mlieko, pretlačný cesnak, rascu, trochu vody a pri stálom miešaní necháme pomaly vrieť. Zo slaniny a múky urobíme hustú zápražku a zalejeme ju studeným mliekom. Vlejeme ju do acidofiného mlieka s miešame, kým nezovrie. 
  2. Potom stiahneme teplotu na najnižší stupeň, pridáme zátrepku a dávame pozor, aby sa nám neurobili hrčky. Necháme prevrieť, dochutíme soľou a polievkovým korením. 
  3. Do polievky vložíme šalát nakrájaný na rezance a necháme vrieť, až kým nezmäkne. Po odstavení z ohňa môžeme pridať podľa chuti ocot.
Rajské lievance Rajské lievance

Rajské lievance

Suroviny

450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
130 g hladkej múky,
100 g práškového cukru,
3 vajcia,
2 lyžičky rumu,
5 g kokosovej múčky,
1 jablko,
2 lyžice masla Rajo,
škoricový cukor,
štipka soli,
olej na vyprážanie.

Postup receptu

  1. Mlieko, vajcia, cukor, rum, kokosovú múčku a štipku soli dobre premiešame a tesne pred pražením pridáme postrúhané jablko a rozpustené maslo. 
  2. Vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán a ešte teplé obalíme škoricovým cukrom.
Hubová kyslá polievka Hubová kyslá polievka

Hubová kyslá polievka

Suroviny

120 g čerstvých hub,
1 ks 250 RAJO Acidko plnotučné biele,
40 g cibule,
40 g hladkej múky,
20 g oleja,
mletá sladká paprika,
bobkový list,
ocot,
soľ.

Postup receptu

  1. Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme nakrájané huby, mletú papriku, soľ, bobkový list, podlejeme vodou a dusíme. 
  2. Do mlieka zamiešame múku, prilejeme k hubám a spolu povaríme. 
  3. Nakoniec okyslíme podľa chuti.