Recepty

Tvarohový krém s bylinkami Tvarohový krém s bylinkami

Tvarohový krém s bylinkami

Suroviny

250 g jemného tvarohu RAJO,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
3 strúčiky cesnaku,
2 ČL vegety,
2 ČL posekanej petržlenovej vňate,
pažítky,
žeruchy - podľa chuti a možnosti.

Postup receptu

  1. Šľahačku prevaríme s vegetou a po vychladnutí prikryjeme a odložíme do chladničky. Na druhý deň rozmixujeme smotanu spolu s tvarohom a cesnakom pokrájaným na malé kúsky. 
  2. Do hotového krému pridáme bylinky posekané najemno a ozdobíme nimi aj povrch. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou, chlebom alebo pečivom ako predjedlo, prípadne využiť ako nátierku, alebo namiesto tatárskej omáčky k mäsu či k iným jedlám.

Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete bezlatózové produkty Rajo. RAJO bezlatózový jemný tvaroh hrudkovitý a RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Mexický quiche Mexický quiche

Mexický quiche

Suroviny

1 balík lístkového cesta,
200 g šampiňónov,
150 g syru ementál,
1 veľká cibuľa,
2 rajčiaky,
10 vajec,
100 ml Rajo smotana na šľahanie,
1 lyžička tradičného masla Rajo.

Postup receptu

  1. Okrúhlu formu vymastíme maslom a vyložíme lístkovým cestom, ktoré jemne natiahneme do strán. Čerstvé šampiňóny olúpeme a nakrájame na plátky, syr postrúhame, cibuľu nakrájame a vajcia rozmiešame so smotanou. 
  2. Polovicu syra si odložíme spolu s jedným rajčiakom a trochou šampiňónov, zvyšok surovín pridáme do rozmiešaných vajec so smotanou. Rajčiak pokrájame na malé kocky. 
  3. Zmes dáme do formy s cestom, ozdobíme zvyškom šampiňónov, rajčiakom pokrájaným na kolieska a posypeme zvyškom strúhaného syra. Pečieme 30 - 35 minút pri teplote 170°C.

Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Jemné pagáčiky

Jemné pagáčiky

Suroviny

500 g hladkej múky špeciál,
3 žĺtky,
asi 1 kávová lyžička soli,
50 g Rajo smotanovej nátierky,
50 g droždia,
300 g pomletých škvariek,
1 ks 250 g Rajo kyslá smotana.
Na kvások 2 dl mlieka RAJO,
trocha cukru.
Na potrenie 1 vajce.

Postup receptu

  1. V osladenom mlieku necháme vykysnúť droždie. Kvások pridáme k múke, pridáme žĺtky, smotanu a soľ. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme a potrieme škvarkami.
  2. Preložíme ako obálku, potom ešte napoly a necháme 20 minút kysnúť. Opäť rozvaľkáme, preložíme a necháme kysnúť. Opakujeme tri razy. Na štvrtý raz cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 - 2 cm a vykrajujeme pagáčiky. 
  3. Môžeme ich ozdobiť mriežkou pomocou noža, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rozpálenej rúry.
Syrové čajové pečivo Syrové čajové pečivo

Syrové čajové pečivo

Suroviny

300 g hladkej múky,
1 ks 180 g Rajo smotanová nátierka - natur,
200 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie biely,
soľ.

Plnka:
200 g syra Cottage cheese RAJO šunka - chren,
1 bielok.

Na posypanie:
strúhaný eidamský syr alebo rasca,
hrubá soľ.

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto a necháme ho 1 hodinu odležať na chladnom mieste. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. 
  2. Polovicu z nich potrieme bielkom a posypeme strúhaným eidamským syrom, alebo rascou a hrubou soľou. Všetky kúsky upečieme.
  3. Neposypané tvary po upečení zlepujeme s posypanými cottage cheese šunka - chren, prípadne  môžeme použiť cottage cheese s inou príchuťou.
Šunková nátierka s hubami

Šunková nátierka s hubami

Suroviny

1 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
100 g šunky,
150 g šampiňónov,
1 cibuľa,
50 g Rajo smotanová nátierka,
horčica,
paprika kapia (nemusí byť),
podľa chuti cesnak,
vegeta,
mleté čierne korenie,
soľ,
orechy na ozdobu.

Postup receptu

  1. Do mixéra dáme syr, nátierku, šunku nakrájanú najemno, šampiňóny, posekanú cibuľu, kapiu a pridáme koreniny.
  2. Všetko spolu rozmixujeme na penu. Nátierku ozdobíme polovičkami vlašských orechov.
Citrónovo-mliečna torta Citrónovo-mliečna torta

Citrónovo-mliečna torta

Suroviny

6 vajec,
200 g práškového cukru,
125 g polohrubej múky,
125 g strúhanky.


Plnka:
500 ml Rajo plnotučného mlieka / bezlaktózového polotučného mlieka,
400 g Rajo smotany na šľahanie / bezlaktózovej smotany na šľahanie,
100 ml citrónovej šťavy,
želatína na pol litra mlieka.


Poleva:
400 g Rajo smotany na šľahanie / bezlaktózovej smotany na šľahanie,
1 PL práškového cukru,
40 g pistácií,
citrónové želé.

Postup receptu

  1. Vajcia a cukor vyšľaháme do peny, primiešame múku, a strúhanku. Tortovú formu vymastíme a vlejeme do nej cesto. pečieme asi 40 minút v mierne vyhriatej rúre. 
  2. Po upečení formu otvoríme a korpus prekrojíme dva razy, takže vzniknú tri diely. Želatínu dáme napučať. Mlieko, šťavu a cukor spolu premiešame. Želatínu rozpustíme pri miernej teplote a primiešame k mliečnej zmesi. Všetko necháme dobre vychladnúť.
  3. Do tejto hmoty primiešame do tuha vyšľahanú smotanu. Na samotné dno tortovej formy uložíme jednu časť cesta a uzatvoríme ho do formy. 
  4. Polovicu krému natrieme na cesto, prikryjeme ďalšou časťou, opäť natrieme a prikryjeme poslednou časťou torty. Necháme v chladničke asi 2 hodiny.
  5. Smotanu s cukrom vyšľaháme do tuehj peny a rozotrieme na tortu. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie pistáciami, čokoládou, kakaom a pod.
Palacinky z tvarohového cesta Palacinky z tvarohového cesta

Palacinky z tvarohového cesta

Suroviny

3 vajcia,
600 ml Rajo mlieka alebo bezlaktózového mlieka,
100 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý alebo bezlaktózový jemný hrudkovitý,
100 g hladkej múky,
30 g práškového cukru,
40 g oleja,
soľ,
lekvár podľa chuti.

Postup receptu

  1. Mlieko, cukor, soľ a vajcia spolu rozmiešame. Pridáme prelisovaný tvaroh, múku, všetko zmiešame dohladka a necháme odležať asi 30 minút. 
  2. Z cesta opečieme palacinky z oboch strán, naplníme ich lekvárom, posypeme práškovým cukrom a môžeme ozdobiť šľahačkou.
Tvarohový koláč s hrozienkami Tvarohový koláč s hrozienkami

Tvarohový koláč s hrozienkami

Suroviny

250 g polohrubej múky,
2 ČL kypriaceho prášku,
4 vajcia,
180 g práškového cukru,
50 ml oleja,
100 ml Rajo mlieka alebo bezlaktózového mlieka

PLNKA: 
1 ks Rajo ochutený tvaroh hrozienka-vanilka alebo bezlaktózový tvaroh a sušené hrozienka
1 vajce,
100 g práškového cukru,
1 ČL kukuričného škrobu (maizena)

Postup receptu

  1. V miske vyšľaháme žĺtky so 150 g cukru do peny. Pridáme olej, mlieko, preosiatu múku s kypriacim práškom a premiešame. Do zmesi pridáme sneh z bielkov, ktorý sme vyšľahali so zvyšným cukrom.
  2. Pripravíme plnku: do tvarohu pridáme vajce, práškový cukor, kukuričný škrob a všetko dobre vymiešame.
  3. Rúru vyhrejeme na 175 °C. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Po celej ploche lyžičkou rovnomerne rozložíme kôpky plnky.
  4. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 až 25 minút.