Recepty

Vanilkovo-čokoládové rožteky Vanilkovo-čokoládové rožteky

Vanilkovo-čokoládové rožteky

Suroviny

100 g na jemno nasekaných vlašských orieškov 
250 g Rajo tradičného masla
80 g preosiateho práškového cukru
2 vanilkové struky
320 g hladkej múky
60 g čokoládových slzičiek, alebo na drobno nasekanej čokolády
práškový cukor na ozdobenie

Postup receptu

  1. Rúru predhrejeme na 160 °C.
  2. Nasekané makadamiové oriešky mierne opražíme na suchej panvici do zlatista.
  3. Maslo vymiešame ručným mixérom s cukrom a semienkami z vanilky do penista.
  4. Postupne vmiešame nasekané oriešky a preosiatu múku a miešame, kým sa nám nevytvorí hladké cesto.
  5. Do cesta vmiešame čokoládové slzičky, alebo na drobno nasekanú čokoládu.
  6. Spracované cesto necháme odpočívať v chladničke asi 20 minút.
  7. Plech na pečenie vyložíme papierom.
  8. Z vychladeného cesta tvoríme rožteky, ktoré ukladáme na plech.
  9. Z uvedeného množstva cesta môžeme vytvarovať cca 30 kúskov.
  10. Rožteky pečieme cca 15 minút.
  11. Necháme vychladnúť a na záver poprášime práškovým cukrom.
Tuláci so želé z vareného vína Tuláci so želé z vareného vína

Tuláci so želé z vareného vína

Suroviny

1 bio pomaranč Bio-Orange
100 ml červeného vína
180 g želírovacieho cukru
2 hviezdičky badiánu
1  kúsok škorice
2 klinčeky
360 g hladkej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
200 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
250 g Rajo tradičného masla
150 g jemne namletých mandlí

Trocha práškového cukru na ozdobenie.                                                                                                                                        
Trocha múky na vysypanie pracovnej plochy.

Postup receptu

  1. Nastrúhame kôru z polovice pomaranča a vytlačíme z pomaranča šťavu.
  2. Pomarančovú kôru, korenie, pomarančovú šťavu, červené víno a želírovací cukor zmiešame a dusíme v hrnci pri strednej teplote asi 4 minúty.
  3. Zmes precedíme cez sitko a necháme vychladnúť.
  4. Medzičasom si necháme rozohriať rúru na 180 °C.
  5. Zmiešame múku a prášok do pečiva pridáme cukor, vanilkový cukor maslo a mandle a ručným mixérom spracujeme do drobivého cesta.
  6. Ručne vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
  7. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na cca 3 mm hrubý plát.
  8. Formičkou vykrajujeme okrúhle sušienky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  9. Na polovici vykrojených koliesok ešte v strede vykrojíme hviezdičku alebo iný motív menšou formičkou. Kolieska pečieme v predhriatej rúre cca 8 – 9 minút.
  10. Po upečení kolieska necháme vychladnúť.
  11. Kolieska bez dierky potrieme vínovým želé a zlepíme s dierkovanou polovicou.
  12. Želé necháme trocha zatuhnúť a na záver poprášime práškovým cukrom.
Jazýčky s nugátovou náplňou Jazýčky s nugátovou náplňou

Jazýčky s nugátovou náplňou

Suroviny

150 g Rajo tradičného masla
250 g preosiateho práškového cukru
1 vaječný žĺtok
2 polievkové lyžice perníkového korenia 
1 štipka soli
340 g hladkej múky
90 ml šľahačkovej smotany
200 g nugátovej nátierky
100 g tmavej čokolády na polevu
trocha práškového cukru

Postup receptu

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Maslo a práškový cukor vymiešame do peny ručným mixérom.Vmiešame vaječný žĺtok.
  3. Zmes pernikového korenia a múku zmiešame a postupne zapracujeme do maslovej hmoty.
  4. Ohrejeme šľahačkovú smotanu a postupne zapracúvame do zmesi až kým nevznikne hladké cesto.
  5. Potom hmotu nalejeme do cukrárskeho vrecka so špičkou so stredne veľkým otvorom a na plech vyložený papierom na pečenie tvoríme jazýčky.
  6. Plech vložíme do rúry a pečieme na 12 minút do zlatista.
  7. Upečené jazýčky necháme vychladnúť.
  8. Nugát nalejeme do misy a pomocou elektrického mixéra vypracujeme krémovú zmes.
  9. Zmesou naplníme cukrárske vrecko a plníme polovičky jazýčkov. Polovice nakoniec zlepíme spolu.
  10. Horkú čokoládu ohrejeme vo vodnom kúpeli a ozdobíme vychladnuté zlepené jazýčky.
  11. Na záver poprášime práškovým cukrom.
Čokoládové makrónky s vanilkovo-kokosovým krémom Čokoládové makrónky s vanilkovo-kokosovým krémom

Čokoládové makrónky s vanilkovo-kokosovým krémom

Suroviny

120 g olúpaných a najemno namletých mandlí
2 vaječné bielky
1 štipka soli
250 g jemne preosiateho práškového cukru
2 polievkové lyžice jemne preosiateho kakaa
1 vanilkový struk
120 g Rajo tradičného masla
2 polievkové lyžice strúhaného kokosu

Postup receptu

  1. Mandle dôkladne preosejeme cez jemné sito.
  2. Z bielkov so štipkou soli ručným mixérom vyšľaháme sneh, do ktorého postupne zapracúvame 150 g práškového cukru až kým nám nevznikne tuhá bielková zmes.
  3. Do zmesi postupne opatrne pridávame mleté mandle, tak aby nám nevznikli hrudky.
  4. Na záver do hmoty zapracujeme kakaový prášok a vymiešame do hladké redšie cesto.
  5. Rúru predhrejte na 80 °C (konvekciou). Plech vystelieme papierom na pečenie a potrieme trochou masla.
  6. Hotové cesto nalejeme to cukrárskeho vrecka a rovnomerne vytĺáčame na plech. Plech umiestnime do stredu rúry a pečieme cca 20 minút, potom zvýšime teplotu na 160 °C a dopečieme ešte cca 8 – 10 minút.
  7. Makrónky by nemali byť príliš tmavé. Plech vytiahneme z rúry a nechajte vychladnúť.
  8. Medzitým, vyškriabeme zrniečka z vanilkového struku, vymiešame maslo a zvyšný práškový cukor do peny.
  9. Strúhaný kokos nasucho opečieme na panvici a necháme mierne vychladnúť. Potom ho vmiešame do krému.
  10. Krémom naplníme cukrárske vrecko na zdobenie a vytláčame do stredov makróniek.
  11. Spojíme polovice makróniek a jemne stlačíme. Necháme asi hodinu vychladnúť.
Perníkoví Rudolfovia Perníkoví Rudolfovia

Perníkoví Rudolfovia

Suroviny

125 g  Rajo tradičného masla
100 g hnedého kryštálového cukru
160 g cukrového sirupu
340 g hladkej múky
2 čajové lyžice perníkového korenia
½ čajovej lyžičky jedlej sódy
cca 40 ks červených cukrárskych perličiek
bielu a hnedú hmotu na dekoráciu 

Postup receptu

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Do misky vložíme zmäknuté maslo a cukor a ručným mixérom vymiešame do peny. Primiešame cukrový sirup.
  3. Zmiešame suché zložky: múku, perníkové korenie a jedlú sódu a pomaly zapracujeme do maslovej zmesi.
  4. Hnetieme rukami, kým nevznikne hladké cesto. Cesto zakryjeme a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
  5. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme medzi dvomi hárkami papiera na pečenie ma cca 5 mm plát.
  6. Plech vystelieme papierom na pečenie. Formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré postupne kladieme na plech.
  7. Dáme piecť na 8-10 minút. Hotový perník necháme úplne vychladnúť.
  8. Vychladené perníky ozdobíme cukrovou dekoračnou polevou. Polevu necháme vyschnúť.
Kokosové snehové vločky Kokosové snehové vločky

Kokosové snehové vločky

Suroviny

160 g Rajo tradičného masla
150 g kryštálového cukru
1 štipka soli
50 g kokosovej múčky
1 vajíčko
320 g hladkej múky
1 vaječný žĺtok
3 polievkové lyžice kokosových vločiek
práškový cukor
múka na posypanie pracovnej dosky

Postup receptu

  1. Do misky vložíme zmäknuté maslo, cukor a soľ a ručným mixérom vymiešame do peny.Potom vmiešame 1 vajce.
  2. Zmiešame múku a kokosový prášok a spracujeme spolu s maslom do hladkej hmoty.
  3. Cesto vyvaľkáme medzi dvoma listami papiera na pečenie na približne 5 mm hrubý plát a takto necháme odpočívať 30 minút.
  4. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  5. Vaječný žĺtok zmiešame s trochou vody.
  6. Odstránime horný papier a vyvaľkané cesto premiestnime na pomúčenú pracovnú dosku, potom odstránime aj druhý papier.
  7. Formičkou vykrajujeme snehové vločky a postupne umiestňujeme na plech vyložený papierom na pečenie.
  8. Na záver potrieme vaječným žĺtkom  a posypeme kokosovými vločkami.
  9. Pečieme cca 10 minút. Po vytiahnutí z rúry posypeme práškovým cukrom.
Mandľové cookies Mandľové cookies

Mandľové cookies

Suroviny

80 g mandlí
3 polievkové lyžice preosiateho práškového cukru
250 g  Rajo tradičného masla
40 g bieleho kryštálového cukru
60 g hnedého kryštálového cukru
1 štipka soli
250 g múky
1 čajová lyžička prášku do pečenia
½ čajovej lyžičky jedlej sódy

Postup receptu

  1. Mandle nasekáme na drobné kúsky a zľahka opražíme na suchej panvici.
  2. Za stáleho miešania pridáme cukor a necháme ho zkaramelizovať.
  3. Zmes rozložíme na papier a necháme vychladnúť.
  4. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  5. Maslo, cukor a soľ vložíme do misy a ručným mixérom vymiešame do peny.
  6. Múku zmiešame s práškom do pečiva, jedlou sódou a postupne zapracujeme do maslovej zmesi.
  7. Nakoniec do cesta vmiešame opražené mandle.
  8. Na plech vystlaný papierom na pečenie lyžičkou kladieme kôpky cesta. Medzi jednotlivými kôpkami ponecháme trocha priestor. Vložíme do predhriatej rúry a pečimee približne 12 minút.
  9. Po upečení necháme vychladnúť na plechu.
Piškótky s brusnicami a pistáciami Piškótky s brusnicami a pistáciami

Piškótky s brusnicami a pistáciami

Suroviny

310 g hladkej múky
1 ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
150 g cukru
60 g Rajo tradičného masla
3 vajíčka
2 vanilkové struky
½ polievkovej lyžice nastrúhanej kôry z bio-citróna
½ polievkovej lyžice nastrúhanej kôry z bio pomaranča
150 g sušených brusníc
100 g pistácií
Trocha múky na posypanie pracovnej dosky.

Postup receptu

  1. Rúru predhrejeme na 160 °C.
  2. Zmiešame múku s práškom do pečiva.
  3. Maslo a cukrom vymiešame ručným mixérom do penista, vmiešame vajíčka a postupne pridávame múku. Spracujeme na hladké cesto.
  4. Ostrým nožom vyškrabeme semienka z vanilkových strukov a zmiešame s nastrúhanou citrónovou a pomarančovou kôrou.
  5. Brusnice a pistácie nahrubo nasekáme a vmiešame do cesta.
  6. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  7. Z cesta vypracujeme dve rolky dlhé rolky, ktoré pečieme cca 35 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  8. Chladné rolky ostrým nožom nakrájame na tenučké plátky, ktoré následne ešte dopečieme 8-10 minút, kým nie sú sušienky chrumkavé.
  9. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. 
Jabĺčkové hviezdičky s glazúrou z grenadíny Jabĺčkové hviezdičky s glazúrou z grenadíny

Jabĺčkové hviezdičky s glazúrou z grenadíny

Suroviny

60 g sušených jablčných krúžkov (mäkkých)
125 g Rajo tradičného masla
100 g kryštálového cukru
štipka soli
1 čajová lyžička škorice
1 vajíčko
225 g hladkej múky
60 g pražených mletých mandlí
200 g práškového cukru
1 čajová lyžička čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
1 polievková lyžica grenadíny
Niekoľko kvapiek červeného potravinárskeho farbiva
Strieborne cukrové perličky na ozdobenie

Postup receptu

  1. Sušené jabĺčka jemne nasekáme.
  2. Pridáme zmäknuté maslo, kryštálový cukor, soľ a škoricu do misky a ručným mixérom vyšľaháme do peny. Potom do hmoty vmiešame vajce.
  3. Postupne do zmesi zapracujeme preosiatu múku, mleté pražené mandle a nadrobno nakrájané sušené jabĺčka. Vymiesime na hladké cesto.
  4. Hotové cesto necháme hodinu odpočívať v chladničke.
  5. Medzitým predhreme rúru na 180 ° C. Cesto rovnomerne vyvaľkáme na 5 mm hrubý plát na ľahko pomúčenej doske.
  6. Postupne vykrajujeme hviezdičky a ukladáme na papierom vyložený plech.
  7. Pečieme v predhriatej rúre 10 - 12 minút dozlatista. Hviezdičky vytiahneme z rúry a necháme na plechu vychladnúť.
  8. Medzitým pripravíme hladkú polevu z práškového cukru, grenadíny, citrónovej šťavy a niekoľkých kvapiek potravinárskeho farbiva.
  9. Glazúru nanášame na hviezdičky štetcom.
  10. Na záver hviezdičky ozdobíme cukrovými perličkami.
Horúca perníková čokoláda Horúca perníková čokoláda

Horúca perníková čokoláda

Suroviny

130 g kvalitnej čokolády nasekanej na kúsky
2 PL perníkového sirupu*
1 dl smotany na šľahanie RAJO
0,5 dl mlieka RAJO
škorica na ozdobu

PERNÍKOVÝ SIRUP:

1.5 dl vody
180 g hnedého cukru
1 ČL škorice
Štipka mletého zázvoru
Štipka mletého muškátového oriešku


Tento recept pre Rajo pripravili: 
Príbehy z kuchyne 

Postup receptu

  1. Najprv si pripravíme perníkový sirup. V hrnci na miernom plameni zohrievame všetky ingrediencie, občas premiešame a varíme asi 15-20 minút, kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa hustejší sirup.
  2. Na čokošku - v hrnci zohrejeme smotanu, pridáme na kúsky nalámanú kvalitnú čokoládu, mlieko. Keď sa začne čokoláda rozpúšťať, pridáme perníkový sirup a ešte chvíľu premiešame. Ak chceme čokošku redšiu, pridáme ešte trochu mlieka.
  3. Horúcu čokoládu ozdobíme mletou škoricou alebo celou škoricou, ktorú môže použiť aj na miešanie.
Perníková špaldová bábovka Perníková špaldová bábovka

Perníková špaldová bábovka

Suroviny

3 celé vajcia
150 g trstinového cukru
2 PL medu
110 g rozpusteného masla RAJO
200 ml smotany na šľahanie RAJO
0,5 dl mlieka
280 g hladkej špaldovej múky
1 ČL prášku do pečiva
1 PL perníkového korenia
80 g nasekaných vlašských orechov

Tento recept pre Rajo pripravili:
Príbehy z kuchyne  

Postup receptu

  1. Najprv si vyšľaháme vajcia s cukrom. Pridáme med
  2. Samostatne si zmiešame múku s práškom do pečiva a perníkovým korením.
  3. K vajciam pridáme rozpustené maslo, postupne aj smotanu, mlieko.
  4. Nakoniec primiešame suchú múkovú zmes.
  5. Pridáme orechy.
  6. Zmes dáme do vymastenej, múkou vysypanej formy.
  7. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45 minút.

TIP: Bábovku môžeme obliať polevou z krémového syra. Vyšľaháme 120 g krémového syra  s 1 ČL perníkového korenia  a s práškovým cukrom (podľa chuti, ja som dala asi 2 PL) a pridávame postupne trochu mlieka, podľa toho akú chceme mať konzistenciu polevy.

Bábovku ozdobíme pekanovými alebo vlašskými orechmi.


Vianočný štedrák Vianočný štedrák

Vianočný štedrák

Suroviny

500 g polohrubej múky,
3 dl mlieka RAJO,
20 g droždia,
100 g rozpusteného tradičného masla RAJO,
100 g cukru,
3 žĺtky,
postrúhaná citrónová kôra,
trochu soli,
tuk na vymastenie plechu,
1 žĺtok na potrenie cesta.

Plnka č.1:
slivkový lekvár zmiešaný s postrúhanou citrónovou kôrou.

Plnka č.2:
180 g mletých orechov,
30 g strúhanky,
80 g cukru,
1,5 dl mlieka RAJO,
1 strúčik vanilky,
strúhaná citrónová kôra,
Všetko spolu uvaríme.
Vanilku vyberieme.

Plnka č.3:
200 g mletého maku,
120 g cukru,
10 g tradičného masla RAJO,
1,5 dl mlieka RAJO,
1 vanilkový strúčik,
citrónová kôra.

Plnka č.4:
300 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
80 g cukru,
80 g tradičného masla RAJO,
20 g umytých hrozienok,
2 žĺtky,
citrónová kôra,
sneh z 2 bielkov,
1 vanilka.

Postup receptu

  1. U plniek č. 2 a 3 mlieko, vanilku, maslo, citrónovú kôru zvaríme. Z horúcej zmesi vyberieme vanilku a sparíme ňou orechy a mak. Kvások z droždia, vlažného mlieka a trošky cukru spracujeme s múkou, žĺtkami, a ostatnými prísadami na polotuhé cesto, ktoré rozdelíme na 5 dielov.
  2. Na vymastený plech položíme 1 plát, potrieme plnkou č. 1. Zakryjeme druhým plátom. Nasleduje ďalšia plnka a tretí plát. Tretia plnka, ďalší plát a posledná plnka. Piaty plát cesta rozdelíme na pásiky, a na tvarohovej plnke z nich vytvoríme mriežku. Potrieme žĺtkom a dáme piecť.