Recepty

Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom

Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom

Suroviny

270 g lístkového cesta
1 PL rastlinného oleja
70 g póru
250 g tvarohu
100 g baby špenátu
2 vajcia
100 g kozieho syra
40 g natrhaného prosciutta (alebo inej šunky)
soľ / čierne korenie podľa chuti
štipka muškátového oriešku
čerstvý majorán na ozdobu

Autorka: The Story of a Cake

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu s priemerom 24 cm a vystelieme ju papierom na pečenie.
  2. Rúru vopred vyhrejeme na 190 stupňov.
  3. Vyvaľkaným lístkovým cestom vystelieme dno a trochu aj boky (1-2 cm) formy a popicháme ho vidličkou.
  4. Potom na oleji speníme nakrájaný pór a chvíľku restujeme. Pridáme špenátové listy a pár minút podusíme.
  5. Medzitým vymiešame tvaroh s vajíčkami a pridáme špenátovo-pórkovú zmes. Premiešame. 
  6. Pridáme natrhané prosciutto a 50 g kozieho syra. 
  7. Premiešame a osolíme, okoreníme podľa chuti. 
  8. Zmes natrieme na lístkové cesto.
  9. Navrch ešte rozdrobíme zvyšných 50 g kozieho syra. 
  10. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 30 – 35 minút. 
  11. Hotový slaný koláčik ozdobíme čerstvým majoránom.
Tvarohový krém s bylinkami Tvarohový krém s bylinkami

Tvarohový krém s bylinkami

Suroviny

250 g jemného tvarohu RAJO,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
3 strúčiky cesnaku,
2 ČL vegety,
2 ČL posekanej petržlenovej vňate,
pažítky,
žeruchy - podľa chuti a možnosti.

Postup receptu

  1. Šľahačku prevaríme s vegetou a po vychladnutí prikryjeme a odložíme do chladničky. Na druhý deň rozmixujeme smotanu spolu s tvarohom a cesnakom pokrájaným na malé kúsky. 
  2. Do hotového krému pridáme bylinky posekané najemno a ozdobíme nimi aj povrch. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou, chlebom alebo pečivom ako predjedlo, prípadne využiť ako nátierku, alebo namiesto tatárskej omáčky k mäsu či k iným jedlám.

Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete bezlatózové produkty Rajo. RAJO bezlatózový jemný tvaroh hrudkovitý a RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Tvarohový chlebík s údeným jazykom

Tvarohový chlebík s údeným jazykom

Suroviny

1 ks 180 g Rajo tvaroh odtučnený hrudkovitý,
400 g vareného údeného jazyka,
100 g malých šampiňónov,
150 g tenkých plátkov údenej šunky,
100 g malých nakladaných uhoriek,
20 g plátkovej želatíny.

Postup receptu

  1. Formu na srnčí chrbát vyložíme potravinárskou fóliou. Na fóliu navrstvíme údenú šunku nakrájanú natenko. Malé šampiňóny sparíme vo vriacej vode. Uvarený údený jazyk a uhorky nakrájame na kocky a pomiešame s tvarohom a nakrájanými šampiňónmi. 
  2. Rozpustíme želatínu a vmiešame ju do zmesi. Naplníme pripravenú formu a necháme stáť asi 3 hodiny. Stuhnutý chlebík vyklopíme, odstránime fóliu a nakrájame na plátky.
Jemná pizza Jemná pizza

Jemná pizza

Suroviny

1 vajce,
1 ks 145 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie biely,
2 jogurtové tégliky polohrubej múky,
1/2 lyžičky sódy bikarbóny,
štipka soli.
Kečup, nastrúhaný tvrdý syr,
provensálske korenie,
soľ,
olej,
suroviny na obloženie podľa chuti a "čo dom dá" -
saláma,
šunka,
slanina,
konzervované ryby,
zvyšky vareného a pečeného mäsa,
rajčiaky,
šampiňóny,
paprika a pod.
Tuk a múka na plech.

Postup receptu

  1. Z jogurtu, vajca, múky, sódy a soli vypracujeme cesto. Dáme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pizzu potrieme kečupom, navrch poukladáme suroviny, okoreníme a osolíme. 
  2. Pečieme vo vyhriatej rúre, kým pizza nezružovie. Potom ju bohato posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť, kým sa syr neroztopí.
Tvarohové šišky Tvarohové šišky

Tvarohové šišky

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
1 vajce,
2 lyžice detskej krupice,
1/4 balíčka kypriaceho prášku,
strúhaná citrónová kôra,
štipka soli,
olej na vyprážanie,
práškový cukor s vanilkou na obaľovanie.

Postup receptu

  1. Prísady na cesto spolu vymiešame a necháme aspoň 30 minút odstáť v chlade. 
  2. Potom vytvarujeme malé šišky (ako malíček, pretože pri pražení rastú) a obaľujeme ich v krupici. Vypražíme zo všetkých strán na oleji a obalíme v cukre.
Syrové čajové pečivo Syrové čajové pečivo

Syrové čajové pečivo

Suroviny

300 g hladkej múky,
1 ks 180 g Rajo smotanová nátierka - natur,
200 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie biely,
soľ.

Plnka:
200 g syra Cottage cheese RAJO šunka - chren,
1 bielok.

Na posypanie:
strúhaný eidamský syr alebo rasca,
hrubá soľ.

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto a necháme ho 1 hodinu odležať na chladnom mieste. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. 
  2. Polovicu z nich potrieme bielkom a posypeme strúhaným eidamským syrom, alebo rascou a hrubou soľou. Všetky kúsky upečieme.
  3. Neposypané tvary po upečení zlepujeme s posypanými cottage cheese šunka - chren, prípadne  môžeme použiť cottage cheese s inou príchuťou.
Šunkové rožky z tvarohového cesta

Šunkové rožky z tvarohového cesta

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
250 g polohrubej múky,
250 g masla RAJO,
200 g šunky,
1 žĺtok,
1 celé vajce,
soľ,
1 žĺtok na potretie.

Postup receptu

  1. Z tvarohu, múky, masla, vajca a soli vypracujeme cesto, z neho urobíme menšie bochníky, ktoré rozvaľkáme na kruh a rozkrájame na trojuholníky. 
  2. Šunku zmixujeme so žĺtkom a soľou, prípadne štipkou mletého čierneho korenia, a plníme troj-uhlníčky. Zavinieme ich do tvaru rožka, potrieme žĺtkom a pečieme 15 minút pri teplote 180°C.
Pizza s vločkami

Pizza s vločkami

Suroviny

1 téglik bieleho nízkotučného jogurtu RAJO,
1 jogurtový téglik polohrubej múky,
1 vajce,
1/2 jogurtového téglika ovsených alebo sójových vločiek,
+ kávová lyžička sódy bikarbóny,
1/4 kávovej lyžičky soli.
Tuk na vymastenie formy.


Na obloženie:
okrem nižšie uvedených surovín môžeme použiť kolieska varených vajec,
sardinky,
kolieska opraženej cibule,
párky,
ako korenie aj saturejku, či iné

Postup receptu

  1. Prísady na cesto dobre zamiešame. Rozotrieme ho na vymastenú okrúhlu formu. Polejeme kečupom a na to poukladáme plátky šunky, salámy, klobásky, kolieska rajčiakov, papriky, cibule. Keď cesto v rúrre zružovie, posypeme ho strúhaným syrom a dáme ešte zapiecť, kým sa syr nerozpustí.
  2. Ak pečieme pizzu na veľkom štvorcovom alebo podlhovastom plechu, vymiesime ju z dvoch dávok. Takto si môžeme napiecť cestá do zásoby. Len trochu ich zapečieme, necháme vychladnúť, zabalíme do alobalu alebo fólie a dáme zmraziť. 
  3. Pred úpravou ich nerozmrazujeme, iba obložíme. Vložíme do poriadne vyhriatej rúry (ako na lístkové cesto) asi na 12-15 minút a čerstvá pizza je hotová.
Pikantná tvarohová nátierka Pikantná tvarohová nátierka

Pikantná tvarohová nátierka

Suroviny

1 ks 180 g Rajo tvaroh odtučnený hrudkovitý,
80 g Rajo jogurtová nátierka,
1 veľká zelená paprika,
1 lyžica olúpaného a nakrájaného rajčiaka,
1 lyžička plnotučnej horčice,
1 lyžička nakrájanej cibuľky alebo pažítky,
trocha trvanlivého mlieka Rajo,
rasca,
soľ.

Postup receptu

  1. Jogurtovú natierku vymiešame s tvarohom, pridáme papriku nakrájanú najemno, horčicu, rascu, cibuľku či pažítku a nakrájaný rajčiak.
  2. Pridáme mlieko, aby sa masa dala dobre roztierať a necháme odležať v chlade. Možno ešte pridať 1 - 2 sardinky.
Jarná nátierka Jarná nátierka

Jarná nátierka

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
100 g pokrájanej šunkovej salámy,
1 sladká zelená paprika,
1 kopcovitá lyžica petržlenovej vňate,
125 g rastlinného masla,
2-3 PL Rajo Probia Nature jogurt biely,
soľ podľa chuti.
 

Postup receptu

  1. Do misky dáme tvaroh, rastlinné maslo, jogurt, petržlenovú vňať pokrájanú nadrobno, papriku nasekanú na hrubšiu drť a šunkovú salámu nakrájanú na rezance šírky 0,5 cm. 
  2. Všetko spolu vymiešame do nátierkovej konzistencie.
  3. Natierame na chlieb a ozdobíme snietkou petržlenovej vňate.
Hubový šalát

Hubový šalát

Suroviny

1 kg čerstvých húb,
100 g papriky,
200 g rajčiakov,
200 g diétnej salámy,
1,5 dl bieleho nízkotučného jogurtu RAJO,
2 vajcia uvarené natvrdo,
biele korenie,
soľ.

Postup receptu

  1. Očistené huby povaríme v osolenej vode 15 minút, necháme ich odkvapkať a pokrájame na kocky. Rajčiaky a papriku pokrájame na tenké kolieska, salámu na kocky, vajcia na kolieska.
  2. V mise zmiešame všetky prísady, pridáme jogurt, okoreníme, osolíme a premiešame.
Farebný šalát s jogurtom Farebný šalát s jogurtom

Farebný šalát s jogurtom

Suroviny

5 vajec,
1 hlávkový šalát,
5 rajčiakov,
1 zväzok reďkoviek,
1 šalátová uhorka,
500 g mrkvy,
200 g eidamského syra,
4 lyžice majonézy,
1 ks 330 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie – biely,
2 - 3 lyžice citrónovej šťavy,
mleté čierne korenie,
petržlenová vňať,
soľ.

Postup receptu

  1. Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame na plátky. Umytý a odkvapkaný šalát nakrájame najemno, rajčiaky, uhorku a reďkovky na tenké rezance. Očistenú mrkvu nastrúhame nahrubo. 
  2. Zo surovín a postrúhaného syra vytvoríme vo vysokých pohároch farebne rozdielne vrstvy, ktoré ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou.
  3.  Potom vymiešame dohladka majonézu s jogurtom, pokvapkáme citrónom, osolíme a okoreníme podľa chuti. Zálievkou polejeme porcie navrstveného šalátu a každý pohár ešte ozdobíme vňaťou petržlenu.