Recepty

Tvarohový krém s bylinkami Tvarohový krém s bylinkami

Tvarohový krém s bylinkami

Suroviny

250 g jemného tvarohu RAJO,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
3 strúčiky cesnaku,
2 ČL vegety,
2 ČL posekanej petržlenovej vňate,
pažítky,
žeruchy - podľa chuti a možnosti.

Postup receptu

  1. Šľahačku prevaríme s vegetou a po vychladnutí prikryjeme a odložíme do chladničky. Na druhý deň rozmixujeme smotanu spolu s tvarohom a cesnakom pokrájaným na malé kúsky. 
  2. Do hotového krému pridáme bylinky posekané najemno a ozdobíme nimi aj povrch. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou, chlebom alebo pečivom ako predjedlo, prípadne využiť ako nátierku, alebo namiesto tatárskej omáčky k mäsu či k iným jedlám.

Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete bezlatózové produkty Rajo. RAJO bezlatózový jemný tvaroh hrudkovitý a RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Mexický quiche Mexický quiche

Mexický quiche

Suroviny

1 balík lístkového cesta,
200 g šampiňónov,
150 g syru ementál,
1 veľká cibuľa,
2 rajčiaky,
10 vajec,
100 ml Rajo smotana na šľahanie,
1 lyžička tradičného masla Rajo.

Postup receptu

  1. Okrúhlu formu vymastíme maslom a vyložíme lístkovým cestom, ktoré jemne natiahneme do strán. Čerstvé šampiňóny olúpeme a nakrájame na plátky, syr postrúhame, cibuľu nakrájame a vajcia rozmiešame so smotanou. 
  2. Polovicu syra si odložíme spolu s jedným rajčiakom a trochou šampiňónov, zvyšok surovín pridáme do rozmiešaných vajec so smotanou. Rajčiak pokrájame na malé kocky. 
  3. Zmes dáme do formy s cestom, ozdobíme zvyškom šampiňónov, rajčiakom pokrájaným na kolieska a posypeme zvyškom strúhaného syra. Pečieme 30 - 35 minút pri teplote 170°C.

Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Citrónovo-mliečna torta Citrónovo-mliečna torta

Citrónovo-mliečna torta

Suroviny

6 vajec,
200 g práškového cukru,
125 g polohrubej múky,
125 g strúhanky.


Plnka:
500 ml Rajo plnotučného mlieka / bezlaktózového polotučného mlieka,
400 g Rajo smotany na šľahanie / bezlaktózovej smotany na šľahanie,
100 ml citrónovej šťavy,
želatína na pol litra mlieka.


Poleva:
400 g Rajo smotany na šľahanie / bezlaktózovej smotany na šľahanie,
1 PL práškového cukru,
40 g pistácií,
citrónové želé.

Postup receptu

  1. Vajcia a cukor vyšľaháme do peny, primiešame múku, a strúhanku. Tortovú formu vymastíme a vlejeme do nej cesto. pečieme asi 40 minút v mierne vyhriatej rúre. 
  2. Po upečení formu otvoríme a korpus prekrojíme dva razy, takže vzniknú tri diely. Želatínu dáme napučať. Mlieko, šťavu a cukor spolu premiešame. Želatínu rozpustíme pri miernej teplote a primiešame k mliečnej zmesi. Všetko necháme dobre vychladnúť.
  3. Do tejto hmoty primiešame do tuha vyšľahanú smotanu. Na samotné dno tortovej formy uložíme jednu časť cesta a uzatvoríme ho do formy. 
  4. Polovicu krému natrieme na cesto, prikryjeme ďalšou časťou, opäť natrieme a prikryjeme poslednou časťou torty. Necháme v chladničke asi 2 hodiny.
  5. Smotanu s cukrom vyšľaháme do tuehj peny a rozotrieme na tortu. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie pistáciami, čokoládou, kakaom a pod.
Chlieb "Müsli" Chlieb "Müsli"

Chlieb "Müsli"

Suroviny

400 g hrubej múky,
1/2 balíčka droždia,
1 lyžička medu,
200 g müsli,
1 lyžička soli,
20 g rastlinného tuku,
8 lyžíc kyslomliečneho nápoja Rajo Probia Nature drink vašej obľúbenej príchute,
tuk na vymastenie formy.

Postup receptu

  1. Všetky prísady vložíme do misy a spracujeme na vláčne cesto.
  2. Preložíme ho do vymastenej formy a necháme asi 45 minút kysnúť pri teplote 50 stupňov.
  3. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 40 minút.
Plnené rolády z morky Plnené rolády z morky

Plnené rolády z morky

Suroviny

2 kusy morčacích pŕs,
100 g masla Rajo,
soľ.


Plnka:
2 kusy bielych rožkov,
1 dl bieleho vína,
2 vajcia,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
300 g pomletého bravčového mäsa,
100 g jemne nasekaných mandlí,
6 lyžice brandy,
200 g údenej slaniny,
biele mleté korenie,
soľ,
pečeň z morky,
trošku vegety,
čerstvá petržlenová vňať.

Postup receptu

  1. Prsia rozrežeme a upravíme na plát, jemne naklepeme, trochu osolíme a potrieme plnkou. Pevne zrolujeme, previažeme alebo spojíme grilovacími ihlami, obložíme slaninou a maslom. 
  2. Pečieme v alobale alebo v uzatvorenom pekáči. Počas pečenia potierame smotanou. Pečieme asi 1 a pol hodiny pri miernejšej teplote, aby sa plnka dobre prepiekla. 
  3. Plnku pripravíme tak, že rožky namočíme do vína, primiešame ostatné suroviny, pokrájanú pečeň, slaninu na drobné kocky a nasekanú petržlenovú vňať. Rolády chutia výborne aj studené napríklaad v silvestrovskej noci pri šampanskom.
Palacinky z tvarohového cesta Palacinky z tvarohového cesta

Palacinky z tvarohového cesta

Suroviny

3 vajcia,
600 ml Rajo mlieka alebo bezlaktózového mlieka,
100 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý alebo bezlaktózový jemný hrudkovitý,
100 g hladkej múky,
30 g práškového cukru,
40 g oleja,
soľ,
lekvár podľa chuti.

Postup receptu

  1. Mlieko, cukor, soľ a vajcia spolu rozmiešame. Pridáme prelisovaný tvaroh, múku, všetko zmiešame dohladka a necháme odležať asi 30 minút. 
  2. Z cesta opečieme palacinky z oboch strán, naplníme ich lekvárom, posypeme práškovým cukrom a môžeme ozdobiť šľahačkou.
Čertove rožky Čertove rožky

Čertove rožky

Suroviny

Cesto:
1 kg polohrubej múky
3 dcl oleja
1/2 litra teplého mlieka RAJO
1 droždie
3 lyžice kryštálového cukru
štipka soli

Plnka:
1 ks RAJO ochutený tvaroh Hrozienka - vanilka
1 ks RAJO ochutený tvaroh Vlašský orech
1 ks RAJO ochutený tvaroh Jablko - škorica

Postup receptu

  1. Zo surovín na prípravu cesta zamiesime cesto. Nie je nutné, aby cesto stálo a kyslo. Zamiesené a vypracované cesto rozdelíme na 7 bochníkov. Každý bochník rozvaľkáme a rozkrojíme na 8 trojuholníkov.
  2. Trojuholníky naplníme ochutenou tvarohovou plnkou a stočíme do tvaru rožka. Vznikne nám 56 rožkov, ktoré postupne ukladáme na suchý plech. Rožky potrieme žĺtkom a pečieme v rúre 20 minút pri 180 stupňoch.
  3. Upečené rožky posypeme práškovým cukrom. Čertove rožky sú vynikajúce na raňajky ku káve či čaju, ale aj na desiatu do školy, či ako chutný a sýty olovrant. Prajeme dobrú chuť!
Zdravé raňajky Zdravé raňajky

Zdravé raňajky

Suroviny

4 PL ovsených vločiek,
2 ks jabĺk,
1 ks Rajo ochutený tvaroh jablko - škorica,
škorica, podľa chuti môže byť aj med.

Postup receptu

  1. Ovsené vločky zalejeme horúcou vodou (nesmú plávať). Necháme ich napučať (cca 5 min), zatiaľ ošúpeme jablká.
  2. K vločkám pridáme nahrubo postrúhané jablká a tvaroh. Posypeme ešte škoricou a môžeme pridať med.
  3. Všetko spolu riadne premiešame a môžeme raňajkovať! Chutí i detičkám.
Tvarohový koláč s hrozienkami Tvarohový koláč s hrozienkami

Tvarohový koláč s hrozienkami

Suroviny

250 g polohrubej múky,
2 ČL kypriaceho prášku,
4 vajcia,
180 g práškového cukru,
50 ml oleja,
100 ml Rajo mlieka alebo bezlaktózového mlieka

PLNKA: 
1 ks Rajo ochutený tvaroh hrozienka-vanilka alebo bezlaktózový tvaroh a sušené hrozienka
1 vajce,
100 g práškového cukru,
1 ČL kukuričného škrobu (maizena)

Postup receptu

  1. V miske vyšľaháme žĺtky so 150 g cukru do peny. Pridáme olej, mlieko, preosiatu múku s kypriacim práškom a premiešame. Do zmesi pridáme sneh z bielkov, ktorý sme vyšľahali so zvyšným cukrom.
  2. Pripravíme plnku: do tvarohu pridáme vajce, práškový cukor, kukuričný škrob a všetko dobre vymiešame.
  3. Rúru vyhrejeme na 175 °C. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Po celej ploche lyžičkou rovnomerne rozložíme kôpky plnky.
  4. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 až 25 minút.
Dvojfarebný tvarohový koláč

Dvojfarebný tvarohový koláč

Suroviny

Cesto:
2 hrnčeky múka polohrubá
1 hrnček cukor práškový
1 hrnček mlieko
1 prášok do pečiva
0,5 hrnčeka olej
2 lyžice kakaa alebo čokolady,
1
 vanilkový cukor,
2 vajcia

Plnka:
2 ks Rajo ochutený tvaroh vlašský orech
1 pohar mlieka,
2 vajcia,
podľa chuti rum.

Postup receptu

  1. Zmiešame všetky prísady určené na cesto a vylejeme ich na plech. 
  2. Plnku pripravíme jednoduchým zmiešaním všetkých surovín. 
  3. Vylejeme na už pripravené cesto. Dáme piecť na 170 °C na cca 50 min. Pri podávaní je možné ozdobiť šľahačkou, čokoládou. Fantázii sa medze nekladú.
Tvarohovo-jabĺčkový koláčik Tvarohovo-jabĺčkový koláčik

Tvarohovo-jabĺčkový koláčik

Suroviny

cesto:
250 g preosiata hladká múka,
125 g tradičné maslo Rajo,
100 g práškový cukor,
1 vajce,
štipka soli,
slivkový lekvár,
2 ks Rajo ochutený Rajo ochutený jablko - škorica,
2-3 jabĺčka,
trocha medu.

Postup receptu

  1. Cesto: Z hladkej múky, masla, cukru, vajca a štipky soli vypracujeme tuhé cesto, ktoré zabalíme do fólie a na hodinu dáme do chladničky. Potom cesto vygúľame a prenesieme na menší plech, natrieme tenšou vrstvou lekváru, na ktorý dáme Rajo ochutený tvaroh jablkovo-škoricový, kto má rád sladšie môže ešte do tvarohu vmiešať 1 vanilkový cukor. 
  2. Tvarohovú plnku uhladíme a na ňu šikmo poukladáme tenké plátky jabĺčok pričom ich mierne vtlačíme do tvarohu. Na záver celý koláč pofŕkame 2 pol. lyžicami medu.
Hrozienkovo-vanilkový koláč Hrozienkovo-vanilkový koláč

Hrozienkovo-vanilkový koláč

Suroviny

4 ks Rajo ochutený tvaroh hrozienka-vanilka, 
4 ks vajcia, 
kryštálový cukor,
250 g tradičného masla Rajo,
150 g maslo / tuk na vytretie formy na pečenie
detská krupica,
4 PL prášok do pečiva 
250 g ovocia (slivky, ringloty).

Postup receptu

  1. Maslo vymiešame s cukrom a 4 žĺtkami, pridáme tvaroh a detskú krupicu s práškom do pečiva. 
  2. Vymiešame do tuha sneh zo 4 bielkov a zľahka ho pridáme do tvarohovej zmesi. 
  3. Cesto vylejeme na vymastený plech, poukladáme naň vykôstkované ovocie (slivky, ringloty). Pečieme asi 40 minút vo vyhriatej rúre.