Recepty

Horúca perníková čokoláda Horúca perníková čokoláda

Horúca perníková čokoláda

Suroviny

130 g kvalitnej čokolády nasekanej na kúsky
2 PL perníkového sirupu*
1 dl smotany na šľahanie RAJO
0,5 dl mlieka RAJO
škorica na ozdobu

PERNÍKOVÝ SIRUP:

1.5 dl vody
180 g hnedého cukru
1 ČL škorice
Štipka mletého zázvoru
Štipka mletého muškátového oriešku


Tento recept pre Rajo pripravili: 
Príbehy z kuchyne 

Postup receptu

  1. Najprv si pripravíme perníkový sirup. V hrnci na miernom plameni zohrievame všetky ingrediencie, občas premiešame a varíme asi 15-20 minút, kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa hustejší sirup.
  2. Na čokošku - v hrnci zohrejeme smotanu, pridáme na kúsky nalámanú kvalitnú čokoládu, mlieko. Keď sa začne čokoláda rozpúšťať, pridáme perníkový sirup a ešte chvíľu premiešame. Ak chceme čokošku redšiu, pridáme ešte trochu mlieka.
  3. Horúcu čokoládu ozdobíme mletou škoricou alebo celou škoricou, ktorú môže použiť aj na miešanie.
Perníková špaldová bábovka Perníková špaldová bábovka

Perníková špaldová bábovka

Suroviny

3 celé vajcia
150 g trstinového cukru
2 PL medu
110 g rozpusteného masla RAJO
200 ml smotany na šľahanie RAJO
0,5 dl mlieka
280 g hladkej špaldovej múky
1 ČL prášku do pečiva
1 PL perníkového korenia
80 g nasekaných vlašských orechov

Tento recept pre Rajo pripravili:
Príbehy z kuchyne  

Postup receptu

  1. Najprv si vyšľaháme vajcia s cukrom. Pridáme med
  2. Samostatne si zmiešame múku s práškom do pečiva a perníkovým korením.
  3. K vajciam pridáme rozpustené maslo, postupne aj smotanu, mlieko.
  4. Nakoniec primiešame suchú múkovú zmes.
  5. Pridáme orechy.
  6. Zmes dáme do vymastenej, múkou vysypanej formy.
  7. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45 minút.

TIP: Bábovku môžeme obliať polevou z krémového syra. Vyšľaháme 120 g krémového syra  s 1 ČL perníkového korenia  a s práškovým cukrom (podľa chuti, ja som dala asi 2 PL) a pridávame postupne trochu mlieka, podľa toho akú chceme mať konzistenciu polevy.

Bábovku ozdobíme pekanovými alebo vlašskými orechmi.


Vianočné rybie guľky Vianočné rybie guľky

Vianočné rybie guľky

Suroviny

500 g rybieho filé,
75 g údenej slaniny,
1 väčšia cibuľa,
2 žemle,
2 vajcia.
muškátový oriešok,
2 lyžice citrónovej šťavy,
soľ,
petržlenová vňať.


Na omáčku:
olej,
hladká múka,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľananie,
2 rajčiaky.

Postup receptu

  1. Umyté rybie filé pomelieme na mäsovom mlynčeku. Slaninu pokrájame na drobné štvorčeky, cibuľu nadrobno a oboje zmiešame s pomletým filé.
  2. Žemle namočíme o chvíľu dobre vyžmýkame, roztlačíme a spolu s rozšľahanými vajcami pridáme k rybej zmesi, ochutíme muškátovým orieškom, citrónovou šťavou a soľou. Zo zmesi formujeme guľky, asi 10 minút varíme v slanej vode.
  3. Potom ich polejeme omáčkou, ktorú pripravíme nasledovne. Z oleja a múky urobíme svetlú zápražku, zalejeme ju smotanou, rozmiešame a osolíme. Rajčiny sparíme, ošúpeme, pokrájame na kúsky a vložíme do omáčky. Omáčku chvíľu povaríme.
Predvianočná zapekaná kapusta Predvianočná zapekaná kapusta

Predvianočná zapekaná kapusta

Suroviny

400 g kyslej kapusty,
400 g bravčového pliecka,
4 lyžice bravčovej masti,
1 cibuľa,
80 g ryže,
1 ks 180 g Rajo kyslá smotana,
mleté čierne korenie,
mletá sladká paprika,
soľ.

Postup receptu

  1. Odkvapkanú kapustu podlejeme v kastróli vodou a prikrytú dusíme. nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masfti, pridáme pomleté mäso, papriku, korenie, soľ. Podlejeme horúcou vodou a prikryté dusíme. 
  2. Ryžu premyjeme horúcou vodou, dáme cddo hrnca, zalejeme vodou, pridáme trochu masti, necháme ju povariť a dusíme do mäkka. Do vymastenej zapekacej misky ukladáme vrstvy. 
  3. Na dno tretinu udusenej kapusty, na to polovicu ryže a polovicu mäsa. Prekladanie zopakujeme. Vrchnú vrstvu tvorí kapusta. Povrch polejeme kyslou smotanou a zapečieme v rúre.
Boršč aj na Vianoce Boršč aj na Vianoce

Boršč aj na Vianoce

Suroviny

250 g hovädzieho mäsa,
250 g bravčového mäsa,
50 g údenej slaniny,
olej,
po 100 g mrkvy,
petržlenu,
zeleru,
1 cvikla,
hlávková kapusta podľa chuti,
2 - 3 zemiaky,
maslo a hladká múka na zápražku,
rajčiaky čerstvé alebo pretlak,
mleté čierne korenie,
rasca,
borievky,
1 - 2 lyžice octu,
1 ks 180 g Rajo smotana kyslá,
1 - 2 strúčiky cesnaku,
soľ.

Postup receptu

  1. Mäso i slaninu pokrájame na kocky. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu a pridáme mäso. Opražíme, zalejeme vodou a uvaríme domäkka. 
  2. Urobíme zápražku a pridáme k mäsu spolu so zeleninou pokrájanou na kocky, kapustou nakrájanou na rezance a varíme. 
  3. Cviklu postrúhame a pred dovarením pridáme do polievky spolu s ošúpanými rajčiakmi (alebo pretlakom či kečupom). Ochutíme koreninami a octom. 
  4. Jednotlivé porcie na tanieri ozdobíme kopčekom kyslej smotany rozmiešanej s pretlačeným cesnakom.
Babičkina kapustnica Babičkina kapustnica

Babičkina kapustnica

Suroviny

500 g zemiakov,
250 g kyslej kapusty,
údená klobása,
4 dl kyslej smotany Rajo,
150 g údeného tofu,
60 g masla Rajo,
40 g hladkej múky,
1 žĺtok, trocha mlieka Rajo,
1 lyžica mletej sladkej papriky,
rasca,
soľ.

Postup receptu

  1. Očistené surové zemiaky nakrájame na kocky, zalejeme vodou, pridáme soľ, rascu a dáme variť. Keď sa zemiaky trochu povaria, pridáme nakrájanú kyslú kapustu, pokrájanú klobásu a všetko uvaríme domäkka. 
  2. Potom prilejeme kyslú smotanu, v ktorej sme rozmiešali múku a znovu povaríme. 
  3. Nakoniec primiešame papriku, cesnak rozotrený s maslom a žĺtok rozmiešaný v troške mlieka. Tofu pokrájame na malé kocky, pridáme do polievky a necháme prejsť varom.
Detský sviatočný koktail

Detský sviatočný koktail

Suroviny

1 ks 250 ml Rajo smotana na varenie,
400 g rôzneho ovocia (višne, marhule, jablká atď.),
50 g hrozienok,
50 g postrúhaných orechov,
1 dl šťavy z kompótu,
250 ml RAJO mlieko plnotučné,
šťava z 1/2 citróna,
2 lyžičky práškového cukru.

Postup receptu

  1. Očistené ovocie nakrájame na malé kúsky, polejeme kompótovou a citrónovou šťavou. Pridáme umyté hrozienka. 
  2. Všetko premiešame, vložíme do chladničky na 1-2 hodiny. Studené ovocie rozdelíme do vysokých pohárov. 
  3. Smotanu zmiešame s mliekom a 1-2 lyžičkami cukru. Nalejeme na ovocie. Posypeme strúhanými orechami.