Recepty

Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom

Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom

Suroviny

270 g lístkového cesta
1 PL rastlinného oleja
70 g póru
250 g tvarohu
100 g baby špenátu
2 vajcia
100 g kozieho syra
40 g natrhaného prosciutta (alebo inej šunky)
soľ / čierne korenie podľa chuti
štipka muškátového oriešku
čerstvý majorán na ozdobu

Autorka: The Story of a Cake

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu s priemerom 24 cm a vystelieme ju papierom na pečenie.
  2. Rúru vopred vyhrejeme na 190 stupňov.
  3. Vyvaľkaným lístkovým cestom vystelieme dno a trochu aj boky (1-2 cm) formy a popicháme ho vidličkou.
  4. Potom na oleji speníme nakrájaný pór a chvíľku restujeme. Pridáme špenátové listy a pár minút podusíme.
  5. Medzitým vymiešame tvaroh s vajíčkami a pridáme špenátovo-pórkovú zmes. Premiešame. 
  6. Pridáme natrhané prosciutto a 50 g kozieho syra. 
  7. Premiešame a osolíme, okoreníme podľa chuti. 
  8. Zmes natrieme na lístkové cesto.
  9. Navrch ešte rozdrobíme zvyšných 50 g kozieho syra. 
  10. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 30 – 35 minút. 
  11. Hotový slaný koláčik ozdobíme čerstvým majoránom.
Ľahká domáca ochutená majonéza

Ľahká domáca ochutená majonéza

Suroviny

1 ks 125 g bieleho jogurtu Rajo Klasik,
1 ks 180 g Rajo smotana kyslá,
2 - 3 lyžice oleja, petržlenová,
cibuľová, cesnaková vňať, kôprová vňať podľa chuti,
trocha vlašských orechov nakrájaných nadrobno,
soľ podľa chuti.

Postup receptu

Všetky prísady dáme do sklenenej nádoby (zaváracieho pohára s viečkom) a zmiešame. Môžeme použiť hneď, alebo odložiť do chladničky. Využiť sa dá na zeleninové šaláty v rôznej kombinácii, ale aj k mäsu či vyprážanému syru namiesto tatárskej omáčky, chutná je aj v kombinácii so šunkou a syrom.

Tvarohový krém s bylinkami Tvarohový krém s bylinkami

Tvarohový krém s bylinkami

Suroviny

250 g jemného tvarohu RAJO,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
3 strúčiky cesnaku,
2 ČL vegety,
2 ČL posekanej petržlenovej vňate,
pažítky,
žeruchy - podľa chuti a možnosti.

Postup receptu

  1. Šľahačku prevaríme s vegetou a po vychladnutí prikryjeme a odložíme do chladničky. Na druhý deň rozmixujeme smotanu spolu s tvarohom a cesnakom pokrájaným na malé kúsky. 
  2. Do hotového krému pridáme bylinky posekané najemno a ozdobíme nimi aj povrch. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou, chlebom alebo pečivom ako predjedlo, prípadne využiť ako nátierku, alebo namiesto tatárskej omáčky k mäsu či k iným jedlám.

Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete bezlatózové produkty Rajo. RAJO bezlatózový jemný tvaroh hrudkovitý a RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Tvarohový chlebík s údeným jazykom

Tvarohový chlebík s údeným jazykom

Suroviny

1 ks 180 g Rajo tvaroh odtučnený hrudkovitý,
400 g vareného údeného jazyka,
100 g malých šampiňónov,
150 g tenkých plátkov údenej šunky,
100 g malých nakladaných uhoriek,
20 g plátkovej želatíny.

Postup receptu

  1. Formu na srnčí chrbát vyložíme potravinárskou fóliou. Na fóliu navrstvíme údenú šunku nakrájanú natenko. Malé šampiňóny sparíme vo vriacej vode. Uvarený údený jazyk a uhorky nakrájame na kocky a pomiešame s tvarohom a nakrájanými šampiňónmi. 
  2. Rozpustíme želatínu a vmiešame ju do zmesi. Naplníme pripravenú formu a necháme stáť asi 3 hodiny. Stuhnutý chlebík vyklopíme, odstránime fóliu a nakrájame na plátky.
Závin z jogurtového cesta

Závin z jogurtového cesta

Suroviny

300 g hladkej múky,
100 g hrubej múky,
200 g tradičného masla Rajo,
1 balíček kypriaceho prášku,
1 ks Rajo Probia jogurt biely,
soľ,
1 vajce na potretie,
tuk na plech.

Plnka:
1 ks Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
práškový cukor (podľa chuti),
1 žĺtok, sneh z 1 bielka,
1 balíček vanilínového cukru,
hrozienka,
1 lyžica vanilkového krémového prášku,
50 g rozpusteného  tradičného masla Rajo.

Postup receptu

  1. Z uvedených prísad vypracujeme cesto, rozdelíme ho na 4 časti, rozvaľkáme natenko.  Z prísad pripravíme plnku, ktorou naplníme pripravené pláty cesta, zvinieme a preložíme na vymastený plech. 
  2. Potrieme rozšľahaným vajcom a pomaly upečieme.
Záhorácke kysnuté koláčiky Záhorácke kysnuté koláčiky

Záhorácke kysnuté koláčiky

Suroviny

500 g polohrubej výberovej múky,

100 g masti (kačacej alebo husacej),
100 g práškového cukru,
2 žĺtky,
20 g droždia,
4 dl plnotučného mlieka RAJO,
trošku soli.
Na namáčanie 2 vajcia.

Tvarohová plnka:
500 g tvarohu RAJO,
150 g cukru,
50 g hrozienok,
2 žĺtky,
trochu vanilínového cukru a postrúhanej citrónovej kôry.

Posýpka:
125 g hladkej múky,
75 g tuku,
1 žĺtok,
trochu strúhanej citrónovej kôry a vanilínového cukru.

Postup receptu

  1. Masť s cukrom, soľou a žĺtkami vymiešame do penista. V troške vlažného mlieka necháme vykysnúť droždie a pridáme do odváženej múky. Postupne pridávame vymiešanú zmes, zvyšok mlieka, vypracujeme vláčne cesto a necháme vykysnúť.
  2. Ak máme dosť trpezlivosti, počas kysnutia premiesime cesto ešte dva razy. Bude vláčnejšie. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm. Pokrájame na štvorce, naplníme tvarohovou plnkou a vytvarujeme malé bochníčky.
  3. Zo surovín na posýpku vypracujeme tuhé cesto, ktoré potom postrúhame na jemnom strúhadle. Bochníčky z cesta namáčame hladkou stranou do vajec, rozšľahaných s troškou mlieka a potom do posýpky. Poukladáme ich na vymastený plech a necháme ešte pol hodiny kysnúť. Upečieme v stredne teplej rúre. Ešte teplé posypeme práškovým cukrom.
Vianočný štedrák Vianočný štedrák

Vianočný štedrák

Suroviny

500 g polohrubej múky,
3 dl mlieka RAJO,
20 g droždia,
100 g rozpusteného tradičného masla RAJO,
100 g cukru,
3 žĺtky,
postrúhaná citrónová kôra,
trochu soli,
tuk na vymastenie plechu,
1 žĺtok na potrenie cesta.

Plnka č.1:
slivkový lekvár zmiešaný s postrúhanou citrónovou kôrou.

Plnka č.2:
180 g mletých orechov,
30 g strúhanky,
80 g cukru,
1,5 dl mlieka RAJO,
1 strúčik vanilky,
strúhaná citrónová kôra,
Všetko spolu uvaríme.
Vanilku vyberieme.

Plnka č.3:
200 g mletého maku,
120 g cukru,
10 g tradičného masla RAJO,
1,5 dl mlieka RAJO,
1 vanilkový strúčik,
citrónová kôra.

Plnka č.4:
300 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
80 g cukru,
80 g tradičného masla RAJO,
20 g umytých hrozienok,
2 žĺtky,
citrónová kôra,
sneh z 2 bielkov,
1 vanilka.

Postup receptu

  1. U plniek č. 2 a 3 mlieko, vanilku, maslo, citrónovú kôru zvaríme. Z horúcej zmesi vyberieme vanilku a sparíme ňou orechy a mak. Kvások z droždia, vlažného mlieka a trošky cukru spracujeme s múkou, žĺtkami, a ostatnými prísadami na polotuhé cesto, ktoré rozdelíme na 5 dielov.
  2. Na vymastený plech položíme 1 plát, potrieme plnkou č. 1. Zakryjeme druhým plátom. Nasleduje ďalšia plnka a tretí plát. Tretia plnka, ďalší plát a posledná plnka. Piaty plát cesta rozdelíme na pásiky, a na tvarohovej plnke z nich vytvoríme mriežku. Potrieme žĺtkom a dáme piecť.
Tvarohový pohár Tvarohový pohár

Tvarohový pohár

Suroviny

300 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
1ks 145 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie,
1 - 2 PL cukru,
2 PL hrozienok namočených v rume,
trocha posekaných vlašských orechov,
čerstvé alebo kompótované ovocie podľa chuti,
okrúhle piškóty,
smotana na šľahanie RAJO.

Postup receptu

  1. Do sklenených vysokých pohárov navrstvíme ovocie a okrúhle piškóty. 
  2. Pridáme krém, vymiešaný z uvedených surovín a povrch ozdobíme šľahačkou a ovocím.
Tvarohovo - orechový koláč

Tvarohovo - orechový koláč

Suroviny

250 g polohrubej múky,
200 g práškového cukru,
200 g orechov,
150 g rastlinného tuku,
10 vajec,
3/4 balíčka kypriaceho prášku,
tuk a múka na plech.

Tvarohová plnka:
4 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
4 žĺtky,
50 g masla RAJO,
200 g práškového cukru.
Sneh zo 4 bielkov a 100 g kryštálového cukru.

Postup receptu

  1. Suroviny na cesto zmiesime a 10 minút pečieme. Potom dáme na cesto plnku a znova zasunieme na 10 minút do rúry. 
  2. Plech opäť vytiahneme a na koláč dáme sneh z bielkov s kryštálovým cukrom. Pečieme, až kým sneh nedostane hnedastú farbu.
Tvarohové šišky Tvarohové šišky

Tvarohové šišky

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
1 vajce,
2 lyžice detskej krupice,
1/4 balíčka kypriaceho prášku,
strúhaná citrónová kôra,
štipka soli,
olej na vyprážanie,
práškový cukor s vanilkou na obaľovanie.

Postup receptu

  1. Prísady na cesto spolu vymiešame a necháme aspoň 30 minút odstáť v chlade. 
  2. Potom vytvarujeme malé šišky (ako malíček, pretože pri pražení rastú) a obaľujeme ich v krupici. Vypražíme zo všetkých strán na oleji a obalíme v cukre.
Torta s citrónovým krémom

Torta s citrónovým krémom

Suroviny

4 vajcia,
200 g cukru,
200 g mäkkého masla RAJO,
200 g polohrubej múky,
5 lyžíc RAJO smotany na šľahanie,
5 lyžíc rumu,
100 g mletých lieskových orieškov,
1/2 balíčka medovníkového korenia,
štipka soli,
1 balíček kypriaceho prášku,
2 lyžice škorice.

Plnka:
6-7 plátkov bielej želatíny,
3 žĺtky,
100 g cukru,
1 balíček vanilínového cukru,
postrúhaná kôra z 1 citróna,
1,2 dl citrónovej šťavy,
1 téglik RAJO Probia jogurt biely,
200 ml RAJO smotana na šľahanie.

Ozdoba:
100 g marcipánovej hmoty,
50 g práškového cukru,
žltá potravinárska farba,,
400 ml Rajo smotany na šľahanie,
2 balíčky stužovača šľahačky,
2 balíčky vanilínového cukru,
50 g opraženej kokosovej múčky.

Postup receptu

  1. Maslo vyššľaháme do penista a postupne pridáme cukor, medovníkové korenie, soľ, vajcia smotanu a rum. Do vyšľahanej masy vmiešame múku, mleté riešky, kypriaci prášok, škoricu.
  2. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a vymastíme ho. Do formy nalejeme cesto a pečieme v predhriatej rúrre pri 140-150 stupňoch asi 45 minút. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a korpus rozrežeme na rovnako hrubé pláty.
  3. Krém urobíme zo žĺtkov, cukru, vanilínového cukru, ktoré vyšľaháme do penista. Pridáme citrónovú šťavu a kôru, jogurt a rozpustenú želatínu. Ušľaháme smotanu a pridáme ju do pripraveného krému, len čo začne tuhnúť. Krémom natrieme pláty cesta a uložíme ich na seba.
  4. Potom vymiesime marcipánovú masu s cukrom, zafarbíme potravinárskou farbou a medzi dvomi fóliami vyvaľkáme. Z papiera si vystrihneme šablónu hviezdy s takým priemerom ako je torta, položíme ju na marcipán a vykrojíme hviezdu. 
  5. Zo zvyšku marcipánu povykrajujeme formičkami hviwzdičky, polmesiačiky, srdiečka a pod. Šľahačku vyšľaháme so stužovačom a vanilínovým cukrom, natrieme vrch a boky torty. 
  6. Na okraj nastriekame kôpky, do ktorých dáme marcipánové ozdôbky. Do stredu položíme hviezdu a malé hviezdičky. Boky torty oblepíme opraženou kokosovou múčkou.
Šunkové rožky z tvarohového cesta

Šunkové rožky z tvarohového cesta

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
250 g polohrubej múky,
250 g masla RAJO,
200 g šunky,
1 žĺtok,
1 celé vajce,
soľ,
1 žĺtok na potretie.

Postup receptu

  1. Z tvarohu, múky, masla, vajca a soli vypracujeme cesto, z neho urobíme menšie bochníky, ktoré rozvaľkáme na kruh a rozkrájame na trojuholníky. 
  2. Šunku zmixujeme so žĺtkom a soľou, prípadne štipkou mletého čierneho korenia, a plníme troj-uhlníčky. Zavinieme ich do tvaru rožka, potrieme žĺtkom a pečieme 15 minút pri teplote 180°C.