Recepty

Tvarohový krém s bylinkami Tvarohový krém s bylinkami

Tvarohový krém s bylinkami

Suroviny

250 g jemného tvarohu RAJO,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
3 strúčiky cesnaku,
2 ČL vegety,
2 ČL posekanej petržlenovej vňate,
pažítky,
žeruchy - podľa chuti a možnosti.

Postup receptu

  1. Šľahačku prevaríme s vegetou a po vychladnutí prikryjeme a odložíme do chladničky. Na druhý deň rozmixujeme smotanu spolu s tvarohom a cesnakom pokrájaným na malé kúsky. 
  2. Do hotového krému pridáme bylinky posekané najemno a ozdobíme nimi aj povrch. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou, chlebom alebo pečivom ako predjedlo, prípadne využiť ako nátierku, alebo namiesto tatárskej omáčky k mäsu či k iným jedlám.

Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete bezlatózové produkty Rajo. RAJO bezlatózový jemný tvaroh hrudkovitý a RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Mexický quiche Mexický quiche

Mexický quiche

Suroviny

1 balík lístkového cesta,
200 g šampiňónov,
150 g syru ementál,
1 veľká cibuľa,
2 rajčiaky,
10 vajec,
100 ml Rajo smotana na šľahanie,
1 lyžička tradičného masla Rajo.

Postup receptu

  1. Okrúhlu formu vymastíme maslom a vyložíme lístkovým cestom, ktoré jemne natiahneme do strán. Čerstvé šampiňóny olúpeme a nakrájame na plátky, syr postrúhame, cibuľu nakrájame a vajcia rozmiešame so smotanou. 
  2. Polovicu syra si odložíme spolu s jedným rajčiakom a trochou šampiňónov, zvyšok surovín pridáme do rozmiešaných vajec so smotanou. Rajčiak pokrájame na malé kocky. 
  3. Zmes dáme do formy s cestom, ozdobíme zvyškom šampiňónov, rajčiakom pokrájaným na kolieska a posypeme zvyškom strúhaného syra. Pečieme 30 - 35 minút pri teplote 170°C.

Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Jemná pizza Jemná pizza

Jemná pizza

Suroviny

1 vajce,
1 ks 145 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie biely,
2 jogurtové tégliky polohrubej múky,
1/2 lyžičky sódy bikarbóny,
štipka soli.
Kečup, nastrúhaný tvrdý syr,
provensálske korenie,
soľ,
olej,
suroviny na obloženie podľa chuti a "čo dom dá" -
saláma,
šunka,
slanina,
konzervované ryby,
zvyšky vareného a pečeného mäsa,
rajčiaky,
šampiňóny,
paprika a pod.
Tuk a múka na plech.

Postup receptu

  1. Z jogurtu, vajca, múky, sódy a soli vypracujeme cesto. Dáme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pizzu potrieme kečupom, navrch poukladáme suroviny, okoreníme a osolíme. 
  2. Pečieme vo vyhriatej rúre, kým pizza nezružovie. Potom ju bohato posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť, kým sa syr neroztopí.
Tvarohový pohár Tvarohový pohár

Tvarohový pohár

Suroviny

300 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
1ks 145 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie,
1 - 2 PL cukru,
2 PL hrozienok namočených v rume,
trocha posekaných vlašských orechov,
čerstvé alebo kompótované ovocie podľa chuti,
okrúhle piškóty,
smotana na šľahanie RAJO.

Postup receptu

  1. Do sklenených vysokých pohárov navrstvíme ovocie a okrúhle piškóty. 
  2. Pridáme krém, vymiešaný z uvedených surovín a povrch ozdobíme šľahačkou a ovocím.
Syrové čajové pečivo Syrové čajové pečivo

Syrové čajové pečivo

Suroviny

300 g hladkej múky,
1 ks 180 g Rajo smotanová nátierka - natur,
200 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie biely,
soľ.

Plnka:
200 g syra Cottage cheese RAJO šunka - chren,
1 bielok.

Na posypanie:
strúhaný eidamský syr alebo rasca,
hrubá soľ.

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto a necháme ho 1 hodinu odležať na chladnom mieste. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. 
  2. Polovicu z nich potrieme bielkom a posypeme strúhaným eidamským syrom, alebo rascou a hrubou soľou. Všetky kúsky upečieme.
  3. Neposypané tvary po upečení zlepujeme s posypanými cottage cheese šunka - chren, prípadne  môžeme použiť cottage cheese s inou príchuťou.
Štrúdľa Babka Štrúdľa Babka

Štrúdľa Babka

Suroviny

300 g polohrubej múky,
štipka soli,
100 g masla Rajo,
1 až 2 žĺtky,
1ks 145g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie,
ľubovoľná plnka,
1 - 2 bielky na potretie.

Postup receptu

  1. Zo všetkých surovín vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na štyri časti. Dáme ich do mikroténového vrecka a vložíme na jednu hodinu do chladničky. 
  2. Po vybratí každý bochník vyvaľkáme na obdĺžník a cesto potrieme rozpusteným maslom. Naň môžeme navrstviť pomleté orechy, nasypať vanilkový cukor, škoricou a nastrúhať jablká. 
  3. Takto pripravenú štrúdľu potrieme rozšľahanými bielkami a upečieme do ružova. Keď vychladne, posypeme ju práškovým cukrom zmiešaným s vanilínovým.
Pohárový koláč Pohárový koláč

Pohárový koláč

Suroviny

3 poháre Rajo Acidko plnotučné biele,
3 poháre zmiešanej hladkej a hrubej múky,
1 pohár práškového cukru,
1 dl oleja,
1 lyžica sódy bikarbóny,
hrozienka,
kandizované ovocie,
strúhaná čokoláda,
orechy.

Postup receptu

  1. Všetky suroviny zmiešame na cesto a dáme piecť do mierne vyhriatej rúry.
  2. Upečený koláč ozdobíme podľa chuti.
Pizza s vločkami

Pizza s vločkami

Suroviny

1 téglik bieleho nízkotučného jogurtu RAJO,
1 jogurtový téglik polohrubej múky,
1 vajce,
1/2 jogurtového téglika ovsených alebo sójových vločiek,
+ kávová lyžička sódy bikarbóny,
1/4 kávovej lyžičky soli.
Tuk na vymastenie formy.


Na obloženie:
okrem nižšie uvedených surovín môžeme použiť kolieska varených vajec,
sardinky,
kolieska opraženej cibule,
párky,
ako korenie aj saturejku, či iné

Postup receptu

  1. Prísady na cesto dobre zamiešame. Rozotrieme ho na vymastenú okrúhlu formu. Polejeme kečupom a na to poukladáme plátky šunky, salámy, klobásky, kolieska rajčiakov, papriky, cibule. Keď cesto v rúrre zružovie, posypeme ho strúhaným syrom a dáme ešte zapiecť, kým sa syr nerozpustí.
  2. Ak pečieme pizzu na veľkom štvorcovom alebo podlhovastom plechu, vymiesime ju z dvoch dávok. Takto si môžeme napiecť cestá do zásoby. Len trochu ich zapečieme, necháme vychladnúť, zabalíme do alobalu alebo fólie a dáme zmraziť. 
  3. Pred úpravou ich nerozmrazujeme, iba obložíme. Vložíme do poriadne vyhriatej rúry (ako na lístkové cesto) asi na 12-15 minút a čerstvá pizza je hotová.
Ovocná bublanina Ovocná bublanina

Ovocná bublanina

Suroviny

1ks 330g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie,
2 jogurtové tégliky polohrubej múky,
1 tíglik cukru,
2 vajcia,
1 balíček kypriaceho prášku.
Ľubovoľné ovocie čerstvé alebo kompótované,
tuk na vymastenie plechu.


Drobce:
100 g hladkej múky,
100 g rastlinného masla,
100 g cukru.

Postup receptu

  1. Z uvedených surovín dôkladne vymiešame cesto, vylejeme na vymastený plech a posypeme ovocím, ktoré sme predtým obalili v múke (aby nekleslo na dno). 
  2. Ak použíjeme kompótované, musíme ho nechať dobre odkvapkať. V miske dobre rozmiešame suroviny na drobce, poypeme povrch bublaniny a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Nekysnuté koláčiky Nekysnuté koláčiky

Nekysnuté koláčiky

Suroviny

250 g rastlinného stuženého tuku,
500 g polohrubej múky,
80 g droždia,
2 vajcia,
1 lyžica cukru,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
troška soli.
Na plnenie slivkový lekvár a tvaroh,
na vymastenie plechu tuk,
na obaľovanie práškový cukor.

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto, z ktorého - bez kysnutia - formujeme koláčiky alebo šatôčky. 
  2. Plníme ich slivkovým lekvárom a tvarohom, pečieme v predhriatej rúre a ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre.
Mliečne rožky Mliečne rožky

Mliečne rožky

Suroviny

400 g hladkej múky,
250 g maslo Rajo,
2 dl Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie,
trocha prášku do pečiva,
orechy na plnenie,
mak,
lekvár.

Postup receptu

  1. Všetky suroviny zmiešame a cesto necháme cez noc v chladničke. 
  2. Potom ho rozvaľkáme na štyri rovnaké kusy a rozdelíme na osem trojuholníkov, na ktoré dáme ľubovoľnú plnku a upečieme dozlatista. Z jednej dávky je 32 rožkov.
Krémové rezy DIA Krémové rezy DIA

Krémové rezy DIA

Suroviny

4 vajcia,
60 g polohrubej múky,
60 g solamylu,
80 g ovocného cukru,
1/2 balíčka kypriaceho prášku.

Krém:
1ks 500g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie,
šťava z 1/2 citróna,
50 g ovocného cukru,
2,5 dl smotany na šľahanie Rajo,
2 lyžice želatíny,
500 g ovocia.

Postup receptu

  1. Z prísad upečieme klasické piškótové cesto. Jogurt zmiešame s ovocným cukrom, citrónovou šťavou a rozpustenou želatínou a do krému pridáme vyšľahanú smotanu. 
  2. Vylejeme na upečený korpus obložený ovocím a necháme na určitý čas stuhnúť v chladničke.