Recepty

Ľahká domáca ochutená majonéza

Ľahká domáca ochutená majonéza

Suroviny

1 ks 125 g bieleho jogurtu Rajo Klasik,
1 ks 180 g Rajo smotana kyslá,
2 - 3 lyžice oleja, petržlenová,
cibuľová, cesnaková vňať, kôprová vňať podľa chuti,
trocha vlašských orechov nakrájaných nadrobno,
soľ podľa chuti.

Postup receptu

Všetky prísady dáme do sklenenej nádoby (zaváracieho pohára s viečkom) a zmiešame. Môžeme použiť hneď, alebo odložiť do chladničky. Využiť sa dá na zeleninové šaláty v rôznej kombinácii, ale aj k mäsu či vyprážanému syru namiesto tatárskej omáčky, chutná je aj v kombinácii so šunkou a syrom.

Jogurtové želé Jogurtové želé

Jogurtové želé

Suroviny

250 g jahôd (môžu byť zavárané),
50 g cukru,
1 lyžica citrónovej šťavy,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
8 plátkov želatíny,
med,
2 ks 125 g RAJO klasik jogurt biely,
1 lyžica vajcového likéru,
vanilínový cukor,
ovocie na ozdobenie.

Postup receptu

  1. Jahody rozmixujeme s citrónovou šťavou a cukrom a vmiešame rozpustenú želatínu a Acidko.
  2. Chlebíčkovú formu vypláchneme, naplníme zmesou a necháme stuhnúť v chladničke. 
  3. Biely jogurt ochutíme vanilínovým cukrom a medom.
  4. Stuhnuté želé pokrájame na porcie, polejeme jogurtovou omáčkou, na ktorej likérom vytvoríme ozdobu.
  5. Ozdobíme čerstvými alebo zaváranými jahodami.
Jogurtové polmesiačiky

Jogurtové polmesiačiky

Suroviny

300 g práškového cukru,
1 ks 375g Rajo Klasik jogurt jahodový, 
1 balíček jahodového pudingu,
400 g polohrubej múky,
3 vajcia,
1/2 balíčka kypriaceho prášku,
1 balíček vanilínového cukru,
2 dl oleja.

Poleva:
bielková a čokoládová.

Postup receptu

  1. Celé vajcia vymiešame s cukrom, pridáme jogurty, olej a vanilínový cukor a znova vymiešame. Nakoniec pridáme múku rozmiešanú s kypriacim práškom a jahodový puding. 
  2. Nalejeme na vymastený plech posypaný múkou a pri strednej teplote upečieme. Teplé polejeme bielkovou polevou, formičkou vykrojíme polmesiačiky a ozdobíme ich čokoládovou polevou. Poleva nesmie byť pri vykrajovaní zaschnutá.
Jahodový pohár Jahodový pohár

Jahodový pohár

Suroviny

400 g jahôd,
5 cl ovocného likéru alebo citrónovej šťavy,
1 ks 125 g Rajo Klasik jogurt biely, 
2,5 dl smotany na šľahanie Rajo,
1 lyžica práškového cukru.

Postup receptu

  1. Umyté a odkvapkané jahody pokvapkáme likérom alebo citrónom. 
  2. Vložíme ich do vysokých pohárov a zalejeme jogurtom, ktorý sme vymiešali s vyšľahanou smotanou a cukrom.
Mäsový šalát so zeleninou

Mäsový šalát so zeleninou

Suroviny

1 ks 125 g bieleho jogurtu Rajo Klasik,
3 lyžice majonézy,
2 lyžice plnotučnej horčice,
1/2 lyžičky soli,
2 lyžice octu,
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia,
8 lyžíc oleja,
cesnak podľa chuti,
2 lyžičky strúhaného chrenu,
3 vajcia uvarené natvrdo,
180 g ementálskeho syra,
180 g vareného mäsa,
180 g šunky,
180 g mäkkej salámy,
180 g nakladaných uhoriek,
2 väčšie zelené papriky,
5 väčších rajčiakov,
1 zväzok reďkoviek.

Postup receptu

  1. Zálievku si urobíme tak, že soľ rozpustíme v octe, pridáme korenie, olej a podľa chuti cesnak. Jogurt dáme do šalátovej misy, rozmiešame s majonézou, horčicou a okoreníme.
  2. Syr, maslo, salámu a uhorky nakrájame na malé kúsky, vložíme do zálievky a necháme 25 minút odležať. Potom zmes zo zálievky vyberieme. 
  3. Z papriky odstránime jadrovníky a nakrájame ju na rezance. Rajčiaky nakrájame na kúsky, olúpané vajcia a reďkovky na plátky. Všetko vmiešame do šalátu, dobre premiešame a podávame s čerstvým chlebom.
Jogurtová zálievka s chrenom Jogurtová zálievka s chrenom

Jogurtová zálievka s chrenom

Suroviny

2 lyžice bieleho jogurtu Klasik,
2 lyžice postrúhaného chrenu,
šťava z 1 citróna,
1 lyžica oleja,
cukor,
soľ.

Postup receptu

  1. Všetky prísady dôkladne zmiešame, okyslíme, ocukrujeme a podľa chuti osolíme. Veľmi chutná je s hlávkovým šalátom. 
  2. Zálievku môžeme pripraviť aj do zásoby, pretože ju môžeme niekoľko dní skladovať v chladničke.
Mliečno-čokoládový koktail Mliečno-čokoládový koktail

Mliečno-čokoládový koktail

Suroviny

1 l mlieka,
1 ks 375g Rajo Klasik jogurt čokoládový, 
2 lyžice rumu,
1 balíček vanilínového cukru,
2 lyžice cukru,
strúhaná čokoláda na ozdobenie.

Postup receptu

Všetko vymiešame alebo zmixujeme, dáme do pohárov a navrch nastrúhame čokoládu.