Recepty

Veľkonočná mandľová bábovka Veľkonočná mandľová bábovka

Veľkonočná mandľová bábovka

Suroviny

Suroviny na bábovku:
6 vajec
150 g kokosového cukru
180 g špaldovej celozrnnej múky
140 g mandľovej múky
80 g roztopeného masla
50 g smotany na šľahanie
10 g kypriaceho prášku
50 g sušených brusníc alebo hrozienok
šťavu a kôru z 1 limetky
1 ČL morskej soli 

Suroviny na citrónovo-vajíčkovú polevu:
2 vajcia 
šťava z 2 citrónov
1 PL medu
1 PL masla

Suroviny na čokoládové hobliny:
50 g horkej čokolády 70 % 

Autor: Kuchár Pepe

Postup receptu

  1. Vajcia oddelíme. Bielka so soľou vyšľaháme do tuha. 
  2. V druhej miske vyšľaháme žĺtka a kokosový cukor do peny. Pridáme maslo a prešľaháme. 
  3. Následne pridáme smotanu na šľahanie, kôru a šťavu z limetky a premiešame. Do vzniknutého cesta opatrne vmiešame vyšľahané bielka.
  4. Špaldovú a mandľovú muku dáme do misky spolu s kypriacim práškom do pečiva. Všetko dôkladne premiešame a zľahka pridáme do pripraveného cesta.
  5. Bábovkovú formu vytrieme maslom a vysypeme špaldovou múkou. Cesto do nej rovnomerne vylejeme. 
  6. Posypeme brusnicami alebo hrozienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry. 
  7. Pečieme pri 170 stupňoch približne 40 - 50 minút. Ak si nie sme istí, či je už bábovka hotová, môžeme do nej pichnúť špáradlo. Pokiaľ bude po vybratí čisté, bábovku môžeme z rúry vybrať.
  8. Upečenú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
  9. Medzitým si pripravíme polevu. Vajíčka, stavu z citrónov a med vložíme v miske do vodného kúpeľa a metličkou miešame, kým zmes nezhustne. Na záver primiešame maslo. Hotovou vlažnou polevou polievame bábovku. 
  10. Na ozdobu roztopíme vo vodnom kúpeli horkú čokoládu, ktorú špachtľou rozotrieme na plech a necháme trochu vychladnúť, aby stuhla. 
  11. Keď trochu stuhne (nie príliš, inak by sa lámala) špachtľou ju zhŕňame smerom od seba, aby sa nám začali vytvárať čokoládové hobliny, z ktorých na vrchu bábovky naaranžujeme krásne čokoládové hniezdo na veľkonočné vajíčka.
Ďatlovo-banánový koláčisko Ďatlovo-banánový koláčisko

Ďatlovo-banánový koláčisko

Suroviny

2 celé vajcia
1 celý zrelý banán
110 g zmäknutého masla RAJO
230 g rozmixovaných datlí (dá sa kúpiť v orient obchodoch aj hotová rozmixovaná hmota)
70 g mletých mandlí
35 g kakaa
0,5 dl mlieka RAJO



Tento recept pre Rajo pripravili:
Príbehy z kuchyne 

Postup receptu

  1. Najprv si vyšľaháme vajcia. Pridáme roztlačený zrelý banán a postupne aj maslo. Poriadne prešľaháme.
  2. Pridáme postupne datlovú hmotu a ďalej šľaháme.
  3. Pridáme trochu mlieka (0,5 dl).
  4. Nakoniec primiešame najemno pomleté mandle aj kakao.
  5. Hmotu dáme do formy na pečenie s priemerom 20 cm a koláčik pečieme asi 30 minút na 180 stupňov. Vychladnutý koláčik na štýl „brownie“ skladujeme v chlade.
Horúca perníková čokoláda Horúca perníková čokoláda

Horúca perníková čokoláda

Suroviny

130 g kvalitnej čokolády nasekanej na kúsky
2 PL perníkového sirupu*
1 dl smotany na šľahanie RAJO
0,5 dl mlieka RAJO
škorica na ozdobu

PERNÍKOVÝ SIRUP:

1.5 dl vody
180 g hnedého cukru
1 ČL škorice
Štipka mletého zázvoru
Štipka mletého muškátového oriešku


Tento recept pre Rajo pripravili: 
Príbehy z kuchyne 

Postup receptu

  1. Najprv si pripravíme perníkový sirup. V hrnci na miernom plameni zohrievame všetky ingrediencie, občas premiešame a varíme asi 15-20 minút, kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa hustejší sirup.
  2. Na čokošku - v hrnci zohrejeme smotanu, pridáme na kúsky nalámanú kvalitnú čokoládu, mlieko. Keď sa začne čokoláda rozpúšťať, pridáme perníkový sirup a ešte chvíľu premiešame. Ak chceme čokošku redšiu, pridáme ešte trochu mlieka.
  3. Horúcu čokoládu ozdobíme mletou škoricou alebo celou škoricou, ktorú môže použiť aj na miešanie.
Perníková špaldová bábovka Perníková špaldová bábovka

Perníková špaldová bábovka

Suroviny

3 celé vajcia
150 g trstinového cukru
2 PL medu
110 g rozpusteného masla RAJO
200 ml smotany na šľahanie RAJO
0,5 dl mlieka
280 g hladkej špaldovej múky
1 ČL prášku do pečiva
1 PL perníkového korenia
80 g nasekaných vlašských orechov

Tento recept pre Rajo pripravili:
Príbehy z kuchyne  

Postup receptu

  1. Najprv si vyšľaháme vajcia s cukrom. Pridáme med
  2. Samostatne si zmiešame múku s práškom do pečiva a perníkovým korením.
  3. K vajciam pridáme rozpustené maslo, postupne aj smotanu, mlieko.
  4. Nakoniec primiešame suchú múkovú zmes.
  5. Pridáme orechy.
  6. Zmes dáme do vymastenej, múkou vysypanej formy.
  7. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45 minút.

TIP: Bábovku môžeme obliať polevou z krémového syra. Vyšľaháme 120 g krémového syra  s 1 ČL perníkového korenia  a s práškovým cukrom (podľa chuti, ja som dala asi 2 PL) a pridávame postupne trochu mlieka, podľa toho akú chceme mať konzistenciu polevy.

Bábovku ozdobíme pekanovými alebo vlašskými orechmi.


Kysnutý slivkový koláč s mrveničkou Kysnutý slivkový koláč s mrveničkou

Kysnutý slivkový koláč s mrveničkou

Suroviny

500 g polohrubá múka
20 g druždie
125 g Rajo masla
2 ks žĺtok
60 g cukor
300 ml Rajo mlieko
štipka soli
300 g sliviek
2 ks škoricový cukor

SUROVINY NA MRVENIČKU:
50 g hrubá múka
50 g cukor
30 g Rajo maslo

Postup receptu

  1. Do 100 ml mlieka dáme lyžicu cukru a droždie. Necháme vykvasiť asi 10 minút na teplom mieste.
  2. Zatiaľ si pripravíme múku, do ktorej pridáme zvyšný cukor, maslo, mlieko, žĺtka, soľ a kvások. Celé premiešame a necháme kvasiť 40 – 60 min.
  3. Pripravené cesto dáme na vymastený plech a vyvaľkáme.
  4. Poukladáme na polovicu rozkrojené slivky, posypeme škoricovým cukrom a mrveničkou. Dáme piecť na približne 1 hodinu.
Cottage guacamole krémové Cottage guacamole krémové

Cottage guacamole krémové

Suroviny

500 g Rajo Cottage cheese
2 nakrájané avokáda
1 nakrájaná červená cibuľa
1 hrsť nakrájanej koriandrovej vňate
2 PL limetkovej šťavy
1 KL soli
1 KL mletej rasce
1/2 KL cesnakového prášku

Postup receptu

  1. Všetky ingrediencie okrem Cottage Cheese dáme do kuchynského robota a zmixujeme.
  2. Na záver pridáme Cottage Cheese. Kto má rád hrudkovitú konzistenciu, len jemne vymixuje, kto to má rád hladšie, poriadne zmixuje. 
  3. Hotový dip servírujeme s tacos alebo zeleninou nakrájanou na paličky alebo jednoducho pridáme k pečeným zemiakom.
Svieži šalát s Cottage Cheese Svieži šalát s Cottage Cheese

Svieži šalát s Cottage Cheese

Suroviny

200 g rukoly
200 g mladého špenátu
450 g Rajo Cottage cheese
8 cherry paradajky
2 PL píniových orieškov (alebo arašidov)
2 PL olivového oleja
1 PL citrónovej šťavy
1 PL medu (alebo agave)
soľ, biele korenie

Postup receptu

  1. Vypraný špenát a rukolu rozdelíme na 2 taniere, navrch pridáme cottage cheese.
  2. Z olivového oleja, citrónovej šťavy, medu, štipky soli a bieleho korenia si pripravíme dresing, ktorým prelejeme šalát.
  3. Dozdobíme dielikmi paradajok a orieškami.
Wrap à la gyros Wrap à la gyros

Wrap à la gyros

Suroviny

4 ks pita chlieb (alebo celozrnnú tortillu)
220 g Rajo Cottage cheese
2 ks kuracích pŕs
4 listy ľadového šalátu
1 uhorka
1 červená cibuľa na tenké plátky
1 paradajka na tenké plátky
korenie na gyros, korenie na tzatziky
olivový olej, citrónová šťava, soľ a korenie

Postup receptu

  1. Korenie na gyros zmiešame s olivovým olejom, pridáme kuracie prsia nakrájané na kocky a necháme marinovať.
  2. Zatiaľ si pripravíme tzatziky: cottage cheese zmiešame s korením na tzatziky (ak neobsahuje kôpor, pridáme ho), najemno nastrúhanou uhorkou, ktorú sme zbavili šťavy, pridáme citrónovú šťavu a dochutíme soľou a korením (alebo použijeme Rajo Cottage cheese tzatziky).
  3. Na rozohriatej panvici nasucho ohrejeme pita chlieb alebo tortillové placky.
  4. Odstavíme a do každej placky vložíme list ľadového šalátu, nakrájané paradajky, červenú cibuľu, na tenké plátky nakrájanú uhorku. Pridáme pár kúskov marinovaných kuracích pŕs, ktoré sme si opiekli na olivovom oleji a pridáme 1-2 lyžice cottage cheese.
  5. Placku zavinieme do kornútka a upevníme špáradlom. Okamžite podávame.
Penne s lososom Penne s lososom

Penne s lososom

Suroviny

200 g penne
200 g lososa bez kože
50 g sušených paradajok
200 g Rajo Cottage cheese
100 ml smotany na varenie Rajo
20 g kapár (alebo olív)
1 šalotka (alebo mladá cibuľka)
50 ml bieleho vína (vývaru)
1 PL nakrájanej pažítky alebo byliniek
olivový olej, soľ

Postup receptu

  1. Cestoviny uvaríme v osolenej vode.
  2. Na olivovom oleji orestujeme dosklovita nadrobno nakrájanú šalotku, pridáme na kúsky nakrájaného lososa, krátko opečieme z každej strany. Osolíme, pridáme biele víno, krátko podusíme, aby sa odparil alkohol.
  3. Pridáme kapary a nakrájané sušené paradajky, prehrejeme a pridáme smotanu na varenie a necháme prejsť varom.
  4. Na záver pridáme cottage chceese, premiešame a servírujeme posypané bylinkami.
Nátierka alebo praženica Nátierka alebo praženica

Nátierka alebo praženica

Suroviny

1 PL Bylinkovo-cesnakového masla Rajo 
200 g Rajo Cottage cheese
4 vajcia
1 PL horčice
bylinky podľa chuti
hrsť nasekanej vňate z jarnej cibuľky
čierne korenie

Postup receptu

  1. Na panvici rozpustíme maslo (môže byť aj Rajo tradičné maslo), pridáme vajcia, cibuľku a bylinky a miešame, kým nevznikne redšia praženica.
  2. Odstavíme, primiešame Rajo Cottage cheese, horčicu a dochutíme čiernym korením.
  3. Servírujeme na bagete ako nátierku alebo samostatne ako praženicu.
Zapekané canelloni Zapekané canelloni

Zapekané canelloni

Suroviny

12 ks cestovín cannelloni
500 g Rajo Cottage cheese
180 ml smotany na varenie Rajo
300 g čerstvého špenátu alebo 150 g mrazeného
1 vajce
1/2 KL muškátového orechu
50 g strúhaného parmezánu
2 PL plátkov mandlí
olivový olej, soľ, korenie

Postup receptu

  1. Rúru si dáme vyhriať na 180° C, cannelloni uvaríme podľa návodu a dáme ich vychladnúť na rovný povrch. Dbáme na to, aby boli oddelené a nezlepili sa.
  2. Zatiaľ si opražíme špenát na malom množstve olivového oleja, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
  3. Odstavíme, necháme trochu vychladnúť a pridáme vajce, polovičnú porciu parmezánu, cottage cheese a dobre zamiešame. Zmesou naplníme cannelloni.
  4. Spodok zapekacej nádoby potrieme olejom, na to poukladáme cannelloni a polejeme smotanou na varenie, posypeme zvyšným parmezánom a nasekaným špenátom.
  5. Posypeme plátkami mandlí a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 20 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme cestoviny ešte 10 minút odpočívať.
Fašiangové fánky Fašiangové fánky

Fašiangové fánky

Suroviny

40 dkg polohrubá múka
2 žĺtky
8 dkg masla Rajo
6 polievkových lyžíc Rajo pochúťkovej smotany
1 dcl bieleho vína
mlieko Rajo podľa potreby (aby sme vypracovali prijateľne tuhé cesto)
džem
práškový a vanilkový cukor


Postup receptu

  1. Vypracujeme cesto a urobíme z neho 2 bochníčky. Necháme v chlade trochu odležať.
  2. Cesto vyvaľkáme na 3 mm hrúbku a pokrájame na obdĺžniky asi 5 x 10 cm. V strede 3x narežeme.
  3. Vyprážame dozlatista na rozpálenej masti.
  4. Posypeme cukrom (zmiešame práškový s vanilkovým) a podľa chuti môžeme potrieť džemom.