Recepty

Jemné pagáčiky

Jemné pagáčiky

Suroviny

500 g hladkej múky špeciál,
3 žĺtky,
asi 1 kávová lyžička soli,
50 g Rajo smotanovej nátierky,
50 g droždia,
300 g pomletých škvariek,
1 ks 250 g Rajo kyslá smotana.
Na kvások 2 dl mlieka RAJO,
trocha cukru.
Na potrenie 1 vajce.

Postup receptu

  1. V osladenom mlieku necháme vykysnúť droždie. Kvások pridáme k múke, pridáme žĺtky, smotanu a soľ. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme a potrieme škvarkami.
  2. Preložíme ako obálku, potom ešte napoly a necháme 20 minút kysnúť. Opäť rozvaľkáme, preložíme a necháme kysnúť. Opakujeme tri razy. Na štvrtý raz cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 - 2 cm a vykrajujeme pagáčiky. 
  3. Môžeme ich ozdobiť mriežkou pomocou noža, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rozpálenej rúry.
Závin z jogurtového cesta

Závin z jogurtového cesta

Suroviny

300 g hladkej múky,
100 g hrubej múky,
200 g tradičného masla Rajo,
1 balíček kypriaceho prášku,
1 ks Rajo Probia jogurt biely,
soľ,
1 vajce na potretie,
tuk na plech.

Plnka:
1 ks Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
práškový cukor (podľa chuti),
1 žĺtok, sneh z 1 bielka,
1 balíček vanilínového cukru,
hrozienka,
1 lyžica vanilkového krémového prášku,
50 g rozpusteného  tradičného masla Rajo.

Postup receptu

  1. Z uvedených prísad vypracujeme cesto, rozdelíme ho na 4 časti, rozvaľkáme natenko.  Z prísad pripravíme plnku, ktorou naplníme pripravené pláty cesta, zvinieme a preložíme na vymastený plech. 
  2. Potrieme rozšľahaným vajcom a pomaly upečieme.
Torta s citrónovým krémom

Torta s citrónovým krémom

Suroviny

4 vajcia,
200 g cukru,
200 g mäkkého masla RAJO,
200 g polohrubej múky,
5 lyžíc RAJO smotany na šľahanie,
5 lyžíc rumu,
100 g mletých lieskových orieškov,
1/2 balíčka medovníkového korenia,
štipka soli,
1 balíček kypriaceho prášku,
2 lyžice škorice.

Plnka:
6-7 plátkov bielej želatíny,
3 žĺtky,
100 g cukru,
1 balíček vanilínového cukru,
postrúhaná kôra z 1 citróna,
1,2 dl citrónovej šťavy,
1 téglik RAJO Probia jogurt biely,
200 ml RAJO smotana na šľahanie.

Ozdoba:
100 g marcipánovej hmoty,
50 g práškového cukru,
žltá potravinárska farba,,
400 ml Rajo smotany na šľahanie,
2 balíčky stužovača šľahačky,
2 balíčky vanilínového cukru,
50 g opraženej kokosovej múčky.

Postup receptu

  1. Maslo vyššľaháme do penista a postupne pridáme cukor, medovníkové korenie, soľ, vajcia smotanu a rum. Do vyšľahanej masy vmiešame múku, mleté riešky, kypriaci prášok, škoricu.
  2. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a vymastíme ho. Do formy nalejeme cesto a pečieme v predhriatej rúrre pri 140-150 stupňoch asi 45 minút. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a korpus rozrežeme na rovnako hrubé pláty.
  3. Krém urobíme zo žĺtkov, cukru, vanilínového cukru, ktoré vyšľaháme do penista. Pridáme citrónovú šťavu a kôru, jogurt a rozpustenú želatínu. Ušľaháme smotanu a pridáme ju do pripraveného krému, len čo začne tuhnúť. Krémom natrieme pláty cesta a uložíme ich na seba.
  4. Potom vymiesime marcipánovú masu s cukrom, zafarbíme potravinárskou farbou a medzi dvomi fóliami vyvaľkáme. Z papiera si vystrihneme šablónu hviezdy s takým priemerom ako je torta, položíme ju na marcipán a vykrojíme hviezdu. 
  5. Zo zvyšku marcipánu povykrajujeme formičkami hviwzdičky, polmesiačiky, srdiečka a pod. Šľahačku vyšľaháme so stužovačom a vanilínovým cukrom, natrieme vrch a boky torty. 
  6. Na okraj nastriekame kôpky, do ktorých dáme marcipánové ozdôbky. Do stredu položíme hviezdu a malé hviezdičky. Boky torty oblepíme opraženou kokosovou múčkou.
Syrové čajové pečivo Syrové čajové pečivo

Syrové čajové pečivo

Suroviny

300 g hladkej múky,
1 ks 180 g Rajo smotanová nátierka - natur,
200 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie biely,
soľ.

Plnka:
200 g syra Cottage cheese RAJO šunka - chren,
1 bielok.

Na posypanie:
strúhaný eidamský syr alebo rasca,
hrubá soľ.

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto a necháme ho 1 hodinu odležať na chladnom mieste. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. 
  2. Polovicu z nich potrieme bielkom a posypeme strúhaným eidamským syrom, alebo rascou a hrubou soľou. Všetky kúsky upečieme.
  3. Neposypané tvary po upečení zlepujeme s posypanými cottage cheese šunka - chren, prípadne  môžeme použiť cottage cheese s inou príchuťou.
Šunková nátierka s hubami

Šunková nátierka s hubami

Suroviny

1 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
100 g šunky,
150 g šampiňónov,
1 cibuľa,
50 g Rajo smotanová nátierka,
horčica,
paprika kapia (nemusí byť),
podľa chuti cesnak,
vegeta,
mleté čierne korenie,
soľ,
orechy na ozdobu.

Postup receptu

  1. Do mixéra dáme syr, nátierku, šunku nakrájanú najemno, šampiňóny, posekanú cibuľu, kapiu a pridáme koreniny.
  2. Všetko spolu rozmixujeme na penu. Nátierku ozdobíme polovičkami vlašských orechov.
Pohárový koláč Pohárový koláč

Pohárový koláč

Suroviny

3 poháre Rajo Acidko plnotučné biele,
3 poháre zmiešanej hladkej a hrubej múky,
1 pohár práškového cukru,
1 dl oleja,
1 lyžica sódy bikarbóny,
hrozienka,
kandizované ovocie,
strúhaná čokoláda,
orechy.

Postup receptu

  1. Všetky suroviny zmiešame na cesto a dáme piecť do mierne vyhriatej rúry.
  2. Upečený koláč ozdobíme podľa chuti.
Plnené košíčky Plnené košíčky

Plnené košíčky

Suroviny

160 g polohrubej múky, 
100 g Rajo rastlinného masla,
60 g cukru,
štipka soli,
3 - 4 lyžice kyslej smotany,
2 žĺtky.


Plnka:
2 ks Rajo Probia jogurt vašej obľubenej príchute,
100 g práškového cukru,
1 balíček vanilínového cukru,
1 vrecko želatíny.

Postup receptu

  1. Z tuku, múky, cukru, soli, smotany a žĺtkov vypracujeme krehké cesto, ktoré dáme na 2 hodiny do chladničky a potom ho rozvaľkáme. Ak sa trhá, pridáme múku. 
  2. Cestom vystelieme formičky v tvare košíčka a pečieme asi 10 minút. Po vychladnutí košíčky plníme plnkou z jogurtov rozmiešaných s cukrom, vanilínovým cukrom a rozpustenou želatínou.
  3. Hotové košíčky môžeme dozdobiť šľahačkou.
Nekysnuté koláčiky Nekysnuté koláčiky

Nekysnuté koláčiky

Suroviny

250 g rastlinného stuženého tuku,
500 g polohrubej múky,
80 g droždia,
2 vajcia,
1 lyžica cukru,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
troška soli.
Na plnenie slivkový lekvár a tvaroh,
na vymastenie plechu tuk,
na obaľovanie práškový cukor.

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto, z ktorého - bez kysnutia - formujeme koláčiky alebo šatôčky. 
  2. Plníme ich slivkovým lekvárom a tvarohom, pečieme v predhriatej rúre a ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre.
Jogurtový sorbet Jogurtový sorbet

Jogurtový sorbet

Suroviny

300 g mrazeného ovocia (maliny, jahody),
200 g cukru,
1 ks 370 g Probia Nature jogurt - biely,
vanilínový cukor,
2 bielky,
mäta na ozdobenie.

Postup receptu

  1. Ovocie necháme rozmraziť a prepasírujeme ho cez sitko.
  2. Jogurt zmiešame s cukrom, vanilínovým cukrom, spolu s bielkami vyšľaháme a do 1/3 zmesi vmiešame ovocné pyré. Oba krémy dáme na 3 - 4 hodiny do mrazničky a občas premiešame. 
  3. Vychladenú zmes dáme do zdobiacich vrecúšok a nastriekame do pohárov nasledovne: jeden druh sorbetu nastriekame na spodok pohára, na to druhý a sorbety striedame, kým nie je pohár plný.
  4. Ozdobíme lístkami mäty. Recept je pre 4 osoby.
Jogurtové želé Jogurtové želé

Jogurtové želé

Suroviny

250 g jahôd (môžu byť zavárané),
50 g cukru,
1 lyžica citrónovej šťavy,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
8 plátkov želatíny,
med,
2 ks 125 g RAJO klasik jogurt biely,
1 lyžica vajcového likéru,
vanilínový cukor,
ovocie na ozdobenie.

Postup receptu

  1. Jahody rozmixujeme s citrónovou šťavou a cukrom a vmiešame rozpustenú želatínu a Acidko.
  2. Chlebíčkovú formu vypláchneme, naplníme zmesou a necháme stuhnúť v chladničke. 
  3. Biely jogurt ochutíme vanilínovým cukrom a medom.
  4. Stuhnuté želé pokrájame na porcie, polejeme jogurtovou omáčkou, na ktorej likérom vytvoríme ozdobu.
  5. Ozdobíme čerstvými alebo zaváranými jahodami.
Jarná nátierka Jarná nátierka

Jarná nátierka

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
100 g pokrájanej šunkovej salámy,
1 sladká zelená paprika,
1 kopcovitá lyžica petržlenovej vňate,
125 g rastlinného masla,
2-3 PL Rajo Probia Nature jogurt biely,
soľ podľa chuti.
 

Postup receptu

  1. Do misky dáme tvaroh, rastlinné maslo, jogurt, petržlenovú vňať pokrájanú nadrobno, papriku nasekanú na hrubšiu drť a šunkovú salámu nakrájanú na rezance šírky 0,5 cm. 
  2. Všetko spolu vymiešame do nátierkovej konzistencie.
  3. Natierame na chlieb a ozdobíme snietkou petržlenovej vňate.
Chutný zákusok Chutný zákusok

Chutný zákusok

Suroviny

5 vajec,
5 lyžíc kryštálového cukru,
1 balíček kypriaceho prášku,
3 jahodové pudingy,
1 l mlieka Rajo,
5 lyžíc hladkej múky,
2 balíčky keksov BB,
3ks Rajo Probia Nature jogurt vašej obľúbenej príchute.

Postup receptu

  1. Bielky vyšľaháme pri postupnom pridávaní cukru na tuhý sneh.
  2. Po vyšľahaní primiešame žĺtky a nakoniec preosiatu múku s kypriacim práškom.
  3. Upečieme vo vyhriatej rúre. 
  4. Po upečení a vychladnutí vylejeme na piškótu puding, ktorý urobíme podľa návodu, len s menšou dávkou mlieka, aby bol hustejší.
  5. Na puding poukladáme keksy BB, ktoré namáčame v jogurte. 
  6. Povrch môžeme poliať čokoládou. Tento zákusok môžeme robiť aj z čokoládových keksov BB a uvaríme čokoládový puding.