Recepty

Ďatlovo-banánový koláčisko Ďatlovo-banánový koláčisko

Ďatlovo-banánový koláčisko

Suroviny

2 celé vajcia
1 celý zrelý banán
110 g zmäknutého masla RAJO
230 g rozmixovaných datlí (dá sa kúpiť v orient obchodoch aj hotová rozmixovaná hmota)
70 g mletých mandlí
35 g kakaa
0,5 dl mlieka RAJO



Tento recept pre Rajo pripravili:
Príbehy z kuchyne 

Postup receptu

  1. Najprv si vyšľaháme vajcia. Pridáme roztlačený zrelý banán a postupne aj maslo. Poriadne prešľaháme.
  2. Pridáme postupne datlovú hmotu a ďalej šľaháme.
  3. Pridáme trochu mlieka (0,5 dl).
  4. Nakoniec primiešame najemno pomleté mandle aj kakao.
  5. Hmotu dáme do formy na pečenie s priemerom 20 cm a koláčik pečieme asi 30 minút na 180 stupňov. Vychladnutý koláčik na štýl „brownie“ skladujeme v chlade.
Horúca perníková čokoláda Horúca perníková čokoláda

Horúca perníková čokoláda

Suroviny

130 g kvalitnej čokolády nasekanej na kúsky
2 PL perníkového sirupu*
1 dl smotany na šľahanie RAJO
0,5 dl mlieka RAJO
škorica na ozdobu

PERNÍKOVÝ SIRUP:

1.5 dl vody
180 g hnedého cukru
1 ČL škorice
Štipka mletého zázvoru
Štipka mletého muškátového oriešku


Tento recept pre Rajo pripravili: 
Príbehy z kuchyne 

Postup receptu

  1. Najprv si pripravíme perníkový sirup. V hrnci na miernom plameni zohrievame všetky ingrediencie, občas premiešame a varíme asi 15-20 minút, kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa hustejší sirup.
  2. Na čokošku - v hrnci zohrejeme smotanu, pridáme na kúsky nalámanú kvalitnú čokoládu, mlieko. Keď sa začne čokoláda rozpúšťať, pridáme perníkový sirup a ešte chvíľu premiešame. Ak chceme čokošku redšiu, pridáme ešte trochu mlieka.
  3. Horúcu čokoládu ozdobíme mletou škoricou alebo celou škoricou, ktorú môže použiť aj na miešanie.
Kysnutý slivkový koláč s mrveničkou Kysnutý slivkový koláč s mrveničkou

Kysnutý slivkový koláč s mrveničkou

Suroviny

500 g polohrubá múka
20 g druždie
125 g Rajo masla
2 ks žĺtok
60 g cukor
300 ml Rajo mlieko
štipka soli
300 g sliviek
2 ks škoricový cukor

SUROVINY NA MRVENIČKU:
50 g hrubá múka
50 g cukor
30 g Rajo maslo

Postup receptu

  1. Do 100 ml mlieka dáme lyžicu cukru a droždie. Necháme vykvasiť asi 10 minút na teplom mieste.
  2. Zatiaľ si pripravíme múku, do ktorej pridáme zvyšný cukor, maslo, mlieko, žĺtka, soľ a kvások. Celé premiešame a necháme kvasiť 40 – 60 min.
  3. Pripravené cesto dáme na vymastený plech a vyvaľkáme.
  4. Poukladáme na polovicu rozkrojené slivky, posypeme škoricovým cukrom a mrveničkou. Dáme piecť na približne 1 hodinu.
Cottage guacamole krémové Cottage guacamole krémové

Cottage guacamole krémové

Suroviny

500 g Rajo Cottage cheese
2 nakrájané avokáda
1 nakrájaná červená cibuľa
1 hrsť nakrájanej koriandrovej vňate
2 PL limetkovej šťavy
1 KL soli
1 KL mletej rasce
1/2 KL cesnakového prášku

Postup receptu

  1. Všetky ingrediencie okrem Cottage Cheese dáme do kuchynského robota a zmixujeme.
  2. Na záver pridáme Cottage Cheese. Kto má rád hrudkovitú konzistenciu, len jemne vymixuje, kto to má rád hladšie, poriadne zmixuje. 
  3. Hotový dip servírujeme s tacos alebo zeleninou nakrájanou na paličky alebo jednoducho pridáme k pečeným zemiakom.
Svieži šalát s Cottage Cheese Svieži šalát s Cottage Cheese

Svieži šalát s Cottage Cheese

Suroviny

200 g rukoly
200 g mladého špenátu
450 g Rajo Cottage cheese
8 cherry paradajky
2 PL píniových orieškov (alebo arašidov)
2 PL olivového oleja
1 PL citrónovej šťavy
1 PL medu (alebo agave)
soľ, biele korenie

Postup receptu

  1. Vypraný špenát a rukolu rozdelíme na 2 taniere, navrch pridáme cottage cheese.
  2. Z olivového oleja, citrónovej šťavy, medu, štipky soli a bieleho korenia si pripravíme dresing, ktorým prelejeme šalát.
  3. Dozdobíme dielikmi paradajok a orieškami.
Wrap à la gyros Wrap à la gyros

Wrap à la gyros

Suroviny

4 ks pita chlieb (alebo celozrnnú tortillu)
220 g Rajo Cottage cheese
2 ks kuracích pŕs
4 listy ľadového šalátu
1 uhorka
1 červená cibuľa na tenké plátky
1 paradajka na tenké plátky
korenie na gyros, korenie na tzatziky
olivový olej, citrónová šťava, soľ a korenie

Postup receptu

  1. Korenie na gyros zmiešame s olivovým olejom, pridáme kuracie prsia nakrájané na kocky a necháme marinovať.
  2. Zatiaľ si pripravíme tzatziky: cottage cheese zmiešame s korením na tzatziky (ak neobsahuje kôpor, pridáme ho), najemno nastrúhanou uhorkou, ktorú sme zbavili šťavy, pridáme citrónovú šťavu a dochutíme soľou a korením (alebo použijeme Rajo Cottage cheese tzatziky).
  3. Na rozohriatej panvici nasucho ohrejeme pita chlieb alebo tortillové placky.
  4. Odstavíme a do každej placky vložíme list ľadového šalátu, nakrájané paradajky, červenú cibuľu, na tenké plátky nakrájanú uhorku. Pridáme pár kúskov marinovaných kuracích pŕs, ktoré sme si opiekli na olivovom oleji a pridáme 1-2 lyžice cottage cheese.
  5. Placku zavinieme do kornútka a upevníme špáradlom. Okamžite podávame.
Penne s lososom Penne s lososom

Penne s lososom

Suroviny

200 g penne
200 g lososa bez kože
50 g sušených paradajok
200 g Rajo Cottage cheese
100 ml smotany na varenie Rajo
20 g kapár (alebo olív)
1 šalotka (alebo mladá cibuľka)
50 ml bieleho vína (vývaru)
1 PL nakrájanej pažítky alebo byliniek
olivový olej, soľ

Postup receptu

  1. Cestoviny uvaríme v osolenej vode.
  2. Na olivovom oleji orestujeme dosklovita nadrobno nakrájanú šalotku, pridáme na kúsky nakrájaného lososa, krátko opečieme z každej strany. Osolíme, pridáme biele víno, krátko podusíme, aby sa odparil alkohol.
  3. Pridáme kapary a nakrájané sušené paradajky, prehrejeme a pridáme smotanu na varenie a necháme prejsť varom.
  4. Na záver pridáme cottage chceese, premiešame a servírujeme posypané bylinkami.
Nátierka alebo praženica Nátierka alebo praženica

Nátierka alebo praženica

Suroviny

1 PL Bylinkovo-cesnakového masla Rajo 
200 g Rajo Cottage cheese
4 vajcia
1 PL horčice
bylinky podľa chuti
hrsť nasekanej vňate z jarnej cibuľky
čierne korenie

Postup receptu

  1. Na panvici rozpustíme maslo (môže byť aj Rajo tradičné maslo), pridáme vajcia, cibuľku a bylinky a miešame, kým nevznikne redšia praženica.
  2. Odstavíme, primiešame Rajo Cottage cheese, horčicu a dochutíme čiernym korením.
  3. Servírujeme na bagete ako nátierku alebo samostatne ako praženicu.
Zapekané canelloni Zapekané canelloni

Zapekané canelloni

Suroviny

12 ks cestovín cannelloni
500 g Rajo Cottage cheese
180 ml smotany na varenie Rajo
300 g čerstvého špenátu alebo 150 g mrazeného
1 vajce
1/2 KL muškátového orechu
50 g strúhaného parmezánu
2 PL plátkov mandlí
olivový olej, soľ, korenie

Postup receptu

  1. Rúru si dáme vyhriať na 180° C, cannelloni uvaríme podľa návodu a dáme ich vychladnúť na rovný povrch. Dbáme na to, aby boli oddelené a nezlepili sa.
  2. Zatiaľ si opražíme špenát na malom množstve olivového oleja, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
  3. Odstavíme, necháme trochu vychladnúť a pridáme vajce, polovičnú porciu parmezánu, cottage cheese a dobre zamiešame. Zmesou naplníme cannelloni.
  4. Spodok zapekacej nádoby potrieme olejom, na to poukladáme cannelloni a polejeme smotanou na varenie, posypeme zvyšným parmezánom a nasekaným špenátom.
  5. Posypeme plátkami mandlí a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 20 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme cestoviny ešte 10 minút odpočívať.
Fašiangové fánky Fašiangové fánky

Fašiangové fánky

Suroviny

40 dkg polohrubá múka
2 žĺtky
8 dkg masla Rajo
6 polievkových lyžíc Rajo pochúťkovej smotany
1 dcl bieleho vína
mlieko Rajo podľa potreby (aby sme vypracovali prijateľne tuhé cesto)
džem
práškový a vanilkový cukor


Postup receptu

  1. Vypracujeme cesto a urobíme z neho 2 bochníčky. Necháme v chlade trochu odležať.
  2. Cesto vyvaľkáme na 3 mm hrúbku a pokrájame na obdĺžniky asi 5 x 10 cm. V strede 3x narežeme.
  3. Vyprážame dozlatista na rozpálenej masti.
  4. Posypeme cukrom (zmiešame práškový s vanilkovým) a podľa chuti môžeme potrieť džemom.

Tvarohový krém s bylinkami Tvarohový krém s bylinkami

Tvarohový krém s bylinkami

Suroviny

250 g jemného tvarohu RAJO,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
3 strúčiky cesnaku,
2 ČL vegety,
2 ČL posekanej petržlenovej vňate,
pažítky,
žeruchy - podľa chuti a možnosti.

Postup receptu

  1. Šľahačku prevaríme s vegetou a po vychladnutí prikryjeme a odložíme do chladničky. Na druhý deň rozmixujeme smotanu spolu s tvarohom a cesnakom pokrájaným na malé kúsky. 
  2. Do hotového krému pridáme bylinky posekané najemno a ozdobíme nimi aj povrch. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou, chlebom alebo pečivom ako predjedlo, prípadne využiť ako nátierku, alebo namiesto tatárskej omáčky k mäsu či k iným jedlám.

Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete bezlatózové produkty Rajo. RAJO bezlatózový jemný tvaroh hrudkovitý a RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Šunkové kornútky Šunkové kornútky

Šunkové kornútky

Suroviny

10 plátkov šunky,
55 g bryndze,
125 g tradičného masla RAJO,
1 ks 180 g Rajo cotage cheese pažítka,
2 PL Rajo Cottage cheese šunka - chren,
1 paprička chilli,
mleté čierne korenie,
petržlenová vňať.

Postup receptu

  1. Maslo s bryndzou a syrmi vymiešame do peny, pridáme nadrobno pokrájanú papričku chilli a štipku mletého čierneho korenia. 
  2. Z plátkov šunky urobíme kornútiky a plníme ich penou, ktorú striekame vrecúškom s ozdobnou rúrkou. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou.