Recepty

Penne s lososom Penne s lososom

Penne s lososom

Suroviny

200 g penne
200 g lososa bez kože
50 g sušených paradajok
200 g Rajo Cottage cheese
100 ml smotany na varenie Rajo
20 g kapár (alebo olív)
1 šalotka (alebo mladá cibuľka)
50 ml bieleho vína (vývaru)
1 PL nakrájanej pažítky alebo byliniek
olivový olej, soľ

Postup receptu

  1. Cestoviny uvaríme v osolenej vode.
  2. Na olivovom oleji orestujeme dosklovita nadrobno nakrájanú šalotku, pridáme na kúsky nakrájaného lososa, krátko opečieme z každej strany. Osolíme, pridáme biele víno, krátko podusíme, aby sa odparil alkohol.
  3. Pridáme kapary a nakrájané sušené paradajky, prehrejeme a pridáme smotanu na varenie a necháme prejsť varom.
  4. Na záver pridáme cottage chceese, premiešame a servírujeme posypané bylinkami.
Zapekané canelloni Zapekané canelloni

Zapekané canelloni

Suroviny

12 ks cestovín cannelloni
500 g Rajo Cottage cheese
180 ml smotany na varenie Rajo
300 g čerstvého špenátu alebo 150 g mrazeného
1 vajce
1/2 KL muškátového orechu
50 g strúhaného parmezánu
2 PL plátkov mandlí
olivový olej, soľ, korenie

Postup receptu

  1. Rúru si dáme vyhriať na 180° C, cannelloni uvaríme podľa návodu a dáme ich vychladnúť na rovný povrch. Dbáme na to, aby boli oddelené a nezlepili sa.
  2. Zatiaľ si opražíme špenát na malom množstve olivového oleja, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
  3. Odstavíme, necháme trochu vychladnúť a pridáme vajce, polovičnú porciu parmezánu, cottage cheese a dobre zamiešame. Zmesou naplníme cannelloni.
  4. Spodok zapekacej nádoby potrieme olejom, na to poukladáme cannelloni a polejeme smotanou na varenie, posypeme zvyšným parmezánom a nasekaným špenátom.
  5. Posypeme plátkami mandlí a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 20 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme cestoviny ešte 10 minút odpočívať.
Ľahká domáca ochutená majonéza

Ľahká domáca ochutená majonéza

Suroviny

1 ks 125 g bieleho jogurtu Rajo Klasik,
1 ks 180 g Rajo smotana kyslá,
2 - 3 lyžice oleja, petržlenová,
cibuľová, cesnaková vňať, kôprová vňať podľa chuti,
trocha vlašských orechov nakrájaných nadrobno,
soľ podľa chuti.

Postup receptu

Všetky prísady dáme do sklenenej nádoby (zaváracieho pohára s viečkom) a zmiešame. Môžeme použiť hneď, alebo odložiť do chladničky. Využiť sa dá na zeleninové šaláty v rôznej kombinácii, ale aj k mäsu či vyprážanému syru namiesto tatárskej omáčky, chutná je aj v kombinácii so šunkou a syrom.

Tvarohový krém s bylinkami Tvarohový krém s bylinkami

Tvarohový krém s bylinkami

Suroviny

250 g jemného tvarohu RAJO,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
3 strúčiky cesnaku,
2 ČL vegety,
2 ČL posekanej petržlenovej vňate,
pažítky,
žeruchy - podľa chuti a možnosti.

Postup receptu

  1. Šľahačku prevaríme s vegetou a po vychladnutí prikryjeme a odložíme do chladničky. Na druhý deň rozmixujeme smotanu spolu s tvarohom a cesnakom pokrájaným na malé kúsky. 
  2. Do hotového krému pridáme bylinky posekané najemno a ozdobíme nimi aj povrch. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou, chlebom alebo pečivom ako predjedlo, prípadne využiť ako nátierku, alebo namiesto tatárskej omáčky k mäsu či k iným jedlám.

Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete bezlatózové produkty Rajo. RAJO bezlatózový jemný tvaroh hrudkovitý a RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Šunkové rolky s chrenom Šunkové rolky s chrenom

Šunkové rolky s chrenom

Suroviny

8 plátkov šunky,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
2 lyžice nastrúhaného chrenu,
vegeta podľa chuti,
4 vajcia uvarené natvrdo,
1 hlávka šalátu,
ľubovoľná zelenina na ozdobu.

Postup receptu

  1. Plátky šunky naplníme vyšľahanou smotanou zmiešanou s vegetou a chrenom. 
  2. Ukladáme na dezertné tanieriky s prílohou šalátu a zeleniny. Na list šalátu položíme polovicu vajca a ozdobíme šľahačkou.
Mexický quiche Mexický quiche

Mexický quiche

Suroviny

1 balík lístkového cesta,
200 g šampiňónov,
150 g syru ementál,
1 veľká cibuľa,
2 rajčiaky,
10 vajec,
100 ml Rajo smotana na šľahanie,
1 lyžička tradičného masla Rajo.

Postup receptu

  1. Okrúhlu formu vymastíme maslom a vyložíme lístkovým cestom, ktoré jemne natiahneme do strán. Čerstvé šampiňóny olúpeme a nakrájame na plátky, syr postrúhame, cibuľu nakrájame a vajcia rozmiešame so smotanou. 
  2. Polovicu syra si odložíme spolu s jedným rajčiakom a trochou šampiňónov, zvyšok surovín pridáme do rozmiešaných vajec so smotanou. Rajčiak pokrájame na malé kocky. 
  3. Zmes dáme do formy s cestom, ozdobíme zvyškom šampiňónov, rajčiakom pokrájaným na kolieska a posypeme zvyškom strúhaného syra. Pečieme 30 - 35 minút pri teplote 170°C.

Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Jemné pagáčiky

Jemné pagáčiky

Suroviny

500 g hladkej múky špeciál,
3 žĺtky,
asi 1 kávová lyžička soli,
50 g Rajo smotanovej nátierky,
50 g droždia,
300 g pomletých škvariek,
1 ks 250 g Rajo kyslá smotana.
Na kvások 2 dl mlieka RAJO,
trocha cukru.
Na potrenie 1 vajce.

Postup receptu

  1. V osladenom mlieku necháme vykysnúť droždie. Kvások pridáme k múke, pridáme žĺtky, smotanu a soľ. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme a potrieme škvarkami.
  2. Preložíme ako obálku, potom ešte napoly a necháme 20 minút kysnúť. Opäť rozvaľkáme, preložíme a necháme kysnúť. Opakujeme tri razy. Na štvrtý raz cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 - 2 cm a vykrajujeme pagáčiky. 
  3. Môžeme ich ozdobiť mriežkou pomocou noža, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rozpálenej rúry.
Veľkonočný baranček Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček

Suroviny

300 g polohrubej múky,
1 vajce,
1 dl oleja,
1 dl vody,
1/2 balíčka kypriaceho prášku,
soľ.


Plnka:
2 - 3 póry,
2 - 3 vajcia,
100 g krájanej šunky,
3 PL Rajo smotana na šľahanie,
maslo RAJO,
vegeta,
soľ

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto, necháme ho odstáť a medzitým pripravíme plnku. Pór nakrájaný na kolieska opražíme na masle, podlejeme vodou a podusíme.
  2. Z cesta vyformujeme na omastenom plechu barančeka a pokryjeme ho duseným pórom. Plátky šunky skrútime do rúrok, priečne nakrájame a ozdobne uložíme na koláč. 
  3. Vajce rozmiešame so smotanou, osolíme, okoreníme a nalejeme na povrch.
  4. Pečieme v stredne vyhriatej rúre dozlatista.
Tyčinky s Cottage Cheese Tyčinky s Cottage Cheese

Tyčinky s Cottage Cheese

Suroviny

210 g hladkej múky,
1 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
150 g tradičného masla RAJO,
6 – 8 PL Rajo kyslá smotana,
soľ,
1 bielok na potretie,
rasca alebo sezam.

Postup receptu

  1. V múke rozmiešame soľ, pridáme syr, maslo, smotanu a zamiesime. 
  2. Vypracované cesto vyvaľkáme, ostrôžkou pokrájame na tyčinky, potrieme ich bielkom a posypeme soľou a rascou. Poukladáme ich na plech a v dobre vyhriatej rúre upečieme.
Syrové čajové pečivo Syrové čajové pečivo

Syrové čajové pečivo

Suroviny

300 g hladkej múky,
1 ks 180 g Rajo smotanová nátierka - natur,
200 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie biely,
soľ.

Plnka:
200 g syra Cottage cheese RAJO šunka - chren,
1 bielok.

Na posypanie:
strúhaný eidamský syr alebo rasca,
hrubá soľ.

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto a necháme ho 1 hodinu odležať na chladnom mieste. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. 
  2. Polovicu z nich potrieme bielkom a posypeme strúhaným eidamským syrom, alebo rascou a hrubou soľou. Všetky kúsky upečieme.
  3. Neposypané tvary po upečení zlepujeme s posypanými cottage cheese šunka - chren, prípadne  môžeme použiť cottage cheese s inou príchuťou.
Šunková nátierka s hubami

Šunková nátierka s hubami

Suroviny

1 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
100 g šunky,
150 g šampiňónov,
1 cibuľa,
50 g Rajo smotanová nátierka,
horčica,
paprika kapia (nemusí byť),
podľa chuti cesnak,
vegeta,
mleté čierne korenie,
soľ,
orechy na ozdobu.

Postup receptu

  1. Do mixéra dáme syr, nátierku, šunku nakrájanú najemno, šampiňóny, posekanú cibuľu, kapiu a pridáme koreniny.
  2. Všetko spolu rozmixujeme na penu. Nátierku ozdobíme polovičkami vlašských orechov.
Škvarkové rožky Škvarkové rožky

Škvarkové rožky

Suroviny

500 g hladkej múky,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
2 vajcia,
1 kocka syrokrému,
40 g droždia,
0,5 dl mlieka Rajo,
soľ,
pomleté škvarky na plnku podľa chuti,
sézam,
strúhaný tvrdý syr alebo rasca na posypanie,
1 vajce na potrenie.

Postup receptu

  1. Zamiesime cesto a necháme 1 hodinu stáť. Potom ho rozdlelíme na 8 častí. Každú časť samostatne vyvaľkáme do kruhu, potrieme škvarkami, osolíme a rozkrájame ako tortu na 16 dielikov. 
  2. Stáčame ich po jednom od najhrubšieho konca po najtenší. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme a poukladáme na vymastený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre.